Op zoek naar de beste autostoel voor jouw kind? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de belangrijkste aspecten van autostoelen. Ontdek hoe je de ideale autostoel kiest die niet alleen voldoet aan alle veiligheidseisen, maar ook past bij de leeftijd en het gewicht van jouw kind, voor een veilige en comfortabele reis.

Wat zijn de beste autostoelen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste autostoelen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste autostoelen van 2024

1. Beste autostoeltje: Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex

1. Beste autostoeltje: Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex

Belangrijke specificaties:

Min. aanbevolen gewicht kind: 3 kg
Max. aanbevolen gewicht: 13 kg
Aanbevolen minimum leeftijd: 0 jaar
Aanbevolen maximum leeftijd: 1 jaar
Bevestigingswijze(s): Autogordel

De Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex autostoel voor baby's is een topkeuze op de markt, bekend om zijn uitzonderlijke prestaties, gebruiksgemak en opmerkelijke compatibiliteit met kinderwagens. Volgens BabyGearLab blinkt het uit in verschillende opzichten, met superieure vulling, moeiteloos vastmaken en aanspannen, en naadloze integratie met toonaangevende kinderwagenmerken wanneer deze worden gekoppeld met adapters. De eenvoudige installatie van de autostoel via verschillende methoden en iets bovengemiddelde resultaten bij botsproeven versterken verder zijn aantrekkingskracht. Zoals BabyGearLab opmerkt: "De Chicco KeyFit 35 valt op door zijn gebruiksgemak en compatibiliteit met een breed scala aan kinderwagens," waardoor het een veelzijdige en handige keuze is voor ouders.

Geprezen om zijn verlengde achterwaartse gebruik en chemievrije constructie, heeft de KeyFit 35 Zip ClearTex ook een ademende kap met een ritssluiting voor privacy, wat een doordacht ontwerp biedt voor zowel het comfort van het kind als het gemak van de ouders. De beschikbaarheid van accessoires zoals de autostoelbasis en autostoelreistas draagt bij aan de praktische en aanpasbare aard ervan, zoals benadrukt door ChiccoUSA.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de autostoel enkele beperkingen heeft, zoals een niet-stijve LATCH en een iets ruwere hoofdsteun, zoals vermeld door BabyGearLab. Ondanks deze nadelen blijft de Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex een zeer gewaardeerde optie, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een autostoel met een hoge compatibiliteit met kinderwagens en betere dan gemiddelde prestaties in het algemeen.

In vergelijking met andere autostoelen onderscheidt de Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex zich door zijn naadloze integratie met een breed scala aan kinderwagens, waardoor het een ideale keuze is voor ouders die waarde hechten aan compatibiliteit en gebruiksgemak. Hoewel er autostoelen zijn met betere resultaten bij botsproeven, maken de algehele prestaties en praktische ontwerp van de Chicco KeyFit 35 het tot een sterke concurrent op de markt.

Tot slot biedt de Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex autostoel voor baby's een overtuigende combinatie van gemak, veiligheid en aanpasbaarheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor ouders. Zijn indrukwekkende compatibiliteit met kinderwagens en bovengemiddelde prestaties in essentiële metingen positioneren het als een eersteklas optie op de markt. Ondanks kleine beperkingen maken het algehele ontwerp en functionaliteit ervan het tot een sterke concurrent in de categorie autostoelen, met name voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige en gebruiksvriendelijke optie.

Voordelen Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex
 • Uitzonderlijke prestaties
 • Gebruiksgemak
 • Opmerkelijke kinderwagencompatibiliteit
Nadelen Chicco KeyFit 35 Zip ClearTex
 • Niet-stijve LATCH
 • Iets ruwere hoofdsteun

2. Innovatief autostoel-wandelwagen hybride ontwerp: Doona Car Seat & Stroller

2. Innovatief autostoel-wandelwagen hybride ontwerp: Doona Car Seat & Stroller

Belangrijke specificaties:

Als ik kijk naar de Doona Infant Car Seat & Stroller, valt het op als een innovatieve hybride, die naadloos overgaat van autostoel naar kinderwagen. Het heeft drie modi - autostoel, trekken en kinderwagen - waardoor het veelzijdig is. Vooral de trekmodus is handig voor het navigeren door krappe ruimtes. Het is echter belangrijk om op te merken dat de kinderwagenmodus het kind niet naar voren laat kijken, wat de aantrekkingskracht voor sommige gebruikers beperkt. Het is geschikt voor kinderen tot 32 inch of 35 pond, waardoor het een ideale optie is voor jongere kinderen, maar misschien niet geschikt voor peuters ouder dan het eerste jaar. Ondanks het innovatieve ontwerp heeft het beperkingen, zoals het ontbreken van een ligstand of hoekrotatie in kinderwagenmodus, wat frustrerend kan zijn voor oudere kinderen.

In een markt vol autostoel en kinderwagen combinaties onderscheidt de Doona zich als de "Best for Cities" op het gebied van reissystemen. Het is ideaal voor stadsbewoners die gemak prioriteren, vanwege de naadloze overgang tussen autostoel en kinderwagen modus. Het is echter belangrijk om de prestaties in crashtests te overwegen, waar het onder het gemiddelde scoorde. Dit kan een cruciale factor zijn voor mensen die voornamelijk een autostoel zoeken voor gebruik in voertuigen. Zoals een recensie opmerkt, "kan het niet de beste optie zijn voor mensen die niet regelmatig gebruik maken van ritdelen" vanwege teleurstellende crashtestresultaten en het zware ontwerp. Ondanks de nadelen wordt de Doona geprezen om de integratie van een kinderwagenfunctie, wat ongeëvenaard gemak biedt voor stadsbewoners die vertrouwen op lopen of openbaar vervoer.

In het landschap van autostoel en kinderwagen combinaties concurreert de Doona met andere top beoordeelde reissystemen, die elk uitblinken in verschillende gebieden. Terwijl het de "Best for Cities" is, valt het in crashtests tegen in vergelijking met sommige concurrenten. Bijvoorbeeld, de UPPAbaby Cruz V2 Kinderwagen wordt geprezen als "Best Overall," en de Nuna MIXX Next + Pipa Lite RX wordt geprezen voor "Best Maneuverability." Deze onderscheidingen benadrukken de diverse sterke punten van elk product, die voldoen aan uiteenlopende consumentenbehoeften en voorkeuren.

Het opvallende kenmerk van de Doona Car Seat & Stroller is de naadloze overgang van autostoel naar kinderwagen, waardoor het een ideale keuze is voor stadsbewoners die gemak en functionaliteit zoeken. De beperkingen in prestaties van crashtests, gewicht en het gebrek aan functies voor oudere kinderen kunnen echter sommige gebruikers afschrikken. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor alle situaties, maken het innovatieve ontwerp en de veelzijdigheid het tot een overtuigende optie voor mensen die gemak prioriteren in stedelijke omgevingen.

Voordelen Doona Car Seat & Stroller
 • Naadloze overgang van autostoel naar kinderwagen
 • Handige trekmodus voor krappe ruimtes
 • Ideaal voor jongere kinderen tot 32 inch of 35 pond
Nadelen Doona Car Seat & Stroller
 • Kinderwagenmodus staat het kind niet toe om naar voren te kijken
 • Gebrek aan kantel- of hoekrotatie in kinderwagenmodus
 • Ondermaatse prestaties bij crash-tests

3. Verwijderbare binnendrager voor mobiliteit: Maxi-Cosi Coral XP

3. Verwijderbare binnendrager voor mobiliteit: Maxi-Cosi Coral XP

Belangrijke specificaties:

Min. aanbevolen gewicht kind: 15 kg
Max. aanbevolen gewicht: 36 kg
Aanbevolen minimum leeftijd: 4 jaar
Aanbevolen maximum leeftijd: 12 jaar
Minimum lengte kind: 100 cm
Maximum lengte kind: 150 cm
Bevestigingswijze(s): Isofix, Autogordel

Ik ben enthousiast om de Maxi-Cosi Coral XP Infant Car Seat te introduceren, een innovatief ontworpen autostoeltje met een unieke draagbare inzet die uitzonderlijke mobiliteit biedt. De zachte draagzak, die in een kunststof schaal past en aan een basis bevestigd kan worden, biedt een lichte en flexibele oplossing voor ouders onderweg. De intrekbare handvatten en de kruislichaamsgordel maken het gemakkelijk te dragen, terwijl veiligheidskenmerken zoals een anti-rotatie stabiliteitspoot, zelfintrekbare LATCH-connectoren en een riemdoorvoer op de buitenschaal zorgen voor een veilige installatie in verschillende voertuigen en zelfs vliegtuigen. De Coral XP integreert ook naadloos met Maxi Cosi kinderwagens, waardoor het een veelzijdige keuze is voor ouders die gemak en aanpasbaarheid zoeken.

Volgens Babylist is "Maxi-Cosi's Coral XP een uniek autostoeltje met een draagbare inzet, wat zorgt voor extra flexibiliteit en comfort." De handsfree draagopties maken het een uitstekende keuze voor mensen met een beperking, waarbij inclusiviteit en praktisch gemak worden benadrukt. Daarnaast onderstreept de efficiëntie van de klantenservice en snelle verzending van vervangingen het merk's toewijding aan klanttevredenheid.

Het unieke ontwerp van de Coral XP, naadloze compatibiliteit met kinderwagens en de nadruk op handsfree dragen onderscheiden het van traditionele autostoeltjes. De mogelijkheid om baby's tot 22 pond te dragen en de vier verschillende draagmodi maken het een veelzijdige en handige keuze voor ouders. Echter, zoals benadrukt door USA Today, kan de prijs een overweging zijn voor prijsbewuste consumenten. Bovendien hebben sommige gebruikers af en toe uitdagingen opgemerkt bij het ontgrendelen en installeren van de stoel, vooral wanneer ze het met één hand moeten beheren.

In vergelijking met andere autostoeltjes op de markt, geeft het specialisme van de Maxi-Cosi Coral XP in handsfree mobiliteit en compatibiliteit met kinderwagens het een uniek voordeel. In vergelijking met standaard autostoeltjes biedt het extra flexibiliteit en gemak, vooral voor mensen met een beperking en ouders die naadloze reissystemen zoeken. Echter, de hogere prijs en af en toe installatieproblemen kunnen sommige consumenten ertoe brengen om meer budgetvriendelijke of gebruiksvriendelijke opties te verkennen.

Samengevat, de Maxi-Cosi Coral XP Infant Car Seat bedient een specifieke niche met de nadruk op mobiliteit en aanpasbaarheid. Het innovatieve ontwerp, naadloze integratie met kinderwagens en handsfree draagopties maken het een opvallende keuze voor degenen die gemak en praktisch gemak zoeken. Hoewel het uitblinkt op deze gebieden, moeten potentiële kopers rekening houden met de vereiste investering en de af en toe installatie-uitdagingen.

4. Nuna Pipa Next

4. Nuna Pipa Next

Belangrijke specificaties:

Aanbevolen minimum leeftijd: 0 jaar
Aanbevolen maximum leeftijd: 12 maand
Bevestigingswijze(s): Autogordel, Isofix

De Nuna Pipa Next autostoel voor baby's is een topkeuze, geprezen om zijn superieure veiligheidskenmerken en gebruiksvriendelijk ontwerp. Het onderscheidende kenmerken zijn onder andere een steunpoot voor extra veiligheid, een rigide LATCH-installatie en indrukwekkende resultaten bij crashtests. De goede kwaliteit, comfort en relatief lichte bouw hebben het lof opgeleverd, waardoor het een geweldige prijs-kwaliteitverhouding biedt. Enkele nadelen zijn echter uitdagingen met rieminstallatie, stofcomfort en handvatontwerp. Volgens BabyGearLab "laten de resultaten van de crashtests de potentiële veiligheidsvoordelen van de autostoel zien, vooral met lagere resultaten van sensoren voor hoofd en borst in vergelijking met zijn concurrenten." De rigide LATCH-connectoren maken installatie eenvoudig, en de steunpoot draagt bij aan verbeterde prestaties bij crashtests. De Nuna Pipa Next is een ideale keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een betrouwbare en redelijk geprijsde autostoel voor baby's, met zowel veiligheid als gemak.

In vergelijking met zijn voorgangers biedt de Nuna Pipa Next verschillende verbeteringen, waaronder de mogelijkheid voor installatie zonder basis met behulp van het pipaFIX rigide LATCH-systeem. De geïntegreerde steunpoot en de Sky Drape-hoes bieden extra veiligheid en zonbescherming, waardoor het een ideale keuze is voor stadsbewoners en frequente reizigers. De initiële installatie van de autostoel kan echter uitdagend zijn, zoals opgemerkt in de Forbes-review, vanwege gedeeltelijk geassembleerde onderdelen en onduidelijke instructies. Voor degenen die op zoek zijn naar een lichtgewicht optie, valt de Nuna Pipa Next op met zijn relatief lichtere bouw in vergelijking met andere autostoelen op de markt, waardoor het bijzonder handig is voor ouders onderweg.

De Nuna Pipa Next concurreert gunstig op de markt vanwege zijn veiligheidskenmerken, lichte ontwerp en gemak van installatie. Het stofcomfort en handvatontwerp zijn echter mogelijk niet zo aantrekkelijk voor sommige gebruikers. In vergelijking met andere modellen in de Nuna PIPA-serie biedt de Nuna Pipa Next een balans tussen veiligheid, gemak en waarde. Terwijl de PIPA Lite RX iets lichter is en extra functies biedt voor het oplossen van installatieproblemen en meer comfort voor de baby, biedt de Nuna Pipa Next een overtuigende optie voor gezinnen die op zoek zijn naar een betrouwbare en redelijk geprijsde autostoel voor baby's.

Kortom, de Nuna Pipa Next is een topklasse autostoel voor baby's, uitblinkend in veiligheid, gebruiksgemak en lichtgewicht ontwerp. De resultaten bij crashtests en gebruiksvriendelijke functies maken het een overtuigende keuze voor ouders die op zoek zijn naar een betrouwbare en redelijk geprijsde autostoel. Gebruikers moeten echter rekening houden met de uitdagingen met rieminstallatie, stofcomfort en handvatontwerp bij het nemen van hun beslissing. Over het algemeen biedt de Nuna Pipa Next een handige en veilige optie voor het vervoer van pasgeborenen, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen die op zoek zijn naar een betrouwbare en redelijk geprijsde autostoel voor baby's.

Voordelen Nuna Pipa Next
 • Superieure veiligheidsvoorzieningen
 • Gebruiksvriendelijk ontwerp
 • Indrukwekkende resultaten bij crashtests
Nadelen Nuna Pipa Next
 • Uitdagingen met het installeren van de riem
 • Stofcomfort is mogelijk niet aantrekkelijk voor sommige gebruikers
 • Handvatontwerp

5. Uitstekende crashtestprestaties met eenvoudige installatie: Clek Liing

5. Uitstekende crashtestprestaties met eenvoudige installatie: Clek Liing

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op de Clek Liing baby autostoel! Deze autostoel zet een nieuwe standaard voor veiligheid en comfort, wat het een uitstekende keuze maakt voor ouders die het welzijn van hun kind vooropstellen. Met een "indrukwekkende score voor crash test analyse," rechtvaardigt het zijn kosten door uit te blinken in crash tests, LATCH en riem installatie. De autostoel biedt "geavanceerde veiligheidskenmerken," waaronder een metalen belastingpoot en energie-absorberend EPP-schuim, waardoor topprotectie gegarandeerd is. Het is ontworpen om te passen voor te vroeg geboren baby's en biedt "tot 7 ligposities," waardoor het aanpasbaar is voor verschillende zitopstellingen. Bovendien is de stoel licht van gewicht, compatibel met verschillende kinderwagens, en heeft een "ruimtebesparend ontwerp" voor meer beenruimte. De "makkelijke en veilige installatie" met Rigid-LATCH en een riemspanningssysteem voor niet-LATCH zitposities maakt het een topkandidaat voor gebruiksgemak.

In vergelijking met zijn concurrenten, valt de Clek Liing op door zijn "indrukwekkende resultaten bij crashtests en belastingpoot," waardoor het een topkeuze is voor degenen die veiligheid vooropstellen. De "intuïtieve installatiemogelijkheden" van de autostoel en de compatibiliteit met verschillende kinderwagens maken het een veelzijdige optie voor ouders die gemak zoeken. Bovendien is het ontworpen zonder halogeenhoudende vlamvertragers, wat extra gemoedsrust biedt aan veiligheidsbewuste consumenten.

Ondanks zijn sterke punten heeft de Clek Liing ook nadelen. Het is een van de duurste opties op de markt en heeft een "zware basis," wat een uitdaging kan vormen voor sommige gebruikers. Bovendien vinden sommige gebruikers de "gespbediening iets moeilijker," wat een overweging kan zijn voor degenen die het uiterste gebruiksgemak zoeken.

In de wereld van omkeerbare autostoelen biedt Clek ook de Foonf aan, die ondanks zijn strakke design tekortschiet op cruciale punten zoals installatie, crashtests, gewicht en gebruiksgemak, vooral gezien de prijs. Dit benadrukt het duidelijke voordeel van de Clek Liing dat uitblinkt op cruciale gebieden zoals crashtests en installatie, waardoor het zich onderscheidt van zijn zustermode en andere concurrenten op de markt.

Kortom, de Clek Liing baby autostoel springt eruit als een eersteklas keuze voor degenen die ongeëvenaarde prestaties bij crashtests en eenvoudige installatie zoeken. Ondanks de premium prijs en enkele kleine operationele overwegingen, maken zijn geavanceerde veiligheidskenmerken, veelzijdigheid en compatibiliteit het een opvallende optie voor veiligheidsbewuste ouders. Zijn opmerkelijke resultaten bij crashtests en doordachte ontwerpkenmerken positioneren het als een topkeuze in de categorie baby autostoelen, uitblinkend in het waarborgen van de hoogste veiligheid en comfort voor jonge passagiers.

Voordelen Clek Liing
 • Indrukwekkende score bij de crashtestanalyse
 • Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, waaronder een metalen steunpoot en energie-absorberend EPP-schuim
 • Geschikt voor te vroeg geboren baby's en biedt tot 7 verschillende ligposities
Nadelen Clek Liing
 • Een van de duurste opties op de markt
 • Zware basis, wat voor sommige gebruikers een uitdaging kan vormen
 • Gespen zijn voor sommige gebruikers iets moeilijker te bedienen

Hoe kies je de beste autostoel?

Je hebt hierboven al gelezen hoe belangrijk een goede autostoel is. Er is echter zoveel keuze dat het kiezen van een nieuwe autostoel best overweldigend is. Hieronder lees je waar je op let bij de aankoop van een nieuwe kinderstoel, alsook een aantal veelvoorkomende vragen om de boel op te helderen.

Veiligheidsnormen en wetgeving

Er zijn zeer veel verschillende soorten autostoeltjes verkrijgbaar, dus neem vooral de tijd bij het kiezen. Het autostoeltje dat je kiest, moet sowieso:

 • Voldoen aan de norm van de Verenigde Naties, ECE standard 44.04 (of R 44.03) of aan de nieuwe i-size reglement, R129. Kijk hiervoor uit naar het E-label op het zitje.
 • Geschikt zijn voor het gewicht en de lengte van je kind.
 • Correct geïnstalleerd worden volgens de instructies van de fabrikant. Wanneer je een autostoeltjes incorrect installeert, is de autostoel niet veilig.
Autostoeltjes in Nederland

Kinderen tot 1,35 meter moeten worden vervoerd in een goedgekeurde autostoel. Dit geldt voor zowel voorin als achterin en in elke auto.

i-Size en R44 in meer detail

i-Size is een nieuwe EU-veiligheidsverordening voor autostoeltjes (ECE R129). Zelf koos ik voor een autostoel voor dit kenmerk, je kunt maar beter te voorzichtig zijn met je kind!

De verordening is in juli 2013 ingevoerd om het gemakkelijker te maken autostoeltjes te installeren, een betere bescherming te bieden tegen zijdelingse botsingen en kinderen langer achterwaarts gericht te houden. i-Size is alleen van toepassing op Isofix-stoeltjes.

Autostoelen die voldoen aan de R44-regulatie zijn minder veilig, maar mag nog wel gebruiken. Er is nog geen datum vastgesteld waarop deze stoeltjes verboden worden, maar in de toekomst mogen alleen nog i-Size-autostoelen worden gebruikt.

Het grootste verschil tussen i-Size- en de verouderde R44-regelgeving, is de manier waarop ze ingedeeld zijn. Kies je een i-Size-autostoel, dan kijk je naar de lengte van je kind. De R44 regelgeving verdeelt de stoelen in verschillende groepen. Hieronder lees je er meer over.

Verschillen tussen R44 en i-Size (R129) autostoelen

ECE R44/04ECE R129 (i-Size)
Indeling op basis van het gewicht van het kind (in kg)Indeling op basis van de lengte van het kind (in cm)
Indeling in groepen (groep 0+, 1, 2, 3)Geen groepen
Kinderen van 9 kilo of meer mogen naar voren gericht zittenKind moet tot minimaal 15 maanden tegen de rijrichting in zitten
Kan worden bevestigd met veiligheidsgordels of ISOFIXKan alleen worden bevestigd met ISOFIX
Word getest op botsingen van achteren en vorenWord getest op achterwaartse, voorwaartse en zijdelingse botsingen
P-dummy met 4 sensoren gebruikt bij botsproevenQ-dummy met 32 sensoren gebruikt bij botsproeven 1Humanetics (n.d.). 'Q-Series Q0 Dummy'

Je kindje veilig vervoeren

Een aantal richtlijnen om je kindje zo veilig mogelijk te vervoeren:

 • Laat je kind zo lang mogelijk in een achterwaarts gericht autostoeltje zitten. Je kind achterwaarts gericht houden tot de leeftijd van drie jaar biedt veel veiligheidsvoordelen, dus stap niet te snel om over op een voorwaarts gerichte autostoel.
 • Laat je kind niet voorin zitten. Pas als je kind meer dan 40 kilogram weegt, dan is voorin zitten veilig, maar hou altijd in gedachten dat ook dan achterin de veiligste plaats blijft.
 • Plaats autostoeltjes op de achterbank van de auto. De middelste zitplaats is statistisch gezien de veiligste plaats, maar zijzitjes zijn ook acceptabel.
 • De basis van de autostoel moet goed vastzitten en goed tegen de zitting aan liggen. Als hij schommelt of beweegt, is de stoel niet goed geïnstalleerd.
 • De gordels moeten goed tegen het lichaam van je kind aanliggen: er mag niet veel speling zijn.
 • De autostoel is niet veilig wanneer je kindje zelf de gordels los kan klikken.
 • Laat je kindje geen dikke winterjas dragen wanneer deze in het autostoeltje zit. De jas zorgt voor extra ruimte tussen de gordel en zijn of haar lichaam, waardoor je kindje niet veilig vast zit.
 • Laat je kindje niet langer dan twee uur in de autostoel zitten. Neem je de autostoel mee naar binnen, gebruik dan liever een wipstoeltje.

Bevestigingsmethoden van autostoeltjes

Sommige autostoeltjes bevestig je niet met de autogordel, maar volgens de Isofix-methode. Je autostoel bevestigen via Isofix is vele malen eenvoudiger dan met de autogordels. De nieuwe i-Size-autostoelen bevestig je allemaal via Isofix.

Autostoelen, autogordels en verankeringspunten verschillen sterk van auto tot auto. De stoelen en de achterbank verschillen ook onderling; sommige autogordels zijn korter dan andere, en sommige verankeringspunten staan verder naar voren of zijn korter dan andere.

De auto start niet...

Heb je per ongeluk je lichten aan laten staan, dan is hoogstwaarschijnlijk de accu van je auto leeg. Heb je ook nog een huilend kind achterin, dan is de chaos compleet. Zorg er daarom voor dat je altijd een goede jumpstarter en een setje van de beste bougies in je auto hebt liggen. Hiermee ben je weer snel op pad. Complementeer het met een goede krasverwijderaar of beste dashcam. 

Dit alles maakt het moeilijk om een autostoeltje correct te installeren, en uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de autostoeltjes hierdoor niet correct wordt geïnstalleerd. 2Stuster, J., U.S. Department Of Transportation (1998). 'Validation of the Standardized Field Sobriety Test Battery at BACs below 0.10 Percent'

In principe worden bij de productie van zowel auto's als autostoeltjes bevestigingspunten ingebouwd. Een Isofix-kinderstoel klik je in de Isofix-haken vast. Hierdoor wordt het gebruik van de autogordels overbodig. Soms wordt wel nog een extra vastmaakpunt bovenin of steunpoot gebruikt om te voorkomen dat het kinderzitje bij een botsing kantelt of draait.

Leeftijd en gewicht

Autostoelen zijn ingedeeld in verschillende groepen, gebaseerd op deze twee factoren. Voor pasgeborenen en baby's tot ongeveer 12 maanden (of tot 13 kg) zijn autostoelen van groep 0+ geschikt. Deze bieden de nodige ondersteuning en bescherming voor de allerkleinsten.

Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar (ongeveer 9-18 kg) zijn groep 1 autostoelen de beste keuze. Deze stoelen groeien vaak mee met je kind, dankzij verstelbare hoofdsteunen en harnassen. Voor oudere kinderen zijn er groep 2 en 3 stoelen, die geschikt zijn tot ongeveer 12 jaar of 36 kg.

Draaifuncties

Bij het kiezen van een autostoel met een draaifunctie, is het belangrijk om op enkele essentiële aspecten te letten. Een 360-graden draaifunctie biedt groot gemak bij het in- en uitstappen van je kind, vooral in kleinere auto's. Controleer of de draaifunctie soepel en veilig werkt, en of deze met één hand bediend kan worden, wat handig is als je je kind vasthoudt.

Twee autostoeltjes, vooraanzicht

Wat is volgens de Consumentenbond de beste autostoel?

De beste autostoel volgens Consumentenbond is de Maxi-Cosi Pebble Plus. Deze autostoel staat bekend om zijn veiligheid en comfort voor de allerkleinsten. Met een innovatief Side Protection System biedt het optimale bescherming bij zijdelingse botsingen. 

Wat is volgens Tweakers de beste autostoel?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste autostoel vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Reisroutes de beste autostoel?

 De beste autostoel volgens Reisroutes is de Maxi-Cosi AxissFix Plus. Deze autostoel valt op door zijn 360-graden draaifunctie, wat het in- en uitstappen van je kind aanzienlijk vergemakkelijkt. Geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar, groeit deze stoel mee met je kind dankzij de verstelbare hoofdsteun en harnas. 

Veelgestelde vragen over autostoelen van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen