Er zijn van die momenten waarop je vaatwasser blijft pompen, zonder het gewenste programma te starten. Frustrerend, nietwaar? 😤 Maak je geen zorgen, want je bent niet de enige die dit probleem tegenkomt. Het gebeurde mij laatst ook. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan.

In dit artikel ontdek je de mogelijke oorzaken van een vaatwasser die blijft pompen en leer je hoe je het probleem zelf kunt oplossen. Ik bespreek enkele veelvoorkomende problemen en bied handige tips en tricks om te zorgen dat je vaatwasser weer optimaal werkt. Dus laten we beginnen met het aanpakken van die vervelende vaatwasserkwestie!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Problemen met de niveauregelaar, verstopte afvoerpomp of slang, en defecte motor of schakelaar leiden mogelijk tot een vaatwasser die blijft pompen.
 • Controleer en reinig de niveauregelaar, maak de afvoerpomp en slang schoon, en vervang indien nodig de schakelaar of motor om het probleem op te lossen.
 • Regelmatig onderhoud, het gebruik van de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel en het correct plaatsen van vaat in de rekken helpen om toekomstige pompproblemen te voorkomen.

Oorzaken waarom je vaatwasser blijft pompen

Als je vaatwasser maar blijft pompen en het programma niet start, vraag je je vast af wat er aan de hand is. 😕 Er zijn verschillende dingen die dit probleem kunnen veroorzaken. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen en hoe deze kunnen leiden tot een vaatwasser die blijft pompen.

1. Problemen met de niveauregelaar

De niveauregelaar in je vaatwasser heeft een belangrijke functie: het meten van de hoeveelheid water in de machine. Wanneer er een defect is aan de niveauregelaar, kan dit leiden tot overmatig pompen. Dit kan bijvoorbeeld komen door problemen met de flowmeter van de vaatwasser, die de waterstroom meet en doorgeeft aan de niveauregelaar.

2. Verstopte afvoerpomp of slang

Een verstopte afvoerpomp of slang kan ook zorgen voor een vaatwasser die blijft pompen. Het water kan dan niet goed wegstromen, waardoor de machine blijft proberen het water af te voeren.

Om dit te voorkomen en op te lossen, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de afvoer van de vaatwasser vrij is van blokkades. Denk hierbij aan etensresten, vetophopingen of zelfs een stukje gebroken glas.️

3. Defecte motor of schakelaar

Een defecte motor of schakelaar ook mogelijk de oorzaak van een vaatwasser die blijft pompen. Als de motor niet goed functioneert of de schakelaar kapot is, kan dit zorgen dat de vaatwasser niet stopt met pompen.

Om motor- of schakelaarproblemen op te sporen en op te lossen, is het slim om de handleiding van je vaatwasser te raadplegen of een professional in te schakelen.

Zo los je het probleem van een vaatwasser die blijft pompen op

Laten we het probleem aanpakken!️ Hier is een stapsgewijze handleiding om je vaatwasser weer normaal te laten werken. Zorg ervoor dat je de benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voor elke stap.

1. Controleer en reinig de niveauregelaar

De niveauregelaar is verantwoordelijk voor het meten van de hoeveelheid water in je vaatwasser. Als deze vuil of verstopt is, veroorzaakt dit problemen met het pompen. Om de niveauregelaar te controleren en te reinigen, volg je deze stappen:

 1. Schakel eerst de vaatwasser uit en haal de stekker uit het stopcontact. Veiligheid eerst! 😉
 2. Open de deur van de vaatwasser en zoek de niveauregelaar. Dit varieert afhankelijk van je vaatwassermodel, dus raadpleeg de gebruikershandleiding als je niet zeker weet waar je deze kunt vinden.
 3. Verwijder voorzichtig de niveauregelaar en maak deze schoon met een zachte doek of een oude tandenborstel.
 4. Plaats de niveauregelaar terug en zorg ervoor dat deze goed op zijn plaats zit.

Wees voorzichtig tijdens het reinigen om beschadiging van de niveauregelaar te voorkomen. Het is een delicaat onderdeel!

persoon houdt vaatdoekje vast

2. Maak de afvoerpomp en -slang schoon

Een verstopte afvoerpomp of -slang kan ook de oorzaak zijn van het overmatig pompen. Om de afvoerpomp en slang schoon te maken, volg je deze stappen:

 1. Zorg dat de vaatwasser uitgeschakeld is en niet op het stroomnet is aangesloten.
 2. Verwijder het onderste rek van de vaatwasser om toegang te krijgen tot de afvoerpomp.
 3. Controleer de afvoerpomp op zichtbare verstoppingen en verwijder deze indien nodig.
 4. Haal de afvoerslang los van de pomp en controleer op eventuele blokkades. Spoel de slang indien nodig uit met warm water.
 5. Monteer de slang en het rek opnieuw en sluit de vaatwasser aan op het stroomnet.

Pro-tip: om verstoppingen te voorkomen: zorg dat je regelmatig de filter van je vaatwasser schoonmaakt en voorkom dat er grotere voedselresten in de afvoerpomp terechtkomen.

3. Schakelaar of motor vervangen

Als de niveauregelaar en afvoerpomp/slang schoon zijn en het probleem blijft bestaan, kan het zijn dat de schakelaar of motor defect is. In dit geval moet je mogelijk een vervangend onderdeel installeren:

 1. Zoek het modelnummer van je vaatwasser op en bestel het juiste vervangende onderdeel. Dit kan een schakelaar of motor zijn, afhankelijk van wat defect is.
 2. Volg de instructies in de gebruikershandleiding of raadpleeg een online tutorial voor het vervangen van het betreffende onderdeel.

Zorg dat je het juiste vervangende onderdeel kiest om compatibiliteitsproblemen te voorkomen!

Voorkom dat je vaatwasser in de toekomst blijft pompen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Hier zijn enkele tips om overmatig pompen in de toekomst te voorkomen en het belang van regelmatig onderhoud en goede gebruikspraktijken, zoals het gebruik van vaatwasserzout.

1. Regelmatig onderhoud en reiniging

Een goed onderhouden vaatwasser is een gelukkige vaatwasser! Hier zijn enkele belangrijke onderhouds- en reinigingstaken die je moet uitvoeren om je vaatwasser in topconditie te houden:

 • Reinig regelmatig de filter om verstoppingen te voorkomen.
 • Controleer de sproeiarmen op verstoppingen en reinig indien nodig.
 • Maak de deurrubbers schoon om lekkage te voorkomen.

De frequentie van deze taken varieert afhankelijk van het gebruik van je vaatwasser. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor aanbevolen onderhoudsintervallen.

open vaatwasser met schone vaat

2. Gebruik de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel

Te veel of te weinig vaatwasmiddel kan problemen veroorzaken in je vaatwasser, zoals het blijven pompen. Te veel vaatwasmiddel kan leiden tot schuimvorming, wat de niveauregelaar kan beïnvloeden en de afvoerpomp kan verstoppen.

Te weinig vaatwasmiddel zorgt er juist voor dat je vaat niet goed schoon wordt en er etensresten achterblijven, wat weer kan leiden tot verstoppingen.

De juiste hoeveelheid vaatwasmiddel hangt af van de hardheid van je water en de vuilheid van je vaat. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser en het vaatwasmiddel voor de aanbevolen hoeveelheid.

Een algemene richtlijn is om ongeveer 15 tot 25 gram vaatwasmiddel te gebruiken voor een volledige vaatwasser.1Elles van Steijn, Consumentenbond (2022). 'Test vaatwastabletten en andere vaatwasmiddelen'. 💡

3. Plaats je vaat op de juiste manier in de rekken

Het correct plaatsen van je vaat in de rekken van je vaatwasser is belangrijk voor optimale reiniging en pompefficiëntie. Plaats grote en vuile items in het onderste rek, zoals pannen, borden en schalen. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen en dat het sproeiwater alle oppervlakken kan bereiken.

In het bovenste rek plaats je glazen, kopjes en kleinere items. Plaats glazen en kopjes schuin, zodat het water er gemakkelijk af kan lopen en er geen water in blijft staan. Voorkom dat bestek en andere kleine items door de rekken heen vallen, want dit kan de afvoerpomp blokkeren.

glazen in een rekje

Door je vaat goed te rangschikken, voorkom je verstoppingen en zorg je dat je vaatwasser efficiënt blijft pompen.

Wanneer het tijd is om een professional in te schakelen

Soms lukt het niet om zelf het probleem van een vaatwasser die blijft pompen op te lossen. In dat geval is het verstandig om een professional in te schakelen. Hier zijn enkele situaties waarin je beter een expert kunt raadplegen:

1. Garantie en reparatievoorwaarden

Controleer de garantie en reparatievoorwaarden van je vaatwasser, voordat je zelf aan de slag gaat. Sommige problemen kunnen onder de garantie vallen, waardoor je mogelijk gratis of tegen een gereduceerd tarief een reparatie kunt laten uitvoeren.

Het zelf proberen te repareren maakt mogelijk je garantie ongeldig, dus wees voorzichtig en raadpleeg altijd eerst de garantievoorwaarden.

2. Wanneer zelf oplossen niet werkt

Als je alle bovengenoemde oplossingen hebt geprobeerd en je vaatwasser blijft pompen, dan is het tijd om een professional in te schakelen. Een betrouwbare en ervaren reparateur kan de oorzaak van het probleem achterhalen en je vaatwasser weer in orde maken.

Zoek online naar recensies en aanbevelingen om een goede reparateur te vinden, of vraag vrienden en familie om advies. 💪

Een vaatwasser die blijft pompen kan erg vervelend zijn, maar met de juiste aanpak en eventueel de hulp van een professional is het probleem vaak goed op te lossen. Veel succes!

Conclusie

Een vaatwasser die continu pompt en het programma niet start, kan een behoorlijke hoofdpijn veroorzaken. Gelukkig kun je met de in dit artikel beschreven methoden vaak zelf de oorzaak achterhalen en verhelpen. Het belangrijkste is om niet op te geven en alle mogelijke oplossingen te proberen.

Vergeet niet: als het probleem aanhoudt en je het niet zelf kunt oplossen, is het tijd om een professionele reparateur in te schakelen. Vergeet ook niet om je vaatwasser regelmatig te onderhouden om in de toekomst problemen te voorkomen.

Veel succes met het aanpakken van jouw 'vaatwasser blijft pompen'-probleem! En vergeet niet om ons te laten weten als deze tips je hebben geholpen! Lees vooral nog meer handige artikelen op onze website om je leven eenvoudiger en plezieriger te maken.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen