Ben je vanochtend in de kreukels wakker geworden? Dan heb je waarschijnlijk niet het beste matras voor je lichaam en slaappositie. De ernst van dat probleem onderschatten we nog wel eens, en dat terwijl een goede nacht slaap goud waard is! Welke matras je kiest, is daardoor een belangrijke keuze! 🛏️

Hoe kies je een goed matras uit het enorme assortiment aan opties? Daar help ik je graag bij met deze top 5 beste matrassen!

De 5 beste matrassen in een oogopslag

  1. Morningstar Stellar– Dit matras is ideaal voor iedereen die van een stevig matras houdt en wint in alle opzichten.
  2. Hypnia Welzijn Supreme – Door ons uitgeroepen tot de beste koop, en niet voor niets.
  3. Kipli natuurlatex matras - Natuurlijk slapen op een milieuvriendelijke manier.
  4. Emma-matras – Dit matras vormt zich helemaal naar je lichaam, waardoor je heerlijk comfortabel slaapt. Je kiest bovendien uit hard of medium.
  5. Auping Evolve – Dit matras is gemakkelijk te wassen dankzij de afritsbare toplaag.

Waarom is een goed matras zo belangrijk?

Het staat vast dat een goede nachtrust goed voor je gezondheid is. Je immuunsysteem wordt er sterker door, je geheugen verbetert en je stresslevels gaan omlaag. Hieronder beschrijf ik in het kort wat een goed matras en een goede nachtrust nog meer voor je doet.

Je wervelkolom ondersteunen

Een matras moet je hele lichaam ondersteunen. Gebeurt dit niet, dan is je wervelkolom uit balans en krijg je pijnklachten. Zo komt er bijvoorbeeld meer druk op je onderrug, waardoor je wakker wordt met pijn in je onderrug.

In de meeste gevallen veroorzaakt een te zacht matras dat te weinig ondersteuning biedt deze pijn. Om dit te voorkomen kies je een matras wat de juiste ondersteuning biedt en iets steviger is.

Wil je iets anders proberen? Overweeg dan het beste waterbed. Het water in het matras balanceert je lichaam in een natuurlijke houding, waardoor eventuele drukplekken verdwijnen.

Snurken voorkomen en verminderen

De meeste mensen denken dat snurken wordt veroorzaakt door op de rug slapen, maar je matras draagt er mogelijk ook aan bij. Als je matras erg doorzakt, krijgen je nek en je hoofd niet genoeg ondersteuning.

Hierdoor worden de luchtwegen wat vernauwd en begin je te snurken. Dit voorkom je door een matras met gemiddelde stevigheid te kiezen. Vanzelfsprekend is een goed hoofdkussen hierbij ook belangrijk.

Stress verminderen

Heb je een goede kwaliteit slaap, dan maakt je lichaam minder adrenaline aan. Hierdoor voel je je niet alleen rustiger, maar ook je bloeddruk gaat omlaag. Bovendien voel je je nou eenmaal beter wanneer je goed slaapt en je uitgerust voelt, toch?!

Vind je het lastig om in slaap te vallen? Probeer dan een goed slaapmasker. Sommige maskers ruiken naar lavendel, wat je in no-time laat relaxen!

De hardheid van een matras

Een hard matras biedt meer ondersteuning en een zacht matras vormt zicht meer naar het lichaam, zou je denken. Zo simpel ligt het net niet! Hoe hard of zacht een matras uiteindelijk ligt, hangt ook af van je lichaamsgewicht.

Daar houd je een simpele regel voor aan: hoe meer gewicht, hoe harder je matras moet zijn om doorzakken tegen te gaan. Hieronder volgt een indicatie:

  • H1: tot 50 kg;
  • H2: 50 tot 79 kg;
  • H3: 70 tot 90 kg;
  • H4: 90 - 110 kg;
  • H5: 110+ kg.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals mensen die bedlegerig zijn of gewrichtsproblemen hebben. Hiervoor zijn zachtere matrassen vaak beter geschikt.

Houd ook rekening met het volgende: er is geen vaste meeteenheid voor de hardheid van een matras. Fabrikanten drukken het vaak uit in H1 – H5 (oplopend van zacht naar hard), maar dit is een eigen keuze.

Het Emmamatras is hier een goed voorbeeld van: deze was voorheen maar in één hardheid verkrijgbaar die omschreven werd als middelhard zonder dat hier een nummer aan is toegekend. Je kunt wel van elk matras informatie over de hardheid vinden, maar hoe dit wordt uitgedrukt verschilt.

Daarom is het moeilijk om zonder de matras zelf te testen een goed beeld te krijgen van hoe hard een matras nou eigenlijk is. Het is belangrijk dit in gedachten te houden bij het lezen van deze top 5. Een testronde is altijd wenselijk!

Heb je een wat ouder matras wat niet zo comfortabel meer is? Of misschien vind je je matras toch te hard? Overweeg dan een topper te kopen. Hiermee blaas je nieuw leven in je matras.

De beste matrassen op een rij

Dit matras bestaat uit meerdere lagen om zo het hoogste niveau aan comfort te bieden. De kern bestaat uit hybrid foam. Het voordeel van dit materiaal is dat het niet zo warm is als zijn tegenstander traagschuim, en dat je je er iets makkelijker overheen beweegt. Mensen die het snel warm hebben, hebben hier vooral baat bij.

Bovenop deze laag vind je een laag serene foam. Deze laag heeft gelijkaardige eigenschappen als standaard traagschuim, maar wederom koeler. Deze laag vormt zich naar je lichaam en voelt zacht aan, zonder dat je gaat zweten.

Dankzij deze temperatuurregulerende laag neemt het risico op nare geurtjes en vlekken ook af, waardoor het minder snel vervangen hoeft te worden en langer meegaat!

De toplaag bestaat uit naturalis foam. Dit is een zachte laag die je het gevoel geeft op een wolk te slapen. Kortom: dit matras ligt heerlijk en stuurt binnen een mum van tijd naar dromenland.

Al die lagen foam vormen uiteindelijk een stevig matras. Mogelijk is het daarom net niet geschikt voor degenen die écht een zacht matras willen, maar voor iedereen die ook maar van een beetje stevigheid houdt, is dit de beste optie – vooral omdat het meerdere hardheidszones heeft.

Je kunt de hoes van het matras zelf in de wasmachine wassen, waardoor je altijd op een schoon matras ligt. Morningstar draagt ook een steentje bij aan een beter milieu door castorolie te gebruiken in de productie van dit matras, in plaats van fossiele olie.

Genoeg redenen om dit matras als winnaar te verklaren! 😴 Wil je meer weten over dit matras, bekijk dan onze Morningstar Stellar-review.

Voordelen:

  • Warmt minder snel op dan traagschuimmatras
  • Geschikt voor alle slaaphoudingen

Nadelen:

  • Is erg zwaar
  • Waarschijnlijk te hard voor degenen van zachte matrassen houden

Dit matras van Hypnia heeft individueel verpakte pocketveren met daarop maar liefst vier verschillende lagen schuim. Je vindt een laag latex, een laag traagschuim, honinggraatschuim en een laag steunschuim. Al deze lagen maken dit meteen een behoorlijk dik matras.

Dankzij al deze lagen heb je geen last van je partner wanneer deze zich omdraait of onrustig slaapt. Bovendien heb je 120 dagen om te 'proefslapen' op dit matras. Vind je het matras bij nader inzien niet lekker liggen, dan neemt Hypnia het matras terug en schenkt het je matras aan de minderbedeelden.

Dit matras is geschikt voor iedereen: ook voor mensen die op hun zij en buik slapen – in plaats van hun rug – ligt dit matras comfortabel. Ik ben een buikslaper en slaap heerlijk op dit matras.

Dankzij alle verschillende lagen biedt dit matras het beste van beide werelden: de ondersteuning van de pocketvering en de zachtheid voor het traagschuim. Omdat niet het hele matras uit traagschuim bestaat, heb je het niet zo snel warm als bij een matras wat volledig uit schuim bestaat.

Krijg je het toch snel warm en zweet je veel? Investeer dan vooral in een paar goede moltons en hoeslakens om het matras te beschermen, want de hoes is niet afneembaar. Dat is naar mijn mening de enige ongunstige eigenschap.

Je mag er daarnaast van uit gaan dat je lang mag genieten van dit matras: met 15 jaar garantie kun je zien dat Hypnia al het vertrouwen heeft in de kwaliteit van hun product.

Kortom: wanneer je op zoek bent naar een matras wat hoge kwaliteit biedt tegen een vriendelijke prijs, dan ben je bij dit matras van Hypnia aan het juiste adres! Wil je meer lezen over dit matras? Lees dan onze review over het Hypnia-matras.

Voordelen:

  • Overlegt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • 120 dagen proefslapen
  • Ondersteuning gecombineerd met comfort

Nadelen:

  • Het matras is erg dik, dus past niet zomaar bij elk bedframe

Natuurlijke matrassen winnen steeds meer aan populariteit vanwege hun duurzaamheid, comfort en milieuvriendelijkheid. Wij mochten het natuurlatex matras van Kipli testen en begrijpen nu waarom deze matrassen zo populair zijn!

Dit matras heeft twee zijden: een harde zijde en een zachtere zijde. Wij besloten op zachtere kant te slapen. Perfect voor ons: niet te hard en niet te zacht. Hou rekening met het gewicht van dit matras: dankzij de 60 kilogram draai je het niet zomaar om!

Natuurlatex is biologisch afbreekbaar en vrij van synthetische materialen en chemicaliën, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Het matras heeft vaak een hoge dichtheid en een open celstructuur, wat zorgt voor een goede lucht- en temperatuurregulatie.

In de praktijk betekent dit dat je minder snel zweet op dit matras en dat nare geurtjes niet zo snel ontstaan.

Natuurlatex staat ook bekend om zijn uitstekende comfort en ondersteuning en ik ben het hier helemaal mee eens: het ligt heerlijk. De druk van mijn lichaam wordt goed verdeeld, waardoor ik uitgerust en zonder pijnklachten wakker werd.

Weet je toch niet helemaal zeker of het Kipli-matras iets voor jou is? Dan kun je 100 nachten proefslapen. Je stuurt het matras terug, krijgt je geld terug en het matras wordt gedoneerd aan het goede doel. Iedereen wint!

Voordelen:

  • Het meest comfortabele matras wat wij hebben getest
  • Twee hardheden
  • Bevat geen schadelijke stoffen

Nadelen:

  • Erg zwaar

Dat komt onder andere door de kern, welke uit 3 verschillende materialen bestaat. Het traagschuim zorgt voor drukverlaging, het HRX-schuim voor ondersteuning en het Airgocell-schuim laat het matras ademen.

Tussen de lange, comfortabele nachten door wil je het matras ook wel eens reinigen. Dat maakt het Emma-matras je makkelijk, want de tijk is afritsbaar en wasbaar

Ondertussen is dit matras geschikt voor iedereen, want hij bevat geen schadelijke stoffen en heeft zelfs de hoogste klasse Okö Tex 100-certificering. Dat betekent dat je zelfs een baby er met een gerust op kunt laten slapen.

Wat hardheid betreft: dit matras is inmiddels in verschillende hardheden verkrijgbaar, waardoor iedereen lekker kan slapen. Je kiest uit hard, medium of original. Medium is de populairste keuze.

De comfortzones waarin het matras is opgedeeld maken dit wel wat comfortabeler, maar de vraag is of dit comfortabel genoeg is voor mensen met een boven- of ondergemiddeld gewicht.

Het einde van de comfortabele rit dromenland is overigens nog lang niet in zicht, want op elk Emma-matras zit 10 jaar garantie! Dit komt redelijk overeen met hoelang een gemiddeld matras mee gaat. 

Voordelen:

  • Als beste getest door Consumentenbond
  • Geschikt voor elk lichaamstype
  • Bevat geen schadelijke stoffen

Nadelen:

  • Aan de dure kant

Bovendien is dit matras niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu. De materialen in dit matras kunnen voor altijd opnieuw worden gebruikt!

Wat hardheid betreft geeft Auping je meerdere opties: soft, medium, firm. Voor iedereen zit er dus wel wat bij. Daarnaast is dit matras verkrijgbaar in verschillende varianten. Deze varianten zijn verdeelt in bodytypen: X, Y, A en I. Dit betekent dat er voor iedereen een matras is wat je de optimale ondersteuning geeft.

De kern bestaat uit polyester, met daar bovenop een laag Vent-tex®. Deze laag zorgt voor goede ventilatie en ondersteuning, maar de 5 ondersteuningszones en comfortlaag dragen ook bij aan het slaapgemak. Hier is goed over nagedacht.

Heb je allergieën of ben je gewoon heel erg op je hygiëne gesteld? Ook dan word je blij van dit matras. De tijk is namelijk niet alleen afneembaar en wasbaar, maar ook nog eens verkrijgbaar in 2 soorten! 

Dit is vooral fijn in de zomer wanneer je onder je zomerdekbed slaapt en alsnog behoorlijk zweet. Je gooit zo alles probleemloos de was in en je hebt weer een fris bed.

Heeft dit matras ook nadelen naast de prijs? Nou, eentje dan: de garantieperiode is slechts 5 jaar. Dat is niet per se bijzonder kort, maar wel voor een matras uit deze prijsklasse. Goedkopere matrassen uit deze vergelijking hebben langere garantieperiodes – en als dat geen stof tot nadenken is…

Voordelen:

  • Anti-allergeen
  • Tijk makkelijk uitwasbaar
  • Maar liefst 4 verschillende hardheden

Nadelen:

  • Erg prijzig
  • Relatief korte garantieperiode

Koopgids: Hoe kies ik het beste matras?

In het oerwoud van matraseigenschappen is het moeilijk om de juiste voor jou te vinden. Want wat houden die materialen en termen nou eigenlijk in? Waar let ik op bij het beste matras? Ik help je op weg met deze koopgids.

Materiaal van de kern

Geen matras is hetzelfde! Wat voor mij het beste matras is, is misschien voor jou niet het beste matras. Ze zijn dan ook op te delen in verschillende soorten matrassen. Elke soort kent zijn eigen voor- en nadelen.

Koudschuim- en pocketveringmatrassen komen in deze top 5 het meest voor. Koudschuim kent behalve de prijs eigenlijk alleen maar voordelen: het laat lucht goed door en is zeer duurzaam. Koudschuim wordt vaak gebruikt in het beste matras.

Pocketvering is ook geen slechte keuze, want ook dit materiaal ventileert goed. Bovendien is een pocketvering-matras erg stabiel en geschikt voor elke gewichtscategorie. Pocketvering zorgt voor een steviger matras. Hetzelfde kan niet over alle koudschuimmatrassen gezegd worden.

Een traagschuimmatras heeft alleen een toplaag van traagschuim. De kern van een traagschuimmatras kan daarom pocketvering of koudschuim zijn. Het nadeel van een traagschuimmatras is dat het niet erg ademend is, waardoor je al snel gaat zweten.

Aantal zones

Comfortzones, ondersteuningszones of hoe de fabricanten het ieder ook noemen: wat houden deze zones eigenlijk in? Is er een speciaal matras voor rugslapers, of buikslapers? Het antwoord op deze vraag is nee, maar goede ondersteuning is wel erg belangrijk.

Je lichaamsdelen hebben elk andere rustbehoeftes. Comfortzones houden daar simpelweg rekening mee zodat je bijvoorbeeld ook lekker ligt als je op je zij ligt, of op je ellebogen leunt. Deze comfortzones zorgen voor een drukverlagend matras.

Hoe meer zones, hoe meer rekening de fabrikant houdt met verschillende lichaamsdelen. Hou ook rekening met de breedte van een matras. Slaap je met zijn tweetjes, dan is een breder matras vaak wenselijk. De maat matras is vanzelfsprekend ook belangrijk.

Voor welke bedbodems geschikt?

Voordat je een matras koopt is het wel zo fijn om te weten of die wel geschikt is voor het bed dat je hebt staan! Het verschilt per matras, dus controleer altijd even of het matras samengaat met jouw bedbodem.

Ventilatie

De ventilatie van een matras hangt af van het materiaal en de opbouw. Check dus altijd even hoe het met de ventilatie van jouw matras in spe gesteld is.

Je wilt niet in een klam bed liggen, en vooral als je veel transpireert is goede ventilatie erg belangrijk om fijn te slapen. Niks ligt zo ongemakkelijk als een klam bed! Een traagschuimmatras bijvoorbeeld, is minder ademend dan een het beste pocketveringmatras.

Slaapkamer met plafondventilator

Onderhoud

Je brengt er flink wat uren op door, dus de hygiëne van je matras is ook belangrijk.  Het is het makkelijkst als het matras een afneembare tijk heeft. Dit is een bovenlaag die je dan gewoon af kunt ritsen en in de was kunt doen.

Heeft een matras geen afneembare tijk, dan is het helaas aan jou om een matrashoes aan te schaffen, of voor het beste matras te gaan mét afneembare bovenlaag.

Anti-allergeen

Als je last hebt van allergieën ben je waarschijnlijk gewend aan het controleren van je aankopen zoals het beste matras, maar het kan toch geen kwaad om te vermelden dat niet alle matrassen automatisch anti-allergeen zijn.

Controleer dus of jouw toekomstige matras geschikt is. Er zijn tegen verschillende allergieën weer andere opties! Zo heeft het beste pocketveringmatras vaak individueel verpakte veren, deze zorgen ervoor dat de veren geen stof kunnen verzamelen. Een anti-allergisch matras heeft daarom meestal individueel verpakte veren.

Wanneer je last van allergieen hebt, is je matras vervangen voordat je klachten krijgt niet geheel onbelangrijk.b Matrassen verzamelen veel stof, waardoor je klachten kunnen verergeren.

Proefslapen

Je kunt het internet over matrassen leeg lezen, maar hoe een matras ligt blijft persoonlijk. Het blijft altijd een aanrader om te  gaan proefslapen! 😴 Zo ervaar je hoe het matras voor jou aanvoelt en maak je een beter geïnformeerde keuze.

Kies je voor het Welzijn Supreme matras van Hypnia, dan mag je zelfs 120 nachten proefslapen! Bevalt het niet, dan stuur je het matras terug. Hypnia verdeelt de geretourneerde matrassen onder mensen die een nieuw matras nodig hebben, maar het niet kunnen betalen. Je helpt dus meteen een goed doel!

Garantie

De garantie van een product hangt meestal grotendeels af van de kwaliteit, maar in de wereld van matrassen valt daar geen pijl op te trekken.

Goedkopere matrassen hebben soms juist een stuk langere garantieperiode en andersom. Kijk naar de garantie, want die varieert tussen de 2 en 25 jaar. Dat zijn nogal wat nachtjes slapen!

Veelgestelde vragen over matrassen

Hoelang gaat een matras mee? 

De gemiddelde levensduur van een matras is 8 – 10 jaar. Sommige matrassen hebben een garantieperiode die langer is, maar het blijft verstandig om in ieder geval na 10 jaar je matras te vervangen.

Wat kost een goed matras?

De prijs is onder andere afhankelijk van het formaat en de prijscategorieën zijn nogal uiteenlopend. Er zijn goed beoordeelde matrassen die je al vanaf € 100 voor een kleine maat koopt, maar de prijzen van bekende en kwalitatieve merken pakken vaak een stuk hoger uit. Zo kost een tweepersoons Emma-matras € 700 en kosten matrassen van Auping al snel boven de € 1000.

Hoe kies je een goed matras? 

Een goed matras heeft de juiste hardheid en ligcomfort voor jou. Houd bij het kiezen van de hardheid de volgende vuistregel aan: hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe harder je matras moet zijn. Transpireer je ‘s nachts veel, let er dan tevens op dat het matras goed ventileert. Voor meer uitleg en details raadpleeg je de koopgids in dit artikel. 

Conclusie

Als je een geweldig matras wilt waar je heerlijk op wegdroomt, kies je voor dé beste matras en de #1 in onze top 5: het Morningstar-Stellar-matras!

Vind je het Morningstar-Stellar geen goed matras? Geen probleem, want het Welzijn Supreme matras van Hypnia is ook een uitstekende keuze!

Waar let jij op als je een nieuw matras kiest? Deel het met ons in de reacties. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?