Steeds meer mensen gebruiken een camera onderweg, en dan heb ik het niet over het maken van leuke foto's, maar over een dashcam. Deze filmt terwijl je rijdt. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan heb je bewijs voor je verzekering. In dit artikel lees je waarop je let het kopen van een dashcam en hoe je de beste dashcam vindt!

Wat zijn de beste dashcams van 2024?

Dit zijn de top 5 beste dashcams op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

Beste dashcams van 2024

1. Denver Dashcam Dashcam voor Auto

1. Denver Dashcam Dashcam voor Auto

Belangrijke specificaties:

Aantal megapixels: 5 Megapixel
GPS: Nee
Parkeermodus: Nee
Nachtmodus: Nee

Ik ben dol op mijn Denver Dashcam - Dashcam voor Auto - Full HD - Voor Camera - Loop Opname - Nachtzicht - CCT1230. Met zijn 1080p FULL HD videoresolutie en 5-megapixel foto's maakt deze dashcam haarscherpe beelden, zelfs bij weinig licht dankzij het nachtzicht met IR-leds. De loop recording functie zorgt ervoor dat geen enkel belangrijk moment wordt gemist, terwijl de G-sensor ongelukken herkent en vastlegt. Dit geeft me echt gemoedsrust en kan van onschatbare waarde zijn in het geval van een ongeval.

Wat deze dashcam echt onderscheidt, is de automatische startfunctie wanneer ik begin te rijden. Dit gemak, gecombineerd met het gebruiksvriendelijke 2.45'' IPS display, maakt het mijn ideale metgezel voor zowel dagelijkse ritten als roadtrips. Bovendien kan ik het geheugen uitbreiden tot 32GB, wat voldoende opslagruimte biedt voor langere reizen.

De Denver CCT1230 wordt geleverd met een 12V adapter en een USB-kabel, waardoor het direct klaar is voor gebruik. De ingebouwde microfoon en luidspreker dragen bij aan de veelzijdigheid van deze dashcam, waardoor het niet alleen handig is voor het vastleggen van beelden, maar ook voor het vastleggen van geluid.

Een mogelijke beperking kan zijn de 60 graden kijkhoek, die iets beperkter is in vergelijking met sommige concurrerende modellen. Echter, de algehele prestaties en functies van de Denver Dashcam - Dashcam voor Auto - Full HD - Voor Camera - Loop Opname - Nachtzicht - CCT1230 maken het een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en gebruiksvriendelijke dashcam.

In vergelijking met andere dashcams in dezelfde prijsklasse, biedt de Denver CCT1230 een indrukwekkende combinatie van functies, prestaties en gebruiksgemak. Met zijn hoogwaardige video-opname, nachtzichtmogelijkheden en automatische startfunctie onderscheidt deze dashcam zich als een betaalbare maar krachtige optie.

Al met al biedt de Denver Dashcam - Dashcam voor Auto - Full HD - Voor Camera - Loop Opname - Nachtzicht - CCT1230 een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is het een waardevolle investering voor iedereen die op zoek is naar gemoedsrust en extra veiligheid tijdens het rijden. Met zijn eenvoudige installatie en indrukwekkende prestaties, kan ik het echt aanraden aan elke autobezitter. 🚗

Voordelen Denver Dashcam Dashcam voor Auto
 • 1080p FULL HD videoresolutie
 • Nachtzicht met IR-leds
 • Loop recording functie
Nadelen Denver Dashcam Dashcam voor Auto
 • Beperkte kijkhoek van 60 graden

2. Nuvance Dual Dashcam voor Auto

2. Nuvance Dual Dashcam voor Auto

Belangrijke specificaties:

Aantal megapixels: 5 Megapixel
GPS: Nee
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

Ik ben helemaal weg van de Nuvance - Dual Dashcam voor Auto! Als automobilist die veilig de weg op wil, biedt deze dashcam heldere beelden van mijn autorit. Met de Full HD camera aan de voorkant en de HD camera aan de achterkant, krijg ik een compleet beeld van wat er om mijn auto gebeurt.

Een van de grote voordelen van deze dashcam is de eenvoudige installatie. Met de meegeleverde zuignapbevestiging en autolader kan ik de dashcam snel en gemakkelijk in mijn auto installeren. Geen gedoe of extra tijd verspillen aan het installeren, ik kan meteen beginnen met het gebruik van de dashcam.

De Nuvance dashcam is voorzien van een ingebouwde G-sensor en parkeerstand. De G-sensor detecteert automatisch ongevallen of schokken en start direct de opname. Zo heb ik altijd bewijsmateriaal bij een eventueel ongeval. De parkeerstand detecteert automatisch beweging of trillingen rondom de auto en begint met opnemen. Hierdoor heb ik ook beelden van eventuele schade of diefstal als ik niet in de auto ben. Deze functies zorgen voor meer veiligheid en bescherming van mijn auto, en geven me gemoedsrust tijdens het rijden en parkeren.

De dashcam heeft een IPS-display met een 170-graden groothoeklens, waardoor ik een breed en gedetailleerd beeld van de weg krijg. Bovendien heeft de dashcam ook nachtvisie, waardoor ik zelfs in het donker heldere beelden kan maken. Dit is vooral belangrijk als ik veel 's nachts rij.

De Nuvance - Dual Dashcam wordt geleverd met een 32GB SD-kaart en alle benodigde kabels en handleidingen. Ik kan dus meteen aan de slag met de dashcam. Bovendien biedt de fabrikant 100% tevredenheidsgarantie, dus als ik niet tevreden ben, kan ik het product binnen 30 dagen retourneren.

De gebruikersreviews bevestigen de goede kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van deze dashcam. De installatie is eenvoudig en de beeldkwaliteit is uitstekend. Gebruikers zijn tevreden met hun aankoop en raden de dashcam aan anderen aan.

Kortom, de Nuvance - Dual Dashcam voor Auto is een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk product dat zorgt voor meer veiligheid en gemoedsrust tijdens het rijden. De eenvoudige installatie, ingebouwde G-sensor en parkeerstand, IPS-display met groothoeklens en nachtvisie maken deze dashcam tot een uitstekende keuze. Hoewel er geen nadelen worden genoemd in de reviews, zou het handig zijn geweest als er meer informatie was gegeven over de opnamekwaliteit in verschillende weersomstandigheden. Desondanks zijn de positieve eigenschappen van deze dashcam duidelijk en raad ik dit product aan in deze categorie. 😉

Voordelen Nuvance Dual Dashcam voor Auto
 • Eenvoudige installatie
 • Ingebouwde G-sensor en parkeerstand voor meer veiligheid en bescherming
 • IPS-display met groothoeklens en nachtvisie voor een breed en gedetailleerd beeld
Nadelen Nuvance Dual Dashcam voor Auto
 • Gebrek aan informatie over opnamekwaliteit in verschillende weersomstandigheden

3. RedTiger F7NP Dual Dashcam voor

3. RedTiger F7NP Dual Dashcam voor

Belangrijke specificaties:

Aantal megapixels: 3840 Megapixel
GPS: Ja
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

Ik ben super enthousiast over de RedTiger F7NP Dual Dashcam voor auto's! Met zijn 4K-resolutie en Full HD achteruit camera die 360 graden kan draaien, mis je geen enkel detail van je autorit. En met een wijdhoeklens van 170° aan de voorkant en 140° aan de achterkant, heb je altijd een duidelijk beeld.

De ingebouwde 24-uurs parkeerbewaking en G-sensor zorgen voor extra gemoedsrust en bescherming in geval van een ongeluk. En met de handige ingebouwde GPS en WiFi-connectiviteit, en de eenvoudig te gebruiken app, is deze dashcam super makkelijk te bedienen.

Plus, met de meegeleverde 32 GB Micro SD-kaart, GPS-beugel en 6,5 meter camerakabel, heb je alles wat je nodig hebt om gelijk aan de slag te gaan. En met een levenslange garantie ben ik ervan overtuigd dat dit een betrouwbaar product is.

Een klein nadeel is dat je apart een hardware kit moet aanschaffen voor de parkeerbewakingsfunctie, maar gezien de kwaliteit en prestaties van deze dashcam, vind ik dat een kleine investering in vergelijking met de waarde die het biedt.

Al met al is de RedTiger F7NP Dual Dashcam een indrukwekkende en betrouwbare metgezel voor elke autorit, of je nu gewoon naar je werk gaat of op een avontuurlijke reis bent. Met zijn geweldige beeldkwaliteit, gebruiksvriendelijke functies en geavanceerde technologieën, biedt deze dashcam gemoedsrust en een complete ervaring voor elke bestuurder. 🚗

Voordelen RedTiger F7NP Dual Dashcam voor
 • Hoogwaardige beeldkwaliteit in 4K-resolutie
 • Ingebouwde 24 uur parkeerbewaking
 • Uitgebreide functionaliteiten zoals ingebouwde GPS en WiFi-connectiviteit
Nadelen RedTiger F7NP Dual Dashcam voor
 • Noodzaak om apart een hardware kit aan te schaffen voor parkeerbewakingsfunctie

4. Xiaomi 70 Mai 1S Wifi

4. Xiaomi 70 Mai 1S Wifi

Belangrijke specificaties:

Aantal megapixels: 4 Megapixel
GPS: Nee
Parkeermodus: Nee
Nachtmodus: Ja

Ik ben dol op de Xiaomi 70 Mai 1S Wifi FullHD dashcam voor auto! Met zijn 2.4gHz wifi-mogelijkheden kan ik eenvoudig beelden bekijken en downloaden via mijn smartphone zonder gedoe met SD-kaarten. De Sony Starvis IMX307 sensor zorgt voor geweldige beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht, waardoor ik zelfs kentekenplaten en gezichten duidelijk kan vastleggen. En met 1080p 30fps opnamekwaliteit krijg ik scherpe en gedetailleerde beelden.

Wat deze dashcam echt onderscheidt, is het Voice command systeem, waardoor ik hem eenvoudig kan bedienen met gesproken bevelen. En met de compacte vormgeving en bevestiging via sticker, kan ik hem discreet achter mijn binnenspiegel installeren. De 130˚ wideview lens zorgt voor een breed opnamebereik, waardoor ik vrijwel alles om me heen kan vastleggen.

Ik ben vooral blij met de loop recording functie, die opnames in fragmenten van 1 minuut opslaat op de SD-kaart. En de ingebouwde G-sensor detecteert ongelukken en zorgt ervoor dat de beelden automatisch worden beveiligd opgeslagen, zodat ik ze niet verlies. En met de auto start functie begint de dashcam automatisch te filmen wanneer ik de auto start, mits deze is aangesloten op de voeding in de auto.

Hoewel ik dol ben op de indrukwekkende functies, wil ik wel benadrukken dat de wifi een bereik heeft van zo'n 10 meter. Dus als je een groter wifi-bereik nodig hebt, is dat iets om in gedachten te houden. En hoewel de 240mAh Li-polymeer batterij enkele minuten aan opname na stroomonderbreking behoudt, zou een langere levensduur van de batterij handig kunnen zijn voor sommige gebruikers.

Al met al biedt de Xiaomi 70 Mai 1S Wifi FullHD dashcam voor auto een geweldige combinatie van geavanceerde functionaliteit, hoogwaardige beeldkwaliteit en handige bedieningsopties. Met zijn compacte ontwerp, brede opnamebereik en slimme functies zoals loop recording en G-sensor, is het een betrouwbare metgezel voor autoritten. Hoewel beperkingen zoals het wifi-bereik en de batterijduur moeten worden overwogen, overtreft de algehele prestatie van deze dashcam de verwachtingen, waardoor het een solide keuze is voor bestuurders die op zoek zijn naar betrouwbare videobewaking tijdens het rijden. 🚗

Voordelen Xiaomi 70 Mai 1S Wifi
 • Geavanceerde Sony Starvis IMX307 sensor voor uitstekende beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht.
 • Voice command systeem voor eenvoudige bediening door middel van gesproken bevelen.
 • Compact ontwerp en brede opnamebereik met 130˚ wideview lens.
Nadelen Xiaomi 70 Mai 1S Wifi
 • Beperkt wifi-bereik van ongeveer 10 meter.
 • Relatief korte levensduur van de batterij, slechts enkele minuten na stroomonderbreking.

5. Qumax Dashcam voor auto Voor

5. Qumax Dashcam voor auto Voor

Belangrijke specificaties:

Aantal megapixels: 5 Megapixel
GPS: Nee
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

De Qumax Dashcam voor auto is perfect voor mij. Het maakt niet alleen mijn rijervaring comfortabeler, maar ik kan ook altijd video-opnames maken van wat er op de weg gebeurt. Met zowel een voor- als achtercamera kan ik beelden vastleggen van zowel de voorkant als de achterkant van mijn auto. En dankzij de Full HD-camera kan ik genieten van haarscherpe beelden. Het IPS-display van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat ik deze beelden met een wijde kijkhoek en in hoog contrast kan bekijken.

Wat deze dashcam echt onderscheidt, is de parkeermodus met de ingebouwde G-sensor. Als ik mijn auto parkeer, schakelt de dashcam automatisch over naar de parkeermodus en begint met opnemen zodra er een schok of trilling wordt gedetecteerd. Dit is super handig in het geval van een aanrijding of schade aan mijn geparkeerde auto.

De dashcam heeft ook andere handige functies, zoals bewegingsdetectie en loop recording. Met de bewegingsdetectie begint de camera met opnemen zodra er beweging wordt gedetecteerd, terwijl loop recording ervoor zorgt dat oude opnames automatisch worden overschreven wanneer het geheugenkaartje vol is.

Wat ik echt geweldig vind aan de Qumax Dashcam is het ergonomische ontwerp. Het is heel eenvoudig te monteren op de voorruit met behulp van de krachtige zuignap, en ik kan er zelfs voor kiezen om de achtercamera op mijn achterruit of achterbumper te bevestigen. Beide camera's zijn uitgerust met nachtvisie, dus zelfs bij slecht weer of in het donker kan ik nog steeds scherpe beelden maken.

De reviews laten zien dat gebruikers over het algemeen tevreden zijn met de Qumax Dashcam. Ze zijn lovend over de goede kwaliteit en het gebruiksgemak van het product. Sommige gebruikers merken echter op dat de handleiding niet uitgebreid genoeg is en dat de symbolen op het display beter kunnen worden uitgelegd. Er wordt ook opgemerkt dat de installatie van de achtercamera stroom vanuit een lamp vereist, wat niet voor iedereen mogelijk is.

Al met al is de Qumax Dashcam een betrouwbare keuze met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het levert haarscherpe beelden, handige functies en een gebruiksvriendelijk ontwerp. Hoewel er enkele kleine nadelen zijn, zoals de beperkte handleiding en de vereiste stroomaansluiting voor de achtercamera, wegen de voordelen van dit product zwaarder. Ik raad het zeker aan aan iedereen die op zoek is naar een betrouwbare dashcam voor in de auto. 🚗

Voordelen Qumax Dashcam voor auto Voor
 • Uitstekende beeldkwaliteit met haarscherpe Full HD-opnames
 • Handige parkeermodus met G-sensor voor automatisch opnemen bij schokken of trillingen
 • Ergonomisch design met eenvoudige montage en nachtvisie voor scherpe beelden in het donker
Nadelen Qumax Dashcam voor auto Voor
 • Beperkte handleiding en niet goed uitgelegde symbolen op het display
 • Vereiste stroomaansluiting voor de achtercamera kan voor sommige gebruikers een probleem zijn

Hoe kies je de beste dashcam?

Een dashcam kopen is niet zo voor de hand liggend als je misschien denkt! Gelukkig vind je hieronder meer informatie over de eigenschappen van dashcams.

Opnamekwaliteit van de dashcam

De kwaliteit van de opnames is vanzelfsprekend enorm belangrijk. Wil je je beelden gebruiken voor je verzekering, dan moeten de opnames duidelijk zijn. De beelden moeten duidelijkheid geven, zelfs wanneer het donker is.

Het hebben van een nachtmodus is dan ook bijna onmisbaar, vooral als je veel in het donker rijdt. Het aantal megapixels is ook belangrijk. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Kies daarom het liefst voor een dashcam met een minimale resolutie van 720p (1280 × 720 pixels). Zo ben je zeker dat je beelden als bewijsmateriaal kunnen dienen.

Hou er rekening mee dat opnames met een hogere resolutie meer ruimte in beslag nemen. Hierdoor heb je misschien een extra geheugenkaartje nodig, wat extra kosten met zich meebrengt. 🤑

Dual-dashcam: een voor jou, een voor de auto voor je

Een dual-dashcam beschikt over twee camera's: eentje plaats je voorin, de andere achterin. Op die manier film je niet alleen wat er vóór je gebeurt, maar ook wat er achter je gebeurt.

Deze camera's zijn niet goedkoop, maar leveren vaak uitstekend bewijsmateriaal in het geval van een ongeluk. Het installeren kost echter wat meer tijd dan een enkele dashcam, omdat je met meer bedrading te maken hebt.

Let op: een dashcam mag je zicht niet belemmeren. Plaats deze daarom zo hoog mogelijk in het midden van de ruit, achter de achteruitkijkspiegel. Vanaf deze positie heb je het beste beeld van de weg, terwijl je zelf goed ziet.

Connectiviteit: van usb tot draadloze opties

Om iets met de opgenomen beelden te doen, importeer je ze naar je laptop, computer of tablet. Dit gebeurt meestal met een usb-kabel, maar er zijn ook dashcams die gebruikmaken van Bluetooth of wifi.

Heeft je dashcam zo'n draadloze verbinding, dan download je een app waarmee de dashcam samenwerkt. In deze app bewerk je vervolgens video's, sla je ze op en verstuur je ze eventueel naar een e-mailadres.

Parkeermodus voor bewegingsdetectie in je dashcam

Een dashcam met parkeermodus detecteert beweging, zelfs wanneer de auto geparkeerd staat. De dashcam begeeft zich in een soort standby-modus, en begint pas op te nemen als deze beweging van dichtbij waarneemt.

Hierdoor neemt de dashcam op wanneer er bijvoorbeeld iemand tegen je auto aanrijdt, zelfs als je niet in de auto zit. Ook begint de camera met opnemen wanneer er iemand probeert in te breken en je net geïnstalleerde beste bougies probeert te stelen.

In beide situaties blijven de boosdoeners vaak niet rondhangen, dus je kunt je voorstellen dat deze beelden erg waardevol zijn voor de politie.

Let op!

Heb je een ongeluk gehad, hoe klein ook, dan moet de autostoel van je kindje vervangen worden. Zelfs bij de beste autostoel kan de veiligheid niet meer worden gegarandeerd na een ongeluk. De verzekering vergoedt in de meeste gevallen ook de autostoel. 

Beeldstabilisatie voor de stabielste beelden

Dit is een onmisbare functie en gelukkig hebben de meeste dashcams deze eigenschap. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de opnames stabiel zijn, en niet onderbroken worden door onverwachte schokken en trillingen. Hierdoor krijg je scherpere foto's en video's, wat ze meteen bruikbaarder maakt dan beeldmateriaal dat zonder beeldstabilisatie is opgenomen.

Gps-tracking in je dashcam

Gps-tracking komt niet alleen van pas bij je navigatiesysteem en een goede fietscomputer: ook dashcams hebben hier baat bij. Hiermee krijgt je beeldmateriaal een geotag aangewezen, waaraan je precies afleest waar je opnames gemaakt zijn.

Niet alleen dat, maar ook de exacte tijd en het verloop van een verkeersongeval is vaak te bepalen aan de hand van gps. Ben je op vakantie en maak veel foto's van de locatie, dan zie je naderhand terug waar je precies de foto hebt genomen. Handig wanneer je terug wilt keren naar de precieze plaats!

G-sensor: bewaar je belangrijkst dashcam-beelden

Een dashcam neemt continue op, terwijl de opslagcapaciteit beperkt is. Daarom nemen de meeste dashcams op in een loop (een continue cyclus), waarbij de oudste beelden worden vervangen door de nieuwere.

Om te voorkomen dat waardevol beeldmateriaal wordt verwijderd, hebben sommige dashcams een zogenaamde G-sensor, oftewel eventmodus. Heeft je dashcam deze sensor, dan kan de camera zogenaamde G-krachten detecteren. Wanneer dit gebeurt, neemt de camera de beelden automatisch op.

Plotselinge wisselingen in G-krachten ontstaan bij botsingen, schokken of door erg hard te remmen – of juist andersom: een plotselinge toe- of afname in G-krachten voorspelt een ongeluk. Zo'n sensor neemt het risico op gewiste, waardevolle beelden weg. 💯

SD-kaart: hoeveel opslag heeft je dashcam nodig?

Een dashcam gebruikt doorgaans een geheugenkaart om de beelden op te slaan. Hoe meer GB je geheugenkaart heeft, hoe meer beelden je dashcam op kan slaan.

Een SD-kaart van 8 GB is bijvoorbeeld voldoende voor 1 of 2 uur aan opnames, een SD-kaart van 32 GB voor 8-10 uur en heb je een kaart met 128 GB aan geheugen, dan neem je op voor zo'n 25-35 uur.

Hoelang je opneemt, is ook afhankelijk van de kwaliteit van je beelden. Hoe hoger de kwaliteit van je opnames, hoe meer ruimte deze in beslag nemen.

Uitzicht in de auto met achteruitkijkspiegel voor de autoruit, sneeuw. Vooraanzicht

Welk merk maakt de beste dashcams?

Hoewel er veel kwalitatieve dashcams op de markt zijn, blinken twee merken uit.

AZDome

AZDome is bekend om zijn dashcams met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden modellen met hoge resolutie beeldsensoren en functies zoals WiFi, GPS en uitgebreide parkeermodi. Hun producten worden vaak geprezen om hun gebruiksgemak en betrouwbaarheid.

"Ik heb verschillende dashcams in mijn auto gebruikt, en van de dashcams die ik heb gebruikt, vind ik de Azdome GS63H het beste, waarom? Omdat het aan mijn eisen voor een dashcam kan voldoen (...) Met een scherpe 4K videokwaliteit, groothoeklens, ingebouwde GPS, wifi en parkeermodus voldoet het aan al mijn eisen voor een hoogwaardige dashcam."

- Jasmine Guo, Quora

Nanocam

Nanocam is een merk dat zich richt op budgetvriendelijke dashcams die toch hoogwaardige functies bieden. Hun dashcams zijn vaak uitgerust met functies zoals hoge resolutie opnames, ingebouwde WiFi en GPS, en geavanceerde parkeermodi. Ze worden gewaardeerd om hun strakke ontwerp en gebruiksvriendelijkheid.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste dashcam?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over dashcams. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste dashcam?

De ANWB heeft in 2020 wel een test uitgevoerd, waarbij de AZDome M10 Pro en de Kenwood DRV-A601W als beste naar voren kwamen. Deze test is echter wel bijna drie jaar oud, en de AZDome M10 Pro is inmiddels vervangen door het verbeterde model, de AZDome M63 Pro.

Veelgestelde vragen over dashcams van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?