Wist je dat je met een elektrische deken gemiddeld 108 megajoule per jaar gebruikt, terwijl je om je slaapkamer te verwarmen bijna 3200 megajoule nodig hebt?! ⚡️ Je kunt wel raden wat de meest duurzame optie is in een barre winter. Ik heb daarom de vijf beste voor je op een rij gezet!

De 5 beste elektrische dekens in een oogopslag

 1. UB200 CosyNight Connect 198 x 92 cm - Deze elektrische onderdeken is klaar voor de toekomst dankzij de bediening via de app!
 2. Inventum HN1300V - 150 x 80 cm - Met verschillende warmtezones heb je dankzij deze onderdeken nooit meer koude voeten!
 3. Lifegoods - Elektrische 160 x 120 cm - Superzacht en comfortabel beschrijven deze bovendeken het beste.
 4. Tomado TEB1802G - 180 x 130 cm - De perfecte elektrische omslagdeken voor een avondje film kijken op de bank.
 5. Medisana HU A63 - 150 x 80 cm - Heb je een beperkt budget? Kies dan deze elektrische deken van Medisana.

Terug in de tijd met de elektrische deken

In de beginjaren van 1900 werd de eerste elektrische deken gebruikt. Het waren grote, onveilige verwarmingsapparaten. Populair waren ze niet. Pas na 1921 werden ze iets bekender doordat ze gebruikt werden op medisch gebied.

Tuberculose kwam veel voor en deze patiënten werden geadviseerd buiten te slapen: de frisse lucht zou helpen bij het herstel. Helaas was het niet altijd het ideale weer om buiten te slapen. Hieruit werd de elektrische deken geboren.

Deze kreeg meer bekendheid en er werden verbeteringen aangebracht. In 1936 kwam de eerste automatische elektrische deken op de markt. Deze had een thermostaat die automatisch in- of uitschakelde. Dit gebeurde aan de hand van de kamertemperatuur.

Man in laboratorium, zwart wit foto

Deze dekens schakelde zichzelf ook uit als het te warm werd of als er hete plekken in de deken ontstonden. Dit ontwerp veranderde weinig. Pas in de jaren 80 kwamen er nieuwe ontwerpen zonder thermostaat.

Sindsdien zijn ze weinig aangepast. Het materiaal is inmiddels wasbaar, ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en sommige dekens zijn zelfs slim: je bedient ze via een bijbehorende app dankzij de Bluetooth-connectie.

De beste elektrische dekens op een rij

Deze deken heeft een Bluetooth-connectie waardoor je hem via de bijbehorende app op afstand bedient. Terwijl je tv zit te kijken en zonder op te staan verwarmt jouw elektrische deken je bed zodat je nooit meer in een koud bed stapt. De Beurer CosyNight app download je in de App Store of in de Google Play Store.

Deze elektrische deken is geschikt voor twee personen en heeft twee bedieningspanels aan beide kanten van de deken. Ben jij een koukleum en je partner is iets warmbloediger? Geen probleem, want jij stelt jouw kant van de deken gemakkelijk iets hoger in.

Deze deken is bovendien erg breed (198 cm), wat betekent dat je geen last hebt van elkaars warmte. De verschillende zones doen hier echt hun werk. Verder heeft deze elektrische deken een speciale zone voor je voeten. Ideaal als je net als mij niet in slaap kunt komen wanneer je voeten te koud zijn!

Houd je hoofd koel...

Als je lichaam te warm wordt, komt deze warmte eruit via je hoofd. Dit is de reden dat een elektrische deken nooit onder je kussen mag liggen. Leg je de elektrische deken toch onder het hoofdeinde, dan loop je het risico met hoofdpijn wakker te worden, omdat je lichaam de warmte niet kwijt kan. 

Ik moet zeggen dat ik deze elektrische deken erg prettig vond. Een kwartiertje voordat ik ging slapen zette ik de deken aan via de app. Dit betekende dat ik in een warm bed stapte. Mijn kant was heerlijk warm terwijl mijn man alleen de voetenzone gebruikte. Gebruiksvriendelijk, lekker zacht, maar wel een flink prijskaartje.

Opgemaakt bed met blauwe accenten

Voordelen:

 • Dankzij de verschillende zones heb je geen last van elkaars warmte
 • Deze elektrische deken heeft een aparte voetenzone
 • Gemakkelijk te bedienen via de app en via het paneel

Nadelen:

 • Dit is geen prijsvriendelijke elektrische deken

Dankzij de timer van deze elektrische deken hoef je hem maar één keer in te stellen, en je hebt elke avond een heerlijk warm bed waar je in kruipt. Laat je hem per ongeluk aan staan, geen probleem, want na twaalf uur schakelt hij zichzelf uit.

Deze elektrische deken is voorzien van een superzachte laag die me deed denken aan een zachte badjas van fleece. Je ligt natuurlijk niet direct op een elektrische deken, maar je voelt de zachtheid toch wel door het hoeslaken heen. Het beste matras wordt op deze manier nog beter! Bovendien heeft het materiaal een antibacteriële coating: extra hygiënisch dus.

De vier standen zorgen ervoor dat je kunt kiezen uit de juiste temperatuur voor jou. Niet echt een onmisbare functie, maar op het display lees je ook af hoeveel energie je elektrische deken verbruikt. Handig als je een oogje wilt houden op je energiekosten.

Stroomaansluiting op deken

Dit display is overigens afneembaar, net als de schakelaar. Hierdoor was je de deken gewoon in de wasmachine. Was de deken op 30 °C en je slaapt weer in een fris en warm bed. Het duurt overigens een minuut of twintig voordat deze deken goed opgewarmd is, dus houd hier rekening mee wanneer je de timer instelt.

De enige opmerking die ik heb is dat de schakelaar linksboven zit. Daar is op zich niets mis mee als je aan de linkerkant van het bed ligt. Als je net als mij aan de rechterkant van het bed ligt, dan ligt het snoer in de weg. Manlief stoorde zich ook aan de schakelaar die zo'n beetje midden in het bed lag.

Ik heb dit opgelost door de deken om te draaien waardoor de schakelaar en het snoer aan de onderkant lagen. Hierdoor had niemand er last van, maar de deken bedienen terwijl je in bed ligt, betekent wel dat er even uit moet komen, anders kan je er niet bij. Ik kan me voorstellen dat dit voor oudere mensen minder ideaal is.

Toch was ik tevreden met deze deken. Eenvoudig te bedienen, lekker zacht en wasbaar in de wasmachine. Daarnaast heeft deze elektrische deken een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Je leest het energieverbruik af op het display
 • Extra hygiënisch dankzij de antibacteriële coating

Nadelen:

 • Het snoer zit linksboven waardoor je eigenlijk alleen aan de linkerkant van je bed kunt slapen, anders ligt het snoer in de weg

Hij heeft drie warmtestanden om uit te kiezen en je bedient deze deken met het bedieningspaneel wat zich bovenaan de deken bevindt. Nu zeg ik wel boven, maar als je de deken omdraait, heb je er geen last van: het is immers een bovendeken die je over je dekbed heen legt.

Deze elektrische deken voelt licht en zacht en is daarom ook ideaal als deken voor op de bank tijdens een avondje Netflix.

Leg je de deken op je bed, dan zet je hem na een half uurtje weer uit. Dat is lang genoeg om de warmte onder de deken vast te houden.

Let er bij deze deken wel op dat hij niet in de wasmachine gewassen kan worden.

Elektrische deken vanuit verschillende hoeken

Je wast deze deken probleemloos met de hand, maar dit is niet ideaal wanneer je bijvoorbeeld een hond hebt die graag bij je komt liggen als jij onder je deken ligt.

Deze deken vond ik persoonlijk erg prettig. Hij voelt fijn, is licht genoeg om als omslagdoek te gebruiken, maar zwaar genoeg om op je bed te leggen en er je bed mee op te warmen tijdens de koude wintermaanden. Het enige nadeel voor mij is dat je de deken niet in de wasmachine kunt wassen. Met de hand wassen kost net even wat extra moeite en tijd, en dat heeft niet iedereen.

Voordelen:

 • Licht genoeg om ook als omslagdeken te gebruiken en daarom veelzijdig
 • Voelt superzacht aan

Nadelen:

 • Deze elektrische deken kan alleen met de hand worden gewassen

Deze elektrische deken van Tomado is een omslagdeken, maar je gebruikt hem ook als bovendeken op bijvoorbeeld je bed. Hij is heerlijk, knuffelig zacht. De ene kant is van fleece en de andere kant van een soort teddyberenstof.

Deze elektrische deken heeft negen verschillende warmtestanden waaruit je kiest en dankzij de timer hoef je er niet aan te denken wanneer je de deken warm laat worden: hij warmt op wanneer jij dit wilt. Dit stel je eenvoudig in. Houd er wel rekening mee dat je de deken elke dag opnieuw in moet stellen: oude instellingen gaan na het uitschakelen verloren.

Tomado Bediening

Zoals elke goede elektrische deken is ook deze deken beveiligd tegen oververhitting. Bovendien is het geen probleem als je hem per ongeluk aan laat staan, want na drie uur gaat hij vanzelf weer uit.

Je wast deze deken in de wasmachine. Handig als je kat de deken heeft ontdekt en er niet meer van af te slaan is!

Ik vond deze deken erg comfortabel tijdens mijn Netflixavondjes. Ik zette hem maar een half uurtje aan en had het de rest van de avond heerlijk warm.

Kortom: een heerlijk warme omslagdeken voor op de bank, of om op je bed te leggen. Hij heeft bovendien een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Deze deken heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • Instellingen gaan na het uitschakelen verloren

Hoewel deze elektrische deken van Medisana maar twee standen heeft, heeft hij wel twee perfecte standen. De eerste stand is perfect om je behaaglijk te laten voelen, terwijl de tweede stand ideaal is voor die donkere, koude winteravonden.

Bij deze deken staat eenvoud voorop. Je krijgt wat je ziet en je koopt het tegen een hele scherpe prijs. Deze budgetvriendelijke elektrische deken is beveiligd tegen oververhitting, maar heeft geen automatische uitschakeling. Niet vergeten uit te zetten, dus!

Vergeet daarom de deken niet uit te zetten, want anders loop je de kans zwetend wakker te worden! Als dat gebeurt is het nog geen ramp, want deze elektrische deken was je gewoon zelf. Hij kan niet in de wasmachine gewassen worden, maar wel met de hand.

Al met al een goede, simpele elektrische deken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om jezelf 's nachts warm te houden en je hebt een beperkt budget, dan is deze elektrische deken van Medisana een goede keuze voor jou.

Kat die slaapt op roze deken

Voordelen:

 • Erg vriendelijk geprijsd
 • Eenvoudig te bedienen

Nadelen:

 • Schakelt zichzelf niet uit
 • Je wast deze deken niet in de wasmachine, maar met de hand

Hoe koop ik de beste elektrische deken?

Hoewel er niet gigantisch veel verschillen tussen de elektrische dekens zitten, zijn er toch een aantal punten waarop je let. Daarover lees je hieronder meer.

Een- of tweepersoons?

Niet iedereen vindt een elektrisch verwarmd bed prettig. Deel je je bed met je partner, overleg dan goed over wat de beste optie is. Het is zonde van je geld om een tweepersoons elektrische deken te kopen als de ander er geen gebruik van wilt maken.

Koop je een tweepersoons elektrische deken, let er dan op dan beide kanten apart in te stellen zijn. Dit is bij de meeste elektrische dekens het geval, maar niet altijd. Twee verschillende timers zijn ook handig, vooral als je niet tegelijkertijd naar bed gaat.

Plaatsing van het snoer

De plaatsing van het snoer is misschien niet iets waar je over nadenkt, maar het is toch belangrijk. Het is niet handig als het snoer en de bediening aan het voeteneinde zit.

Heb je een elektrische bovendeken of een omslagdeken, dan is het juist vervelend als het snoer zich aan de bovenkant bevindt. Dan zit hij op je schouder, wat al snel irritant voelt.

Bediening

Alle elektrische dekens bedien je via de bediening die aan het bovengenoemde snoer zit. Hier lees je de standen meteen op af.

In dit tijdperk wordt steeds meer elektronica smart gemaakt, zo ook de voormalig supersimpele elektrische dekens. In apps als deze lees je ook de stand van de deken af en stel je hem in. De meerwaarde hiervan is dat je vanaf je telefoon van tevoren de deken aan kunt zetten zonder eerst naar je slaapkamer te moeten lopen.

Wasbaarheid

Uit hygiënisch oogpunt is het wenselijk dat je je elektrische deken kunt wassen. Je haalt hiervoor het elektrische gedeelte uit de onder- of bovendeken en wast het vervolgens in de wasmachine.

Gelukkig zijn de meeste elektrische dekens van tegenwoordig wasbaar, waardoor je altijd in een fris bed stapt.

Veiligheid

De elektrische dekens van tegenwoordig moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en zijn daarmee veilig in gebruik. De meeste dekens hebben een timer die ervoor zorgt dat de deken vanzelf uit gaat. Bovendien zijn alle elektrische dekens van nu beveiligd tegen oververhitting.

De meeste elektrische dekens kunnen best tegen een stootje en je loopt geen direct gevaar als je je glas water per ongeluk op je bed laat vallen. Voor zover bekend zijn er ook geen extra risico's verbonden voor mensen met een pacemaker en ook als je zwanger bent, is het gebruik veilig.

Bediening van elektrische deken

Veelgestelde vragen over elektrische dekens

Hoelang gaat een elektrische deken mee? 

Als je je elektrische deken goed onderhoudt en er voorzichtig mee bent, dan gaat hij ongeveer tien jaar mee. Dit is vanzelfsprekend ook afhankelijk van het merk van de deken en de gebruikte materialen. 

Is een elektrische deken veilig? 

Ja, een elektrische deken is veilig in gebruik. De meeste elektrische dekens zijn beveiligd tegen oververhitting en hebben een automatische timer waardoor hij niet de gehele nacht aan blijft staan. Gebruik natuurlijk wel je gezonde verstand bij gebruik en leg hem bijvoorbeeld niet onder je hoofd.

Wanneer moet een elektrische deken vervangen worden? 

Vervang een elektrische deken zodra deze gebreken vertoont, niet goed meer werkt of beschadigd is.

Hoe werkt een elektrische deken?

In een elektrische deken bevinden zich onderling verbonden elektrische draden die warm worden. Ze hebben een hittebestendige coating en warmen op tot de gewenste temperatuur. 

Conclusie

Hopelijk heb je het dankzij dit artikel nooit meer koud 's nachts of voordat je gaat slapen. Of je nu je bed opwarmt met de UB200 CosyNight of je zit gezellig op de bank met de Tomado TEB1802G-omslagdeken: binnenshuis bibberen van de kou behoort tot het verleden, vooral in samenwerking met het beste dekbed. Bedankt voor het lezen en slaap lekker!😴

Was dit artikel behulpzaam?