Een vaatwasser is in deze tijd onmisbaar. Het bespaart tijd en je krijgt een brandschone vaat. Toch heb je er weinig aan als je servies er vies uitkomt en je elke keer alsnog zelf al het werk moet doen. Maakt je vaatwasser niet goed schoon? Dat is enorm frustrerend, maar wees gerust: er zijn makkelijke oplossingen.

Mijn afwas kwam vaak genoeg vies uit de vaatwasser. Van etensresten op mijn bestek tot hardnekkige, aangekoekte resten in mijn pannen. Ik stond zelfs op het punt om de vaatwasser weg te doen! Toch ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb, want nu komt mijn vaat er weer stralend uit. 🌟

Ben je klaar om dit probleem aan te pakken? Ik heb alle tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder, want ze waren voor mij ook handig.

#1 Deel je vaatwasser goed in

Een goed begin is het halve werk. Zelfs de beste vaatwasser kan de vaat niet goed schoonmaken als je hem niet goed indeelt. Vaak kun je het probleem dus simpelweg oplossen door de vaatwasser goed in te delen. Het indelen van de vaatwasser is geen hogere wiskunde, maar er zijn wel een paar handige vuistregels.

Schraap eerst grote etensresten zoals stukken aardappel of vlees van je bord. Deze lossen niet op in de vaatwasser en zorgen dat de boel verstopt raakt. Daarnaast is het natuurlijk niet zo fris als er een stuk aardappel ergens op je schone vaat ligt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je borden niet af te spoelen, voordat je ze in de vaatwasser zet.1Santanachote, P, Consumer Reports (2021). 'How to Load a Dishwasher' Vaatwasmiddel zit vol met enzymen die ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Zonder etensresten kunnen deze enzymen zich dus nergens aan vastklampen

Goed indelen van de vaatwasser is ook efficiënt

Wanneer je de vaatwasser goed indeelt, kun je zorgen dat er meer serviesgoed in past. Dit betekent dat je hem minder vaak hoeft te draaien en hierdoor energie en water bespaart. 

Stop de vaatwasser niet te vol. Als je pannen, borden, glazen en schaaltjes gaat stapelen, circuleert het water niet goed. Hierdoor kunnen voedselresten achterblijven op je servies. Geef elk stuk afwas dus de ruimte en ga niet stapelen. Zo blijven er geen bacteriën of etensresten achter en wordt het serviesgoed grondig en hygiënisch gereinigd.

Zet grote vaat zoals vieze pannen op het onderste rek, zodat het water er goed bij kan. Begin achterin het onderste rek met grote stukken servies en zet kleinere bordjes of pannen vooraan.

Plaats kleinere items zoals glazen, kopjes en kommen liever niet bij de pannen, maar op het bovenste rek. Zet ze altijd ondersteboven neer, zodat ze goed drogen en er geen laagje water in blijft zitten.

#2 Vul je vaatwasser bij met extra zout en glansspoelmiddel 

Je vaatwasser krijgt na verloop van tijd door het water last van kalk. Hierdoor kan de vaatwasser verstopt raken. Daarnaast zorgt kalk voor doffe glazen en dat er een witte aanslag op je glazen komt.

Vaatwasser zout haalt kalk uit het spoelwater en maakt het water zacht. Vaatwastabletten werken het beste in combinatie met zacht water. Dus wanneer je zout gebruikt, wordt de vaat nog schoner.

Glansspoelmiddel kan ook helpen om vaat nog schoner te krijgen en kalkaanslag te verwijderen. In de handleiding van je vaatwasser staat hoe zout en glansspoelmiddel toevoegt en met welke hoeveelheden.

Close-up van een vaatwasserfilter.

#3 Controleer en reinig het filter

Het filter in je vaatwasser kan verstopt raken met voedselresten en vuil. Hierdoor functioneert de vaatwasser minder optimaal.

Wist je niet dat vaatwasser filters verstopt konden raken? Je bent niet de enige. Eerlijk gezegd, wist ik eerst niet eens dat vaatwassers filters hadden. Het filter van mijn vaatwasser was dan ook duidelijk toe aan een schoonmaakbeurt. 😅

Controleer het filter regelmatig en maak het bij voorkeur wekelijks schoon. Haal het filter uit de vaatwasser en maak het schoon onder de kraam met warm water en zeep. Verwijder alle resten en plaats het filter daarna weer terug.

#4 Controleer en reinig de sproeiarmen

De sproeiarmen van je vaatwasser zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van het water en de reinigingsmiddelen. Als deze verstopt raken, wordt je vaat niet goed gereinigd.

Controleer de sproeiarmen en reinig ze indien nodig. Verwijder eventuele voedselresten en vuil met een afwasborstel en spoel ze daarna af onder warm water.

#5 Controleer de watertemperatuur

Een vaatwasser werkt het beste bij een watertemperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Als het water niet heet genoeg is, kan dit zorgen dat de vaat niet goed schoon wordt. Controleer daarom de watertemperatuur van je vaatwasser en pas deze indien nodig aan.

Open vaatwasser met schone vaat erin.

#6 Reinig de hele vaatwasser

Er komt niet alleen in het filter en de sproeiarmen veel viezigheid, maar ook bij de rest van de vaatwasser. Voor een optimale werking is daarom het reinigen van de vaatwasser maandelijks nodig. Hiermee voorkom je verstoppingen en vieze geurtjes.

Dit kost weinig moeite en duurt niet lang. Gebruik een kopje azijn, vaatwasser reinigingsmiddel of bleek. Voeg dit toe aan de vaatwasser en zet het apparaat op de hoogste temperatuurstand aan voor ongeveer 20 minuutjes.

Vuil hoopt zich ook makkelijk op in de randen van de vaatwasser en tegen het rubber van de deur. Vergeet deze dus ook niet schoon te maken met een vochtige doek.

Conclusie

Hopelijk weet je nu wat je moet doen als je vaatwasser niet goed schoonmaakt. Onthoud de belangrijkste tips: deel de vaatwasser goed in, voeg vaatwasser zout of glansspoelmiddel toe, controleer regelmatig de filters en sproeiarmen en reinig de hele vaatwasser maandelijks.

Met een beetje liefde en aandacht kan je vaatwasser er weer helemaal tegenaan! 💪 Heb je nog tips of vragen, laat het dan via het feedbackformulier weten. Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen