Ben je op zoek naar de beste fietscomputer om je fietservaring te verbeteren? In dit artikel leiden we je stap voor stap door de belangrijkste kenmerken van topfietscomputers. Ontdek hoe je de ideale fietscomputer kiest die aansluit bij jouw rijstijl en behoeften, of je nu een recreatieve fietser bent of een doorgewinterde wielrenner.

Wat zijn de beste fietscomputers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste fietscomputers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

  Beste fietscomputers van 2024

  1. Garmin Edge 520 Plus

  1. Garmin Edge 520 Plus

  Belangrijke specificaties:

  2. Superieure waarde in het segment van hoogwaardige fietscomputers: Wahoo Elemnt Bolt V2

  2. Superieure waarde in het segment van hoogwaardige fietscomputers: Wahoo Elemnt Bolt V2

  Belangrijke specificaties:

  3. Lezyne Super Pro GPS

  3. Lezyne Super Pro GPS

  Belangrijke specificaties:

  4. Cateye Padrone Smart+

  4. Cateye Padrone Smart+

  Belangrijke specificaties:

  5. Beeline Velo 2

  5. Beeline Velo 2

  Belangrijke specificaties:

  Hoe kies je de beste fietscomputer?

  Naast het beste fietsslot en een fietsbroek heb je ook nog de beste fietscomputer nodig voor al je mooie ritjes. Bij de aanschaf van een fietscomputer houd je rekening met een aantal factoren, zoals de werking en de installatie. Ik loop alles voor je langs.

  Met of zonder gps

  De eenvoudigste fietscomputers bieden geen gps-navigatie, maar geavanceerdere exemplaren wel. Deze verbinden met meerdere gps-satellietsystemen voor een snelle en nauwkeurige navigatie.

  Bij een model met gps, heb je een navigatiesysteem zoals iedereen dat wel kent: je voert een bestemming in en je ziet op een kaart precies waar je heen moet. De fietscomputer begeleidt je stapsgewijs.

  Voor het meten van de snelheid en afgelegde afstand, plaats je een chip bij het voorwiel van bijvoorbeeld een trekkingfiets en een magneet tussen de spaken. De chip registreert bij elke omwenteling de magneet en kan zo de waarden berekenen.

  Je moet wel de omtrek van je wiel berekenen en invoeren in je fietscomputer. Je berekent de omtrek met deze formule: Pi × R (diameter wiel). De diameter meet je op vanaf de buitenkant van je wiel, door het midden. Eventueel bereken je de diameter ook aan de hand van de straal, maar dat is weer een extra rekensom die niet noodzakelijk is.

  Belangrijke functies en gegevensverzameling

  De meeste toestellen verzamelen basisgegevens zoals snelheid en totaal afgelegde afstand, maar de beste fietscomputer houdt ook zaken bij als hoogte, vermogen en cadans. Vooral als je intensief fietst en traint om jezelf te verbeteren, zijn deze gegevens interessant.

  Hoogtemeter

  Een hoogtemeter is handig om te hebben op een fietscomputer, vooral als je graag in heuvel- of bergachtig gebied fietst. In ons platte landje zijn de hoogteverschillen meestal klein.

  Er zijn twee technieken voor het bepalen van hoogtemeters. De eerste werkt met gps, op dezelfde manier als bij het bepalen van je positie. De nauwkeurigheid van de hoogteberekeningen op basis van gps verschilt enorm.

  De tweede, nauwkeurigere techniek werkt via een barometrische hoogtemeting. Je fietscomputer meet het verschil in de luchtdruk om hoogteverschillen te bepalen. Deze methode heeft slechts een afwijking van ongeveer 6 meter.

  Vermogen

  Wil je jezelf verbeteren? Dan is het handig als je inzicht hebt in hoeveel vermogen je op de fiets levert, want hoe meer vermogen, hoe sneller je fietst.

  Sommige fietscomputers zijn daarom compatibel met een vermogenssensor. Deze bestel je eventueel los bij als hij niet meegeleverd wordt en bevestig je op je fiets.

  Het vermogen bestaat uit twee onderdelen: kracht en trapfrequentie. Op kracht train je door het doen van krachttraining, maar ook inzicht in je trapfrequentie helpt je vooruit.

  Cadanssensor

  Een cadanssensor meet je cadans (trapfrequentie). De sensor geeft je pedaalslagen door aan je fietscomputer. Op de fietscomputer zie je deze data terug als 'omwentelingen per minuut' (rpm).

  Het helpt je bij het vinden van een goede balans tussen de energie die je verbruikt en je snelheid. Op die manier ga je efficiënter fietsen: met de ideale cadans lever je meer vermogen en houd je een hoger vermogen langer vol. 1Fietssport (n.d.). 'Wat is voor jouw de ideale cadans?'

  Nog een tip: houd je banden goed hard met een fietspomp om het trappen makkelijker te maken. Goed opgepompte banden dragen ook bij aan efficiëntie!

  Hartslagmeter op sporthorloge aan een arm

  Hartslagmonitor

  Een fietscomputer met hartslagmonitor geeft je inzicht in de frequentie van je hartslag, vergelijkbaar met de meest geavanceerde fitnesstrackers. Dit helpt je om verantwoord te sporten en jezelf niet te zwaar te belasten.

  Om je hartslagmeting op je fietscomputer te zien, verbind je de computer met een borstband of sporthorloge. De band of het horloge voeren de meting uit.

  Caloriemeting

  Niet iedere fietser let waarschijnlijk op de hoeveelheid calorieën die hij of zij verbrandt tijdens een training, maar als je wilt afvallen is dit mogelijk wel belangrijk voor je. Sommige fietscomputers hebben daarom een functie voor het meten van verbruikte calorieën.

  Op basis van gegevens zoals je afgelegde afstand, berekent de computer hoeveel calorieën je verbruikt. Het nadeel van caloriemetingen van fietscomputers en andere gadgets is dat deze metingen niet nauwkeurig zijn. Het blijft een indicatie. 2Michael Kerkhof, Fiets (2020). 'Een calorietje meer of minder, hoe betrouwbaar is je caloriemeter?'

  Surprise me-functie

  Een surprise me-functie levert geen data op en is waarschijnlijk niet voor iedereen interessant. Laat je je graag verrassen met mooie, onbekende routes? Dan is het wél een leuke functie om te hebben.

  Met de functie kun je een fietstocht plannen aan de hand van een ingevoerd aantal kilometers. De fietscomputer maakt dan op basis van de ingevoerde afstand zelf een aantal routes waar je uit kunt kiezen.

  Waterdichtheid

  De kans bestaat dat je tijdens een tocht in de regen belandt en je wilt niet dat je fietscomputer dan meteen kapot gaat! Daarom is het handig als je een waterbestendig exemplaar hebt, of in ieder geval een model dat spatwaterdicht is.

  Hoe goed een fietscomputer of andere gadget tegen water kan, lees je af aan de IPX-score. Deze score bestaat uit een combinatie van de letters 'IPX' gevolgd door een cijfer. Simpel gezegd: hoe hoger dat cijfer, hoe beter het apparaat tegen water kan.

  • IPX1 & IPX2 (druppeldicht): het apparaat kan tegen verticale druppels of druppels onder een lichte hoek.
  • IPX3 (spatdicht): het apparaat kan tegen kortdurende besproeiing onder een hoek van maximaal -60° tot 60°.
  • IPX4 (plensdicht): het apparaat kan tegen kortdurende besproeiing onder iedere hoek.
  • IPX5 (sproeidicht): het apparaat kan tegen langer aanhoudende besproeiing onder iedere hoek.
  • IPX6 (waterbestendig): het apparaat kan tegen krachtigere, langer aanhoudende besproeiing onder iedere hoek.
  • IPX7 (dompeldicht): het apparaat kan tegen kortdurende onderdompeling in water tot maximaal 1 meter diepte.
  • IPX8 (waterdicht): het apparaat blijft bruikbaar in water tot maximaal 1 meter diepte.

  Voor een fietscomputer is IPX5 of IPX6 meestal voldoende. Bij IPX8 blijft het apparaat bruikbaar onder water. Tenzij je met je fiets gaat zwemmen, heb je dat waarschijnlijk niet nodig!

  Zwarte fietscomputer aan zwart stuur

  Draadloos of niet?

  Tegenwoordig zijn bijna alle fietscomputers draadloos. Ze communiceren via sensoren of via bluetooth met je smartphone, fitnesstracker of je laptop.

  Door deze draadloze verbindingen is het ook makkelijker om je fietscomputer over te zetten naar een andere fiets – een goede elektrische fiets bijvoorbeeld.

  ANT+ is een draadloze technologie die data verzamelt en overdraagt via sensoren. Met ANT+ verbindt je meerdere apparaten tegelijk met elkaar. Bluetooth kan dit niet en verbindt maar met één apparaat tegelijk.

  Beeldscherm

  Het beeldscherm is ook belangrijk wanneer je op zoek bent naar de beste fietscomputer. Je wilt wel de gegevens op je scherm goed kunnen aflezen voor, na of tijdens je tocht!

  Goedkopere apparaten hebben meestal een zwart-wit scherm, terwijl de duurdere en geavanceerdere apparaten een helder kleurenscherm hebben. Een kleurenscherm is meestal beter afleesbaar, maar kijk vooral zelf waar je voorkeur naar uitgaat.

  Schermverlichting is ook handig. Dit zorgt dat je ook in donkerder weer je scherm makkelijk afleest. Fiets je graag in de zon als ik? Kies dan vooral ook een scherm dat niet reflecteert, zodat je altijd je scherm kunt aflezen.

  Montage-opties

  Het installeren van je fietscomputer lijkt misschien ingewikkeld, want bij sommige modellen tref je veel kabeltjes en aansluitingen aan. Kijk daarom vooral goed naar de handleiding, zodat je precies weet hoe je het apparaat plaatst en instelt.

  Wanneer je alles eenmaal geïnstalleerd hebt, haal je de computer zelf makkelijk uit zijn standaard met behulp van een kliksysteem. Zo neem je het apparaat moeiteloos mee naar binnen voor het vervangen van de batterij of het opladen van de accu.

  Vul je de verzamelde gegevens van je tochten graag aan met beeldmateriaal? Houd dan bij het monteren wel ruimte vrij op je stuur voor een goede dashcam, of plaats deze op je fietshelm als dat niet gaat.

  Batterijduur

  Bij het kiezen van een fietscomputer is de batterijduur een cruciaal aspect. Een lange batterijduur zorgt dat je niet midden in je rit zonder gegevens komt te zitten. Zoek naar een fietscomputer met een batterijduur die past bij jouw rijgewoonten. Voor dagelijkse, kortere ritten is een batterijduur van ongeveer 10 uur vaak voldoende.

  Als je echter lange tochten maakt of een fanatieke fietser bent, overweeg dan een model met een batterijduur van 15 uur of meer. Sommige geavanceerde modellen bieden zelfs tot 20 uur of een oplaadbare optie.

  E-bikes met fietscomputers erop

  Wat is volgens de Consumentenbond de beste fietscomputer?

  Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste fietscomputer vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

  Wat is volgens Tweakers de beste fietscomputer?

  Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste fietscomputer vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

  Wat is volgens Wielrenner de beste fietscomputer?

   De beste fietscomputer volgens Wielrenner is de Sigma BC 5.0 WR. Deze compacte en waterbestendige fietscomputer blinkt uit in gebruiksgemak en betrouwbaarheid. Met functies zoals snelheidsmeting, afgelegde afstand, en totale rijtijd, biedt het alle essentiële informatie die je nodig hebt tijdens het fietsen.

   De BC 5.0 WR is eenvoudig te installeren en te bedienen, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel recreatieve fietsers als serieuze wielrenners. Zijn nauwkeurigheid en duurzaamheid maken het een topkeuze in zijn categorie.

  Veelgestelde vragen over fietscomputers van onze lezers

  Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

  We hebben nog geen vragen ontvangen

  Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

  Was dit artikel behulpzaam?

  Bronnen