Als een klusje ultra-uitselbaar is, dan is het wel het schoonmaken van de badkamer. Als je je badkamer echter niet regelmatig schoon maakt, dan kost het de volgende keer alleen maar meer tijd. Maak hem daarom niet alleen schoon, maar houd hem ook schoon. Hieronder lees je hoe je je badkamer weer laat stralen. 🚿

Moderne Badkamer

Dit heb je nodig

  • Spons
  • Doek
  • Een goede stofzuiger
  • Schoonmaakhandschoenen
  • Allesreiniger (of azijn)
  • Een goede stoomreiniger
  • Raamwisser of ruitenreiniger
Let op!
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Stap 1: Badkamer leeg maken

Als je badkamer vol met spullen staat kun je niet goed schoonmaken. De ene badkamer is de andere niet, maar als je veel spullen hebt is het een goed idee om deze even in de kast of in een doos te zetten. Zijn je spulletjes stoffig, stof ze dan meteen even af.

Als alles leeg is, kun je overal bij en krijg je alles goed schoon. Vergeet niet de spullen die op de grond staan, zoals bijvoorbeeld de weegschaal, planten en badmatjes. Stop de badmatjes meteen even in de wasmachine.

Stap 2: Chloor in de wc-pot

Chloor, ook wel bleekmiddel genoemd, is een enorm agressief goedje wat korte metten maakt met alle bacteriën en ander vuil. Het beste laat je chloor even inwerken. Wees vooral niet te zuinig en ga goed onder de rand van de wc met de tuit van de fles. 

Doe het deksel van de wc dicht en zet alle ramen open: chloordampen zijn ongezond en kunnen je flinke hoofdpijn bezorgen. Sommige mensen vinden de geur heerlijk (ik ben er daar één van!), maar dat maakt het niet minder ongezond. Ventileer daarom dus goed.

Stap 3: Stofzuigen

Haal je stofzuiger uit de kast en stofzuig je hele badkamer grondig. Een goede stofzuiger heeft handige hulpstukken waarmee hoekjes en andere moeilijk bereikbare plaatsen kunt stofzuigen. 

Gebruik de kleine borstel om bijvoorbeeld het plafond mee te stofzuigen. Als je niet vaak naar boven kijkt, zul je zien dat het plafond de perfecte verzamelplaats is voor stof. Zodra je alles gestofzuigd hebt, ga je aan de slag met de grote schoonmaak.

Ontspannend Bad met badzout

Stap 4: Sopje maken

Maak een sopje van warm water en allesreiniger. Gebruik je liever een natuurlijk product, kies dan voor azijn. Azijn is een echte alleskunner. Gebruik je azijn, dan gebruik je 2/3 warm water en 1/3 azijn. Als je een goede stoomreiniger hebt, zet je deze nu aan. 

Stap 5: Schoonmaken

Hier begint het echte werk. Heb je geen stoomreiniger, dan is het nu tijd om je mouwen op te stropen en je spierballen te gebruiken. Vergeet je schoonmaakhandschoenen niet aan te doen; deze beschermen je handen tegen de reinigingsmiddelen.

Het voordeel van een stoomreiniger
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

De tegels schoonmaken

Begin met de wanden van je douchecabine of de tegels boven het bad. Werk altijd van boven naar beneden. Maak het vochtig en schrob alles goed schoon. Oude zeepresten kunnen best hardnekkig zijn dus misschien moet je wat kracht zetten.

Met een stoomreiniger gaat het hele proces veel sneller. Je gaat met je stoomreiniger over de wanden heen. Vervolgens haal je een vochtige doek over de muur heen om het losgekomen vuil weg te halen en droog je de muur. Klaar!

Het bad en/of de douchecabine schoonmaken

Het bad en de douchecabine zijn de ideale plaats voor zowel kalkaanslag en zeepresten. Vooral als je niet na elk gebruik je bad of douchecabine uitspoelt, kan het best hardnekkig zijn. 

Spoel daarom eerst alles goed af met heet water waardoor de meeste zeepresten oplossen. Daarna ga je met je sponsje en je sopje alles schrobben. Vervolgens spoel je alles weer na.

Met een stoomreiniger gaat het wederom sneller. Gebruik het juiste hulpstuk en stoom alles schoon. Binnen een paar minuten ben je klaar. Vergeet ook je kranen en de douchekop niet.

Een goede ruitenreiniger komt hier ook goed van pas. Na het schrobben ga je met je ruitenreiniger over de muur heen en je tegels en wanden worden streeploos schoon. 

De spiegel schoonmaken

Een ruitenreiniger is ook ideaal om je spiegel streeploos mee schoon te krijgen. Heb je geen ruitenreiniger, dan gebruik je een sponsje en wat azijn-wateroplossing. Als je spiegel vochtig is, ga je er met een raamwisser overheen en trek je je spiegel zo schoon.

Heb je maar een kleine spiegel, dan volstaat glasspray. Spray het goedje op je spiegel en wrijf je spiegel schoon met een droge, zachte doek.

De wc schoonmaken

Het minst populaire klusje! Gelukkig staat er al een tijdje chloor in de wc waardoor je hopelijk minder hard hoeft te schrobben. Trek je handschoenen aan en pak de wc-borstel, schrob de pot goed schoon en vergeet de randen niet. 

Kun je ergens niet goed bij, dan gebruik je een oud sponsje om mee te schrobben. Vergeet dit sponsje na gebruik niet weg te gooien! Met een stoomreiniger is deze klus wederom sneller gepiept.

De stoomreiniger bereikt alle plaatsen en door het hete stoom worden alle bacteriën gedood. Minder prettige geurtjes worden hierdoor ook geëlimineerd. Je wc wordt pas écht schoon met een stoomreiniger.

Stap 6: De vloer moppen

Pas als de rest van de badkamer schoon is, ga je met de vloer aan de slag. Het  beste doe je dit met een stoomreiniger. Het enige wat je doet met een stoomreiniger is langzaam over de vloer heen gaan en je bent klaar.

Heb je geen stoomreiniger, dan maak je met een mop of een dweil je vloer schoon. Hiervoor maak je een nieuw sopje met heet water en vloerreiniger. Je mag best wat kracht zetten met de mop: alleen dan krijg je de vloer goed schoon. 

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag is moeilijk te voorkomen. Woon je in een hardwater-omgeving, dan heb je er nog sneller last van. Doe je er niets aan, dan gaat je douchekop alle kanten op spuiten. Het neemt niet alleen de functionaliteit van je douchekop weg, maar het ziet er ook niet netjes uit. 

Gelukkig is kalkaanslag gemakkelijk te verwijderen, maar hoe langer je wacht met het verwijderen van kalkaanslag, hoe lastiger het schoonmaken ervan is. Ontkalk daarom regelmatig.

Schroef je douchekop van de slang af en leg deze in een bakje met azijn en laat deze een nacht weken. De volgende ochtend is je douchekop zo goed als nieuw: je hoeft niet eens te schrobben.

Kranen worden lelijk van kalkaanslag en hier geldt ook dat hoe langer je wacht met het schoonmaken, hoe langer je bezig bent met het te verwijderen. Je kraan draai je natuurlijk niet los. Maak daarom een azijn/water mix en doe dit in een spray fles.

Spray vervolgens je kraan en rondom de kraan en wees vooral niet te zuinig. Laat dit zo lang mogelijk weken, het liefst de hele nacht. De volgende ochtend poets je zo alles weg met en oude tandenborstel of een schuursponsje.

Kalkaanslag is bijna niet te voorkomen, maar het schoonmaken gaat wel sneller en eenvoudiger dan er niet veel kalkaanslag aanwezig is. Maak daarom je kranen, douchekoppen en andere plaatsen die veel met water in aanraking komen, regelmatig schoon. Droog alles goed af na elke douchebeurt: hierdoor kan kalk zich niet vast hechten.

Conclusie

Of je nu een stoomreiniger hebt gebruikt om je badkamer schoon te maken of je spierballen hebt gebruikt, de volgende keer wanneer jij een bad of douche neemt geniet je weer van een stralende badkamer!Heb je nog tips? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen! 🛁

Was dit artikel behulpzaam?