De kracht van geïnnoveerde eenvoud, dat is waar je in deze Baratza Encore review kennis mee gaat maken. De 40 maalstanden die deze koffiemolen heeft bedien je namelijk met één simpele knop. 

Of je nou een percolator, filtermachine of andere koffiezetter gebruikt: met deze koffiemolen zit je goed. Is dit echter daadwerkelijk een geweldige koffiemolen, of laat de eenvoud wat te wensen over? Dat lees je in deze review.

Over Baratza

Baratza duikt niet ver de geschiedenisboeken in, ze zijn namelijk opgericht in 1999. Sinds hun oprichting hebben ze 1 missie: de meest kwalitatieve en hoogstaande koffieapparaten maken en leveren aan alle koffieliefhebbers.

Baratza vooraanzicht

Voordelen:

  • 40 maalstanden
  • Maakt weinig geluid
  • Opvangbak meegeleverd

Nadelen:

  • Ontwerp van plastic
  • Geen extra functies

Dingen om te overwegen voordat je een koffiemolen koopt

Met een koffiemolen maal je zelf je koffiebonen vers in eigen huis. Een luxe gemak waar elke koffiedrinker wel blij van wordt! Voordat je een koffiemolen in huis haalt, is het wel goed om te bedenken of deze manier van koffie maken wel bij jou past.

In veel apparaten kun je namelijk ook gewoon gemalen filterkoffie doen, om een voorbeeld te noemen. Dat is minder vers, maar maakt een volle pot zetten een stuk makkelijker en sneller.

Als gemak meer in je voordeel is, past de voorgemalen koffiecategorie misschien beter bij je. Stop je graag extra moeite en liefde in de koffie? Dan wordt de koffiemolen jouw beste vriend. 😄

Het ontwerp

De Baratza Encore ziet er prima uit, maar een luxe uitstraling heeft het apparaat niet. Negatief kan ik er ook niet over zijn, want de buitenkant is wel netjes afgewerkt. Het lijkt in eerste instantie een degelijk apparaat.

Het zal misschien niet snel gebeuren, maar de plastic buitenkant van de Baratza Encore kán wel eens onverwacht omvallen. Krasjes en deuken zijn echter geen zorg. Bij de materiaalkeuze heeft de fabrikant namelijk functionaliteit en degelijkheid waarschijnlijk voorop gesteld.

Wat de binnenkant betreft zijn er voor kwalitatieve, duurzame materialen gekozen. De conische maalschijven zijn bijvoorbeeld van metaal. Onderschat deze koffiemolen dus niet door zijn wat goedkopere buitenkant. 

De maalopties

Met wel 40 maalstanden is er zeker rekening gehouden met de wensen van gevorderde koffieliefhebbers! Van zeer grof tot zeer fijn: de Baratza Encore maalt het allemaal voor je. Ook de beginner heeft met al deze maalstanden ruim de mogelijkheid om verschillende maalgraden te ontdekken.

Voor koffiemolens uit deze prijsklasse is de keuze uit 40 maalstanden wel ongeveer het hoogste aantal dat je kunt vinden. Dat is ook meer dan genoeg voor de meeste koffiedrinkers.

De bediening

Het bedienen van de Baratza Encore had niet eenvoudiger kunnen zijn. Er is één knop: de aan-en-uit knop. Bij “aan” gaat het apparaat malen en wanneer je genoeg koffiemaling hebt, druk je op dezelfde knop om hem uit te zetten.

Om de malingsgraad in te stellen, draai je aan de draaischijf onderaan het bonenreservoir. De graden staan daar ook met streepjes aangegeven. Meer hoef je niet te doen.

De Baratza Encore heeft zodoende geen weegschaal, timer of andere extra functies, wat een hoop gedoe met andere knoppen scheelt.

Snelheid en geluid

Koffiemolens kunnen nogal herrie maken, en dat is precies waar je ‘s morgens niet op zit te wachten. Baratza heeft daar iets slims maar eenvoudigs op bedacht: beperk de snelheid, dan beperk je ook het geluid.

Zo bedacht, zo gedaan: de Baratza Encore heeft een soort snelheidslimiet ingebouwd gekregen. Daardoor is het apparaat ook meteen een stiller dan je van de gemiddelde koffiemolen zou verwachten. Dat is wel zo fijn als je eens vroeg uit de veren moet… 😴

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijk moet het voornamelijk van de bediening hebben, en die is natuurlijk ontzettend simpel. Een kind kan de was doen, of in dit geval: de koffiebonen malen. 

Het gebrek aan extra functies zou je daarentegen wel als een nadeel kunnen zien. Zonder timer of weegschaal moet je namelijk zelf inschatten hoeveel bonen genoeg zijn en wanneer het malen klaar is. Vooral in het begin is dat even wennen. 

De machine heeft geen autostop, en zal dus gewoon door blijven malen wanneer de koffiebonen op zijn. Denk er dus zelf aan om dit op tijd stop te zetten.

Reinigen

De eenvoud van de Baratza Encore zien we gelukkig ook weer terug bij het reinigen van deze koffiemolen.

Om het apparaat schoon te maken hoef je geen technicus te zijn; de onderdelen zitten op een duidelijke manier in elkaar. 

Het bonenreservoir is makkelijk af te nemen en de rest van de onderdelen demonteer je ook in een handomdraai. Even schoonmaken, terugzetten en je koffiemolen is weer als nieuw!

Baratza koffiemolen vooraanzicht

Garantie

De Baratza Encore wordt geleverd met een garantieperiode van 2 jaar. Dat is een normaal termijn.

Baratza Encore ervaringen

Je hebt nu de feiten over de Baratza Encore gelezen, maar wat zijn de meningen? Is het ook echt de beste koffiemolen?

Ik heb gezocht naar Baratza Encore reviews en onderstaande ervaringen gevonden. Men lijkt over het algemeen behoorlijk tevreden te zijn met deze koffiemolen!

Klantenbeoordelingen (tekst)

Baratza Encore Alternatieven

Graef CM800

De Graef CM800 maakt een heel andere eerste indruk dan de Baratza Encore! Toch zitten beide koffiemolens in dezelfde prijscategorie. Dat is niet hun enige overeenkomst: ze hebben ook allebei 40 maalstanden.

Het design van de Graef CM800 oogt een stuk beter en het bonenreservoir is groter. Ook stopt deze molen met malen wanneer de bonen op zijn als je de “auto” stand gebruikt.

Een minpuntje aan de Graef CM800 is dat hier geen opvangbak voor de koffie bij zit. Gelukkig los je dat makkelijk op door een ander bakje te gebruiken.

Graef CM800 zij-aanzicht

Conclusie Baratza Encore review

De Baratza Encore review kun je samenvatten met de uitspraak “what you see is what you get“. Het is een degelijke koffiemolen waarmee je veel maalopties hebt, maar verwacht geen uitbundige luxe of extra functies.

Hij doet gewoon zijn werk – en daar is het apparaat ook zeer goed in. Dus, ben je al enthousiast geworden? Laat het ons weten en bekijk via de onderstaande knoppen de Baratza Encore!

Was dit artikel behulpzaam?