Ik ben zelf groot fan van cappuccino's en haal dus altijd hetzelfde bij een koffiezaak. Met een cappuccino weet ik dat ik altijd goed zit, maar ik heb eigenlijk geen idee wat de andere opties op het menu inhouden. Een latte macchiato wordt eveneens gemaakt met opgeschuimde melk, maar wat is dan het verschil tussen de cappuccino en latte macchiato?

In dit artikel duiken we in de wereld van deze twee romige koffiedranken, en lees je hoe de bereiding, verhouding van ingrediënten en smaak van deze twee populaire koffiesoorten van elkaar verschillen.️‍️

De geschiedenis achter de cappuccino en latte macchiato

De cappuccino en latte macchiato zijn twee populaire koffievariaties met een rijke geschiedenis. Laten we bij het begin beginnen en de oorsprong van de twee eens onder het vergrootglas te leggen! 🔎

Waar komt de cappuccino vandaan?

De cappuccino, of eigenlijk een voorloper daarvan, werd voor het eerst gedronken in Wenen in de 18e eeuw, onder de naam kapuziner. Dit woord is afkomstig van de kapucijnen, een klooster-orde van de Rooms-katholieke kerk. Daar droegen ze traditionele bruine mantels: de kleur van een cappuccino.

Deze versie van de cappuccino's werd vaak afgetopt met slagroom en kaneel of cacao. De cappuccino zoals wij die kennen, met opgeschuimde melk in plaats van slagroom, werd pas voor het eerst gedronken in Italië, nadat de eerste espressomachines ontworpen werden in het begin van de 19e eeuw.

Deze espressomachines waren groot en ingewikkeld om te bedienen, dus thuis een cappuccino maken zat er in die tijd nog niet in. Na de Tweede Wereldoorlog werden deze machines beter en makkelijker te hanteren en nam de romige cappuccino met opgeschuimde melk over de hele wereld in populariteit toe.1Lindsey Goodwin, The Spruce Eats (2019). 'History of the Cappuccino'

Foto van een cappuccino met latte art

Hoe ontstond de latte macchiato?

Over het ontstaan van de latte macchiato is weinig bekend, maar men vermoedt dat het zijn oorsprong heeft in de jaren 80 of 90 in Italië. 'Latte' betekent in het Italiaans 'melk' en 'macchiato' betekent letterlijk 'gekleurd' of 'vlekkerig'. Let op dat je in Italië dus geen 'latte' bestelt; dan krijg je enkel een glas melk!

De naam moet niet verward worden met de espresso macchiato. Dit is zo ongeveer het omgekeerde van de latte macchiato: bij de espresso macchiato wordt een beetje opgeschuimde melk toegevoegd aan een espresso, terwijl bij de latte macchiato een espresso wordt toegevoegd aan een glas of mok met geschuimde en gestoomde melk.2Homegrounds (2023). 'What Is Latte Macchiato?'

In Italië zul je deze latte macchiato's daarentegen niet zo snel tegenkomen in cafés. Wat Italianen onder een latte macchiato verstaan, is simpelweg koffie met een scheutje warme melk. Dit is de versie die Italianen thuis maken voor het ontbijt.3Homegrounds (2023). 'Clearing Up The Difference Between The Cappuccino, The Latte, And The Macchiato')

Ieder land heeft zo zijn eigen interpretaties van wat de latte macchiato precies is. Wat je in Nederland in een café zult tegenkomen, lijkt meer op een cappuccino dan de Italiaanse versie: het is een espresso met opgeschuimde of gestoomde melk.

Wat is dan het verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato?

Het verschil tussen de twee koffies zoals ze in Nederland geserveerd worden, zit hem in de manier waarop de melk wordt behandeld. Bij een cappuccino meng je de melk met de espresso, terwijl bij de latte macchiato de melk en het melkschuim gescheiden blijven. Bovendien bevat een latte macchiato doorgaans meer melk dan een cappuccino.

De kunst van het bereiden: cappuccino versus latte macchiato

Dan het antwoord op de belangrijkste vraag: hoe wordt een cappuccino of latte macchiato gemaakt?

Stap 1: het zetten van de perfecte espresso

De basis van zowel de cappuccino als de latte macchiato is espresso. De perfecte espresso heeft een rijke, donkere smaak. Om een goede espresso te maken kies je de beste koffiebonen van hoge kwaliteit, bij voorkeur vers gebrand.

Het malen van de bonen gebeurt daarnaast idealiter net voor het zetten, zodat de smaak optimaal blijft. De extractie van de espresso is ook belangrijk: een goede espresso heeft een mooie crema en een volle smaak.

  • Overextractie, waarbij water te lang in contact blijft met de koffie, kan de koffie zo sterk maken dat hij bitter wordt.
  • Onderextractie, waarin het te kort in contact staat met de koffie, levert onder andere een slappe, en soms zelfs zure espresso op.4Barista Hustle (n.d.). 'Coffee Extraction and How To Taste It'

Stap 2: het opschuimen van de melk

Melktemperatuur en opschuimmethode zijn essentieel voor het maken van het perfecte melkschuim. Het beste resultaat wordt bereikt met een stoompijpje. Er zijn echter ook genoeg andere manieren om je melk op te schuimen, zoals automatische melkopschuimers of lekker ouderwets met de hand.

Zoek naar een zijdezachte textuur zonder grote luchtbellen. Experimenteer met verschillende melksoorten om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw koffie. Zelf krijg ik met volle lang houdbare melk altijd de beste resultaten uit mijn melkopschuimer.

man giet koffie in een koffiekopje in een koffiezaak

Stap 3: het samenvoegen van espresso, melk en melkschuim

Voor een cappuccino schenk je eerst de espresso in en daarna de melk met het melkschuim. Bij een latte macchiato begin je met de melk en het melkschuim, en voeg je daar de espresso aan toe. Dit zorgt voor de kenmerkende lagen in de latte macchiato. Probeer eens wat latte art op je cappuccino voor de lol!

De verhoudingen: espresso, melk en schuim

Een van de grote verschillen tussen de cappuccino en latte macchiato zoals deze in Nederland geschonken worden, zijn de verhoudingen tussen espresso, melk en melkschuim.

De cappuccino: een harmonieuze balans

De ideale verhouding voor een cappuccino is één derde espresso, één derde melk en één derde melkschuim. Dit zorgt voor een mooie balans tussen de smaken en texturen van de koffie en melk.

De latte macchiato: een gelaagde verwenkoffie

Bij een latte macchiato bestaat de onderste laag uit warme melk, gevolgd door een laag melkschuim en tot slot een shot espresso, die uiteindelijk tussen het schuim en de melk komt te zitten. Deze gelaagde structuur draagt bij aan de smaakbeleving en maakt de latte macchiato tot een ware verwenkoffie.

Meestal bevat een latte macchiato zo'n 15% espresso en de overige 85% bestaat uit melk. Een latte bevat dus twee keer zo veel melk als een cappuccino!

Koffiemachines en het verschil in bereiding

Je kunt thuis een cappuccino of latte macchiato maken met behulp van een espressomachine of een Nespresso-apparaat. Kies de machine die het beste past bij jouw wensen en koffievoorkeuren. ☕️

Professionele koffiemachines bieden meer functies en voordelen, zoals een betere temperatuurregeling en stoomkracht. De vaardigheden van de barista spelen ook een grote rol in de kwaliteit van de koffie.‍

Populaire variaties op de cappuccino en latte macchiato

En jij maar denken dat die twee drankjes enkel als simpele cappuccino en latte macchiato bestonden!

De dry cappuccino: minder melk, meer schuim

Een dry cappuccino bevat minder melk en meer schuim dan een gewone cappuccino. Dit zorgt voor een intensere koffiesmaak en een luchtiger mondgevoel.

De caramel macchiato: een zoete verleiding

De caramel macchiato is een latte macchiato met karamel. Je kunt ook andere smaakaccenten toevoegen aan je latte macchiato, zoals vanille of chocolade. Probeer eens wat nieuws!

Welke koffievariatie past het beste bij jou?

Probeer verschillende koffievariaties uit om te ontdekken wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Misschien ontdek je wel een nieuwe favoriet! Geniet van je koffiemomentje en proost op het verschil tussen cappuccino en latte macchiato.

Conclusie

Dus, wat hebben we geleerd over het verschil cappuccino en latte macchiato? Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim, en heeft een harmonieuze balans tussen smaken en texturen. Een latte macchiato daarentegen bestaat uit lagen van warme melk, melkschuim en een shot espresso, wat zorgt voor een gelaagde smaakbeleving.

We hopen dat we je met deze uitleg een beter inzicht hebben gegeven in deze twee koffievariaties, zodat je volgende keer met zelfvertrouwen je keuze kunt maken. Nu is het tijd om je favoriete koffiezaak te bezoeken, een cappuccino of latte macchiato te bestellen en te genieten van jouw perfecte koffiemomentje.

Laat in een reactie weten wat jouw favoriete koffie is en neem een kijkje op onze website voor meer koffietips. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen