De keuze voor een goede droger is lastig. Zoveel verschillende soorten drogers – hoe werken ze, en welke past bij je droger behoeften? In dit artikel beantwoord ik de vraag: "Wat is een warmtepompdroger?", en lees je hoe je werkt.
Inhoudsopgave
- Wat is een warmtepompdroger?
- Hoe werkt een warmtepompdroger?
- Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en andere wasdrogers?
- De condensdroger
- De luchtafvoerdroger
- De warmtepompdroger
Ook de voor- en nadelen van de warmtepompdroger worden besproken. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een geïnformeerde keuzen maken tijdens je zoektocht naar een droger.
Wat is een warmtepompdroger?
Een warmtepompdroger is het energiezuinigere alternatief voor de condensdroger: het hergebruikt de lucht in de droger om de kleding te drogen. Door telkens opnieuw de opgewarmde lucht in de trommel te blazen, werkt de warmtepompdroger energiezuiniger.
Kleding die nog relatief nat uit een wasmachine komt heeft meer baat bij een warmtepompdroger dan bij een condensdroger. Dit komt doordat de warmtepompdroger kleding langzaam en op een lagere temperatuur droogt.
Hoe werkt een warmtepompdroger?
De techniek achter een warmtepompdroger is simpel. Hij werkt met een warmtepomp en een koelmiddel. De pomp in de warmtepompdroger zet het koelmiddel om van een gasvorm naar een vloeibare vorm. De warmte die vrijkomt blaast de trommel in en droogt het wasgoed.
De vochtige lucht stroomt de trommel uit en in een condensbak, waar de lucht condenseert. De nieuwe droge lucht wordt weer de trommel ingeblazen. De warmtepompdroger hergebruikt de lucht en bespaart zo energie.
Als je een waterafvoer in de buurt van de droger hebt, dan kun je de warmtepompdroger daarop aansluiten met een condensafvoerslang. Je hoeft dan niet meer zelf na elke paar droogbeurten het condensreservoir te legen. Je moet alleen zeker weten dat je een waterafvoer in de buurt van de beoogde plek voor je droger hebt!
Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en andere wasdrogers?
Er zijn drie soorten wasdrogers: de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger.
De condensdroger
Een condensdroger droogt kleding op een hoge droogtemperatuur, waardoor hij relatief snel klaar is. Het nadeel van een condensdroger is dat hij veel energie verbruikt, en je kleding drogen op een hoge temperatuur is niet altijd goed voor de stof. Een condensdroger droogt met een warmte-element dat heet wordt bij elke droogbeurt.
Een condensdroger verbruikt gemiddeld 2,65 kWh per droogbeurt. Het vermogen van een condensdroger is ongeveer 2400 watt.
De luchtafvoerdroger
Bij een luchtafvoerdroger wordt er een dikke flexibele afvoerslang naar buiten gevoerd. Je het hiervoor een opening naar buiten nodig. In de regel zijn luchtafvoerdrogers goedkoper in aanschaf dan de condens- en warmtepompdrogers. Doordat luchtafvoerdrogers op een hoge temperatuur drogen, kan dit tot schade leiden – denk hierbij aan krimp en slijtage.
Een luchtafvoer droger verbruikt ongeveer 2,85 kWh per droogbeurt en heeft een vermogen van ongeveer 2600 watt.
De warmtepompdroger
Een warmtepompdroger is het energiezuinigste model dankzij de lage droogtemperatuur en het hergebruik van de warme lucht.
Het vermogen van een warmtepompdroger (1200 watt) is gemiddeld lager dan een condensdroger en een luchtafvoerdroger, omdat de warmtepompdroger geen verwarmingselement heeft, maar een waterpomp.
Een warmtepompdroger verbruikt gemiddeld 1,5 kWh per droogbeurt. De beste warmtepompdroger, hoewel duurder in aanschaf, verdien je gemiddeld binnen 7 jaar terug.
Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepompdroger?
Zelfs beste drogers van dit specifieke type hebben voor- en nadelen. Je hebt hier al veel over gelezen, dus bij deze een snelle samenvatting. ⤵️
Voordelen:
- Kleding blijft langer mooi vanwege de lagere droogtemperatuur
- Beter voor milieu en portemonnee
- Verbruikt minder energie
Nadelen:
- Duurder in aanschaf
- Droogprogramma's duren langer door lagere temperaturen
Conclusie
Een warmtepompdroger droogt je kleding dus op een lagere temperatuur en maakt telkens opnieuw gebruik van de warme lucht, wat energiezuiniger is. Ik hoop dat dit artikel je vraag "wat is een warmtepompdroger?" heeft beantwoord.
Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen, opmerkingen of tips laat ze dan hier onder achter! Wil je wasgoed ook nog lekker laten ruiken, lees dan ons artikel over wasmiddel!