Als je ooit hebt gemerkt dat je witte kleding zijn frisse uitstraling verliest en een gelige tint krijgt, ben je niet de enige. Dit is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons tegenkomen. De oorzaak? Vaak is het de combinatie van zweet, deodorant en de mineralen in ons water. Maar geen zorgen, er zijn effectieve manieren om je witte kleding weer stralend wit te krijgen.

Om vergeelde kleding weer wit te krijgen, week je de kleding in een mengsel van schoonmaakazijn en soda. Na het weken was je het zoals gebruikelijk in de wasmachine. Het gebruik van ossengalzeep kan ook helpen bij hardnekkige vlekken.

Benodigdheden voor het wit krijgen van vergeelde kleding

Er zijn verschillende manieren om je witte was weer stralend wit te krijgen, maar de onderstaande methode is voor mij het meest succesvol. Ik geef je later nog meer tips voor een witte was. Dit heb je nodig:

  • 1 vaatwastablet
  • 1 schepje baking soda
  • Een half kopje witte azijn
  • 3 kopjes warm water
  • Een schepje wasmiddel
  • Een wasmachine
  • Geduld
Bleken en weken

Veel mensen bleken hun kleding nog steeds met chloor. Chloor is echter een zeer agressief middel, dus weer er voorzichtig mee! Gebruik alleen een klein beetje chloor en was op een hete temperatuur – maar laat delicate kleding links liggen. Dit is niet geschikt voor een chloorbehandeling.

Witte wasmand op houten ondergrond, vooraanzicht

Stap 1: Het mengsel maken

Doe alle ingrediënten in een bakje en roer alles goed door elkaar.

Stap 2: Het mengsel in de wasmachine doen

Schenk je mengsel in het vakje wat voor het wasmiddel bedoeld is, en doe de lade dicht.

Stap 3: De wasmachine vullen

Stop al je vergeelde kleding in de wasmachine.

Stap 4: Programma kiezen

Kies een programma wat op 60 °C wast. Een goede wasmachine heeft verschillende programma's om uit te kiezen. Het is belangrijk dat er aan het einde van het programma goed gespoeld wordt, maar een voorwas is niet nodig.

Stap 5: Koffie drinken

Ga er even bij zitten en ontspan! Maak een lekker bakje koffie met je koffiemachine of pak er een ander drankje. Pak een boek of kijk een film en wacht tot de was klaar is – of als je wat anders te doen hebt, is dit het perfecte moment om daarmee aan de slag te gaan.

Stap 6: De was laten drogen

Bij voorkeur laat je de was drogen in de zon. De zon bleekt je kleding op een natuurlijke manier. Is dit niet mogelijk, gebruik dan een droogrekje. Als je kleding bestand is tegen de wasdroger, dan droog je ze in de wasdroger.

Witte was aan de waslijn, zij-aanzicht

Alternatieve methoden om je kleding weer wit te krijgen

Naast de gebruikelijke methoden zijn er nog andere beproefde technieken om je witte kleding weer wit te krijgen. Een daarvan is het gebruik van schoonmaakazijn. Door je kleding een paar uur in schoonmaakazijn te laten weken en daarna normaal te wassen, kun je vergeelde witte kleding weer wit krijgen.

Soda is een andere krachtpatser en een van mijn favorieten. Voeg het direct toe aan je wasmachine of week je kleding vooraf in een emmer water met soda. En voor die hardnekkige vlekken? Probeer ossengalzeep. Maak de kleding nat, wrijf het in met de zeep, laat het even intrekken en was het daarna zoals je gewend bent. Ik vertel je er hieronder meer over.

Tips om je kleding blijvend wit te houden

Om je witte kleding in topconditie te houden, zijn er een paar extra tips die je kunt volgen. Ten eerste, vermijd het gebruik van te veel wasmiddel. Te veel zeep kan zich ophopen op je kleding en gele vlekken veroorzaken.

Ten tweede, was je witte kleding apart. Dit voorkomt dat kleuren van andere kledingstukken afgeven op je witte was. En tot slot, als je vlekken hebt, behandel ze dan zo snel mogelijk. Hoe langer een vlek zit, hoe moeilijker het wordt om hem eruit te krijgen.

Veelgestelde vragen over vergeelde kleding wit krijgen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over je vergeelde kleding weer wit krijgen.

Welke behandeling is het beste voor vergeelde kleding?

Voor het beste resultaat behandel je vergeelde kleding met een mengsel van schoonmaakazijn, soda en ossengalzeep. Laat de kleding enkele uren in dit mengsel weken en was het daarna op een normaal programma. Zorg ervoor dat je de kleding niet te lang in het mengsel laat zitten om schade aan de vezels te voorkomen.

Heeft de ouderdom van de kleding invloed op het vergelen?

Ja, de ouderdom van kleding kan invloed hebben op het vergelen. Oudere kledingstukken hebben vaak meer wasbeurten ondergaan, waardoor ze vatbaarder zijn voor vergeling. Echter, met de juiste zorg en behandeling kan zelfs oudere kleding zijn frisse witheid behouden.

Hoe vaak moet ik mijn kleding wassen om vergeling te voorkomen?

Het is raadzaam je witte kleding na elke 3 tot 4 keer dragen te wassen. Overmatig wassen kan de stof beschadigen en vergeling bevorderen. Gebruik een mild wasmiddel en vermijd chloorbleekmiddel om de levensduur van je kleding te verlengen.

Heeft de waterkwaliteit invloed op het vergelen van kleding?

Ja, hard water met een hoge concentratie calcium en magnesium kan bijdragen aan het vergelen van kleding. Het is aan te raden een waterontharder te gebruiken of speciale wasmiddelen voor hard water om de impact van mineralen op je kleding te minimaliseren.

Man in wit shirt, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen bij het wit maken van je vergeelde kleding. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan weten! Bedankt voor het lezen! ☀️

Was dit artikel behulpzaam?