De vaatwasser maakt alle vuile vaat weer blinkend schoon, maar wie maakt de vaatwasser schoon? Wanneer je vaatwasser niet goed schoon maakt, is het misschien tijd om de vaatwasser schon te maken! Dat gaat namelijk niet automatisch en doen we daarom zelf. De vaatwasser reinigen is gelukkig geen tijdrovende klus. Hier lees je hoe dat zo gepiept is!

Dit heb je nodig om de vaatwasser te reinigen

Voordat je aan de slag gaat, verzamel je alle benodigdheden. Het lijkt misschien veel om drie verschillende schoonmaakmiddelen te gebruiken, maar de verschillende onderdelen van de vaatwasser hebben hun eigen behoeftes. 

  • Spons
  • Schoonmaakdoek
  • Bleek
  • Vaatwasser reinigingsmiddel
  • Vaatwasser ontkalkingsmiddel
  • Handleiding van jouw vaatwasser
  • Een vaatwasser in trouwe dienst

Je reinigt de vaatwasser onderdeel per onderdeel. Dat klinkt als een flinke klus, maar het valt best mee: sommige stappen voer je zelfs tegelijk uit. De vaatwasser reinigen kost je uiteindelijk niet meer dan een kwartiertje handmatig werk.

Pas op met azijn en baking soda
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Stap 1: Leeg de vaatwasser

Het ligt voor de hand, maar iedereen vergeet wel eens wat. We beginnen daarom met deze allereerste stap: de vaatwasser helemaal leegmaken. Vaat staat dan niet in de weg tijdens het schoonmaken en je elimineert ook meteen de kans om je nieuwe servies per ongeluk een ontkalkbeurt te geven. 🤭

Stap 2: Reinig het filter

Bij de tweede stap pak je de handleiding erbij. Check hoe en waar het filter precies zit en haal het er voorzichtig uit. 

Spoel het filter af onder de kraan en gebruik een spons om de laatste resten schoon te krijgen. Vergeet niet om het filtercompartiment dat in de vaatwasser zit ook schoon te maken. Hier gebruik je ook de spons voor. 

Voor een verbeterde geur kun je een heel klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar wees erg voorzichtig met de dosering: te veel afwasmiddel kan leiden tot een bubbelfestijn bij de volgende vaatwasbeurt. Gebruik dus vooral water bij het schoonmaken hiervan.

Vaatwasser Reinigen

Stap 3: De sproeiarmen schoonmaken

We gebruiken nog een keer de handleiding – dit keer om te kijken hoe je voorzichtig de sproeiarmen uit de vaatwasser haalt. De sproeiarmen schoonmaken is een van de makkelijkste stappen, want je spoelt ze even af onder kraan en plaatst ze daarna weer terug.

Stap 4: De binnenkant van de vaatwasser

Als je koude wasprogramma’s gebruikt, krijgt vet vrij spel en hoopt het zich op in de leidingen, filters en het binnenwerk van de vaatwasser. Met het vaatwasserreinigingsmiddel maak je dit schoon zodat je vaatwasser weer als nieuw is.

Zet de vaatwasser op de hoogste temperatuurstand aan en laat het apparaat 20 minuten zijn werk doen. Ondertussen kun je eventueel losse onderdelen schoonmaken. Stop daarna de vaatwasser even en strooi een mengsel van heet water en het reinigingsmiddel over de bodem aan de binnenkant.

Zet nu het heetste programma weer aan. Na ongeveer een half uurtje is de binnenkant van de vaatwasser weer schoon!

Voorkomen is beter dan genezen
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Stap 5: De vaatwasser ontkalken

Je hebt nu het vet verwijderd en de losse onderdelen van de vaatwasser schoongemaakt. Dan is het nu tijd om te ontkalken! Dit doe je ongeveer eens per jaar, dus het hoeft niet elke keer dat je de vaatwasser schoonmaakt te gebeuren.

Gebruik het vaatwasser ontkalkingsmiddel zoals op de verpakking staat aangegeven. Meestal strooi je het ontkalkingsmiddel over de bodem van de vaatwasser en zet je het apparaat aan op de hoogste temperatuurstand.

Stap 6: Het deurrubber en de buitenkant

In deze gids is het de laatste stap, maar de buitenkant van de vaatwasser kun je ook schoonmaken terwijl het apparaat ontvet of ontkalkt. 

Voor het deurrubber gebruik je een mengsel van lauw water en bleek. Pak er een sponsje bij en poets het deurrubber schoon. Maak je de vaatwasser deur ook aan de buitenkant schoon, dan gebruik je een doekje en eventueel een klein beetje allesreiniger.

Als je al deze stappen hebt doorlopen is jouw vaatwasser van binnen én buiten weer als nieuw! 

Conclusie

Dat viel wel mee, toch? De vaatwasser reinigen is gelukt en het apparaat is weer blinkend schoon, ook op plekjes die je normaal gesproken niet zo snel ziet! ✨ Heb je nog tips of vragen, laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?