Een bbq op een zwoele, zomerse avond. Napraten met vrienden onder het genot van een drankje. Een hamburger, sausjes op tafel. Een gezellig rommeltje. Dan komt de volgende ochtend en je komt er niet onderuit: de bbq schoonmaken. Een rotklus, maar met ons stappenplan is het gelukkig zo gepiept.

Dit heb je nodig

Er zijn makkelijke manieren en tijdrovende manieren om je barbecue schoon te maken. Vanzelfsprekend kies ik hier voor de beste combinatie. We willen geen moeite doen, maar het moet wel schoon worden.

De beste tip die ik je meteen kan geven: maak je bbq zo snel mogelijk schoon, of het nu de beste elektrische bbq is of de beste gas-bbq. Je barbecue gaat langer mee als je deze schoon houdt! Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe langer je ook bezig bent met het uiteindelijke schoonmaken. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende producten in huis hebt:

  • Waspoeder
  • Spons
  • Handschoenen
  • Oude kleren
  • Keukenpapier
Milieuvriendelijker alternatief

Gebruik je liever een milieuvriendelijker alternatief? Geen probleem, schoonmaakazijn of baking soda werkt ook prima. Pas dezelfde methode toe, maar vervang het waspoeder met schoonmaakazijn of baking soda.

Hamburgers op de barbecue. Iemand met een spatel drukt ze aan. Vooraanzicht.

Stap 1: Rooster schoonmaken

Vul een teiltje met warm water. Je kunt ook een bad met een laag warm water vullen. Voeg nu een flinke schep waspoeder toe (ja, je leest het goed). Leg het rooster nu in het water en laat dit een paar uur weken.

Is je bbq bedekt met een laag prehistorisch vuil? Dan laat je je rooster het beste de hele nacht weken. Na een paar uur – of de volgende ochtend – maak je het rooster gemakkelijk schoon. Ga met een sponsje over het rooster heen en het vuil komt eenvoudig los.

Spoel het rooster af met de douchekop of een goede tuinslang. Vergeet de badkuip niet schoon te maken, want deze is nu een glibberige bende! Hiervoor gebruik je wat allesreiniger en een schone spons. Goed naspoelen en je bad is ook weer schoon.

Stap 2: De kuip schoonmaken

De kuip van je bbq maak je niet elke keer na gebruik schoon, maar doe dit zeker jaarlijks. Leeg de kuip en vul deze met warm water en – jawel, je raadt het al – een schep waspoeder.

Laat het een paar uur inweken. Vervolgens maak je de kuip eenvoudig schoon met een oude schuurspons. Als laatste spoel je de kuip goed uit met water.

Stap 3: Olie inwrijven

Zorg ervoor dat het rooster en de kuip van je bbq goed droog zijn. Doe wat olie op een paar velletjes keukenpapier en wrijf het rooster en de kuip goed in. De olie zorgt ervoor dat ze niet gaan roesten.

Stap 4: Onderhouden

Nu je bbq weer stralend schoon is, is het zaak deze vanaf nu goed te onderhouden. De kuip hoef je niet na elk gebruik schoon te maken. Het rooster daarentegen wel. Etensresten, vet en roet zorgen ervoor dat je eten niet lekker smaakt; het kan je zelfs ziek maken.

Het is daarom belangrijk je rooster na elk gebruik goed schoon te maken. Als je dit goed bijhoudt, is dit elke keer zo gepiept.

groene asperges, aardappeltjes, tomaten, uien en aubergine op bbq

Conclusie

Het schoonmaken van je bbq zal waarschijnlijk nooit je favoriete klus worden, maar hopelijk maakt dit stappenplan het wel sneller en eenvoudiger. Heb jij nog een ultieme schoonmaaktip om toe te voegen aan dit plan? Laat het ons weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?