Ah, het moment dat je vaatwasser niet meer goed opwarmt of droogt – een veelvoorkomend probleem dat vaak te wijten is aan het verwarmingselement.1DIY repair clinic (2020). 'How Do You Know If You Need a Dishwasher Heating Element Replacement?' 😞 Maar waar zit het verwarmingselement van de vaatwasser precies en hoe krijg je het weer aan de praat?

Geen zorgen, met dit artikel ben je straks helemaal op de hoogte! Eerst bespreek ik de rol van het verwarmingselement en daarna neem ik je stap voor stap mee om het element te vinden, controleren en, indien nodig, te vervangen.

Dat klinkt enger dan dat het is, maar na mijn eigen troubleshooting-proces kan ik je vertellen dat het uiteindelijk ontzettend meevalt. Wel wil ik je alvast meegeven dat ik zelf ontzettend veel aan de gebruiksaanwijzing van mijn vaatwasser heb gehad in dit proces, dus pak die er alvast even bij! Pak je gereedschap en zet je schrap, we gaan aan de slag!

De belangrijkste punten samengevat

 • Het verwarmingselement speelt een cruciale rol in het reinigings- en droogproces van je vaatwasser.
 • De locatie van het verwarmingselement kan variëren, maar bevindt zich meestal onderin de machine, dicht bij de bodem.
 • Onderhoud en controle van het verwarmingselement zijn essentieel voor een efficiënte werking van je vaatwasser.

De functie van het verwarmingselement in de vaatwasser

Het verwarmingselement in je vaatwasser speelt een belangrijke rol in het reinigingsproces. Het brengt het water op de juiste temperatuur, zodat vettigheid goed losweekt en je vaat schoon uit de vaatwasmachine komt. Bovendien helpt het bij het drogen van je vaat aan het einde van de cyclus.

Het verwarmingselement is onmisbaar voor de efficiëntie van je vaatwasser. Samen met andere aspecten, zoals het gebruik van vaatwaszout, zorgt het voor een optimale reiniging van je vaat.

Hoe werkt het verwarmingselement samen met andere onderdelen?

Het verwarmingselement werkt nauw samen met de waterpomp en de thermostaat.️ De thermostaat meet de temperatuur van het water en geeft een signaal aan het verwarmingselement om het water op te warmen als dat nodig is.

De waterpomp is ondertussen hetgeen dat het water rondpompt, zodra het vanuit de waterleiding bij de vaatwasser terechtkomt. Vervolgens loopt dit water langs het verwarmingselement, welke zijn hitte afgeeft aan het water.

Ondertussen biedt de aquastop in de vaatwasser een extra veiligheidsfunctie. Dit doet wat de naam doet vermoeden: het voorkomt dat de hele kamer blanco komt te staan als er ergens in of rondom de vaatwasser een lek optreedt.

Waar kun je het verwarmingselement vinden in verschillende vaatwassermodellen?

Het verwarmingselement kan zich op verschillende plekken bevinden, afhankelijk van het merk en model van je vaatwasser. Net als bij het vinden van waar de afvoer van de vaatwasser zit, moet je hier wellicht even goed naar zoeken – of, als je de handleiding nog bij de hand hebt, het in de handleiding opzoeken.

Hieronder vind je enkele algemene locaties waar je het verwarmingselement kunt vinden in de gangbare vaatwasmachines.

Verwarmingselementen in vrijstaande vaatwassers

In vrijstaande vaatwassers bevindt het verwarmingselement zich meestal onderin de machine, dicht bij de bodem. Bekende merken als Bosch, Siemens en AEG hebben vaak het verwarmingselement op deze locatie.

Verwarmingselementen in inbouwvaatwassers

Bij inbouwvaatwassers, zoals de beste inbouwvaatwasser, is het verwarmingselement meestal ook onderin de machine te vinden, in de buurt van de bodem. Merken als Miele, Whirlpool en Beko hebben vaak vergelijkbare locaties voor het verwarmingselement in hun inbouwmachines.

inbouwvaatwasser die open staat in een moderne keuken

1. Schakel de stroomtoevoer uit en open de vaatwasser

Voordat je met het verwarmingselement aan de slag gaat, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. 🚨 Schakel eerst de stroomtoevoer naar de vaatwasser uit. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of de schakelaar in de meterkast om te zetten.

Draag ook beschermende handschoenen en controleer het labyrint van de vaatwasser – om te zien of deze verstopt is, een lek heeft, of anderszins niet goed functioneert – om eventuele problemen te voorkomen.

2. Verwijder de onderste sproeiarm en het filtersysteem

Om bij het verwarmingselement te komen, moet je eerst de onderste sproeiarm en het filtersysteem verwijderen. Geen zorgen: dit is ontzettend simpel, en ik leg je hieronder uit hoe dit in zijn werk gaat!

Stap-voor-stapinstructies voor het verwijderen van de sproeiarm

 1. Draai de onderste sproeiarm tegen de klok in om hem los te maken. Soms kan het wat stroef gaan, dus wees geduldig – en voorzichtig, ook als je wat kracht moet zetten.
 2. Haal de sproeiarm rustig uit de vaatwasser.
 3. Verwijder ook het filter en het systeem – meestal een soort plaat – waarin het verwerkt zit.

3. Het verwarmingselement lokaliseren en herkennen

Nu je de sproeiarm en het filtersysteem hebt verwijderd, is het tijd om het verwarmingselement te vinden. Laten we beginnen met hoe zo'n element eruitziet.

Hoe ziet een verwarmingselement eruit?

Een verwarmingselement is vandaag de dag meestal een ronde, buisvormige spiraal gemaakt van metaal. Soms, vooral in oudere modellen, ziet het echter uit als een soort W-vormig object, afhankelijk van welke vaatwasser je precies hebt.

Het kan lastig zijn om het te onderscheiden van andere componenten, maar het is vaak het enige onderdeel met deze specifieke vorm die valt te vinden in je vaatwasser.

Soms bevindt het element zich onder of naast andere componenten, zoals de waterpomp. Het beste wat je kunt doen om de precieze plek te achterhalen, is de handleiding raadplegen.

metalen verwarmingselement closeup

4. Het verwarmingselement controleren op problemen

Nu je het verwarmingselement hebt gevonden, is het tijd om te controleren of er problemen zijn. Ik leg je uit waar je op moet letten en hoe je het element kunt testen.

Tekenen van een defect verwarmingselement

Een defect verwarmingselement kan verschillende symptomen hebben, zoals onvoldoende verwarmd water of de droogproblemen waar ik het eerder over had – samen met nog wat visuele mankementen.

Voer daarom een visuele inspectie uit om te zien of er schade of slijtage aan het element is. Let op verkleuring, barsten of vervormingen.

Tips voor het onderhouden van je vaatwasser en verwarmingselement

Om te zorgen dat je vaatwasser goed blijft werken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. In het volgende deel van dit artikel lees je hoe je je vaatwasser en verwarmingselement het beste kunt onderhouden en wanneer je professionele hulp moet inschakelen.

Hoe je het verwarmingselement kunt testen

Als je denkt dat je verwarmingselement mogelijk defect is, is het slim om dit eerst te testen met een multimeter. Hieraan lees je – in het kort gezegd – af of het verwarmingselement überhaupt stroom ontvangt, en hoe het zit met de elektrische weerstand ervan.2Jeff Suovanen, Thomas Keulemans, Jonathan Beeby, Eddie Davis, Einstien, iFixit (2022). ' Hoe gebruik je een multimeter?' Jij gaat dit laatste nu controleren.

Eerst moet je de multimeter instellen op de laagste weerstandsinstelling. Plaats vervolgens de sondes van de multimeter op de aansluitpunten van het verwarmingselement. Let op: dubbelcheck even of je vaatwasser uitgeschakeld is en niet aangesloten op het elektriciteitsnet! ⚠️

De multimeter meet nu de weerstand van het verwarmingselement. Een normale waarde ligt meestal tussen de 10 en 50 ohm. Als de meter een oneindige weerstand (OL) of geen weerstand (0 ohm) aangeeft, is het verwarmingselement waarschijnlijk defect en moet je het vervangen.

5. Het verwarmingselement vervangen indien nodig

Als uit de test blijkt dat je verwarmingselement kapot is, of als je andere duidelijke tekenen van een defect hebt opgemerkt, is het tijd om deze te vervangen.

Reserveonderdelen en gereedschap voor de klus

Om het verwarmingselement te vervangen, heb je de volgende dingen nodig:

 • Een nieuw element dat compatibel is met je vaatwasser.
  • Reserveonderdelen kun je online vinden op websites van fabrikanten, gespecialiseerde webshops of via grote online marktplaatsen. Zorg dat je het exacte modelnummer van je vaatwasser bij de hand hebt om het juiste onderdeel te vinden.
 • Een schroevendraaier
 • Een tang
 • Eventueel een steeksleutel
 • Eventueel een zaklamp
moersleutel closeup op bruine tafel

Stap-voor-stapinstructies voor het vervangen van het verwarmingselement

 1. Schakel de stroomtoevoer naar de vaatwasser uit en verwijder de stekker uit het stopcontact.
 2. Verwijder de onderste sproeiarm en het filtersysteem, zoals eerder beschreven.
 3. Maak de elektrische aansluitingen van het verwarmingselement los.
 4. Verwijder de bevestigingsmoer en tik het draadeinde naar binnen om het verwarmingselement los te maken.
 5. Haal het oude verwarmingselement voorzichtig uit de vaatwasser.
 6. Plaats het nieuwe verwarmingselement en zorg dat het goed vastzit en op de juiste positie staat.
 7. Sluit de elektrische aansluitingen weer aan en zet de bevestigingsmoer vast.
 8. Plaats de sproeiarm en het filtersysteem terug.
 9. Sluit de vaatwasser aan op het elektriciteitsnet en test of alles naar behoren werkt.

Tips voor het onderhouden van je vaatwasser en verwarmingselement

Een goed onderhouden vaatwasser gaat langer mee en werkt efficiënter. Hier zijn enkele tips om je vaatwasser en verwarmingselement in topconditie te houden.

Regelmatige reiniging en onderhoud voor optimale prestaties

 • Maak het filtersysteem en de sproeiarmen regelmatig schoon om verstoppingen te voorkomen.
 • Controleer de afdichtingen van de vaatwasser op beschadigingen en vervang deze indien nodig.
 • Reinig het verwarmingselement voorzichtig met een zachte borstel om kalkaanslag te verwijderen.
 • Gebruik regelmatig een speciale vaatwasserreiniger om kalkaanslag en vetophopingen tegen te gaan.

Wanneer je professionele hulp moet inschakelen

Soms is het verstandig om een professional in te schakelen, bijvoorbeeld als je niet zeker bent van je vaardigheden of als het probleem complexer is dan een defect verwarmingselement.

Zelf heb ik dit gedaan toen bleek dat het verwarmingselement van mijn vaatwasser vervangen moest worden; ik had liever dat iemand met toegang tot de juiste middelen deze voor me bestelde en kwam installeren.

Zoek naar een betrouwbare en gekwalificeerde technicus door recensies te lezen en door aanbevelingen te vragen bij vrienden of familie. Vergeet niet om productgaranties en certificeringen van de beoogde technicus te controleren, voordat je een afspraak maakt.‍ 🔧

Nu ben je helemaal klaar om je vaatwasser en verwarmingselement te onderhouden en eventueel te vervangen. Veel succes!

Conclusie

En daar heb je het! Je bent nu een echte expert als het gaat om het vinden en onderhouden van het verwarmingselement in je vaatwasser. Hopelijk is je vaatwasser nu weer in topconditie en kunnen jij en je borden weer genieten van die heerlijke schone glans.

Mocht je toch nog vragen of problemen hebben, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Voor meer informatie en tips over het onderhouden van je vaatwasser, blijf vooral onze artikelen lezen – bijvoorbeeld over wanneer het klepje opengaat en hoelang een vaatwasser moet draaien – en ontdek de wereld van een stralende vaat!️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen