Je weet vast hoe belangrijk een goede lichaamshouding is. Werk je thuis in een onnatuurlijke houding, zoals in elkaar gezakt voor je bureau, dan zit je al snel met vervelende pijnklachten. Van een vervelende kramp in je nek tot aan een nog pijnlijkere muisarm – gunstig is anders. Daarom is het belangrijk om de beste monitor voor thuiswerken te kiezen.

Met goede waterkoeling voor je computer zorg je dat deze lang meegaat, de beste monitor voor thuiswerken zorgt ervoor dat je comfortabel thuis werkt. Lees hier over de eigenschappen van monitors en hoe je de beste kiest. Hieronder vind je alvast vijf van de beste monitors die uitermate geschikt zijn om mee thuis te werken.

Wat zijn de voordelen van een goede monitor?

Er zijn ontzettend veel monitoren verkrijgbaar. Van groot tot klein, in hoogte verstelbaar en ga zo maar door. Wanneer je full-time thuis werkt, zit je vaak meer dan zeven uur per dag achter je computer. Dit betekent dat wanneer je in de verkeerde houding zit, je al snel met vervelende pijnklachten komt te zitten.

Dat niet alleen: een monitor voor thuiswerken heeft nog meer belangrijke eigenschappen waar je rekening mee houdt. Denk aan:

 • Schermgrootte. Hoe groot moet je scherm zijn?
 • Is je scherm draaibaar, kantelbaar en verstelbaar? Hierdoor verander je eenvoudig van houding, waardoor je makkelijk van positie wisselt.
 • Is de helderheid aan te passen?
 • Welke aansluitingen heb je nodig?

Hieronder lees je waar je op let bij de aankoop van een goede monitor voor thuiswerken.

Dell C2723H 27in Video-Conferencing Monitor

Dell C2723H 27in Video-Conferencing Monitor

array ( )

ASUS ProArt Display PA279CV monitor

ASUS ProArt Display PA279CV monitor

array ( )

Dell UltraSharp U2518D monitor

Dell UltraSharp U2518D monitor
Schermgrootte: 25 Inch
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B075KGLYRL', 'price' => 327.31, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/dell-ultrasharp-u2518d-qhd-ips-monitor-25/9200000080339815/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Hoe koop ik de beste monitor voor thuiswerken?

Of je nu een monitor nodig hebt voor je desktop-computer, of misschien wil je een extra monitor bij je laptop: een nieuwe monitor kopen is voor de meeste mensen overweldigend. Daarom leg ik je hieronder uit waar je op let bij de aankoop van een monitor voor thuiswerken.

Type scherm

De huidige monitoren maken vooral gebruik van drie verschillende lcd-technologieën:

 • TN-monitoren zijn de snelste en goedkoopste beeldschermen, wat ze geliefd maakt bij gamers.
 • VA-monitoren bieden het beste contrast en diepte, maar reageren minder snel.
 • IPS-monitoren produceren de rijkste kleuren dankzij het gebruik van vloeibare kristallen. Een IPS-paneel levert een hogere beeldkwaliteit, en is daarom gemiddeld de duurste van de drie.

Ook oled-schermen zijn in opkomst. Deze bieden superieure kleurweergave, helderheid, reactietijden en contrastratio's, doordat elke pixel als zijn eigen lichtbron dient. Een backlight komt hier niet aan te pas. Klinkt geweldig, toch? Daarom zijn ze ook zo duur en vooralsnog redelijk zeldzaam!

Contrast

De beeldkwaliteit wordt met name bepaald door het contrast. Hoe hoger het getal, hoe hoger het contrast dat de monitor kan weergeven – en hoe beter en betrouwbaarder de beeldkwaliteit is. Zo is 5.000:1 bijvoorbeeld beter dan 1.000:1.

VA-schermen bieden in vergelijking met TN- en IPS-panelen doorgaans het beste contrast.

Schermgrootte

De meest gangbare maat voor op je bureau is een 23 of 24 inch monitor. Alles wat veel groter is dan dit, is minder geschikt voor op een normaal bureau. Heb je een heel diep bureau, dan creëer je afstand door de monitor verder weg te zetten. Hierdoor gebruik je alsnog een grotere monitor.

Ben je een enthousiaste gamer of werk je zelfs in de gamesindustrie, overweeg dan een zogenaamde curved monitor. Deze zijn weliswaar groter en nemen meer ruimte in beslag, maar ze maken beter gebruik van de natuurlijke buiging van het menselijke gezichtsveld.

Computerscherm met toetsenbord en speakers op witte tafel, groene fiets op de achtergrond. Vooraanzicht, schuin

Schermresolutie

Een monitor heeft in de meeste gevallen een naam die je vertelt wat de resolutie van het scherm is. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet, van verouderd naar gangbaarder en recenter:

 • HD of 720p-resolutie: 1280 x 720 pixels
 • WUXGA-resolutie: 1920 x 1200 pixels
 • Full HD (FHD) of 1080p-resolutie: 1920 x 1080 pixels
 • 2K-, 1440p- of Quad HD-resolutie: 2560 x 1440 pixels
 • 4K of Ultra HD (UHD)-resolutie: 3840 x 2160 pixels

Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels er in elke vierkante centimeter van een scherm passen. Hoe meer pixels, hoe scherper en vloeiender het beeld is. Een hoge resolutie is vooral belangrijk bij grotere monitoren. Heb je een grote monitor met een lage resolutie, bereid je dan voor op een Windows 95-achtige ervaring.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid van je monitor geeft aan hoeveel keer per seconde het beeldscherm een nieuw beeld kan weergeven. Dit wordt gemeten in Hertz (Hz). Als je beeldscherm bijvoorbeeld een verversingssnelheid van 144 Hz heeft, wordt het beeld 144 keer per seconde vernieuwd.

In combinatie met de beeldsnelheden die worden geproduceerd door de videokaart (ook wel GPU) en processor (ook wel CPU) die samenwerken, leidt dit tot een vloeiendere ervaring. Dit is niet enorm belangrijk als je je monitor alleen gebruikt om op te werken.

Bewerk je echter veel video's of foto's of game je juist veel, dan is de verversingssnelheid wel weer belangrijk.

Reactiesnelheid

De responstijd is de tijd die je monitor nodig heeft om van de ene kleur naar de andere over te schakelen. Gewoonlijk wordt dit gemeten in milliseconden van zwart naar wit en weer terug naar zwart, of van de ene grijstint naar de andere.

Een typische lcd-monitor heeft een responstijd van minder dan tien milliseconden (10 ms). Hoe lager de responstijd, hoe sneller de monitor reageert.

Reactiesnelheid is net als de verversingssnelheid niet erg belangrijk wanneer je je monitor alleen gebruikt om te werken. Ben je echter een enthousiaste gamer, dan is de reactiesnelheid wél belangrijk.

Je monitor schoonmaken

Zitten er alweer vingerafdrukken op je scherm? Geen nood! Gebruik een vochtige doek, maar gebruik geen middelen die aceton of ammoniak bevatten. Een mengsel van azijn en water (1:1) werkt prima.

Schakel wel eerst je monitor uit. Verwijder daarna het stof met een droge, zachte doek, en daarna pas de vlekken met de vochtige doek. Klaar is Kees!

Draaien, kantelen en verstellen

Juist omdat je vaak veel tijd doorbrengt achter je monitor, is het belangrijk dat je in een goede houding zit. Wanneer de beste monitor voor thuiswerken op verschillende posities in te stellen is, draagt dit bij aan betere houding.

De bekendste monitorhouder is een VESA mount. Wil je de standaard van je monitor verwisselen voor eentje die flexibeler is? Let dan goed op of je monitor compatibel is met zo'n VESA mount. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar, waardoor het verwisselen van de meegeleverde standaard een eitje is.

In dit artikel lees je over de meest ideale houding wanneer je veel achter de computer zit.

Specificaties van monitors voor thuiswerken vergelijken

 Dell C2723H 27in Video-Conferencing MonitorASUS ProArt Display PA279CV monitorDell UltraSharp U2518D monitorHP 24mh 24” 1080P monitorASUS ProArt Display PA279CV monitor
Schermgrootte25 Inch24 Inch27 Inch
Schermresolutie
Type paneel
KantelbaarJaJaJa
In hoogte verstelbaar
HDMI112

Aansluitingen

Alle goede monitoren hebben tegenwoordig allerlei aansluitingen. Zie je er zoveel in de beschrijving staan dat je de bomen door het bos niet meer ziet? Geen nood, hieronder vind je een handige opsomming van de meest voorkomende aansluitingen.

 • HDMI: Audio- en videosignaal, het betrouwbaarste en makkelijkste voor verbindingen tussen je pc en je monitor (of tv). Heeft je monitor ingebouwde speakers, maar zijn deze niet zo goed, dan gebruik je in de meeste gevallen de HDMI-aansluiting om externe speakers aan te sluiten.
 • DVI: Alleen video, perfect voor oudere systemen of voor 144 Hz op 1080p-monitors.
 • DisplayPort (DP): De beste connector voor een audio- en videosignaal, en kan 144 Hz op 4K overbrengen.
 • VGA: Verouderde videoconnector. Gebruik deze alleen als er niets anders beschikbaar is.
 • Usb-c: Maakt door middel van een usb-c-kabel verbinding met bronnen en beeldschermen, en vervangt verschillende elektrische connectoren, waaronder usb-a en -b, HDMI, DisplayPort en 3,5 mm audiokabels en -connectoren. Usb-poorten zijn altijd handig en kun je eigenlijk niet genoeg hebben.
 • Thunderbolt: Een hardware-interface ontwikkeld door Intel (in samenwerking met Apple), waarmee externe randapparatuur en beeldschermen op een computer kunnen worden aangesloten. Thunderbolt 1 en 2 maken gebruik van dezelfde connector als Mini DisplayPort, en Thunderbolt 3 maakt gebruik van de usb-c-connector.
 • AV (RCA): AV-ingang is een veelgebruikt label op een connector van het type RCA om analoge (AV) Audio/Visuele (CVBS composite video) signalen te ontvangen van elektronische apparatuur die AV-signalen genereert (AV-uitgang).
 • NDI: Network Device Interface. Formaat waarmee audio en video via een ethernet-netwerk worden verzonden.
 • SDI: Serial Digital Interface is een professioneel videosignaal.

De 5 beste monitors voor thuiswerken op een rij

1. Dell C2723H 27in Video-Conferencing Monitor

1. Dell C2723H 27in Video-Conferencing Monitor

Belangrijke specificaties:

2. Superieur voor foto- en videobewerking thuis: ASUS ProArt Display PA279CV monitor

2. Superieur voor foto- en videobewerking thuis: ASUS ProArt Display PA279CV monitor

Belangrijke specificaties:

3. Dell UltraSharp U2518D monitor

3. Dell UltraSharp U2518D monitor

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 25 Inch
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1

Ik ben blij om de veelzijdige Dell UltraSharp U2518D-monitor aan te bevelen, die uitermate geschikt is voor kantoorwerk en multimedia-gebruik. Met brede kijkhoeken, goede resolutie en uitstekende ergonomie biedt deze monitor een geweldige kijkervaring. Zijn sterke punten liggen in de brede kijkhoeken en kleurnauwkeurigheid, waardoor hij geschikt is voor taken zoals mediaproductie en kantoorwerk. Helaas valt hij wat tegen op het gebied van geavanceerde gamingfuncties en HDR-prestaties, met gemelde problemen van tearing en haperingen.

Met zijn 25-inch QHD-display biedt de Dell UltraSharp U2520D een handige multi-monitoropstelling en functies zoals Dell Express Daisy Chaining voor automatische detectie van het tweede scherm, waardoor het een uitstekende keuze is voor multitasking in een thuiskantoor. De mogelijkheid van maximaal 90W stroomtoevoer via USB-C vergroot verder zijn aantrekkingskracht voor werkopstellingen.

Dell's toewijding om levendige kleuren te leveren over een brede kijkhoek is duidelijk te zien in de UltraSharp U2719D LED-monitor, die fabrieksmatig gekalibreerd is voor kleurnauwkeurigheid en gebruikmaakt van In-Plane Switching (IPS) technologie. Het dunne randontwerp maakt een naadloze multi-monitoropstelling mogelijk, wat tegemoetkomt aan de behoeften van professionals die een uitgebreide werkruimte nodig hebben voor productiviteitstaken.

In tegenstelling hiermee biedt de Dell UltraSharp U2723QE, zoals te zien op www.pcmag.com, een nog geavanceerdere optie met zijn 27-inch 4K-display en USB-C hub-connectiviteit, waardoor het een ideale keuze is voor professionals die werken met content met hoge resolutie en die uitgebreide connectiviteitsopties vereisen.

"Dit scherm is fabrieksmatig gekalibreerd voor kleurnauwkeurigheid," zoals benadrukt in een recensie op Amazon, benadrukt de toewijding van Dell om nauwkeurige en consistente kleurrepresentatie te leveren, een cruciaal aspect voor gebruikers die betrokken zijn bij grafisch ontwerp, contentcreatie en andere visueel veeleisende taken. Dit kenmerk onderscheidt de UltraSharp-serie en maakt het een sterke speler op de professionele monitormarkt.

Ondanks zijn sterke punten, kunnen de beperkingen van de Dell UltraSharp U2518D op het gebied van geavanceerde gamingfuncties en HDR-prestaties het minder geschikt maken voor gebruikers die voornamelijk een monitor zoeken voor gamingdoeleinden. In dergelijke gevallen kunnen monitoren die speciaal zijn ontworpen voor gaming met geavanceerde functies en geoptimaliseerde prestaties een meer passende keuze zijn.

Kortom, de Dell UltraSharp U2518D-monitor, met zijn brede kijkhoeken, goede resolutie en uitstekende ergonomie, is een aan te raden keuze voor professionals en individuen die op zoek zijn naar een betrouwbaar scherm voor kantoorwerk en multimediataken. Zijn kleurnauwkeurigheid en ergonomisch ontwerp maken het een sterke speler op de professionele monitormarkt, met name voor degenen die behoefte hebben aan een multi-monitoropstelling. Voor gebruikers die gamingprestaties prioriteren, kunnen alternatieve opties met geavanceerde gamingfuncties en geoptimaliseerde HDR-prestaties meer geschikt zijn.

Voordelen Dell UltraSharp U2518D monitor
 • Brede kijkhoeken
 • Goede resolutie
 • Uitstekende ergonomie
 • Handige multi-monitor opstelling
 • Tot 90W stroomtoevoer via USB-C
 • Fabriekskalibratie voor kleurnauwkeurigheid
 • Smalle randontwerp voor naadloze multi-monitor opstelling
 • 27-inch 4K-display
 • USB-C hub connectiviteit
Nadelen Dell UltraSharp U2518D monitor
 • Beperkingen in geavanceerde gamingfuncties
 • Problemen met HDR-prestaties

4. Kosteneffectieve keuze voor thuiskantoren: HP 24mh 24” 1080P monitor

4. Kosteneffectieve keuze voor thuiskantoren: HP 24mh 24” 1080P monitor

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 24 Inch
Kantelbaar: Ja
HDMI: 1

Als ik vanuit huis werk, is de HP 24mh 24” 1080P monitor mijn go-to keuze. Met zijn IPS-technologie biedt deze monitor brede kijkhoeken en consistente kleurreproductie, perfect voor multitasking en casual gaming. Het heeft een indrukwekkende kleurruimte van 95%-100% sRGB, een maximale helderheid van 250 nits, een statisch contrastverhouding van 1.000:1 en een pixeldichtheid van 92 PPI. Met een lage inputvertraging van ~10ms en een responstijd van 5ms zorgt deze betaalbare monitor voor soepele prestaties bij verschillende taken.

De HP 24mh monitor heeft een maximale resolutie van 1920 x 1080 bij 75 Hz, waardoor je geniet van prachtige visuals in combinatie met zijn ultradunne ontwerp, micro-edge display en panoramisch zicht. Met handige aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI, DisplayPort en VGA-poorten, is het eenvoudig om een naadloze multi-monitor setup te creëren. De ingebouwde 2W speakers zorgen voor een meeslepende entertainmentervaring, terwijl de hoogte- en kantelverstelling zorgen voor ergonomisch kijkplezier, ideaal voor lange uren thuiswerken.

Hoewel de monitor wordt geprezen om zijn prijs en prestaties, ontbreekt het aan Adaptive-Sync voor variabele verversingssnelheden, zoals opgemerkt door DisplayNinja. Ook is het belangrijk om op te merken dat het mogelijk niet ideaal is voor kleurkritisch werk zonder aanvullende kalibratie. Desalniettemin biedt de HP 24mh monitor indrukwekkende beeldkwaliteit en functionaliteit voor algemeen gebruik, multitasking en casual gaming.

In vergelijking met de Dell UltraSharp U2518D, die wordt geprezen als de beste keuze voor thuiswerken, is de HP 24mh een budgetvriendelijk alternatief dat niet inboet op essentiële functies. Met vergelijkbare aansluitmogelijkheden, ergonomisch ontwerp en visuele kwaliteit, is het een overtuigende optie voor wie op zoek is naar een betaalbare dual-display setup voor verhoogde productiviteit tijdens het thuiswerken.

Al met al is de HP 24mh 24” 1080P monitor een solide keuze voor iedereen die vanuit huis werkt, met uitstekende visuals, ergonomische eigenschappen en naadloze connectiviteit tegen een aantrekkelijke prijs. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor kleurkritisch werk, is de algehele prestatie, betaalbaarheid en gebruiksvriendelijk ontwerp maken het een opvallende optie op de markt. Zoals een Amazon-review terecht opmerkt, is het een monitor die "indrukwekkende visuals biedt met IPS-technologie en een maximale resolutie van 1920 x 1080 bij 75 Hz". 🖥️

Voordelen HP 24mh 24” 1080P monitor
 • Indrukwekkende visuals en ergonomisch design
Nadelen HP 24mh 24” 1080P monitor
 • Gebrek aan Adaptive-Sync voor variabele verversingssnelheden
 • Mogelijk niet ideaal voor kleurgevoelig werk zonder aanvullende kalibratie

5. ASUS ProArt Display PA279CV monitor

5. ASUS ProArt Display PA279CV monitor

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27 Inch
Kantelbaar: Ja
HDMI: 2

De Asus ProArt Display PA279CV is mijn favoriete keuze voor thuisgebruik bij het bewerken van foto's en video's, en biedt geweldige waarde voor content creators die op zoek zijn naar nauwkeurige beeldkwaliteit en uitgebreide connectiviteit. Met een prijs van $499 beschikt het over een 27-inch scherm met een native resolutie van 3.840 x 2.160, een IPS-paneel en een verversingssnelheid van 60Hz. PCWorld noemt het "nauwkeurige beeldkwaliteit, hoge maximale helderheid, menu-instellingen voor kalibratie en een USB-C-poort met 65 watt Power Delivery," waardoor het een budgetvriendelijke optie is voor content creators.

Het scherm valt op door zijn connectiviteit, met een USB-C-poort, HDMI-poorten, DisplayPort en een 3,5 mm audio-uitgang. Sommige recensenten vinden het ontwerp echter niet indrukwekkend en vinden dat de helderheid en HDR-prestaties verbeterd kunnen worden. De ASUS ProArt PA279CV biedt een solide set functies voor algemene creatieve taken en biedt een goede balans tussen prijs en professionele mogelijkheden.

Hoewel het scherm geen echte Adobe RGB-mogelijkheden heeft en enkele uniformiteitsproblemen heeft, blinkt het uit in het leveren van uitstekende sRGB-kleur en contrast, waardoor het ideaal is voor algemene creatieve taken. Digital Camera World benadrukt de prestaties van het scherm, waaronder een Delta E van minder dan 2, geverifieerde kleurnauwkeurigheid door Calman en redelijke HDR-kleurweergave. De helderheid van 350 nit kan echter ontoereikend zijn in fel verlichte omgevingen.

De ASUS ProArt Display PA279CV is een 27-inch monitor met een resolutie van 1440p en geschikt voor gemengd gebruik, kantoorwerk, gaming, mediaconsumptie en mediaproductie. Het biedt brede kijkhoeken en hoge helderheid, waardoor het geschikt is voor de meeste verlichtingsomstandigheden. Het ontbreekt echter aan HDR-ondersteuning en heeft een matige contrastverhouding, wat de prestaties in donkere kamers en voor multimediatoepassingen beïnvloedt. De prestaties van de monitor bij het gamen zijn lovenswaardig, met een verversingssnelheid van 75Hz, snelle responstijd en lage invoervertraging, maar de lage contrastverhouding beperkt de prestaties in donkere scènes.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Asus ProArt PA279CV superieure sRGB-kleur en contrast, uitgebreide connectiviteit en nauwkeurige beeldkwaliteit tegen een concurrerende prijs, waardoor het een ideale keuze is voor thuisgebruik bij het bewerken van foto's en video's. Ondanks enkele nadelen, zoals beperkte HDR-prestaties en ontwerpoverwegingen, is de waarde voor content creators onmiskenbaar.

Kortom, de Asus ProArt Display PA279CV is mijn topkeuze voor thuisgebruik bij het bewerken van foto's en video's, met uitstekende kleurnauwkeurigheid, uitgebreide connectiviteit en een concurrerende prijs. Ondanks enkele beperkingen in HDR-prestaties en ontwerp, is de waarde voor content creators die op zoek zijn naar nauwkeurige beeldkwaliteit en professionele mogelijkheden ongeëvenaard.

Voordelen ASUS ProArt Display PA279CV monitor
 • Uitstekende sRGB-kleur en contrast
Nadelen ASUS ProArt Display PA279CV monitor
 • Beperkte HDR-prestaties
 • Onopvallend ontwerp
 • Matige contrastverhouding

Veelgestelde vragen over monitors voor thuiswerken

Welke soorten lcd-schermen zijn er allemaal?

Er zijn drie verschillende soorten lcd-technologieën, namelijk TN-monitoren (snel en goedkoop), VA-monitoren (reageren minder snel, maar bieden het meeste contrast en diepte) en IPS-monitoren (produceren de rijkste kleuren, en zijn doorgaans het duurst).

Wat is het ideale formaat voor een computerscherm?

Een monitor van 23 of 24 inch is meestal perfect voor een computerscherm voor op je bureau thuis. Een grotere monitor is prima, maar zorg dan in elk geval voor een diep bureau, waardoor je de monitor verder weg kunt zetten.

Hoe maak je een computerscherm schoon?

Zorg er als eerste voor dat de monitor uit staat. Vervolgens verwijder je alle stof met een droge, zachte doek. Eventuele vlekken verwijder je met een vochtige doek of met een mengsel van half water, half azijn. Er is ook speciale reiniger te koop, maar hiermee krijg je je scherm niet per se schoner.

Apple monitor met toetsenbord, plantje, muis, pen en mok. Vooraanzicht.

Conclusie

De beste monitor voor thuiswerken kopen is geen eenvoudige taak, zeker niet als je niet technisch onderlegt bent. Daarom hoop ik dat dit artikel je wat wijzer heeft gemaakt en geholpen heeft bij het maken van een keuze. Heb jij nog tips? Laat dan zeker een berichtje achter. Bedankt voor het lezen! 🖥️

Was dit artikel behulpzaam?