Het is zomer en de geur van gegrild vlees, vis en/of vegaburgers hangt in de lucht. Je hebt besloten dat het tijd is om je oude bbq te vervangen en deze keer doe je het anders. Geen kant-en-klaar-exemplaar uit de winkel, maar je gaat zelf een bbq metselen. Je kijkt naar de stapel bakstenen in je tuin en wilt meteen aan de slag.

Maak je geen zorgen, ik ga je helpen. Ik loop het proces stap voor stap met je door. Van het kiezen van de juiste bakstenen tot aan het aansteken van je zelfgemetselde bbq: het wordt een succes. Haal die metseltroffel tevoorschijn en zet je schrap voor een zomer vol heerlijke bbq-avonden! 🔥

Belangrijke punten:
 • De juiste materialen en gereedschappen zijn essentieel voor het metselen van een bbq, met speciale aandacht voor de keuze van bakstenen en een stabiele ondergrond.
 • Je moet rekening houden met de locatie, grootte, vorm en functionaliteit bij het ontwerpen van de bbq, die zowel praktisch als esthetisch passend moet zijn.
 • Het bouwen van de bbq vereist gedetailleerde stappen, waaronder het leggen van een stevige fundering, het metselen van de bbq en de juiste afwerking en aansteken.

Een bbq metselen: de benodigdheden

Voordat je begint met het bouwen van je bbq, is het belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschap hebt. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding is het kiezen van de juiste bakstenen. Bakstenen zijn essentieel voor de duurzaamheid en hittebestendigheid van je bbq.

Voordat je aan de slag gaat, denk je daarom goed na over het soort baksteen die je wilt gebruiken. Vergeet niet om ook een deksel of overkapping voor je bbq te overwegen. Wil je weten waarom een deksel van belang is? Lees het hier: waarom het deksel voor de bbq zo belangrijk is.

Diverse soorten gereedschap op een houten tafel.

De rol van bakstenen in het metselen van je bbq

Bakstenen vormen de basis van je bbq. Ze zorgen voor stabiliteit, maar spelen ook een grote rol in de warmteverdeling en daarmee de functionaliteit van je bbq. Kies daarom altijd voor kwaliteit.

Er zijn verschillende soorten bakstenen die je kunt gebruiken om je bbq te metselen, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld vuurvaste stenen die zeer hittebestendig zijn, maar ook duurder. Gewone bakstenen zijn goedkoper, maar barsten soms bij hoge temperaturen. Kies daarom zorgvuldig!

Waarom is een goede ondergrond essentieel?

Een stabiele en vlakke ondergrond is essentieel voor de constructie en veiligheid van je bbq. Een oneffen ondergrond zorgt voor een scheve bbq, wat soms leidt tot onveilige situaties. Denk aan het gevaar van omvallen, of het ongelijkmatig verhitten van je vlees.1Brandweer.nl (n.d.). 'Barbecueën doe je veilig'

Hoe creëer je een geschikte ondergrond voor je bbq? Een betonnen plaat is een goede optie. Deze is stevig en hittebestendig. Ook een ondergrond van tegels of klinkers werkt, zolang deze vlak en stabiel is.

Het ontwerp van je bbq

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om na te denken over het ontwerp van je bbq. Denk hierbij aan de grootte, vorm en functionaliteit. Wil je bijvoorbeeld een eenvoudige bbq of ga je voor een complete buitenkeuken?

Ook is het belangrijk dat je bbq past bij de beschikbare ruimte en de stijl van je tuin. Je wilt immers dat je bbq een aanvulling is op je tuin en niet een doorn in het oog. Een bbq organiseren is veel werk en daarom is een mooie, maar ook functionele bbq belangrijk.

Hoe kies je de perfecte plek in de tuin voor je bbq?

De locatie van je bbq in de tuin is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de rook rechtstreeks naar je huis waait, of dat je bbq te dicht bij brandbare materialen staat.

Daarnaast hou je ook rekening met de zon. Een plek in de schaduw is prettig tijdens het koken, maar je wilt niet in het donker staan. Een plek waar je zowel zon als schaduw hebt, is daarom ideaal. Zelf bbq ik graag onder een boom – maar niet te dicht erop! We willen de hitte beperken tot de bbq, en niet verlengen naar de boom en deze in lichterlaaie zetten. 😅

Het belang van een praktisch en esthetisch ontwerp

Een goede bbq metselen is meer dan alleen bakstenen op elkaar stapelen. Het vraagt om een doordacht ontwerp: praktisch en mooi. Praktisch, omdat je bbq makkelijk te gebruiken en onderhouden moet zijn.

Denk aan voldoende werkruimte om je grillmeesterskills te tonen en een goede hoogte om comfortabel te kunnen grillen. Vergeet ook de schoonmaak niet. Een goed ontworpen bbq is makkelijker schoon te houden, wat je op termijn veel tijd bespaart.

Esthetisch wenselijk, omdat je bbq een blikvanger in je tuin zal zijn. Een mooie bbq tilt de sfeer van je tuin naar een nieuw niveau en creëert een gezellige plek om met vrienden en familie te genieten.

Denk hierbij aan de vorm, de kleur van de bakstenen en eventuele extra's, zoals een houtopslag of ingebouwde verlichting. Een bbq die bij de stijl van je tuin past, maakt de buitenruimte compleet.

Stapeltje bakstenen in de tuin, vooraanzicht

Je bbq metselen

Het bouwen van je bbq is misschien een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het zeker haalbaar. Lees je goed in en voor je het weet ben je de trotse eigenaar van een zelfgemetselde bbq.

Let op: het metselen van een bbq is niet zonder risico's. Zorg altijd voor een goede voorbereiding en neem je tijd. Als je toch liever een kant-en-klare bbq wilt en je oog is gevallen op een goede gas-bbq, dan kun je ook hier terecht. Als je juist een elektrische variant overweegt, lees je ook bij ons hoe je een goede elektrische bbq kiest! 👍

De eerste stap: het leggen van de fundering

Een stevige en vlakke fundering is essentieel voor je bbq!

 1. Begin met het uitgraven van een gat op de plek waar je de bbq wilt. Het gat moet groot genoeg zijn voor de fundering en diep genoeg om vorstschade te voorkomen.
 2. Vul het gat met een laag beton en gebruik een waterpas om te zorgen dat de fundering volledig vlak is.
 3. Laat het beton goed drogen, voordat je verder gaat met de volgende stap.

Het metselen van de bbq

Nu begint het echte werk: het metselen van de bbq.

 1. Begin met het mengen van de mortel volgens de instructies op de verpakking.
 2. Breng een laag mortel aan op de fundering en leg de eerste rij bakstenen.
 3. Zorg dat de bakstenen recht en stevig in de mortel liggen.
 4. Herhaal dit proces totdat je bbq de gewenste hoogte heeft bereikt. Vergeet niet om regelmatig met de waterpas te controleren of de bbq nog steeds recht staat!

De laatste stappen

Nu je de bbq hebt gemetseld, is het tijd voor de afwerking. Strijk het voegwerk glad en maak de bbq schoon. Voeg een grillrooster toe en je bbq is klaar voor gebruik. Voordat je de bbq aansteekt, is het wel belangrijk om te weten hoe je dit veilig doet. Ook als je wilt bbq'en tijdens regen zijn er een paar specifieke dingen waar je op let!

Hoe werk je je gemetselde bbq netjes af?

Een netjes afgewerkte bbq ziet niet alleen mooier uit, het verlengt ook de levensduur van je bbq. Begin met het gladstrijken van het voegwerk. Dit doe je met een voegspijker of voegbord. Vervolgens maak je de bbq schoon.

Verwijder overtollige mortel en veeg de bbq schoon met een vochtige doek. Als je bbq helemaal schoon is, kun je het grillrooster toevoegen. Voor tips over het schoonmaken van je bbq kun je hier terecht. 👌

De bbq aansteken en genieten van de zomer

Gebruik aanmaakblokjes, houtskool of briketten om de bbq aan te steken. Laat de bbq even op temperatuur komen, voordat je het eten op de grill legt. Dan is het tijd om te genieten. Nodig je vrienden en familie uit, zet een lekker drankje klaar en geniet van de zomer. Proost op een geslaagde zomer vol gezellige bbq-avonden!

Het onderhoud van je gemetselde bbq

Het onderhoud van je gemetselde bbq is essentieel om de levensduur te verlengen en de prestaties te optimaliseren. Met regelmatig onderhoud voorkom je problemen als scheuren in het metselwerk en roetaanslag.

Hoe houd je je bbq in topconditie?

Ook daar heb ik enkele tips voor!

 • Maak na elk gebruik de roosters schoon om voedselresten en roetaanslag te verwijderen.
 • Bescherm je bbq tegen weersinvloeden met een hoes als hij niet in gebruik is.
 • Onderhoud het metselwerk door losse voegen te repareren en het regelmatig te controleren op scheuren.

Veelgestelde vragen

Er zijn altijd veel vragen als het gaat om het metselen van een bbq. Laten we enkele van de meestgestelde vragen beantwoorden.

Hoeveel kost het om zelf een bbq te metselen?

De kosten variëren en zijn afhankelijk van de grootte van je bbq en de soort bakstenen die je gebruikt. Over het algemeen ben je tussen de 200 en 500 euro kwijt bent aan materialen en gereedschappen. Het zelf metselen van een bbq kan een stuk goedkoper zijn dan het kopen van een kant-en-klare-bbq.

Hoelang duurt het om een bbq te metselen?

De tijd die nodig is om een bbq te metselen is wederom afhankelijk van een paar factoren, maar over het algemeen heb je ongeveer een weekend nodig. Dit is inclusief de voorbereiding, het metselen zelf, het beton laten drogen en de afwerking. Factoren als ervaring, het formaat en het ontwerp van de bbq hebben echter invloed hierop.

Gemetselde bbq, vooraanzicht

Conclusie

Een bbq metselen is niet zo ingewikkeld als je misschien dacht. Het vraagt om wat tijd, geduld en doorzettingsvermogen, maar het resultaat is het meer dan waard. Met een zelfgemetselde bbq heb je niet alleen een functionele grill, maar ook een echte blikvanger in je tuin. Een plek om te genieten van heerlijke maaltijden en gezellige avonden met vrienden en familie.

Het onderhoud van je bbq is belangrijk, maar met de juiste zorg en aandacht gaat je bbq jarenlang mee. Kortom, het metselen van een bbq is een uitdagend en leuk project dat zorgt voor heel wat barbecueplezier. Dus trek die handschoenen aan, mix die mortel en ga aan de slag met je bbq. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen