De hype lijkt voorbij en de slowcooker heeft definitief zijn intrede gedaan. Je ziet ze steeds vaker in onze Nederlandse keuken, maar wat is een slowcooker precies? In dit artikel kom je erachter! 

Inhoudsopgave

  1. Conclusie
Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is niets anders dan een grote pot van – in de meeste gevallen – aardewerk. Deze pot rust in een grote pan met elektrische verwarmingselementen die de inhoud van de pot langzaam opwarmen.

Je hebt verschillende slowcookers waarvan veel met allerlei leuke bijkomstigheden en extra functies geleverd worden. De essentie van een slowcooker is echter dat deze langzaam de ingrediënten in de pot kookt.

Ben jij iemand die altijd bezig is, continue onderweg is en/of niet altijd tijd of zin heeft om te koken? Of heb je een druk gezin met kinderen?

Dan is een slowcooker ideaal voor je. Hoe werkt een slowcooker? Nou, simpel: je hoeft alleen maar de ingrediënten in de pot te doen, de slowcooker aan te zetten en de keuken te verlaten. Als je ‘s avonds thuis komt, hoef je alleen maar op te scheppen. Sit back and relax! 🧘

Wat kan ik maken met een slowcooker?

De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Van een heerlijke Indiase curry tot een hele kip. Mijn persoonlijke favoriet is een beef rendang. Dit is een Indonesische curry met rundvlees en heerlijke kruiden.

De ingrediënten worden langzaam gegaard waardoor de smaken veel intensiever worden. Bovendien worden de voedingstoffen beter behouden omdat er niets snel gekookt word.

Er zijn zelfs recepten voor cakes die in de slowcooker gemaakt worden, maar deze heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

Improvisatie

Heb je nog van alles in de koelkast liggen wat op moet maar wederom geen tijd om naar de winkel te gaan en ook geen zin om te koken? Geen paniek!

Na je eerste kop koffie van de dag haal je de groenten uit de koelkast, je wast ze en stopt ze in de slowcooker. Heb je nog vlees wat op moet? Stop dit er dan ook bij. Snij een aardappel of twee in stukken en stop dit er ook bij.

Maak wat bouillon, giet dit op de ingrediënten in je slowcooker zodat alles bedekt is. Zet de slowcooker aan.

Volg je dagroutine en bereid jezelf voor op de heerlijke geur van je gerecht dat je verwelkomt bij thuiskomt. Weliswaar is het een gerecht zonder naam, maar lekker zal het hoe dan ook zijn – ondanks hoe eenvoudig en tijdsbesparend het proces is.

Waarom heb ik een slowcooker nodig?

Het maakt je leven eenvoudiger, en wel hierom:

  • Je gebruikt hem zo vaak als je wilt
  • Je hoeft weinig voor te bereiden
  • Je wordt thuis welkom geheten door een heerlijke geur van gekookt eten; je hoeft alleen op te scheppen en te genieten
  • De beste slowcookers hebben zelfs startuitstel en zijn vaatwasbestendig
Let op!

Een slowcooker is niet geschikt om vlees in te ontdooien. Door het langzame opwarmingsproces krijgen bacteriën de kans om je vlees te besmetten. Ontdooi je vlees altijd in de koelkast voordat je het toevoegt aan de slowcooker.

Verschillende slowcookers

Er zijn slowcookers verkrijgbaar waarvan je de binnenpot op het fornuis kunt gebruiken om zo je vlees aan te braden.

Ook vind je slowcookers met startuitsteltimers en zelfs de mogelijkheid om sous-vide te koken. De inhoud van slowcookers varieert ook: 6 liter is hierbij een uitschieter naar het grotere eind van het spectrum; 3 liter is een uitschieter naar het kleinere eind.

Allemaal erg leuke bijkomstigheden, maar ze doen uiteindelijk allemaal hetzelfde: langzaam je eten gaar stoven!

Wat is het verschil tussen een slowcooker en een crockpot?

Niets! Crockpot is een merknaam. Ze doen allebei hetzelfde. 😊

Conclusie

Kortom: een slowcooker is een keramische pan die (samen met zijn inhoud) door een elektrisch omhulsel wordt verwarmd. Ben jij nu (net als ik) van de meerwaarde overtuigd van deze slowcooker? Laat het me vooral even weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?