Er is niets beter dan het slapen in schoon bed. Je hebt je matras, je topper, je goede boxspring, maar een goede nachtrust is dan ook niet alleen afhankelijk van deze dingen, maar ook van het beste dekbed voor jouw behoeften.

Daarom heb ik voor je uitgezocht wat de beste dekbedden zijn en deze op een rij gezet!

De 5 beste dekbedden in een oogopslag

 1. Siberisch Ganzendons Dekbed / Nuvaro - Dit is het ideale dekbed voor als je alleen het beste van het beste wilt, en budget geen rol speelt.
 2. iSleep Heavenly 4-seizoenen Dekbed – kunstdons - Je bent misschien allergisch en wilt een synthetisch dekbed dat voelt als ganzendons. Zoek niet verder, dit dekbed is voor jou bedoelt.
 3. Donzen dekbed – Lech Silver Valley – 90% Ganzendons - Dit dekbed houd je het warmst tijdens de koudste maanden van het jaar.
 4. Bamboe Zomer dekbed Deltex - Je wilt onder een dekbed slapen in de zomer, maar wilt niet je bed uit zweten: dan is dit dekbed iets voor jou.
 5. Beter Bed Synthetisch Dekbed - Dit dekbed heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is ideaal voor mensen met een klein budget.

De geschiedenis van het moderne dekbed

Tegenwoordig genieten de meeste mensen van hun nachtrust. Het betekent rust en het opbouwen van energie. Dat is zeker niet altijd zo geweest: vroeger sliepen mensen in een bedstee die meestal niet breder was dan 1,30 meter. Daarnaast waren er nog geen echte matrassen waardoor mensen sliepen op een laag stro die vaak vochtig was.

Liggen was er vaak niet bij doordat het bed simpelweg te klein was. Mensen zit-sliepen in een vochtig bed wat bovendien ook nog eens krioelde van ongewenste bezoekers zoals muizen en vlooien… 😖

In de veertiende eeuw kwam men erachter dat veren en dons warmte vasthouden. Huishoudens begonnen met het verzamelen van veren (wat soms jaren duurde). Uiteindelijk hadden ze genoeg om een deken mee te vullen. Dit donzen dekbed hield hen in de koude wintermaanden lekker warm.

Een donzen dekbed was een kostbaar bezit wat beschreven werd in testamenten. Tijdens de industriële revolutie nam het comfort van de matrassen ook toe en ook het donzen dekbed deed zijn intrede in de rest van de samenleving. Pas in de jaren ’70 werden donzen dekbedden gangbaar en zag je ze steeds meer. 

Wit dekbed met daarop een boek

De beste dekbedden op een rij

Het eerste wat me opvalt bij dit dekbed is de prijs! Ik heb nog nooit zo’n duur dekbed gezien en ik ben dan ook erg nieuwsgierig of hij zijn geld waard is…

Het Nuvaro dekbed is om te beginnen gevuld met Siberisch ganzendons. Nuvaro belooft dat dit dons op een diervriendelijke manier verkregen is. Het dons komt nooit van levende ganzen, er is nooit sprake van dwangvoeding, mishandeling of ongezonde omstandigheden voor de gans.

Bovendien hebben de ganzen op vrije uitloopboerderijen geleefd en niet in kleine hokjes. Bij donsdekbedden vind ik het erg belangrijk dat het hele proces diervriendelijk verlopen is. Bij dit dekbed zit dit wel goed.

Dit dekbed wordt bovendien alleen op bestelling gemaakt. Er liggen geen donsveren te verstoffen ergens in een fabriek. Dit dekbed wordt gemaakt in een atelier in Nederland waardoor je een vakman steunt, en niet een grote fabriek ergens in Verweggistan waarvan de achtergrond onbekend is.

Dit 4-seizoenendekbed heeft verder een zomer- en herfstdeel dat je samen kunt knopen. Hierdoor heb je naast een zomer- en herfst dekbed, ook een winterdekbed.

Ganzen bij een meer

De tijk is gemaakt van biologisch katoen en voelt zacht aan. Ik doe mijn overtrek eromheen en het dekbed drapeert mooi over mijn bed heen. Als het dan eindelijk bedtijd is, kruip ik vol verwachtingen in mijn bed en nadat ik mijn boek heb gelezen, val ik snel in slaap.

Ik slaap heerlijk. Ik heb het niet koud of warm gehad, de temperatuur was perfect. Het dekbed is niet zwaar, maar ook weer niet te licht. Voor mij voelt hij precies goed.

Kortom: dit is voor mij het perfecte dekbed. Als jouw budget geen grenzen kent en je op zoek bent naar een donsdekbed wat op een diervriendelijke manier tot stand is gekomen, en bovendien voor de juiste slaaptemperatuur zorgt, dan is dit dekbed ook voor jou ideaal. 

Voordelen:

 • Het ganzendons is op een diervriendelijke manier gewonnen
 • Dit dekbed zorgt voor de perfecte slaaptemperatuur

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Dit dekbed heeft een synthetische vulling, maar als je me had verteld dat het een donsvulling is, had ik je zo geloofd. Het voelt precies hetzelfde als eendekbed met donsvulling. 

De vulling bestaat uit zachte micro-gel polyester vezels, maar met de eigenschappen van dons. Dit dekbed voelt luchtig en is goed ademend. Bovendien is het anti-allergisch waardoor het ideaal is voor mensen met een bijvoorbeeld astma. 

Dit 4-seizoenendekbed gebruik je het hele jaar door: het bestaat uit twee dekbedden. Het dunne dekbed gebruik je voor in de warme zomermaanden, terwijl je het dikkere gedeelte in het voor- of najaar gebruikt. In de winter knoop je ze aan elkaar en je hebt een dik dekbed wat je warm houdt tijdens de koude winternachten. 

Het is niet bepaald ijskoud en daarom kies ik het dunnere gedeelte van het dekbed. Deze voelt comfortabel en de tijk is zacht, al gebruik ik natuurlijk wel een overtrek.

Ik kruip bijna meteen in bed. Pak mijn boek erbij en geniet van de stilte en rust om me heen. Al snel beginnen mijn ogen zwaar te worden en val ik in slaap.

De volgende ochtend word ik uitgerust wakker. Ik heb het niet koud en niet warm gehad: de slaaptemperatuur was ideaal. Ik ben dan ook erg onder de indruk van dit dekbed!

bril en boek op dekbed

Het voelt als dons, maar is het niet. Het heeft echter wel de eigenschappen van dons door zijn micro-gel polyester vezels. De deken is hierdoor misschien iets zwaarder als dons, maar persoonlijk geef ik daar dan ook de voorkeur aan. 

Het is niet het meest voordelige dekbed, maar het kost je geen fortuin. Dit is dan ook een ideaal dekbed in alle opzichten.

Voordelen:

 • Dit dekbed is synthetisch, maar voelt als dons
 • Je gebruikt dit dekbed het hele jaar door

Nadelen:

 • Dit dekbed is aan de zwaardere kant

Dit dekbed voelt heerlijk zacht en zwaar. Dat laatste is voor mij erg belangrijk: ik slaap beter onder een zwaarder dekbed. Dit is echter een kwestie van smaak en sommige mensen slapen weer beter onder een lichter dekbed.

Dit dekbed van Silver Valley is een winterdekbed en dat het zwaar is, is natuurlijk te verwachten. Het moet ons warm houden tijdens de koude wintermaanden en heeft daardoor meer vulgewicht. Het dekbed is gevuld met ganzendons, dus in de warme maanden raad ik je echt een zomerdekbed aan.

Aangezien het geen hartje winter is en ik dit winterdekbed toch uit wil testen ga ik proberen de winter naar mijn slaapkamer te brengen. Hoewel hij nog in de kast staat, haal ik mijn mobiele airco tevoorschijn en zet ik hem op 16 °C, waardoor mijn slaapkamer als een ijskast aanvoelt.

Als ik naar bed ga, voelt het echt alsof het hartje winter is. Ik pak mijn boek erbij en kruip onder het dekbed. Zoals ik al eerder schreef, het is een zwaar dekbed wat mij uitstekend bevalt. Ik val dan ook redelijk snel in slaap. Ik word de volgende ochtend wakker en al heb ik heerlijk geslapen, ik heb het nu toch behoorlijk warm!

Dit dekbed is dan ook ideaal voor koukleumen zoals ik, maar minder ideaal voor gebruik tijdens het voorjaar. Het is natuurlijk een winterdekbed waardoor dit geen verrassing is. Dit dekbed is verder niet goedkoop, maar hij zal uitstekend presteren in de wintermaanden. Wat mij betreft, heeft dit dekbed een perfecte prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Dit dekbed heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Dit is een zwaar dekbed wat ideaal is voor mensen die van zware dekbedden houden

Nadelen:

 • Dit dekbed is alleen geschikt voor de winter

Dit dekbed voelt licht, zacht en soepel aan. Hij is bovendien erg vriendelijk geprijsd en is een 100% natuurproduct. Bamboe heeft vochtregulerende eigenschappen waardoor je niet overmatig transpireert en een ideale slaaptemperatuur creëert.

Bovendien is deze bamboevulling bewerkt waardoor het schimmel- en bacteriewerend is. Hierdoor is het uitermate geschikt voor mensen met allergieën.

Je wast dit dekbed in de wasmachine. Bovendien is dit dekbed zo licht dat het niet veel ruimte in beslag neemt waardoor het in je eigen wasmachine past. Dat scheelt je weer een trip naar de wasserette. 

Nadat ik een overtrek over het dekbed heen heb gedaan, doe ik wat ik altijd doe: ik pak mijn boek erbij, kruip onder het dekbed en ga lezen totdat mijn ogen zwaar worden. Dit duurt niet lang! Ik word uitgerust wakker en heb een goede nachtrust gehad.

Ik kan me echter wel voorstellen dat je een extra dekentje nodig hebt in de winter: dit dekbed is dun. Een elektrische deken is zeker welkom in de koudere maanden!

bamboebos, vooraanzicht

Het feit dat de vulling van bamboe is gemaakt zal veel mensen over de lijn trekken om een dekbed zoals deze te kopen. Bamboe is inderdaad duurzaam, maar helaas is het proces om bamboe te verkrijgen niet duurzaam.

Al met al is dit dekbed prima. Ik heb lekker geslapen en het is bovendien een voordelige koop.

Voordelen:

 • Dit is een voordelig dekbed
 • Dit dekbed was je in je eigen wasmachine
 • Bamboe is vochtwerend en in dit geval behandeld om schimmel en bacteriën tegen te gaan

Nadelen:

 • Dit dekbed is alleen geschikt voor in de zomer
 • Het oogsten van bamboe is niet duurzaam

Een synthetisch dekbed zoals deze is ideaal voor mensen met een allergie: ze zijn makkelijk te wassen en bovendien erg prijsvriendelijk. Dit zachte dekbed heeft een vulling van polyester Hollowfibre. Deze bijzondere vezel heeft kleine luchtkanaaltjes die ervoor zorgen dat je dekbed licht en luchtig aanvoelt. 

Ik ben dan ook prettig verrast: ik was in de veronderstelling dat synthetische dekbedden enorm zwaar zouden zijn, maar dat is bij dit dekbed zeker niet het geval.

Ik had vrij weinig tijd waardoor ik snel een hoes om het dekbed heen heb gedaan en daarna er meteen eronder gekropen ben. Het was een vrij frisse herfstavond. Het dekbed voelde goed, comfortabel en zacht. Ik viel vrij snel in slaap, maar helaas werd ik ook vrij snel weer wakker omdat ik het veel te warm had.

Na wat water te hebben gedronken viel ik gelukkig weer in slaap, maar helaas werd ik in de vroege uren van de ochtend wederom wakker door de warmte.

Ik bedacht me dat mijn ramen allemaal dicht waren en besloot het dekbed het voordeel van de twijfel te geven en de volgende nacht mijn ramen op te laten staan.

Twee honden die op bed liggen te slapen

De volgende nacht was mijn slaapkamer ijskoud doordat alle ramen open stonden en ik was dan ook dolgelukkig toen ik eindelijk onder mijn dekbed en op mijn topper lag.

Ik ben niet wakker geworden van de warmte en heb goed geslapen, maar om nu altijd met je ramen open te slapen? Helaas ben ik hier zelf niet zo’n fan van, maar als jij graag met je ramen open slaapt is dit dekbed des te beter voor je is! 

Ik weet dan ook zeker dat er andere mensen zijn dit dekbed wel kunnen waarderen voor wat het is. De meeste reviews op de welbekende websites zijn dan ook goed. Helaas is dit dekbed echter niet de ideale optie voor mij.

Voordelen:

 • Dit dekbed is ideaal voor mensen met allergieën
 • Dit is een goedkoop dekbed

Nadelen:

 • Dit dekbed is erg warm

Koopgids: Hoe kies ik het beste dekbed?

Zo, slaapmasker op en lekker tukken ... toch? Nee hoor; we moeten het nog over wat belangrijke producteigenschappen hebben!

Het gaat bij dekbedden vooral om persoonlijke voorkeur. Ik wil bijvoorbeeld iets zwaars op me voelen terwijl ik slaap, ook al is het warm. Andere mensen slapen liever onder een licht laken. De één slaapt liever op een hard matras, de ander op een goed waterbed of op de beste slaapbank. Zo is dat ook bij een dekbed.

De juiste maat

Er is niets vervelender dan slapen onder een te klein dekbed. Je krijgt er koude voeten van en als je je bed deelt met een partner, bestaat er ook nog de mogelijkheid voor nachtelijke ruzies over wie het meeste dekbed in zijn bezit heeft. 😐

De volgende maten zijn de Europese maten voor dekbedden:

 • Eenpersoons: 140 cm x 200 cm
 • Tweepersoons: 200 cm x 200 cm
 • Lits jumeaux: 240 x 200/220 cm
 • Lits jumeaux: 240/260 cm x 200 cm

Dekbedvulling

Er zijn verschillende dekbedvullingen en ook hier komt het vaak neer op persoonlijke voorkeur, maar ook op budget. Je betaalt over het algemeen meer voor een dekbed met een natuurlijke vulling dan met een synthetische vulling.

Dons

Donzen dekbedden zijn populair, al is de winning van dons vaak omstreden. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook donzen dekbedden verkrijgbaar met dons wat op een diervriendelijke manier is verkregen.

Een donzen dekbed heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is dat het “ademt”: het laat vocht goed door, wat betekent dat je niet snel ligt te zweten in bed. Het houdt daarnaast goed warmte vast en het gaat lang mee, mits je het goed onderhoudt. Ze zien er bovendien ook mooi uit.

Het grootste nadeel is dat deze dekbedden vaak prijzig zijn en dat daarnaast de winning van dons omstreden is. Dons is daarnaast minder geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor allergenen doordat het moeilijker te wassen is.

Synthetisch

Synthetische dekbedden zijn net als donsdekbedden erg populair. Dit dekbed is gevuld met polyester of een aanverwant materiaal. Veel synthetische dekbedden was je op 60 °C, waardoor deze geschikt zijn voor mensen met allergieën. Ze zijn bovendien erg goedkoop.

Het nadeel van synthetisch materiaal is dat het vocht minder goed doorlaat en dat je daardoor gaat zweten. Hele goedkope dekbedden hebben vaak ook geen katoenen tijk waardoor je nog meer gaat transpireren in de nacht.

Ze houden daarnaast warmte minder goed vast en zijn daardoor vaak dikker en zwaarder dan een donsdekbed.

Wol

Dit dekbed is gevuld met wol. Wol past zich aan naar gelang je lichaamstemperatuur dus voelt altijd aangenaam. Daarnaast laat het vocht goed door waardoor je niet veel zweet. Wollen dekbedden zijn wel erg zwaar en lastiger te wassen. Bovendien zijn ze niet bepaald voordelig.

Schaap wat in de lens kijkt

Katoen

Katoen is goedkoop, plantaardig en gemakkelijk te wassen. Helaas is het niet altijd even duurzaam, maar als je een goedkoop en natuurlijk dekbed wilt hebben, dan kan katoen een goede optie zijn.

Katoen isoleert verder niet erg goed, waardoor deze dekbedden vaak dikker en zwaarder zijn. Dit is nodig om toch enige zin van isolatie te bereiken. Een katoenen tijk is echter wel aan te raden: het zacht, maar kan toch tegen een stootje.

Kamelenhaar

Dekbedden die gevuld zijn met het haar van kamelen houden goed hun warmte vast. Het haar wordt gewonnen door het uitkammen van het haar van de kameel, wat diervriendelijk zou moeten zijn. Je vindt het vooral in duurdere dekbedden, maar ook in matrassen.

Bamboe

Bamboe laat vocht goed door en is bovendien plantaardig. Bovendien wordt er gezegd dat het bacteriënwerend is, maar hier is nauwelijks concreet bewijs voor. De productie is daarnaast ook niet altijd even duurzaam.

Vulgewicht

Voor sommige mensen is vulgewicht erg belangrijk: sommige mensen geven simpelweg de voorkeur aan een zwaarder dekbed. Daarnaast speelt ook de hoeveelheid vulling een belangrijke rol.

Je kunt een heel duur dekbed hebben dat gevuld is met ganzendons, maar als er maar erg weinig dons wordt gebruikt, dan heb je er niets aan. Juist bij een donzen dekbed is het belangrijk dat het goed gevuld is, anders houd het je niet warm.

Te weinig vulling houd je niet warm, terwijl de weinig vulling het tegenovergestelde doet. Daarnaast vinden sommige mensen het aangenamer om onder een zwaarder dekbed te slapen. 

Warmteklassen

Er zijn vier verschillende warmteklassen: 1, 2, 3, en 4. Warmte klasse 4 is geschikt voor de zomer, terwijl klasse 1 geschikt is voor de winter. Er zijn daarnaast ook 4-seizoenen dekbedden verkrijgbaar. Deze bestaat uit twee delen.

Deze bestaan uit twee dekbedden die aan elkaar geknoopt zitten waardoor je een winterdekbed hebt. Als het wat warmer wordt, gebruik je de dekbedden los van elkaar en heb je een zomerdekbed.

Hierdoor heb je een dunner, licht en luchtig dekbed, maar mocht je het toch koud krijgen, dan knoop je het tweede dekbed gewoon weer vast. 

Kat onder dekbed

4-seizoenendekbedden

Een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee dekbedden die door middel van knopen of drukknopen aan elkaar vast zitten. Zo heb je een dekbed voor in de zomer en een dekbed voor in de winter. Je kunt tevens de dekbedden los van elkaar gebruiken.

Zo gebruik je een 4-seizoenendekbed ook in de winter en in de zomer en koop je geen aparte dekbedden.

Winterdekbed

Een winterdekbed is dikker en zwaarder en heeft meer vulling. Deze moet meer warmte vasthouden dan een zomerdekbed waardoor er meer vulling nodig is.

Zomerdekbed

Een zomerdekbed hoeft minder warmte vast te houden en is daardoor minder gevuld en minder zwaar. Er zijn daarentegen mensen – waaronder ik – die de voorkeur geven aan een winterdekbed, zelfs in de zomer.

Zomerdekbedden zijn verder over het algemeen goedkoper dan winterdekbedden.

Budget

Ook niet geheel onbelangrijk: je budget. Het heeft weinig zin om naar de duurste dekbedden te kijken als je maar een klein budget hebt. Er zijn daarentegen dekbedden verkrijgbaar in elke prijsklassen waardoor je altijd wel iets vind wat bij jou en je budget past.

Veelgestelde vragen over dekbedden

Welke soorten dekbedden zijn er? 

Er zijn zomerdekbedden, winterdekbedden en 4-seizoensdekbedden. Een 4-seizoensdekbed bestaat meestal uit twee dekbedden: eentje voor in de winter en eentje voor in de zomer. Je gebruikt deze los van elkaar of samen. 

Wat voor vullingen zijn er voor dekbedden? 

Er zijn synthetische vullingen en meer natuurlijke vullingen zoals bijvoorbeeld wol, dons, katoen en bamboe.

Welk verschil is er tussen een zomer en winter dekbed? 

Het verschil tussen een winter- en zomerdekbed ligt vooral aan het vulgewicht. Een dekbed voor in de winter moet meer warmte vast kunnen houden dan een dekbed voor in de zomer. Er is meer vulmateriaal nodig om dit te bewerkstelligen.

Kun je een dekbed wassen? 

De meeste dekbedden kun je in de wasmachine wassen, maar vaak is een standaard wasmachine te klein voor een dekbed waardoor het niet goed schoon wordt. Het kan dus wel, maar hij wordt pas echt schoon als je dit professioneel laat doen of gebruik maakt van een grote wasmachine in een wasserette. Was je dekbed alleen op 60 graden als je zeker weet dat dit mogelijk is.

Conclusie

Om van een goede nachtrust te genieten is niet alleen een goed matras en goed hoofdkussen van belang, maar ook een comfortabel dekbed. Hier lig je immers de hele nacht onder. Onder een goed dekbed heb je het behaaglijk warm, transpireer je niet en ben je helemaal bedekt. 

Of je nu besluit te slapen onder een dekbed met Siberische ganzendons of het synthetische dekbed van BeterBed, een trip naar dromenland is gegarandeerd! Welterusten! 🛌

Heb je nog vragen of tips, laat dan vooral hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?