Het aansluiten van de vaatwasser wil je al snel laten doen door een expert. Nu ben ik er laatst achter gekomen dat het helemaal niet zo moeilijk is om dit zelf te doen – en je hoeft er niet eens een ervaren klusser voor te zijn!

Je vraagt je misschien af, wat de voordelen zijn van zelf de vaatwasser aansluiten. Simpel: je bespaart tijd en geld! Geen gedoe met het bellen van monteurs, om vervolgens met moeite een gaatje vrij te maken in je agenda – en ook geen extra kosten van de installatie!

Ik laat het misschien te eenvoudig klinken. Dat snap ik, maar ik zal bewijzen dat het echt zo simpel kan zijn. Hieronder leg ik in vier stappen uit hoe je zelf de vaatwasser aansluit.

Voordat je begint

Eerst maak je een tripje naar de bouwmarkt. Je hebt voor dit klusje de volgende producten nodig:

  • Een wasmachinekraan
  • Een sifon met vaatwasseraansluiting
  • Een toevoerslang
  • Een slangklem
  • Een afvoerslang
  • De beste vaatwasser 😛

Stap 1: Zijn de aansluitingen in orde?

Controleer eerst de aansluitingen. Aan de muur zit een wasmachinekraan, en op de sifon van de gootsteen zit een aansluiting voor de vaatwasser.

Klopt dit? Dan ga je naar de volgende stap. Als je de aansluitingen mist, monteer je eerst zelf de wasmachinekraan en de sifon.

Stap 2: Zijn je slangen de juiste lengtes?

Controleer of de toe- en afvoerslang de juiste lengte hebben. Ze moeten vanaf de vaatwasser naar de wasmachinekraan en de sifon gaan.

Hoe lang moeten de toe- en afvoerslang zijn?

Er bestaat geen indicatie van de minimale en maximale lengtes. Toch ga je liever voor een kortere slang. Met langere lengtes ontstaat een groter risico op knikjes en op samendrukking achter de vaatwasser. Je vindt de maximale lengtes van de toe- en afvoerslang in de handleiding van je vaatwasser. 

Stap 3: Sluit de toevoerslang aan

Sluit de toevoerslang op de wasmachinekraan aan. Om lekken te voorkomen, doe je dit zo recht mogelijk. Op de toevoerslang zit een zogenaamde wartel. Dit is een klemmend hulpstuk dat je op de wasmachinekraan draait zodat hij goed vastzit. Maak hier gebruik van!

Stap 4: Sluit de afvoerslang aan

Voordat je verder gaat, draai je de vaatwasser aansluiting op de sifon los en controleer je of de rubberen stop eruit is. Is dit niet zo? Haal deze dan eruit, zodat het water wordt afgevoerd. Daarna draai je de aansluiting weer vast.

Als het goed is, heb je bij de vaatwasser een slangklem meegeleverd gekregen voor de afvoerslang. Deze schuif je over het uiteinde van de afvoerslang, waarna je de slang aansluit op de vaatwasseraansluiting van de sifon en de slangklem goed vastzet.

Het enige wat je nu nog moet doen, is de vaatwasser op de juiste plek zetten!

Sifon onder wasbak in de keuken, vooraanzicht

Conclusie

Nu is het tijd om de vaat te doen! Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "hoe kan ik zelf de vaatwasser aansluiten?", en heb je ontdekt dat dit een simpele taak is.

Ik nodig je graag uit om hieronder al je vragen, tips, of (leuke) opmerkingen achter te laten. Bedankt voor je tijd en tot de volgende keer. 👋

Was dit artikel behulpzaam?