Ik stel het altijd uit: ramen lappen. Ik reinig mijn ramen pas als ik er bijna niet meer doorheen kan kijken. Ik vind het dan ook echt een rotklus! De beste ruitenreiniger maakt dit karwei misschien niet leuker, maar gelukkig wel sneller. Daarom heb ik voor jou uitgezocht wat de beste ruitenreiniger is.

De 5 beste ruitenreinigers in een oogopslag

 1. Kärcher Window Vac WV6 Premium (White) - Ramen, douchecabines en meer maak je tot in de kleinste hoekjes makkelijk schoon met deze ruitenreiniger! De accu gaat lekker lang mee én laadt snel op.
 2. Kärcher WV2 Premium - Deze ruitenreiniger ligt lekker licht in de hand en je wast ramen en ruiten 3x zo snel streeploos schoon.
 3. Zoef Robot Bobbie - Ideaal als je het schoonmaakwerk liever uitbesteedt, want deze ruitenreiniger is een robot die zelf de ramen wast!
 4. Magnetische ramenwasser Wilp - Als je in een flat woont of niet zo goed bij bepaalde ramen komt, is deze magnetische ramenwasser ideaal.
 5. Tomado TWC3701W - Voor iedereen die een fijne ramenwasser wilt maar niet te diep in de buidel kan tasten, is dit een top alternatief.

Ramenlappen: toen en nu

De Romeinen maakte al glazen ramen, maar alleen de rijkste mensen hadden dit. Deze trend zette door tot het einde van 1900. Pas aan het begin van de twintigste eeuw is men glas gaan gebruiken voor fabrieken en standaard woningen.

Ramen moeten worden gelapt, oftewel worden gereinigd. Dit was aan het begin van de 20ste eeuw de taak van de bedienden. Dit werd gedaan met ladders, een spons en een doek en vaak zonder oog voor veiligheid.

Tegenwoordig doen we dit zelf of laten we dit doen door de glazenwasser die zich moet houden aan allerlei veiligheidsvoorschriften. Tegenwoordig mag er met een ladder tot slechts een werkhoogte van 10 meter worden gewerkt door de glazenwasser.

Glazenwassers hangen aan een kabel

Als de ramen hoger zijn, dan kan er gewerkt worden met hoogwerkers of zoals hieronder, met harnassen aan kabels. Dat ga je zelf thuis waarschijnlijk niet doen, dus daarom wil je natuurlijk wel een goede ruitenreiniger.

Je kunt gemakshalve natuurlijk ook uitwijken naar de beste hogedrukreiniger om er maar mee klaar te zijn, maar of je ramen dat overleven … 😅

De beste ruitenreinigers op een rij

 • Oplader
 • Snellader
 • Sproeifles
 • Microvezeldoek (2x)
 • Vuilschraper
 • Brede zuigmond
 • Smalle zuigmond
 • Schoonmaakmiddel

Gebruiksgemak

Ramen zemen, ramen lappen, het reinigen van de ramen of ramen wassen: hoe je het ook wilt noemen, ik vind het een rotklus. De Kärcher WV 6 zou dit vervelende karwei aangenamer moeten maken – en vooral ook sneller. Ik ben heel erg benieuwd!

Ik ben meteen onder de indruk van het aantal accessoires.Er zit zelfs een kleinere zuigmond bij voor kleinere ramen of spiegels. Alles is eenvoudig in elkaar te zetten en binnen een paar minuten ben ik klaar om aan de slag te gaan. De accu heb ik al opgeladen.

De ruitenreiniger heeft een digitaal display waar het batterijpercentage op staat. Je komt dus tijdens het schoonmaken niet voor verrassingen te staan. De accu gaat bovendien ruim anderhalf uur mee!

Ik doe het meegeleverde schoonmaakmiddel in de sprayfles en vervolgens spray ik eerst het hele raam in en zorg dat het flink nat is. Mijn ramen kunnen dit namelijk wel gebruiken.

Ik ga nu met het apparaat over mijn raam heen en het water wordt opgezogen. Ik herhaal dit proces totdat ik mijn hele raam heb gedaan.

Naarmate er meer water in het opvangreservoir wordt opgevangen, merk ik dat mijn polsen wat moe worden. Het apparaat weegt zelf al ruim anderhalve kilo en met het water erbij loopt dat best op.

Het resultaat mag er hoe dan ook zijn! Mijn raam is echt schoon. Al het water is opgezogen en er zijn geen strepen te bekennen op mijn raam. Ik heb hier geen moeite voor hoeven doen.

Nu mijn raam schoon is, neem ik het apparaat mee naar boven om mijn douchewand schoon te maken. Ik heb nog ruim 20 minuten batterij over. Mocht de accu onverhoopt toch leeg raken, dan kan ik altijd de snellader gebruiken om zo toch mijn klusje af te maken.

Ik spray mijn douchewand eerst en vervolgens neem ik deze af met de ruitenreiniger. Dit is net zo gemakkelijk en snel als op het raam en ben dan ook wederom onder de indruk

Voordelen:

 • De gebruiksduur van de accu beslaat maar liefst 100 minuten
 • Streeploos, perfect resultaat

Nadelen:

 • Deze ruitenreiniger is aan de zware kant

 • Oplader
 • Reinigingsmiddel concentraat
 • Sproeifles met doek
 • Smalle zuigmond
 • microvezeldoek

Gebruiksgemak

Deze Kärcher is het kleine broertje van de WV6. Er zijn een paar verschillen, waaronder de prijs.

Ik ga opnieuw snel aan de slag en het valt me meteen op dat deze ruitenreiniger een stuk lichter is dan de Kärcher WV6. Daar staat dan wel tegenover dat het waterreservoir een iets kleinere inhoud heeft.

Ik doe het schoonmaakmiddel in de sprayfles en voeg water toe. Vervolgens spray ik mijn raam met het schoonmaakmiddel en ga er overheen met de trekker en de meegeleverde microvezeldoek. Daarna ga ik er overheen met de ruitenreiniger en het water wordt netjes opgezogen.

De WV2 Premium laat geen strepen achter en ik ben ook hier zeer te spreken over de snelheid en het resultaat.

Ruitenreiniger Karcher 3 in gebruik

Aangezien ik nu in het schoonmaakritme ben, besluit ik de spiegels in het huis ook meteen aan te pakken. Deze zijn een stuk kleiner dan mijn ramen dus ik ga de kleinere zuigmond uittesten.

Het wisselen van de hulpstukken vergt enige oefening, maar als je het doorhebt dan is het zo gebeurd. Ik spray mijn spiegels en zuig het water op met de ruitenreiniger. Dit gaat ook hier prima en kost geen moeite.

De accu van dit apparaat gaat echter “slechts” 25 tot 30 minuten mee wat in principe genoeg is om een paar ramen te reinigen. Ik heb één raam en drie spiegels gereinigd en hierna was de accu nog niet leeg!

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • De Kärcher WV2 ligt fijn in de hand

Nadelen:

 • De accu heeft een gebruiksduur van 30 minuten

 • Afstandbediening
 • Verlengkabel
 • Schoonmaakdoeken
 • Veiligheidskoord

Gebruiksgemak

Mijn mond viel bijna open van verbazing toen ik erachter kwam dat er tegenwoordig robots zijn om je ramen mee te lappen. Hoe werkt dat dan?

Je bedient Bobbie met de bijbehorende app voor iOS of Android, of met de afstandsbediening. Het downloaden van de app is het eerste wat ik doe.

Na het opladen van de accu ga ik aan de slag met de robot zelf. Ik plaats het doek nadat ik deze vochtig heb gemaakt met glasspray, in de robot en sluit het snoer aan.

Deze robot gebruikt dus geen water. Ik zet de robot aan en plaats hem vervolgens tegen het raam. Hij zuigt zich vast en begint zijn magie te verrichten.

Ondertussen ligt er wel een hele lange kabel door mijn huiskamer en helaas, ik heb het veiligheidskoord niet vast kunnen maken, want ik heb niets waaraan ik het vast kán maken. Ik vind het tot nu toe allemaal omslachtig. Terwijl de robot bezig is, pak ik de stofzuiger erbij en ga ik door met de schoonmaak.

Een kleine 40 minuten later kom ik terug en de robot zit nog steeds aan het raam vastgeplakt. Mijn ramen zien er een stuk schoner uit, maar ik had stiekem toch meer verwacht. Als ik het zelf had gedaan waren ze schoner geweest. Daar ligt meteen het probleem, denk ik.

Als je ramen schoon zijn is Bobbie goed in het onderhouden van je ramen. Als je net als mij bent en niet vaak je ramen lapt, dan maak je eerst zelf je ramen grondig schoon en geeft Bobbie vervolgens de taak deze netjes te houden.

Er hangt een stevig prijskaartje aan deze robot. Gebruiksgemak ten top, maar het resultaat is er (nog) niet helemaal zonder menselijke interventie.

Voordelen:

 • De robot is tijdsbesparend
 • Hij is makkelijk te bedienen met zowel een app als een afstandsbediening

Nadelen:

 • Werkt niet goed op erg vieze ramen

Gebruiksgemak

Wil je geen elektrische ruitenreiniger, maar wel je ramen in één keer aan de binnenkant en de buitenkant schoon hebben – en hier bovendien weinig moeite voor te hoeven doen? Dat is precies wat deze ramenwasser je belooft! 👀

De ramenwasser ziet er een beetjefuturistisch uit en bestaat uit twee delen: één deel voor de buitenkant van je raam en één deel voor aan de binnenkant van je raam. Hij werkt met een sterke magneet en heeft een waterreservoir aan de binnenkant.

Je dompelt de sponzen in een sopje, plaatst beide delen op het raam en je kunt aan de slag. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als de magneet in mijn aquarium, maar dan een stuk groter.

Ik moet meteen bekennen dat beide kanten van mijn raam moeiteloos erg schoon worden, en dat terwijl vooral de buitenkant al erg lang niet meer is schoongemaakt.

Hij laat hier en daar wel een streep achter, maar dit is niets vergeleken met hoe vies mijn ramen waren. Een streep meer of minder maakt me dan ook niet zoveel uit. Het is bovendien een voordelig apparaat, wat ook best gezegd mag worden!

Voordelen:

 • Voordelig in prijs
 • Ideaal als je in een flat woont

Nadelen:

 • Minder tijdsbesparend doordat deze ramenwasser niet elektrisch is

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt is de prijs van deze elektrische ruitenreiniger: een sterk contract met de Karcher die als beste op de markt is uitgekomen. Ik ben benieuwd!

Ik haal alles uit de doos en merk meteen dat de onderdelen iets minder stevig aanvoelen. De opzetstukken zet je iets lastiger in elkaar, maar het lukt uiteindelijk prima.

Ik vul de sprayfles met water en een beetje ammoniak en schroef de spraykop erop. Vervolgens klik ik het opzetstuk erop, dan gaat de microvezeldoek erop en begin ik met het sprayen – en dan meteen behoorlijk rijkelijk.

Hierna ga ik met de trekker over het raam heen en al het water wordt opgezogen: dat wil zeggen, alles behalve wat er op het randje onderaan het raam ligt. Ik moet er helaas dus een doek bijpakken om dit weg te halen.

Raampjes met bloemen ervoor

Helaas worden er ook wat strepen achtergelaten, maar na er een tweede keer overheen te gaan is dit verholpen.

Deze ruitenreiniger ligt fijn in de hand en is niet zwaar. Het reservoir voor het vieze water is daarnaast maar liefst 500 ml waardoor deze niet vaak geleegd hoeft te worden. Je laadt de Tomado voor drie uur op, waarna de accu vervolgens 30 minuten meegaat.

Voordelen:

 • Deze ruitenreiniger is zeer voordelig geprijst
 • Hij is gemakkelijk in gebruik

Nadelen:

 • Dit apparaat voelt niet robuust aan
 • De accu gaat maar 30 minuten mee

Ruitenreinigers, hoe maak je de beste koop?

Er zijn maar een paar dingen waar je over na moet denken bij het kopen van een ruitenreiniger: hoe groot zijn mijn ramen, hoeveel ramen heb ik en wil ik behalve mijn ramen nog meer oppervlakken kunnen reinigen met mijn raamwisser?

De accuduur van de ruitenreiniger

Sommige accu’s gaan maar een half uurtje mee, waar je weinig aan hebt als je in een huis woont met veel ramen en/of grote ramen. Woon je echter in een flat met weinig ramen, dan is een half uur voldoende.

Hoe langer de batterij van je elektrische raamwisser mee gaat, hoe duurder deze vaak is. Kijk hier dus goed naar.

Ramenlappers Op Een Wolkenkrabber

De grootte van je ramen

Een accu die lang meegaat is niet de enige eigenschap die handig is bij grote ramen. Denk ook aan de breedte van de trekker: hoe breder deze is, hoe sneller je het karwei klaart. Daarnaast is het handig om naar het gewicht te kijken.

Als je ruitenreiniger erg zwaar is, krijg je sneller last vast pijnlijke polsen dan met een ruitenwisser die minder weegt.

Gebruiksgemak

Hoe je het waterreservoir bijvult, hoe vaak je dit moet doen, hoe de ruitenreiniger in de hand ligten hoe zwaar hij is zijn allemaal eigenschappen die het gebruiksgemak beïnvloeden.

Als het tot de mogelijkheden behoort, ga dan naar de winkel om een ruitenreiniger in je handen te houden. Op die manier krijg je een goed gevoel van het product!

Budget

Voor een robot die je ramen lapt betaal je al snel honderden euro’s. Voor een budget ramenreiniger betaal je natuurlijk een stuk minder.

Er zijn dan ook ruitenreinigers in elke prijsklasse verkrijgbaar. Bovendien hebben ze allemaal hetzelfde doel voor ogen: het reinigen van je ruiten.

Veelgestelde vragen over ruitenreinigers

Hoe werkt een ruitenreiniger?

Een ruitenreiniger zuigt het water van je ramen op nadat je deze zelf hebt bevochtigd met schoonmaakmiddel. Hierdoor blijven er geen resten achter, wat (in theorie!) leidt schone ramen zonder strepen.

Maakt een elektrische ruitenreiniger goed schoon?

De resultaten hangen af van het merk en model van de ruitenreiniger, en de daarbij behorende eigenschappen. Over het algemeen maakt een elektrische ramenwasser de ruiten zeer goed schoon.

Keukenraampje

Conclusie

Hopelijk heb ik je wat wijzer gemaakt in de wereld van het ramenlappen. Leuker kan ik het niet voor je maken, maar als je één van de bovenstaande ruitenreinigers kiest, ben je ervan verzekerd dat het wel sneller gaat!

Of je nu de Zoef Bobbie de klus laat klaren, of je gaat zelf aan de slag met de Karcher WV2: je kunt in ieder geval weer naar buiten kijken zonder je te storen aan de viezigheid op je ruiten.

Heb je nog tips? Laat ze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?