Je zit op het puntje van je stoel, starend naar dat glanzende nieuwe beeldscherm, en dan valt je oog op iets vreemds: heldere of lichtgekleurde vlekken op donkere achtergronden. Dit kan komen door backlight bleeding, oftewel lichtlekken – maar wat houdt dat in?

Dat is de vraag die ik in dit artikel beantwoordt. Ik leg niet alleen uit wat backlight bleeding is, maar vertel ook wat de oorzaken en gevolgen zijn en hoe je het mogelijk kunt oplossen.

Of je nu wel of geen ervaring hebt met computers en technologie: geen zorgen, ik leg het je stap voor stap uit, zodat iedereen het begrijpt. Laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:
  • Backlight bleeding, of lichtlekken, is een technisch probleem waarbij licht ongelijkmatig door het scherm van je monitor of televisie schijnt, wat resulteert in heldere of lichtgekleurde vlekken op donkere achtergronden.
  • De kwaliteit van de achtergrondverlichting en de gebruikte materialen in het scherm kunnen de kans op backlight bleeding beïnvloeden.
  • Backlight bleeding beïnvloedt de kijkervaring en kleurnauwkeurigheid van je scherm aanzienlijk, vooral bij het werken met donkere beelden.

De techniek achter backlight bleeding

Backlight bleeding, ook wel bekend als lichtlekken, is een fenomeen waarbij licht ongelijkmatig door het scherm van je monitor of televisie schijnt.

Het is een technisch probleem dat ontstaat wanneer licht uit de achtergrondverlichting van het scherm lekt naar de randen of hoeken. Dit resulteert in heldere of lichtgekleurde vlekken die zichtbaar zijn op donkere of zwarte achtergronden.

Er zijn verschillende soorten achtergrondverlichtingstechnologieën, zoals edge-led en direct-led. Edge-led heeft de ledjes aan de randen van het scherm, terwijl direct-led de leds over het hele scherm verspreidt, aan de achterkant.

Beide technologieën kunnen bijdragen aan backlight bleeding, maar vaak is het probleem erger bij edge-led schermen. Het licht van de ledverlichting aan de randen kan zich moeilijker gelijkmatig over het scherm verspreiden.

Gerelateerd:

Je monitor overklokken: wat is het, en hoe werkt het?
Je monitor kalibreren in twee stappen

Hoe de achtergrondverlichting werkt

De achtergrondverlichting in monitoren en televisies is verantwoordelijk voor het produceren van het licht dat door het scherm schijnt.

Het doel van deze verlichting is om de beelden op het scherm helder en duidelijk zichtbaar te maken. De kwaliteit van de achtergrondverlichting bepaalt hoe goed de kleuren en details op het scherm worden weergegeven.

Een fluorescerende lamp produceert licht bij sommige soorten achtergrondverlichting, zoals CCFL (cold cathode fluorescent lamp). Deze kom je vandaag de dag nauwelijks meer tegen; ze waren vooral populair in de oudere tv's. Kleine diodes produceren licht bij andere soorten, zoals led (light emitting diode).

Het type achtergrondverlichting dat een scherm gebruikt, kan invloed hebben op de kans op backlight bleeding. Schermen met led-achtergrondverlichting hebben over het algemeen minder kans op backlight bleeding dan schermen met CCFL-achtergrondverlichting.

Dit komt doordat led-achtergrondverlichting individueel regelbare leds gebruikt die de lichtsterkte beter kunnen aanpassen aan verschillende delen van het scherm. Hierdoor is de verdeling van licht gelijkmatiger en is de kans op ongelijke verlichting en backlight bleeding kleiner.

Daarnaast zijn schermen met CCFL-achtergrondverlichting, zoals oudere monitoren en televisies, gevoeliger voor backlight bleeding vanwege de manier waarop de fluorescerende lampen het licht over het scherm verdelen. Dit resulteert vaak in donkere of heldere vlekken langs de randen van het scherm.

Waarom treedt backlight bleeding op?

Backlight bleeding treedt op door een aantal redenen. Een veelvoorkomende oorzaak is een fabricagefout of een ontwerpfout in het scherm. Dit kan in de fabriek gebeuren, of tijdens de montage of installatie van het scherm.

Een andere mogelijke oorzaak is de kwaliteit van de gebruikte materialen. Goedkopere of minder duurzame materialen kunnen het scherm bijvoorbeeld minder effectief maken in het blokkeren van overtollig licht van de achtergrondverlichting.

Als je daarbij een monitor hebt met een slechte beeldkwaliteit of eentje die te veel is ingezoomd of geroteerd, is het hek al helemaal van de dam. In dat geval raad ik je aan om onze artikelen over hoeveel PPI een goede monitor zou moeten hebben, het roteren van je computerscherm en over hoe je computerscherm te verkleinen te lezen.

Schaduw van een persoon zit achter een groot beeldscherm.

Het herkennen van backlight bleeding

Het identificeren van backlight bleeding is soms lastig, omdat het vaak alleen zichtbaar is onder bepaalde omstandigheden. Over het algemeen is het het merkbaarst wanneer je naar donkere of zwarte beelden kijkt.

Een eenvoudige manier om te controleren op backlight bleeding is door je scherm op een volledig zwarte achtergrond in te stellen en de helderheid van je scherm op het maximum te zetten.

Als er lichtlekken aanwezig zijn, zie je waarschijnlijk heldere of lichtgekleurde vlekken aan de randen of in de hoeken van het scherm.

Typische kenmerken van backlight bleeding

Backlight bleeding manifesteert zich op verschillende manieren. Meestal zien we het als ongewenste lichtvlekken op je scherm rond de randen en hoeken van een scherm.

Deze vlekken kunnen variëren van subtiel tot zeer opvallend, afhankelijk van de ernst van het probleem. Het kan op elk schermtype voorkomen, maar is vooral merkbaar op schermen met achtergrondverlichting – ofwel alle schermen, behalve oled-schermen.

De levensduur van een monitor met oled-technologie kent echter andere risico's dan schermen met achtergrondverlichting. Backlight bleeding is bij oled-monitoren en -tv's in ieder geval geen probleem.

Een ander kenmerk van backlight bleeding is dat het over het algemeen helderder is aan de randen en hoeken van het scherm, omdat fabrikanten de achtergrondverlichting meestal langs de randen en de hoeken van het scherm plaatsen.

Verschil tussen backlight bleeding en IPS-glow

Hoewel mensen ze vaak door elkaar halen, zijn backlight bleeding en IPS-glow twee verschillende fenomenen. Backlight bleeding is te wijten aan een ongelijke lichtverdeling, terwijl IPS-glow een kenmerk is van IPS-panelen (in-plane switching), wat een specifiek subtype lcd-paneel is.1Sharon Harding, tom'sHARDWARE (2020). 'What is an IPS Monitor? A Basic Definition'

IPS-glow resulteert in een soort gloed die zichtbaar is wanneer je vanuit een hoek naar het scherm kijkt.2Rob Shafer, DisplayNinja (2023). 'What Is IPS Glow And How Can I Reduce It?' Het belangrijkste verschil tussen deze twee is hoe ze de beeldkwaliteit beïnvloeden. Backlight bleeding kan leiden tot een ongelijke helderheid, terwijl IPS-glow de kleurnauwkeurigheid beïnvloedt.

Hoe backlight bleeding de beeldkwaliteit beïnvloedt

Backlight bleeding heeft een merkbaar effect, vooral als je werkt met donkere beelden. Het kan leiden tot een gebrek aan contrast, waardoor details in donkere scènes verloren gaan. Dit kan bijzonder storend zijn bij het bekijken van films of het spelen van videogames met veel donkere scènes.

Bovendien kan backlight bleeding ook invloed hebben op de kleurnauwkeurigheid van je scherm. Dit kan een probleem zijn voor professionals die zich bezighouden met grafisch ontwerp of fotobewerking, waar kleurprecisie van het grootste belang is.

Effecten van backlight bleeding op donkere beelden

Backlight bleeding is vooral merkbaar bij het bekijken van donkere beelden. Het leidt tot een 'washed out' effect, waarbij donkere gebieden op het scherm er grijs en levenloos uitzien in plaats van echt zwart. Dit vermindert de algehele beeldkwaliteit aanzienlijk en leidt tot een minder meeslepende kijkervaring.

Bovendien kan backlight bleeding ook de zichtbare contrastverhouding van je scherm beïnvloeden. Een hoog contrast is essentieel voor een rijk en levendig beeld, en backlight bleeding steekt daar een stokje voor.

De invloed van backlight bleeding op kleurweergave

Naast het beïnvloeden van donkere beelden, heeft backlight bleeding ook invloed op de kleurweergave van je scherm. Het resulteert in oververzadigde kleuren, en op zijn beurt een onnatuurlijk ogend beeld.

In het ergste geval kan backlight bleeding de kleuraccuraatheid van je scherm beïnvloeden. Dit is een groot probleem voor professionals die afhankelijk zijn van nauwkeurige kleurweergave voor hun werk, zoals grafisch ontwerpers en fotobewerkers.

man zit achter twee monitors een foto te bewerken

Is backlight bleeding te voorkomen of op te lossen?

Het voorkomen van backlight bleeding begint bij de aankoop van je monitor of televisie. Het kiezen van een kwalitatief hoogwaardig scherm van een betrouwbaar merk kán de kans op backlight bleeding aanzienlijk verminderen. Als je dus op zoek bent naar een goede monitor voor thuiswerken of om op te gamen, is een gerenommeerd merk een strak plan.

Enkele goede opties om je een idee te geven:

  • LG
  • Asus
  • Acer
  • Dell
  • MSI
  • Gigabyte
  • Samsung

Het oplossen van backlight bleeding is soms best een uitdaging. In sommige gevallen biedt het aanpassen van de scherminstellingen, zoals helderheid en contrast, al een oplossing. Echter, in ernstige gevallen is het nodig om de monitor of televisie te vervangen.

Het belang van de juiste montagetechnieken

Weet je, correcte montage en installatie spelen een cruciale rol bij het minimaliseren van backlight bleeding.👌 Het is dus zaak dat je weet hoe je een scherm correct monteert om dit te voorkomen.

Laten we beginnen met de basis. Monteer je monitor niet te strak. Een te strakke montage oefent druk uit op het paneel, wat kan leiden tot backlight bleeding. Zorg ook dat de monitor recht staat en niet in een hoek die extra druk op het scherm legt. Je kunt altijd een professional inschakelen om je monitor of tv-scherm aan te sluiten.

Potentiële oplossingen voor backlight bleeding

Backlight bleeding is een doorn in het oog, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om het aan te pakken. Hier zijn enkele potentiële oplossingen, zowel hardware- als softwarematig.

Een hardwarematige oplossing is het verlagen van de druk op het scherm. Zoals eerder vermeld, kan te veel druk op het paneel backlight bleeding veroorzaken.

Als softwarematige oplossing kun je proberen de helderheidsinstellingen van je scherm aan te passen. Een lagere helderheid vermindert de zichtbaarheid van backlight bleeding als je de helderheid laag genoeg zet.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze oplossingen het probleem mogelijk niet volledig verhelpen. De effectiviteit en haalbaarheid variëren per situatie.

Veelgestelde vragen over backlight bleeding

Er zijn enkele veelgestelde vragen over backlight bleeding die ik graag voor je wil beantwoorden. Laten we die eens doornemen.

Is backlight bleeding een defect?

Hoewel het niet altijd heel duidelijk te zien is, beschouwen experts backlight bleeding toch vaak als een defect bij beeldschermen, omdat het de beeldkwaliteit van het scherm merkbaar aantast. Sommige mensen beschouwen backlight bleeding enkel als neveneffect in plaats van defect, vanwege de manier waarop de achtergrondverlichting van het scherm is opgebouwd.

Kan ik mijn monitor terugsturen als er backlight bleeding optreedt?

Het retourbeleid voor monitoren met backlight bleeding varieert per fabrikant en verkoper. In sommige gevallen, vooral wanneer de backlight bleeding extreem is, is het misschien mogelijk om de monitor te retourneren of te laten repareren. Het is echter belangrijk om de specifieke voorwaarden en beleidsregels van de fabrikant of verkoper te controleren.

Conclusie

Nu weet je als het goed is precies wat backlight bleeding is en hoe het je schermervaring beïnvloedt. Het is niet altijd een onoverkomelijk probleem, maar vervelend is het sowieso, vanwege de invloed die het heeft op hoe je beelden ziet op je monitor of televisie.

Er zijn een paar manieren om backlight bleeding te verminderen, maar in sommige gevallen is er helaas niets aan te doen en zul je een nieuw scherm moeten kopen. Als je een nieuw scherm koopt, ga dan voor een merk van hoge kwaliteit om de kans op backlight bleeding te verminderen. Bedankt voor het lezen en succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen