Op zoek naar de beste decoder die aansluit bij jouw kijkbehoeften en technische vereisten? In dit artikel begeleiden we je stap voor stap door het proces van het selecteren van de ideale decoder, rekening houdend met beeldkwaliteit, interactieve functies en compatibiliteit. Ontdek samen met ons welke decoder het beste past voor een optimale kijkervaring.

Wat zijn de beste decoders van 2024?

Dit zijn de top 5 beste decoders op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste decoders van 2024

1. Beste Decoder: Manhattan T3-R

1. Beste Decoder: Manhattan T3-R

Belangrijke specificaties:

Ik ben de Manhattan T3-R, een 4K-ready Freeview Play slimme recorder, beschikbaar in versies van 500GB en 1TB. Met een gebruikersvriendelijke interface en toegang tot catch-up TV-apps en digitale TV-kanalen, bied ik een compact ontwerp en een leerzame afstandsbediening die de TV-opdrachten nabootst. Mijn prijs begint bij £169.99 en £199 respectievelijk. Hoewel ik een responsieve interface, efficiënte app-loading en geweldige beeldkwaliteit bied bij het opnemen van HD TV-kanalen, ontbreek ik populaire streaming apps zoals Netflix en Amazon Prime, wat de toegang tot 4K-content beperkt tot YouTube. Ik ben toekomstbestendig, maar het ontbreken van populaire streaming apps kan sommige gebruikers afschrikken.

Ik word geprezen om mijn gebruiksgemak, stille HDD-werking en geweldige beeldkwaliteit op HD-kanalen, maar ik heb ook beperkingen. Gebruikers hebben gemeld problemen met mislukte opnames en het instellen van opnames, wat frustratie heeft veroorzaakt vanwege het gebrek aan respons van de fabrikant. Het ontbreken van Netflix en Amazon Prime Video, evenals beperkte gelijktijdige kanaalopname, worden genoemd als nadelen. Daarnaast ondersteun ik 4K en HDR, maar ontbreek ik 4K-content via Freeview. Ik bied een verscheidenheid aan kanalen en mainstream catch-up apps, met de beschikbare versies van 500GB en 1TB. De beeldkwaliteit is goed, met name op HD-kanalen, terwijl SD-kanalen meer compromissen ("... gebrek aan Netflix en Amazon Prime Video, evenals de beperkte gelijktijdige kanaalopname, worden genoemd als nadelen in de review" - TrustedReviews).

Vergeleken met andere set-top boxen, word ik geprezen als de beste Freeview box voor 4K. Ik sta echter tegenover concurrentie van alternatieven zoals de BT TV Box Pro, Humax Aura, Freesat 4K Recordable TV Box, Sky Q UHD en Virgin TV 360. Deze opties bieden verschillende functies en functionaliteiten, inclusief toegang tot premium kanalen en streamingdiensten, met verschillen in harde schijfgrootte, internetverbinding en het aantal USB-poorten. Mijn primaire kracht ligt in het feit dat ik de beste keuze ben voor Freeview 4K, maar mijn beperkingen in opnamefunctionaliteit en het ontbreken van populaire streaming apps maken mij een overweging tegenover mijn tegenhangers.

Kortom, ik ben de Manhattan T3-R, een 4K-ready Freeview Play slimme recorder met een gebruikersvriendelijke interface en geweldige beeldkwaliteit op HD-kanalen. Hoewel ik toekomstbestendig ben en een verscheidenheid aan kanalen en catch-up apps bied, zijn mijn gebrek aan populaire streaming apps, incidentele opnameproblemen en beperkte gelijktijdige kanaalopname aspecten om te overwegen. Als de beste Freeview box voor 4K, vervul ik een specifieke niche, maar sta ik tegenover concurrentie van andere set-top boxen die verschillende functies en functionaliteiten bieden.

Voordelen Manhattan T3-R
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Geweldige beeldkwaliteit op HD-kanalen
 • Toekomstbestendig
Nadelen Manhattan T3-R
 • Gebrek aan populaire streaming-apps zoals Netflix en Amazon Prime
 • Af en toe opnameproblemen
 • Beperkte gelijktijdige kanaalopname

2. Maintro BT TV Box Pro

2. Maintro BT TV Box Pro

Belangrijke specificaties:

Ik ben de BT TV Box Pro, en ik sta bekend als een eersteklas set-top box die een uitgebreide TV-kijkervaring biedt voor BT-klanten. Met mijn indrukwekkende functies, zoals snelle prestaties, 4K HDR-beelden, Dolby Atmos-geluid en 1TB opslag voor het opnemen van drie shows tegelijk terwijl je een andere kijkt, lever ik een ongeëvenaarde ervaring. Mijn Wi-Fi connectiviteit en universele zoekoptie geven toegang tot premium TV-kanalen zoals Sky, BT Sport Ultimate, Netflix en Amazon. Daarnaast beschik ik over een strak industrieel ontwerp, eco-instellingen en een full-size afstandsbediening die werkt via een Bluetooth-verbinding. Volgens TechRadar lever ik een "scherpe prestatie" en een "uitstekende TV-zoekfunctie," waardoor ik een overtuigende keuze ben voor een premium TV-ervaring.

Mijn nadruk op prestaties en functionaliteit blijkt uit mijn vermogen om de inbouw-apps van de TV te overtreffen, zoals opgemerkt door een gebruiker op AVForums die benadrukte dat "de apps veel helderder lijken op de BT Pro box in vergelijking met de inbouw-apps van de TV." Dit toont mijn vermogen om de gebruikerservaring te verbeteren door superieure visuele kwaliteit en functionaliteit te bieden in vergelijking met standaard TV-apps.

In de wereld van set-top boxes concurreer ik met een verscheidenheid aan opties, zoals te zien is in de zoekresultaten voor "tv decoder box" op Amazon. Deze resultaten omvatten een reeks producten met verschillende functies, zoals H.265 4K HDMI VGA CVBS Video Audio Decoder, Digital ATSC Converter Boxes, Android TV Boxes en HDMI-video-encoders/decoders. Echter, ik onderscheid mezelf met mijn combinatie van 4K HDR-beelden, Dolby Atmos-geluid, uitgebreide opslag en toegang tot premium TV-kanalen, waardoor ik een uitgebreide en premium TV-ervaring bied die me onderscheidt van standaard decoder boxes.

Als ik vergeleken wordt met andere set-top boxes in de markt, positioneert mijn vermogen om drie shows tegelijk op te nemen en premium TV-kanalen te ondersteunen mij als een sterke concurrent. Hoewel andere set-top boxes zoals Sky Q, Manhattan T3-R en Freesat 4K TV Recorder ook overtuigende functies bieden, zoals uitgebreide Ultra HD-content en HDR-ondersteuning, onderscheidt mijn unieke combinatie van functies en functionaliteit mij, vooral voor BT-klanten die een premium TV-ervaring zoeken.

Kortom, ik excelleer in het leveren van een premium TV-ervaring voor BT-klanten, met mijn indrukwekkende prestaties, 4K HDR-beelden, Dolby Atmos-geluid en uitgebreide opslag. Hoewel ik concurreer in een diverse markt van decoder boxes, onderscheid ik me door standaard TV-apps te overtreffen en een uitgebreide TV-ervaring te bieden, waardoor ik een uitstekende keuze ben voor degenen die een premium set-top box zoeken.

Voordelen Maintro BT TV Box Pro
 • Snelle prestaties
 • 4K HDR-beelden
 • Dolby Atmos-geluid

3. Humax Aura

De Humax Aura is een veelzijdige set-top box die naadloos Freeview Play ondersteunt met een rijk scala aan functies, waardoor het een overtuigende optie is voor entertainmentbehoeften. Het strakke en moderne ontwerp, samen met de glanzend zwarte behuizing en LED-indicator, straalt een premium gevoel uit. Het opvallende kenmerk is de integratie van Android TV 9, waarmee toegang wordt geboden tot diverse streamingdiensten en de Google Play Store. Ondanks zijn sterke punten schiet de Aura tekort in HDR-prestaties, trage interface-navigatie en het ontbreken van apps zoals Netflix en Now. Toch maken zijn 4K-ondersteuning en hi-res audiomogelijkheden, samen met de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen, het tot een opmerkelijke concurrent in de decoder-ruimte.

Het opvallende kenmerk van de Humax Aura is de combinatie van Freeview Play met Android TV 9, waardoor een uitgebreide entertainmentervaring wordt geboden. Volgens What Hi-Fi? biedt de Aura's mobiele app niet alleen een elektronische programmagids, maar maakt het ook op afstand opnemen en toegang tot diverse streamingdiensten mogelijk. De inclusie van HDMI 2.1, USB 3.0, USB 2.0 en optische audio-uitgang benadrukt zijn veelzijdigheid, waardoor het voldoet aan diverse connectiviteitsbehoeften. De speciale Aura-app maakt op afstand opnemen en downloaden van opnames voor offline bekijken mogelijk, zoals benadrukt in de recensie van Stuff.tv. Dit maakt het een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een kosteneffectieve en rijk uitgeruste televisiehub.

Echter, de Aura wordt bekritiseerd vanwege zijn trage interface en stijve afstandsbedieningsknoppen, zoals opgemerkt in Trusted Reviews. Het ontbreken van populaire apps zoals Netflix en Now, evenals het forse prijskaartje van de box, kan sommige potentiële kopers afschrikken. Ondanks deze nadelen positioneert de mogelijkheid van de Aura om ontbrekende apps te casten via de Chromecast-functionaliteit en zijn ondersteuning voor populaire streamingdiensten, waaronder Apple TV+, Amazon Prime Video en Disney+, het als een levensvatbare optie voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige decoder. Zoals Stuff.tv het zegt: "De Aura wordt geleverd met de mogelijkheid om opnames te maken, met opties voor een harde schijf van 1TB of 2TB en de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen."

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de integratie van Freeview Play en Android TV 9 van de Humax Aura hem, waardoor een naadloze mix van live tv, on-demand content en toegang tot een breed scala aan streamingdiensten wordt geboden. Toch kunnen zijn tekortkomingen op het gebied van HDR-prestaties en interface-snelheid concurrenten een voorsprong geven op die specifieke gebieden.

Concluderend valt de Humax Aura op als een overtuigende decoder, met een rijke set aan functies, waaronder 4K-ondersteuning, hi-res audiomogelijkheden en de mogelijkheid om meerdere kanalen tegelijk op te nemen. Ondanks zijn beperkingen positioneert de integratie van Freeview Play en Android TV 9, samen met zijn opnamemogelijkheden, hem als een kosteneffectieve optie voor entertainmentbehoeften.

Voordelen Humax Aura
 • Integratie van Freeview Play en Android TV 9
Nadelen Humax Aura
 • Traag navigeren door de interface
 • Afwezigheid van populaire apps zoals Netflix en Now
 • Steil prijskaartje

4. Sky Q UHD

Ik ben dolenthousiast over de Sky Q UHD Decoder, een top product dat een ongeëvenaarde kijkervaring biedt. Met HDR 4K video afspelen, een moderne interface en Dolby Atmos audio, is het echt het neusje van de zalm op het gebied van TV-abonnementen. En het wordt nog beter met de integratie van online diensten zoals Netflix, YouTube en Apple TV Plus, waardoor je toegang hebt tot een breed scala aan content. Wat ik echt geweldig vind, is de mobiele component, waarmee je onderweg opnames kunt plannen en opgenomen shows kunt downloaden naar je mobiele apparaten. En het werkt zelfs met elke breedbandprovider, aldus TechRadar. Alleen niet-Sky breedbandabonnees kunnen tegen beperkingen aanlopen. De installatie van een schotel is vereist, maar de extra Sky Q Mini-boxen verbinden via Wi-Fi voor multi-room kijkplezier. Sky's Ultimate on Demand-pakket integreert naadloos Netflix-facturering met de Sky-rekening, waardoor kosten worden verlaagd en Netflix-aanbevelingen binnen de Sky Q-interface worden ontgrendeld.

In vergelijking, de Sky Stream, zoals beoordeeld door TechRadar, is een streaming box die 4K, Dolby Vision en Dolby Atmos kwaliteit biedt. Het is een geschikte optie voor standaard streaming behoeften, maar het kan extra apparaten vereisen voor niche diensten. De hardware wordt gratis geleverd, maar er is een maandelijkse vergoeding, vooral voor 4K en Atmos. Aan de andere kant, het artikel van Good Housekeeping vergelijkt top set-top boxes voor verschillende TV-diensten, waaronder Sky, Virgin, Freeview en Freesat. De Sky Q UHD wordt erkend als de beste set-top box voor Sky, wat zijn superioriteit op de markt benadrukt.

Het artikel van Good Housekeeping legt ook uit dat set-top boxes het pauzeren en terugspoelen van live TV mogelijk maken, toegang bieden tot premium kanalen en verbinding maken met internet voor streamingdiensten. Elke set-top box wordt getest op functies zoals pauzeren en terugspoelen van live tv, programma's opnemen, navigeren door de interface en toegang krijgen tot catch-up en streamingdiensten. De Sky Q UHD Decoder springt er echt uit, vooral vanwege de integratie van online diensten, indrukwekkende video afspelen en multi-room kijkmogelijkheden. Het vermogen om te werken met elke breedband provider versterkt zijn status als de beste TV-abonnementsservice. Het is echter belangrijk op te merken dat het een schotelinstallatie vereist en beperkingen kan hebben voor niet-Sky breedbandabonnees.

Al met al is de Sky Q UHD Decoder een uitstekend product in de categorie TV set-top box, uitblinkend in het bieden van een premium kijkervaring met zijn 4K HDR video afspelen, Dolby Atmos audio en naadloze integratie van populaire streamingdiensten. Hoewel het een hoge standaard zet voor TV-abonnementsservices, is het essentieel om rekening te houden met de installatievereisten en mogelijke beperkingen voor niet-Sky breedbandabonnees. Desalniettemin maken de uitgebreide functies en ongeëvenaarde kijkervaring het een topkeuze voor iedereen die het beste zoekt in TV-entertainment. 📺

Voordelen Sky Q UHD
 • 4K HDR-video-afspeelmogelijkheden
 • Dolby Atmos-audio-ondersteuning
 • Integratie van online diensten zoals Netflix, YouTube en Apple TV Plus
Nadelen Sky Q UHD
 • Vereist installatie van een schotelantenne
 • Beperkingen voor niet-Sky breedbandabonnees

5. EE TV Box Pro

5. EE TV Box Pro

Belangrijke specificaties:

De EE TV Box Pro, voorheen bekend als BT TV, heeft een rebranding ondergaan en biedt een overtuigende reeks functies die aansluiten bij de moderne entertainmentbehoeften. Ik ben Hannah Cowton van Tech Advisor en Macworld en ik prijs de nieuwe EE TV, met nadruk op zijn "restart" en "replay" functies, waarmee je naadloos kunt bijpraten met gemiste programma's en terug kunt springen naar het begin van live programma's. Met zes tuners, HDMI-uitvoer en ondersteuning voor DLNA biedt het apparaat gebruikers een uitgebreide en veelzijdige entertainmentervaring. Bovendien zorgt de ondersteuning voor Dolby Digital output en uitstekende weergave van HD-kanalen voor een verbeterde kijkervaring, waarbij de nadruk ligt op het leveren van hoogwaardig beeld en geluid.

De EE TV Box Pro valt op met zijn 4K HDR/Dolby Atmos ondersteuning en een strak ontwerp met Bluetooth-afstandsbedieningen, waarmee het zich positioneert als een apparaat dat de toekomst van entertainmenttechnologie omarmt. De interface wordt omschreven als strak, intuïtief en gebruiksvriendelijk, waarbij content van Britse catch-up apps effectief wordt samengevoegd en een mix van gepersonaliseerde en samengestelde content wordt aangeboden. Bovendien past het discrete en milieuvriendelijke ontwerp van de doos, gemaakt van tot 95% gerecycled plastic, bij de groeiende vraag van consumenten naar duurzame producten.

In vergelijking met zijn voorgangers en concurrenten blinkt de EE TV Box Pro uit in het naadloos integreren van live en on-demand content, met een eenvoud die de gebruikerservaring verbetert. Hoewel de vereiste van BT Breedband een potentieel nadeel kan zijn, verbreedt de mogelijkheid voor toegevoegde waarde door DLNA-ondersteuning en app-ontwikkeling voor het streamen van thuismedia zijn aantrekkingskracht.

De EE TV Box Pro komt naar voren als een topkandidaat in de categorie digitale TV-recorder, vooral voor degenen die een apparaat zoeken met geavanceerde functies en superieure prestaties. Zijn vermogen om naadloos live en on-demand content te integreren, in combinatie met zijn ondersteuning voor 4K HDR en Dolby Atmos, positioneert het als een geduchte optie voor degenen die een geavanceerde entertainmentervaring zoeken. Echter, voor degenen zonder BT Breedband, kan de vereiste een drempel vormen.

Tot slot, de EE TV Box Pro is een robuuste keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een geavanceerde en functierijke digitale TV-recorder, die uitblinkt in het leveren van hoogwaardige entertainmentervaringen door zijn geavanceerde functies en gebruiksvriendelijke interface.

Voordelen EE TV Box Pro
 • Ondersteuning voor 4K HDR/Dolby Atmos
Nadelen EE TV Box Pro
 • Vereiste voor BT Breedband

Hoe kies je de beste decoder?

Er zijn zoveel decoders op de markt, maar waar moet je nu precies op letten? In deze gids leg ik je uit welke onderdelen van belang zijn, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken en staat er straks een mooie decoder onder je beste qled-tv of 55 inch tv, of combineer het zelfs met de beste beamer!. 📺

Belang van hardware

Het werkgeheugen (RAM) en de processor (CPU) zijn cruciaal om te kunnen genieten van een vloeiend beeld en goede prestaties. Over het algemeen is de standaard maximale waarde van het werkgeheugen 1 GB (gigabyte). Er bestaan apparaten met meer werkgeheugen, waardoor je makkelijker schakelt tussen apps en dergelijke.

Wat de processor betreft heeft een decoder een minimale snelheid van 1,2 GHz (gigahertz) nodig. Een hogere kloksnelheid is altijd welkom, omdat de decoder op die manier meer opdrachten in een enkele seconde uitvoert. Kortom: een hogere kloksnelheid leidt tot een vloeiendere gebruikservaring.

Verbindingsmogelijkheden

De verbinding is een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een televisie decoder aanschaft. Verzeker je ervan dat de decoder in ieder geval een zogenaamde SCART-poort voor oudere tv's heeft, alsook een RCA-verbinding voor audio en een HDMI-verbinding voor nieuwere tv's.

Daarnaast is het handig om een of meerdere usb-poorten te hebben, zodat je een usb-stick met opgeslagen video's of films kunt inpluggen.

Kijk of de decoder een SD-kaartlezer heeft. Deze zorgt dat je – net zoals bij een usb-poort – extern materiaal kunt afspelen of bepaalde apparaten kunt koppelen.

Draadloze verbindingen zijn ook zeer welkom. Denk hierbij aan wifi, zodat je apps kunt downloaden op modellen die hiermee compatibel zijn. Een bekabeld alternatief hiervoor is een ethernet/LAN-poort; hier plug je de bekende ethernetkabel in om toegang tot internet te krijgen. Bluetooth is handig om een verbinding met je telefoon of tablet op te zetten.

Basketbal wedstrijd op tv, achtergrond een stenen muur

Wifi-connectiviteit en streaming

Een decoder met wifi-connectiviteit biedt toegang tot streamingdiensten zoals Netflix of YouTube. Dit is een waardevolle functie als je naast traditionele televisie ook van online content wilt genieten. Kies een model dat naadloos integreert met je streamingvoorkeuren.

Opnamemogelijkheden

Een erg interessante functie van de televisie decoders is de opnamefunctie. Hiermee neem je programma's op verschillende kanalen tegelijkertijd op. Als je dit een belangrijke functie vindt, dan is het handig om hier specifiek op te letten als je een keuze maakt.

Zelf vind ik dit als sportliefhebber een must. Hierdoor mis ik mijn sportwedstrijden immers niet meer!

Let wel op de interne opslagcapaciteit. Als de decoder geen of een kleine opslagcapaciteit heeft, is het handig om te weten of je deze kan uitbreiden met een externe harde schijf, zodat je de opnamen kunt opslaan.

Mogelijkheid om van videotuner te wisselen

Je wilt waarschijnlijk geen duizenden apparaten onder je 43 inch tv hebben staan om alle signalen op te vangen. Het is dan aan te raden een decoder te kiezen die het toelaat om van signaal te veranderen. Je hebt dan bijvoorbeeld geen aparte satellietontvanger nodig naast de decoder om tv te kijken via de satelliet. 📡

Apparaten die deze functie hebben, zijn vanzelfsprekend wat duurder. Het is echter de investering waard als je van plan bent van meerdere signalen gebruik te maken, omdat je geen nieuwe apparaten voor verschillende services nodig hebt. Dat wilt zeggen dat het niet nodig is meerdere decoders te kopen.

Bovendien bespaart het je veel ruimte en enorme kabelnesten. En met één apparaat heb je ook maar één afstandsbediening nodig.

Beeldkwaliteit

Aangezien de digitale decoders bestaan om televisie te kunnen kijken, is beeldkwaliteit een cruciale factor. Je hebt niet voor niets voor een goede oled-tv gekozen!

Het is aan te raden om te kiezen voor eentje die minimaal Full HD-beelden weergeven. Gelukkig doen veruit de meeste decoders dat tegenwoordig. Er zijn zelfs enkele die 4K-beelden weergeven.

Resolutie is het aantal pixels horizontaal en het aantal pixels verticaal waaruit je tv-scherm is opgebouwd. Een pixel is een klein 'blokje' dat licht uitstraalt en zo met andere pixels het beeld vormt. 1Alexander S. Gillis, TechTarget (n.d.). 'What is a Pixel?'

 • 4K bestaat uit 3840 × 2160. Het heet 4K omdat het uit bijna 4000 pixels horizontaal bestaat.
 • HD beslaat 1280 × 720 pixels.
 • Full HD heeft 1920 × 1080 pixels
 • 8K beslaat 7680 × 4320 pixels, maar dit is nogal overkill voor de gemiddelde consument.

Extra functies

De actueelste televisiedecoders hebben een serie functies tot hun beschikking die hun mogelijkheden enorm uitbreiden. Sommige van hen zijn praktisch onmisbaar tegenwoordig.

 • Met Picture in Picture (PiP) kun je een kanaal bekijken, terwijl je op hetzelfde moment in een klein schermpje in de hoek van de televisie een ander kanaal kunt zien.
 • Met Time-Shift kun je een programma bekijken terwijl hij nog wordt opgenomen. Deze functie is ideaal, omdat je niet hoeft te wachten tot het moment dat de opname is voltooid.
Koppel kijkt naar tv met rood scherm

Wat is volgens de Consumentenbond de beste decoder?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste decoder vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste decoder?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste decoder vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens internetvergelijken.org de beste decoder?

De beste decoder volgens internetvergelijken.org is de Humax iRHD-5300C HDTV. Deze decoder onderscheidt zich door zijn uitstekende beeldkwaliteit in High Definition, waardoor je van haarscherpe beelden geniet. Hij ondersteunt ook interactieve tv, waardoor je gemakkelijk programma's kunt opnemen, pauzeren en terugspoelen. 

Met een gebruiksvriendelijke interface en een breed scala aan aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI en usb, is deze decoder ideaal voor elke moderne televisie-setup. Ik raad de Humax iRHD-5300C aan voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en hoogwaardige decoder voor een optimale kijkervaring.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen