Je hebt een nieuwe wasmachine gekocht, maar hij verschilt met de oude machine qua zeeplade? Waar moet wasmiddel in als je van twee naar drie bakjes gaat, of van drie naar twee bakjes gaat?

Ik leg je graag uit waar wasmiddel in moet. Ook bespreek ik waar wasverzachter en de voorwas in moeten.

Waar moet wasmiddel in?​

Zeeplade Bosch wasmachine, bakje voor hoofdwas blauw gekleurd

Wasmiddel doe je in de zeeplade van de wasmachine. Deze zeeplade zit vaak links bovenin de hoek aan de voorkant van de wasmachine, en heeft twee of drie bakjes.

Wasmiddel doe je in het grootste bakje dat geen klepje heeft, in de foto hierboven met blauw aangegeven. Dit bakje wordt aangeduid met 'hoofdwas', '2', 'II', een tobbe met 'II', 'wash' of 'laundry detergent'.

Er zijn ook wasmachines met een automatische dispenser van wasmiddel en wasverzachter. Dit wasmiddelreservoir bevindt zich vaak op de plek van de zeeplade, maar kan ook onderin de wasmachine zitten.

Automatische dosering

Bij automatische dosering bepaalt de machine hoeveel wasmiddel het wasprogramma nodig heeft. Dit hangt af van het soort programma en de hoeveelheid was. 

Een wasmachine met een automatische dispenser heeft ruimte voor maar twee soorten wasmiddel, bijvoorbeeld bont en wit of wasmiddel en wasverzachter. Ook kan alleen vloeibare wasmiddel in de automatische dispenser. Wil je wassen met waspoeder? Voeg het dan handmatig toe via een wasbol.

Kan wasmiddel in de trommel?

Wasmiddel kan ook in de trommel. Om wasmiddel in de trommel toe doen gebruik je een zogenaamde wasbol. Op dit bolletje staan streepjes om de hoeveelheid wasmiddel te doseren. De wasbol is goed voor vloeibare wasmiddel evenals waspoeder.

Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van een wasbol:

  • Het doseerbakje in de zeeplade blijft schoon.
  • Wasmiddel is makkelijker te doseren.
  • Wasmiddel wordt gelijkmatig verdeeld.

Naast de wasbol voor wasmiddel in de trommel heb je tegenwoordig ook capsules of pods die je in de wasmachine trommel kunt doen om de was te wassen.

Capsules of pods

Een capsule bevat geconcentreerd vloeibaar wasmiddel dat vooraf is afgemeten op de juiste dosering. De capsule moet als eerste in de trommel voordat het wasgoed wordt toegevoegd.

Wanneer je capsules gebruikt, overbelast de machine dan niet. Het is belangrijk dat capsules voldoende ruimte hebben om te bewegen en op te lossen.

Waar moet wasverzachter in?

Zeeplade Bosch wasmachine, bakje voor wasverzachter rood gekleurd

Wasverzachter heeft zijn eigen bakje. Het is een kleiner bakje met een klepje. Dit bakje wordt aangeduid met een bloemetje, sterretje, wasverzachter of softener, in de foto hierboven met rood aangegeven.

Als je wasverzachter gebruikt is het belangrijk om dit in het eigen bakje te doen, omdat dat wasverzachter pas tegen het einde aan de was wordt toegevoegd.

Vaak zie je op dit klepje het woord 'MAX' en een streepje. Vul dit bakje niet voorbij dat streepje met wasverzachter; de extra wasverzachter dat achterblijft in het bakje kan gaan klonteren.

Waar moet voorwas in?

Zeeplade van Bosch wasmachine, bakje voor voorwas is geel gekleurd

Voorwas is een wasprogramma dat speciaal bedoeld is voor extra vuile was. Voorwas heeft in de wasmachine met een zeeplade met drie bakjes een eigen bakje. Dit bakje wordt aangegeven met een tobbe met 'I', 'voorwas' of 'pre wash', in de foto hierboven aangegeven met geel.

Niet elk wasprogramma heeft de optie voorwas. Kies je voor een programma zonder voorwas? Laat dit bakje dan leeg.

Is je was niet zo vuil? Kies dan voor een wasprogramma zonder voorwas, dit bespaart water en energie.

Conclusie

Vloeibare of poederwasmiddel kan in de zeeplade of met een wasbol in de trommel. Of gebruik een wasmiddel capsule met een geconcentreerde hoeveelheid wasmiddel. Ik hoop dat dit artikel de vraag "waar moet wasmiddel in?" heeft beantwoord.

Nieuwe wasmachine gekocht en op zoek naar een nieuwe wasdroger? Lees ons artikel over de beste wasdroger.

Bedankt voor het lezen! Laat hieronder je feedback achter. Heb je nog tips, opmerkingen of vragen? Laat het ons vooral weten.

Was dit artikel behulpzaam?