Een onmisbaar product voor de echte koffieliefhebber is een fijne koffiemolen. Goede koffie valt of staat met de juiste maling. De Graef CM800 claimt daar een ideaal apparaat voor te zijn. Deze Graef CM800 review is dan ook bedoeld om na te gaan of dit ook waar is!

Met 40 maalstanden en een kegelsnede zijn je koffiebonen in veilige handen. Dat klinkt allemaal erg goed, maar is deze elektrische koffiemolen echt zo een sterke toevoeging aan je koffieapparatuur? Je leest het in deze Graef CM800 review.

Over Graef

Al sinds 1960 werkt Graef er hard aan om de thuisgebruiker hulpmiddelen van professionele kwaliteit te bieden. Als je kijkt naar alle ontwerp- en productprijzen die ze de laatste jaren hebben binnengesleept kun je wel zeggen dat het aardig lukt.

Graef maalgraad instelling, vooraanzicht

Voordelen:

  • 40 maalstanden
  • Erg stil
  • Makkelijk te reinigen

Nadelen:

  • Geen opvangbak
  • Geen automatische timer

Voordat je een koffiemolen koopt

Een koffiemolen is geen makkelijke aankoop. Er zijn zo veel verschillende soorten, eigenschappen en functies dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Vooral als beginner doe je er dus verstandig aan om jouw wensen voor de beste koffiemolen op een rij te hebben. Gericht kunnen zoeken gaat een stuk makkelijker!

Koffiemolens zijn onmisbaar voor de koffiekenners die graag alles zelf in de hand hebben. Dat geldt natuurlijk ook voor degenen die willen leren zelf met de hand koffie te zetten! Dat kost echter wel tijd. 

Ben je een echte koffieliefhebber, maar ben je ook liever alleen betrokken bij het proeven? Dan is zelf koffie brouwen misschien niet helemaal jouw ding. Volautomatische koffiemachines zetten namelijk ook een erg goed bakkie! ☕️

Het ontwerp

In tegenstelling tot veel plastic koffiemolens is de Graef CM800 van aluminium, een licht en sterk materiaal. Het merk heeft zichzelf weer overtroffen met een strak ontwerp dat er simpelweg goed uitziet.

Met een gewicht van 2,5 kilogram is het waarschijnlijk wel handig om deze koffiemolen een vast plekje in de keuken te geven. Qua afmetingen is het geen groot apparaat, dus dat moet prima te doen zijn. 

De combinatie van aluminium en RVS onderdelen geven de maler kwaliteit voor een langere levensduur. Het is de bedoeling dat je er een aardige tijd mee vooruit kunt!

De maalopties

Dit is direct een opvallende eigenschap van de Graef CM800: er zijn wel 40 maalopties! Voor een beginnende koffiebrouwer is dat aardig, en zelfs een gevorderde kan hier redelijk goed mee uit de voeten.

Om ook de echte experts te bedienen, heeft Graef ook een functie toegevoegd om de maling nog verder handmatig af te kunnen stellen.

Graef Cm800 Bonenreservoir opgetild

Al met al kun je met deze koffiemaler in ieder geval een breed scala aan koffiesoorten zetten.

De bediening

Er is geen scherm voor de bediening, dus we gaan “ouderwets” aan de knoppen draaien. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Om je aanwijzingen te kunnen geven, heeft het apparaat echter wel een indicatielampje.

De knoppen die je gebruikt zijn “aan”, “uit” en “automatisch”. Deze eerste twee spreken redelijk voor zich. Met de automatische stand blijft de koffiemolen bonen aanvullen en malen tot je hem zelf weer uitschakelt. De “aan” stand schakelt zichzelf weer uit zodra de koffiebonen uit het piston op zijn.

Antistatisch

Een vervelend trekje van veel molens is dat er koffie in de onderdelen blijft plakken. Dit wordt meestal veroorzaakt door statische elektriciteit.

Als resultaat daarvan moet je het apparaat vaker schoonmaken, terwijl dat al niet bepaald het leukste klusje is. Graef heeft daar een oplossing voor gevonden: een anti-statisch inzetstuk.

Klevende koffieresten zijn hiermee verleden tijd. Je moet de maler natuurlijk nog steeds van tijd tot tijd schoonmaken, maar je wordt hier dus niet overmatig mee geconfronteerd. Dat scheelt weer in de onderhoudsklusjes. 👌

De maalschijven

De Graef CM800 is uitgerust met conische maalschijven. Wat dat betekent? Dat de maalschijven kegelvormig zijn.

Het voordeel hiervan is dat de schijven tijdens het malen minder heet worden. Dat heeft uiteindelijk ook weer een positieve invloed op de smaak van de koffie.

Maalschijf, vooraanzicht

Maalschijven die heet worden, werken in op de smaak van de koffie. Om de aroma’s zo veel mogelijk te behouden wil je dus dat de maalschijven het hoofd koel houden. Dat doen ze dan ook in deze Graef CM800 koffiemolen!

De gebruiksvriendelijkheid

De bedieningsknoppen heb je zo onder de knie, maar dat zijn niet de enige onderdelen die bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid. 

Dat brengt me meteen tot het volgende punt: deze koffiemolen heeft geen timer. Een timer helpt je om de juiste hoeveelheid koffie te malen. Zonder timer moet je dus zelf de machine stop zetten wanneer je denkt dat deze genoeg koffie hebt gebruikt.

Dat is niet erg handig, want het duurt een tijdje voordat je hieraan gewend bent en goed kan inschatten wanneer je precies de juiste hoeveelheid koffie hebt.

De Graef CM800 heeft wél een filterhouder, maar wordt zonder opvangbak geleverd. Hij gaat ervan uit dat je altijd een filter gebruikt. De afstand tussen de uitvoer van de koffie en het filter is ook nog eens best groot, waardoor het apparaat nog wel eens koffie knoeit.

Het is dus niet moeilijk om deze koffiemolen te gebruiken, maar er zitten een paar onhandige eigenschappen aan.

Reinigen

Elk apparaat moet op zijn tijd schoongemaakt worden en dat geldt ook voor deze koffiemolen. Gelukkig zijn de onderdelen makkelijk uit te nemen of te demonteren. Je spoelt ze even af en plaatst de onderdelen daarna eenvoudig weer terug.

Garantie

Op de CM800 geeft Graef je 2 jaar fabrieksgarantie. Binnen die periode wordt je koffiemolen gerepareerd of vervangen, mocht er iets mis of stuk gaan.


Graef CM800 ervaringen

Volgens mij is er weinig nuttigere informatie over een apparaat vindbaar dan reviews van gebruikers! De volgende ervaring met de CM800 lijken gelukkig erg positief:

Reviews, tekst

Graef CM800 Alternatieven

#1 Wilfa WSCG-2

De Wilfa WSCG-2 heeft een stuk minder maalstanden dan de Graef CM800, maar daar krijg je efficiënte eigenschappen voor terug.

Waar de Graef molen een brede doelgroep heeft, is het Wilfa model vooral geschikt voor beginners.  Het prijskaartje is wat lager, de bediening is simpel en dankzij de opvangbak heb je geen last van geknoei. 

Wilfa koffiemolen vooraanzicht

Conclusie

De Graef CM800 heeft veel top voordelen, maar ook een paar gebreken. Als je naar de prijs kijkt, blijkt echter wel dat je veel voor weinig krijgt! Deze koffiemolen is namelijk best goedkoop vergeleken met koffiemolens uit dezelfde kwaliteitsklasse.

Wil je jouw koffie richting het professionele niveau tillen? Dan is de Graef CM800 een goede eerste stap! 

Was dit artikel behulpzaam?