Als iemand die zelf voornamelijk thuis werkt en veel thuis studeert, weet ik hoe belangrijk een snel, stabiel wifinetwerk is. Heb je dat niet en kom je om de haverklap bij die dinosauruspagina van Google Chrome terecht, wees dan vanaf nu gerust: de redding is nabij, en wel in de vorm van de beste wifi-versterkers.

De 5 beste wifi-versterkers in een oogopslag

  1. Netgear Nighthawk X6S EX8000 - Voor degenen die het beste van het beste willen.
  2. TP-Link RE305 - Dit model biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Netgear Nighthawk EAX80 - Dit is de meest future proof wifi-versterker.
  4. AVM FRITZ!Repeater 3000 - Dit model staat laat je andere stopcontacten vrij!
  5. TP-Link RE200 - Voor dit model betaal je het vriendelijkste prijsje.

Wifi-versterker, extender of repeater?

Je komt in je zoektocht naar zo'n apparaat heel wat verschillende namen tegen. Ze verwijzen allemaal naar apparatuur die het bereik van je bestaande wifinetwerk verbeteren. Er is geen harde grens tussen de situaties waarin je verschillende begrippen gebruikt; we gebruiken ze allemaal door elkaar heen.

Wil je echt precies zijn, dan ben je een van de weinigen en heb je mijn respect. In dat geval kunnen we stellen dat een wifi-repeater vaak apparatuur van de eerste generatie omvat. Deze zenden het wifisignaal opnieuw uit zonder hier verder iets aan te veranderen.

Een wifi-extender doet in principe hetzelfde, maar zendt het nieuwe signaal over het algemeen op een ander wifikanaal uit.

🤔 Wat zijn wifikanalen?

Routers zenden wifi tegenwoordig meestal op twee zogeheten banden (frequenties) uit: 2,4 GHz en 5 GHz. Deze zijn weer onderverdeeld in verschillende kanalen om het verkeer gelijkmatig over te verspreiden om opstoppingen te voorkomen.

Een wifi-versterker – ook wel wifi-booster genoemd – is een verzamelnaam van de bovengenoemde apparaten. Lees dus altijd goed de productomschrijving en onafhankelijke reviews om er zeker van te zijn wat je precies koopt.

De beste wifi-versterkers op een rij

Ook krijg je een usb-poort, waarmee je bijvoorbeeld een printer aansluit op het draadloze netwerk, en met een WPS-knop sluit je de extender moeiteloos aan op je wifi-router als deze ook een WPS-knop heeft. Heeft je router dat niet, dan is de web set-up ook makkelijk te volgen.

In de onlineomgeving en de Nighthawk app (iOS en Android) monitor je de verbinding en pas je allerlei instellingen aan. Je kopieert hier de SSID (de 'naam' van je verbinding) en het wachtwoord van je router om een clone-netwerk op te zetten. Ook zet je hier een gastnetwerk op en stel je parental controls in.

Het spannendste aan deze wifi-versterker is uiteraard de snelheid hiervan. Zet je hem op een redelijk centraal punt in je huis, én dik binnen bereik van je router indien je het wifisignaal gebruikt in plaats van een kabel, reken dan op topprestaties.

De X6S verdrievoudigde downloadsnelheden die normaliter in verbinding met de router werden behaald. Vooral in verafgelegen ruimtes zoals het terras achterom en de slaapkamer boven waren downloadsnelheden vaak wat teleurstellend. Daar brengt dit model écht verandering in.

Minder spectaculair zijn de uploadsnelheden. Hier verandert niet gek veel in, dus houd dit in gedachten als top notch uploadsnelheden je voornaamste eis is.

Verbind je de router en de X6S via wifi, dan worden die snelheden ook goed gewaarborgd – en wel door de 5 GHz-band die toegewijd is aan de verbinding met de router. Die band is niet beschikbaar voor de gebruiker, waardoor hij niet verstopt raakt.

Zijn topsnelheden houdt hij vol tot afstanden van ± 20 meter. Hoe dat precies zit en welke factoren daar van invloed op zijn, lees je in de koopgids!

Voordelen:

  • Je krijgt een aanzienlijke boost in downloadsnelheden
  • Meer dan genoeg ethernetpoorten, dus ook een bedrade verbinding is geen probleem
  • Installatie is een eitje

Nadelen:

  • Bij de uploadsnelheden merk je geen enorm verschil
  • De X6S is nogal aan de prijs

Met de WPS-knop verbind je ook de RE305 in een handomdraai met je router. Kan dit niet met jouw router, dan volg je de Quick Installation-gids en stel je hem in via je browser. Daarna stel je onder andere de SSID en het wachtwoord in, en ben je klaar om te gaan. Dit en andere instellingen vind je ook terug in de Tether app voor iOS en Android.

Het netwerk van de RE305 is opvallend stabiel. Je moet een behoorlijk eind lopen om een streepje of twee kwijt te raken in je ontvangstindicator. Daarnaast houdt hij ook downloadsnelheden van richting de 300 Mbps goed vast op de 2,4 GHz-band. Ook de 5 GHz-band hield rond de 500 Mbps vast, wat meer is dan je in de meeste gevallen nodig hebt!

Hij is niet zo geavanceerd als de Netgear Nighthawk X6S en heeft bijvoorbeeld geen toegewijde 5 GHz-band met de router, maar dat mag de pret – zoals je ziet – niet drukken. Je betaalt er dan ook een veel toegankelijkere prijs voor!

Voordelen:

  • Deze wifi-versterker is erg betaalbaar
  • Hij levert prima snelheden voor zijn prijs
  • De verbinding is verrassend stabiel
  • De Tether app is een geweldige toevoeging

Nadelen:

  • Heeft maar één ethernetpoort
  • Veel extra functies krijg je niet bij dit model
  • De antennes zitten een mogelijk bovenliggend stopcontact in de weg

Maar goed, dat neemt niet weg dat de prestaties van deze wifi-versterker erg indrukwekkend zijn! Je haalt er het meeste uit via een bekabelde verbinding, wat met vier ethernetpoorten geen probleem is als je in een enkele ruimte werkt.

Bij het installeren krijg je bij voorbaat twee opties: extender mode, waarbij het bestaande wifisignaal oppakt en opnieuw onder dezelfde naam uitzendt, en mesh mode. Deze laatste laat via smart roaming je mobiele apparatuur weten wanneer het tijd is om over te stappen op de verbinding van de EAX80. Dat scheelt veel gefoeter, geloof me.

Om hem als access point te gebruiken, verbind je hem via een ethernetkabel met je router. Hierbij krijg je geen smart roaming, maar hiermee upgrade je wel meteen je hele wifinetwerk. Ik raad je aan je access point een andere naam te geven; hierdoor springt je mobiele apparaat sneller over op het nieuwe netwerk zodra het signaal hier sterker is.

Via de Nighthawk app (iOS en Android) of de omlineomgeving doorloop je de installatie en beheer je allerlei instellingen, zoals de beschikbare frequentiebanden, parental controls, gastnetwerken, enzovoorts.

Dit alles bij elkaar genomen zegt nog niks over de belofte van ultrasnelle wifi. De 2,4 GHz-band levert al zeer indrukwekkende snelheden, maar de 5 GHz-band blaast me omver! 🤯 Deze krikt de downloadsnelheden op van ± 60 Mbps naar ± 350 Mbps in een anderszins warrig netwerk.

Dat alles lukt bovendien zonder een wifi 6-router, dus via het wifi 5-protocol. Wat dit precies betekent voor prestaties, lees je in de koopgids onderaan deze pagina.

Voordelen:

  • Hij is zeer zeker future proof
  • Verschillende installatieopties bevat voor ieder wat wils
  • De wifisnelheden zijn zeer indrukwekkend

Nadelen:

  • Hij is erg duur
  • Je hebt compatibele apparatuur nodig om van wifi 6 gebruik te maken

Je gebruikt hem als zelfstandige versterker, maar ook in mesh mode. Hiermee creëer je in samenwerking met onder andere een AVM FRITZ!Box een mesh-netwerk, waarmee je in elke hoek van je huis wifi krijgt.

Dient hij als versterker, dan kan hij de SSID en het wachtwoord van je router overnemen. Makkelijk, maar niet altijd even praktisch als je smartphone, tablet of laptop niet weet wanneer hij precies met welk netwerk moet verbinden.

De prestaties zijn sterk, mits hij niet te ver van de router staat (tenzij je een bekabelde verbinding gebruikt). De verbinding hiermee wordt in stand gehouden door de toegewijde 5 GHz-band.

Downloadsnelheden verdubbelden met deze wifi-versterker bij goed ontvangst. Wat opviel was dat de verbinding met het lokale netwerk van de repeater zelf superstabiel is, wat geen onnodige luxe is bij een wifi-versterker.

Bij een meter of 25 zakt de snelheid wat, maar dit hangt grotendeels af van hoeveel muren en dergelijke je tussen de router en de versterker plaatst. Daar lees je in de koopgids meer over.

Voordelen:

  • Toegewijde frequentieband voor verbinding met de router garandeert stabiele, hoge snelheden
  • Mogelijkheid tot toevoeging aan een mesh-netwerk is erg handig
  • Downloadsnelheden verdubbelden bij gebruik

Nadelen:

  • Afstand speelt bij dit model een erg sterke rol in prestaties

De installatie is simpel. Met de Tether app voor iOS en Android doe je dit snel, maar je bent ook hier sneller klaar als je het via de WPS-knop doet. Ook is de webinterface een optie, maar de andere twee manieren zijn sneller.

Na dit alles te doorlopen, plug je de RE200 ergens halverwege tussen je router en het wifiloze gebied van je huis in. De beste plek is misschien even zoeken, maar heb je deze eenmaal gevonden, dan ben je verzekerd van oerdegelijke prestaties.

Hij heeft geen speciale frequentieband voor communicatie met de router, maar goed, die vriendelijke prijs moet ergens vandaan komen. Dit zie je ook terug in de maximale snelheden. Heb je een supersnelle glasvezelverbinding en een daarop aansluitend internetabonnement, dan heb je meer aan een wifi-versterker uit het duurdere segment.

Hoe dan ook leverde ook dit kleine-maar-fijne apparaatje bijna dubbel de downloadsnelheden die anderszins te halen vielen in directe verbinding met de router in het desbetreffende gebied. Een bekabelde verbinding met de versterker verbeterde deze resultaten nog meer!

Wel waren de 5 GHz-snelheden een tikje teleurstellend. Deze is nogal gevoelig, waardoor je echt dicht in de buurt moet blijven van de versterker om het meeste uit die 5 GHz-band te halen.

Al met al haal je met de TP-Link RE200 een oerdegelijk apparaat in huis. Heb je geen top of the bill internetabonnement, maar wil je je bestaande wifinetwerk simpel uitbreiden? Dan is dit het antwoord op je vraag.

Voordelen:

  • Hij is zeer voordelig geprijsd
  • Hij verbetert de wifiprestaties aanzienlijk
  • De Tether app maakt installatie en netwerkbeheer een eitje

Nadelen:

  • 5 GHz-snelheden zijn niet erg stabiel
  • Heb je glasvezel, dan kies je liever een wat geavanceerdere wifi-versterker

Hoe kies je de juiste wifi-versterker?

De tweede hoofdvraag van dit artikel: hoe kies je de beste wifi-versterker voor jou? Om hier het antwoord op te vinden, helpt het om bekend te zijn met een aantal begrippen die je hierboven voorbij hebt zien komen.

Dit dekt natuurlijk niet alle technische details, maar wel de belangrijkste zaken om tot een geïnformeerde keuze te komen!

Frequentiebanden

Bijna alle wifi-versterkers hebben tegenwoordig minstens twee frequentiebanden: 2,4 GHz en 5 GHz.

Zoals de naam doet vermoeden, functioneert de 2,4 GHz-band op een lagere frequentie dan de 5 GHz-band. Hij beweegt zich daarmee makkelijker door objecten en muren, waardoor hij een (in verhouding) groot bereik heeft.

Let wel: ook andere huishoudelijke apparaten zoals magnetrons, babyfoons en Bluetooth-apparaten werken op deze frequentie. Dit zorgt al snel voor interferentie, waardoor down- en uploadsnelheden zakken.

Dat brengt ons tot de 5 GHz-band: deze is veel sneller, maar heeft een veel kleiner bereik. Hij concurreert echter niet met andere huishoudapparatuur, waardoor lage down- en uploadsnelheden je bespaard blijven.

Dit komt niet alleen van pas bij simpel browseverkeer – daarvoor volstaat de 2,4 GHz-verbinding –, maar juist bij zaken waarbij je snel internet nodig hebt, zoals het downloaden van grote bestanden, het bekijken van de live beelden van de beste draadloze deurbel, enzovoorts.

Tp Link Re200 In Muur Geplugd Boven Een Tafeltje Met Boeken En Klok Erop

Netwerk-cloning

Als je wifi-versterker je routers netwerk clonet, neemt hij de SSID en het wachtwoord van je router over.

De beveiligingsmethodes van je router en de wifi-versterker horen hiervoor identiek of compatibel te zijn. Dat wilt zeggen: heb je je wifinetwerk beveiligd met WPA2? Let er dan op dat de wifi-sterker die je op het oog hebt, deze beveiliging ook ondersteunt.

Sommige apparaten springen namelijk niet zomaar van een verbinding met het ene beveiligingsprotocol naar een andere verbinding met weer een ander beveiligingsprotocol.

Wifistandaarden

Wifi 6 wordt ook wel 802.11ax genoemd, en is uitgekomen in 2019. Het is een nieuwe standaard die voortborduurt op wifi 5 (oftewel 802.11ac), die in 2014 uitkwam, en de maximaal haalbare doorvoersnelheden opvoert tot 4,8 Gbps!

Wat zijn doorvoersnelheden?

"Bandbreedte" ken je misschien wel: dit is de algehele snelheid die een router, wifi-versterker of ander internetapparaat in theorie haalt. "Doorvoorsnelheid" neemt een aantal zaken in acht, zoals verbindingsfouten, en geeft hiermee de daadwerkelijke verbindingssnelheid weer.

Het gaat hierbij om de som van down- en uploadsnelheden.

Bij die snelheden komt ook nog een reeks aan andere technische innovaties kijken, waardoor je verbinding stabieler wordt en minder stroom verbruikt.

Helaas moet je voor nu één ding in je oren knopen: veel apparaten zijn (nog) niet compatibel met wifi 6. Dat wilt zeggen: je kunt wel een wifi-versterker hebben die wifi 6 ondersteunt, maar heb je geen router die dit ook doet, dan heb je er niks aan.

Hetzelfde geldt voor laptops, smartphones, enzovoorts: ondersteunen deze geen wifi 6, dan haal je hiermee niet het meeste uit je future proof wifi-versterker.

Tp Link Re305 In Huiskamer Naast Houten Koffietafel En Gamende Mensen

Maximumsnelheden

Hoe hoger je maximum down- en uploadsnelheden, hoe sneller je internet is. Dit wordt uitgedrukt in megabit per seconde, ook wel afgekort als Mbps, Mbit/s en Mb/s. De cijfers die je in de productomschrijvingen en/of specificaties ziet staan, zijn echter tot stand gebracht onder ideale omstandigheden.

Invloedsfactoren

De volgende factoren betrekking tot je verbinding beïnvloeden de daadwerkelijke doorvoersnelheden van je wifi-versterker aanzienlijk:

  • De snelheid van je internetabonnement
  • De snelheid die je modem en router ondersteunen
  • Wat voor soort verbinding je hebt:
    • Glasvezel is het allersnelst
    • Kabel ligt in het midden (± 500 Mbps)
    • DSL wisselt erg afhankelijk van het specifieke type

Daarnaast moet je ook denken aan de plaatsing van zowel je router als je wifi-versterker. Misschien ben je een van velen die de router in de meterkast heeft weggemoffeld. No judgement! Het komt alleen je wifisignaal totaal niet ten goede.

Plug je de wifi-versterker daarnaast drie kamers verder met een aantal gewapend betonnen muren tussen je router en de versterker, dan beïnvloedt dit de snelheden ook nadelig. Hetzelfde geldt voor de afstand tussen jou en de versterker op zijn beurt: zit je ver weg met een muur of twee tussenin, dan gaan de snelheden achteruit.

Materialen die de signaalsterkte negatief beïnvloeden zijn: beton, dik hout, metaal en water. Ook vloerverwarming en je tv komen het signaal niet ten gunste!

Internetsnelheidstest Op Smartphone

Veelgestelde vragen over wifi-versterkers

🔌 Hoe werkt een wifi-versterker via het stopcontact?

Dit zijn zogeheten powerline adapters (ook wel home plugs genoemd). Hierbij plug je één adapter in bij je router, waarna je de adapter en de router met elkaar verbindt via een ethernetkabel. Je plugt daarna de tweede adapter ergens in de buurt in een stopcontact en verbindt zo de eerste en tweede adapter met elkaar.

Hierna plug je de tweede adapter op een plek in je huis waar je geen goed wifisignaal hebt. De twee adapters plug je hierbij idealiter in dezelfde elektriciteitsgroep. Het internetsignaal reist van de router naar de eerste plug (waaraan hij verbonden is), waarna het signaal via de elektriciteitsbekabeling naar de tweede plug springt. De tweede plug zendt vervolgens een lokaal wifinetwerk uit.

🤝 Hoe sluit je een wifi-versterker aan?

Dit verschilt per merk en model, dus voor een gedetailleerde gids moet je de handleiding raadplegen. Sommige modellen werken met een webinterface, en weer andere gebruiken een app.

Het makkelijkste is dit via de WPS-knop te doen. Druk eerst de WPS-knop op de router drie seconden in; druk daarna de WPS-knop op je versterker net zo lang in. Doe dit binnen twee minuten. Geef de apparaten ongeveer een minuut om te verbinden, en klaar is Kees!

🔍 Hoe kom ik in mijn wifi-versterker?

Raadpleeg de handleiding van je wifi-versterker. Hierin vind je een link naar de webinterface en/of de bijbehorende app. Hierin zie je hoe het ervoor staat met je verbinding en pas je allerlei instellingen aan om deze af te stemmen naar jouw voorkeur.

Conclusie

Zoals je ziet, is er voor ieder mens, huis en budget een passende wifi-versterker te vinden. Je kunt ervoor kiezen om je hele wifi-opstelling volledig future proof te maken, of het juist wat conservatiever te houden en zo je portemonnee te besparen.

Wat je keuze ook is: door een goede keuze te maken die aansluit op je providers internetverbinding, en je wifi-versterker slim te plaatsen, weet je zeker dat straks zelfs het meest verre hoekje in je huis van wifi voorzien is. Een wifi-versterker helpt zelfs met goede wifi in de tuin!

Laat ons hieronder vooral even weten of dit artikel je op weg heeft geholpen, of als je nog vragen hebt. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?