Eindelijk! Je klaagt al tijden over je slechte conditie en bent eindelijk actief en aan het bewegen. Helaas komt sporten ook met nadelen: je zweet je in de rondte. Geen probleem, zweten is goed voor je. Helaas vind je het bewijs vaak op je kleding: zweetvlekken. In dit artikel vertel ik je hoe je eenvoudig zweetvlekken uit witte kleding verwijderd.

Hoe ontstaan deze vlekken?

Wanneer je het warm hebt, reageert je lichaam hierop. Je gaat zweten, waardoor je lichaam deze warmte verliest en afkoelt. Vers zweet is helder en veroorzaakt geen lastige vlekken in kleding.

Gebruik je echter deodorant, zoals de meeste mensen, dan kan dit in combinatie met zweet wel vlekken veroorzaken. Vooral als je deodorant gebruikt waar aluminium in zit, krijg je de welbekende gele vlekken, zodra dit aluminium zich aan je zweet hecht.

Zweetvlekken voorkomen

Zoals je hierboven al gelezen hebt, worden de hardnekkigste zweetvlekken veroorzaakt door het aluminium in je deodorant. Om zweetvlekken te voorkomen gebruik je daarom het liefste deodorant zonder aluminium.

Heb je toch een zweetvlek? Behandel deze dan direct. Hoe langer je hiermee wacht, hoe lastiger het is om de vlek eruit te krijgen.

Een andere tip is het dragen van een hemd of extra T-shirt onder je witte kleding. Kies hiervoor het liefst iets ouds wat je niet nog wilt dragen als daadwerkelijk deel van een outfit, omdat het de bedoeling is dat eventuele vlekken op dit ondershirt belanden.

twee mensen op een bankje met hun fietsen ernaast

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om je vlek mee te verwijderen. Ik zet ze hieronder voor je op een rij, waardoor je zelf kiest welk product je gebruikt. De meeste producten heb je misschien wel in huis.

  • Azijn
  • Natriumcarbonaat of baking soda
  • Ammoniak
  • Citroen
  • Afwasmiddel, wodka en witte azijn

Hieronder leg ik je uit hoe je deze producten gebruikt om zweetvlekken uit je witte kleding verwijdert.

Azijn

Azijn is een veelzijdig middel! Je maakt er niet alleen je spiegels en ramen mee schoon, maar het verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je witte kleding. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de helft met azijn.

Spuit het mengsel op de vlek en laat het een uurtje intrekken. Vervolgens was je het kledingstuk met ander wasgoed op de normale manier in je wasmachine.

Natriumcarbonaat of baking soda

Ook natriumcarbonaat (ook wel baking soda genoemd) is een handig middel om in huis te hebben. Heb je bijvoorbeeld aangekoekte etenresten op je inductiekookplaat? Maak dan een pasta van baking soda en een beetje warm water, verdeel het over de etensresten en na een half uurtje veeg je de etensresten zo weg.

Het werkt ongeveer hetzelfde voor zweetvlekken. Je maakt een mix van baking soda en warm water totdat je een pasta hebt. Vervolgens breng je dit aan op de zweetvlekken en laat je dit een uurtje inwerken, voordat je het kledingstuk in de wasmachine wast.

Is de vlek nog niet weg? Herhaal het proces dan en laat het de hele nacht inwerken. Vervolgens was je het kledingstuk op de normale manier in je wasmachine.

Twee citroenen en een flesje citroensap

Citroen

Citroen is een natuurlijk bleekmiddel en het ruikt heerlijk fris. Meng wat vers citroensap met een klein beetje water en wrijf dit op de vlek. Laat dit een uurtje inwerken en was nu je kledingstuk op de normale manier.

Afwasmiddel, wodka en witte azijn

Maak een mix met een half kopje afwasmiddel, een half kopje wodka en een half kopje azijn. Vul een emmer met warm water en voeg alles toe. Meng het grondig en leg het kledingstuk met de zweetvlekken in de emmer.

Laat het geheel een hele nacht weken en was vervolgens op de normale manier in de wasmachine.

Ammoniak

Ammoniak is een sterk chemisch middel waar je erg voorzichtig mee moet zijn. ⚠️ Gebruik dit alleen als andere middelen niet werken. Voor je begint, moet je zorgen dat er voldoende ventilatie is. Ofwel: open de ramen.

Doe wat ammoniak op een droge, schone doek en wrijf het op de vlekken. Laat dit een uurtje intrekken. Was je kledingstuk nu op de normale manier in de wasmachine.

Is de vlek nog steeds zichtbaar?

Soms is de vlek bijna weg, maar nog net niet helemaal. Geen nood! Wacht tot het zonnetje schijnt en hang je kledingstuk buiten aan de waslijn. De zon bleekt namelijk op een natuurlijke manier je kleding – gratis en milieuvriendelijker dan zelfs de beste wasdroger!

Conclusie

Zo zie je maar dat zweetvlekken verwijderen niet lastig is. Hoe heb je de zweetvlekken in je kleding behandeld, en heeft het goed gewerkt? Laat het ons weten in een berichtje hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?