Zelfs de beste vaatwasser heeft vaatwasserzout nodig. Om een goed reinigingsresultaat te bereiken, is zacht water belangrijk voor vaatwassers. Dit is waar vaatwasserzout van pas komt. Lees verder om te weten te komen wat vaatwasserzout is, hoe je het gebruikt en waarom het belangrijk is.

Waarom moet ik vaatwasserzout gebruiken?

Soms maakt je vaatwasser niet goed schoon. Vaatwastabletten werken het beste in combinatie met zacht water. Wanneer je zout gebruikt, wordt de vaat dus schoner. Gebruik je geen vaatwaszout, dan kan glas na verloop van tijd dof worden. Ook kan er meer kalkaanslag ontstaan waardoor de vaatwasser verstopt raakt.

Wat doet vaatwasserzout precies: in meer detail

Het natrium in vaatwaszout verbindt zich met de waterontharder in je vaatwasmachine om de hardheid in het water te absorberen. Deze waterontharder heeft een negatieve atoomlading en zout heeft een positieve atoomlading.

Het calcium en magnesium verwisselen met de natriumionen, waardoor de 'hardheid' wordt verwijderd en het water zachter wordt. Wanneer de natriumvoorraad is uitgeput, worden deze door toevoeging van vaatwasmachinezout weer op peil gebracht, zodat ze meer kunnen opnemen.

Dit is om twee redenen belangrijk: Vaatwasmiddel werkt het best in zacht water: zout draagt bij aan de beste reiniging. Hard water zorgt ervoor dat glazen na verloop van tijd dof worden en dat de binnenkant van je vaatwasser verstopt raakt door kalkaanslag.

Hoe gebruik ik vaatwasserzout?

Het zoutreservoir van je vaatwasser bevindt zich normaal gesproken onderin de machine, in de buurt van het filter. De makkelijkste manier om het zout bij te vullen is met een trechter. Deze worden vaak met de vaatwasser meegeleverd, maar niet altijd.

Je vult het zout bij tot het waterniveau in het zoutreservoir. Je kunt de zoutinstelling op je vaatwasser vaak aanpassen aan de hardheid van het water in je omgeving. Raadpleeg vervolgens de handleiding van je vaatwasser om uit te vinden welke instelling het beste werkt.

De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig ook een controlelampje voor het bijvullen van zout. Als je vaatwasser geen controlelampje heeft, is het een goed idee om het zout ongeveer één keer per maand bij te vullen.

Doe alleen zout in het juiste bakje. Het zout dat in het bakje gaat, komt nooit in contact met je vaat; het blijft gewoon in de unit zelf. Als je los zout in de vaatwasser laat zitten, doet het zijn werk niet goed en wordt de vaat vies van het zout.

Voeg ook geen zout toe op andere plekken die gemarkeerd zijn voor normaal vaatwasmiddel, vaatwasmachinereiniger of spoelglansmiddel. Hierdoor kan je vaatwasser beschadigen.

Hoeveel zout moet ik gebruiken?

Er is geen goed antwoord op deze vraag, want geen enkele vaatwasser is hetzelfde. Vul het bakje tot het helemaal vol zit met zout, maar ga niet over de waterlijn. Voorkom dat je vaat in contact komt met het zout.

Wat doet glansspoelmiddel?

Glansspoelmiddel helpt bij het droogproces. Het zorgt ervoor dat waterresten gemakkelijker van je borden en glazen spoelen. Hierdoor verdampt het water sneller en blijven er geen watervlekken achter.

Hoewel glansspoelmiddel minder belangrijk is dan vaatwasserzout, is het wel essentieel voor goede resultaten. Gebruik daarom zowel vaatwasserzout als glansspoelmiddel.

Glansspoelmiddel gebruiken

Het bakje voor het spoelglansmiddel zit meestal vlak naast het bakje voor de vaatwastablet. Afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, vul je het glansspoelmiddel elke paar weken bij.

Sommige machines geven aan hoeveel glansspoelmiddel je gebruikt, anderen niet. Zorg er altijd voor dat het glansspoelmiddel in het bakje blijft: gebruik niet teveel. Soms stel je zelf in hoeveel je gebruikt en heeft de machine een draaiknop.

Wijnglazen in vaatwasser, bovenaanzicht

Conclusie

Zout in je vaatwasser gebruiken is belangrijk voor zowel je machine als voor je vaat en hopelijk weet je nu waarom. Heb jij nog een goede tip? Laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 🙃

Was dit artikel behulpzaam?