Ben je op zoek naar het beste fietsslot om je kostbare fiets te beschermen tegen diefstal? In dit artikel begeleiden we je stap voor stap bij het vinden van het ideale fietsslot. Ontdek hoe je een slot kiest dat niet alleen sterk en betrouwbaar is, maar ook past bij jouw specifieke behoeften en gebruiksomstandigheden.

Wat zijn de beste fietssloten van 2024?

Dit zijn de top 5 beste fietssloten op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste fietssloten van 2024

1. R2B® Fietsslot met cijferslot 110

1. R2B® Fietsslot met cijferslot 110

Belangrijke specificaties:

Product lengte: 110 cm
Type fietsslot: Ketting
ART-keurmerk: Geen ART-keurmerk
Materiaal: Gehard staal

Ik ben verliefd op het R2B ® Fietsslot met cijferslot - 110 cm - Kettingslot fiets. Met zijn 5-cijferig codeslot zorgt dit sterke kettingslot ervoor dat mijn fiets altijd veilig staat. En het past op alle fietstypes, van e-bikes tot mountainbikes. De 110 cm lengte maakt het gemakkelijk om het aan een paal of rek vast te maken, en het weerbestendige ontwerp zorgt ervoor dat het soepel functioneert onder alle weersomstandigheden.

Gemaakt van hoogwaardige materialen, is dit fietsslot bestand tegen knippen, breken en andere veelvoorkomende methoden van fietsdiefstal. De gehard stalen ketting met een diameter van 7,2 mm is omhuld met een hoes die bestand is tegen slijtage en antislip, waardoor het duurzaam en stevig is. En het 5-cijferig codeslot biedt gemak en gemoedsrust, aangezien ik geen gedoe met sleutels heb en mijn eigen code eenvoudig kan instellen.

Het R2B Fietsslot heeft een universele pasvorm die geschikt is voor alle fietstypes, en de lengte van 110 cm maakt het gemakkelijk om het aan verschillende structuren vast te maken, waardoor het handig is in gebruik.

Dit fietsslot onderscheidt zich door zijn duurzaamheid, weerbestendigheid en het gemak van het 5-cijferig codeslot. Het biedt een uitstekende combinatie van veiligheid en gebruiksgemak, waardoor het een hoogwaardig product is in zijn categorie. Het overtreft zijn concurrenten door zijn sterke materialen, handige codeslot en universele pasvorm.

Hoewel de lengte van 110 cm voor sommige gebruikers te lang kan zijn in bepaalde situaties, zijn de voordelen van de veiligheid, duurzaamheid en gebruiksgemak van het R2B Fietsslot duidelijke redenen waarom het een uitstekende keuze is voor fietsers die op zoek zijn naar betrouwbare bescherming voor hun waardevolle tweewieler.

Voordelen R2B® Fietsslot met cijferslot 110
 • 5-cijferig codeslot voor optimale veiligheid
 • Universele pasvorm voor alle fietstypes
 • Duurzaam en weerbestendig ontwerp
Nadelen R2B® Fietsslot met cijferslot 110
 • Lengte van 110 cm kan te lang zijn voor sommige gebruikers

2. VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot

2. VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot

Belangrijke specificaties:

Product lengte: 120 cm
Type fietsslot: Ketting
ART-keurmerk: ART2
Materiaal: Gehard staal

Ik ben trots om het VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot - 120cm aan te bieden, een robuust en betrouwbaar slot dat een score van 4/5 heeft behaald in de ANWB slotentest, waardoor het als "Goed" is beoordeeld. Met een ART 2 keurmerk en toelatingsnummer MBT 4269, voldoet dit slot aan de strenge eisen voor fietssloten. De 8,3 mm dikke schakels van gehard staal bieden een hoge mate van weerstand tegen diefstal, waardoor je met een gerust hart je fiets kunt parkeren op openbare plaatsen.

Een opvallend kenmerk van dit slot is de stevigheid, wat essentieel is voor een fietsslot. Het is ook stof- en waterbestendig, waardoor het bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Met drie sleutels inbegrepen, biedt dit slot extra gemak en gemoedsrust, zodat je altijd een reserve sleutel bij de hand hebt in geval van verlies of beschadiging.

Het VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot is geëvolueerd naar een indrukwekkend beveiligingsniveau, met verbeterde materialen en constructie die het onderscheiden van eerdere modellen. Het slot is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van fietsers die op zoek zijn naar een hoogwaardige beveiligingsoplossing voor hun fiets, zonder in te leveren op gemak en duurzaamheid.

Dit fietsslot excelleert in zijn vermogen om bescherming te bieden tegen diefstal, met een sterke nadruk op duurzaamheid en weerbestendigheid. De combinatie van de dikke schakels van gehard staal, het ART 2 keurmerk en de stof- en waterbestendigheid maken het een uitstekende keuze voor fietsers die hun fiets veilig willen achterlaten op verschillende locaties.

Hoewel de lengte van 120cm voor sommige gebruikers mogelijk overbodig lang is, blijft het een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een hoogwaardig fietsslot dat uitblinkt in beveiliging en duurzaamheid.

In conclusie biedt de VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot - 120cm een uitstekende beveiligingsoplossing voor fietsers, met indrukwekkende eigenschappen die een hoge mate van bescherming en duurzaamheid bieden. Ondanks mogelijke beperkingen met betrekking tot de lengte, blijft het een solide keuze voor diegenen die op zoek zijn naar gemoedsrust bij het beveiligen van hun waardevolle fiets. 🚲

Voordelen VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot
 • Stevigheid en duurzaamheid
Nadelen VINZ Salado ART2 goedgekeurd Fietsslot
 • Lengte van 120cm kan voor sommige gebruikers mogelijk overbodig lang zijn

3. Beste fietsslot: AXA Solid Plus – ART

3. Beste fietsslot: AXA Solid Plus – ART

Belangrijke specificaties:

Product lengte: 140 cm
Type fietsslot: Insteekketting
ART-keurmerk: ART2
Materiaal: Gehard staal

De AXA Solid Plus, dat is mijn betrouwbare fietsslot van topkwaliteit. Een frameslot van gehard staal, zodat jouw fiets optimaal beveiligd is. En weet je wat het mooie is? Je kunt dit slot combineren met een plug-in ketting of plug-in kabel voor extra beveiliging.

Wat mij onderscheidt van andere sloten is mijn multi-bevestigingssysteem. Hierdoor kun je mij op verschillende manieren monteren, zelfs op afwijkende framebuizen. Zo ben ik super flexibel bij het bevestigen op jouw fiets.

En weet je wat ook handig is? Mijn online sleutelservice! Zo kun je makkelijk extra sleutels bij laten maken als je er eentje kwijtraakt. Altijd handig om een reserve sleutel te hebben, toch?

Uit de reviews blijkt dat mijn insteekslot makkelijk te gebruiken is en geen last heeft van regenwater. Dat is nogal een probleem bij andere sloten. Ik ben altijd klaar voor gebruik, snel en efficiënt. Met mijn lengte kun je mij door je voorwiel, frame en om een paal heen leggen.

Maar let op, ik ben geen vervanging voor een tweede slot. Als mijn ringslot opengaat, springt de plug-in ketting los en biedt dan geen weerstand meer tegen inbraak. Dus denk daar aan bij het kiezen van een tweede slot voor jouw fiets.

Over het algemeen zijn mijn gebruikers tevreden over mijn gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Ik schrik dieven af en bied je extra gemoedsrust als je jouw fiets even moet achterlaten. Een gebruiker merkte op dat een houder om mij aan het frame te bevestigen een welkome toevoeging zou zijn.

Kortom, ik ben de AXA Solid Plus, een stevig en betrouwbaar fietsslot met handige features zoals mijn multi-bevestigingssysteem en online sleutelservice. Onthoud wel dat ik geen vervanging ben voor een tweede slot, maar ik bied zeker extra beveiliging voor jouw fiets. 😉

Voordelen AXA Solid Plus – ART
 • Hoogwaardige kwaliteit en optimale beveiliging
 • Flexibel montagesysteem voor verschillende framebuizen
 • Handige online sleutelservice voor extra sleutels
Nadelen AXA Solid Plus – ART
 • Niet geschikt als enige slot, omdat de plug-in ketting los kan springen
 • Geen houder om het slot aan het fietskader te bevestigen

4. AXA Absolute 9 Kettingslot ART

4. AXA Absolute 9 Kettingslot ART

Belangrijke specificaties:

Product lengte: 90 cm
Type fietsslot: Ketting
ART-keurmerk: ART2
Materiaal: Gehard staal

Ik presenteer de AXA Absolute 9: een robuust kettingslot, speciaal ontworpen voor fietsers die regelmatig hun fiets parkeren op risicovolle locaties, zoals in de stad of bij een station. Met geharde stalen schakels van 9 mm biedt dit slot ultieme veiligheid en is het voorzien van een ART 2 sterren keurmerk, waarmee je jouw fiets kunt verzekeren.

Ondanks het stevige gewicht van het slot, biedt het een uitstekende bescherming tegen diefstal. Met een lengte van 90 cm kun je jouw fiets gemakkelijk vastmaken aan een paal of hek. De cilinder heeft een anti-boorplaat met een afdekkap die de cilinder beschermt tegen vocht en vuil.

Je ontvangt 2 sleutels bij het slot, maar je kunt ook extra sleutels bestellen via de online sleutelservice van AXA. Het sleutelnummer is hiervoor nodig en moet goed bewaard worden. Dit slot is geschikt voor bakfietsen, speed pedelecs, e-bikes en stadsfietsen. Het is voorzien van een polyester hoes die krassen en beschadigingen voorkomt, en wordt geleverd met handige gebruikstips.

Wat dit slot onderscheidt, is de combinatie van hoogwaardige materialen, de lengte van 90 cm, en het ART 2 sterren keurmerk, waarmee het voldoet aan de strengste eisen op het gebied van fietsbeveiliging. AXA staat bekend als toonaangevend op het gebied van fietsbeveiliging en biedt een breed assortiment aan sloten, waaronder frame- en kettingsloten, kabel- en vouwsloten.

De AXA Absolute 9 biedt een uitstekende combinatie van veiligheid, gemak en duurzaamheid, waardoor het een ideale keuze is voor fietsers die op zoek zijn naar gemoedsrust wanneer ze hun fiets op risicovolle locaties parkeren. Met zijn sterke materialen, handige lengte, en hoogwaardige keurmerk is dit slot een solide investering in de bescherming van je fiets. 🚲

Voordelen AXA Absolute 9 Kettingslot ART
 • Hoogwaardige materialen voor ultieme veiligheid
 • Lengte van 90 cm maakt het gemakkelijk om de fiets vast te maken
 • Voorzien van ART 2 sterren keurmerk voor verzekering van de fiets
Nadelen AXA Absolute 9 Kettingslot ART
 • Gewicht van het slot kan als nadeel worden ervaren

5. R2B® Fietsslot met twee sleutels

5. R2B® Fietsslot met twee sleutels

Belangrijke specificaties:

Product lengte: 115 cm
Type fietsslot: Ketting
ART-keurmerk: Geen ART-keurmerk
Materiaal: Gehard staal

Ik ben dol op het R2B Fietsslot! Met zijn sterke kettingslot en twee sleutels, biedt dit slot maximale bescherming voor mijn fiets. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen knippen, breken en andere veelvoorkomende methoden van fietsdiefstal. Dankzij de automatische click-in functie is het slot super makkelijk te gebruiken, en met de universele pasvorm past het op alle soorten fietsen. En het is weerbestendig, dus ik hoef me geen zorgen te maken over prestaties in elk seizoen.

Het R2B Fietsslot onderscheidt zich door zijn duurzaamheid, automatische click-in functie en universele pasvorm. Het is gemaakt van gehard staal, met een hoes die bestand is tegen slijtage en voorzien is van antislip. De reflecterende strips zorgen voor extra zichtbaarheid, wat de veiligheid verder bevordert. Met een lengte van 115 cm en een diameter van 6,6 mm, biedt het voldoende bereik en stevigheid om mijn fiets veilig vast te maken. En met twee sleutels hoef ik me geen zorgen te maken als ik er een kwijtraak.

Dit fietsslot is perfect voor allerlei soorten fietsen, van e-bikes tot stadsfietsen en mountainbikes, dus het is echt veelzijdig. En dankzij de weerbestendigheid kan ik het in alle weersomstandigheden gebruiken. De automatische click-in functie en de reflecterende strips maken het gemakkelijk in gebruik en verbeteren de veiligheid.

Een klein nadeel is misschien de lengte van 115 cm, die in sommige situaties te kort kan zijn. Maar al met al overtreft dit fietsslot mijn verwachtingen en biedt het uitstekende beveiliging voor mijn fiets. Ik ben echt blij met mijn keuze voor het R2B Fietsslot met twee sleutels - 115 cm - Kettingslot!

Voordelen R2B® Fietsslot met twee sleutels
 • Duurzaamheid
Nadelen R2B® Fietsslot met twee sleutels
 • Mogelijk te korte lengte (115 cm)

Hoe kies je het beste fietsslot?

Als je je fiets niet achter een gesloten deur kunt zetten wanneer je hem achterlaat, heb je een fietsslot nodig. Sommige sloten zijn vrij nutteloos. Er zijn zelfs kabelsloten die je doorknipt met een gewone keukenschaar. Dit wil je niet, zeker wanneer het gaat over elektrische fietsen.

Er zijn sloten met cilindrische sloten die bekend staan doordat ze met een pen werden opengepeuterd, waardoor de fabrikant ze massaal moest terugroepen. Hele goedkope beugels zaag je in enkele minuten met een ijzerzaag door. Het beste scooterslot voorkomt onder andere dit.

Elk slot is beter dan geen slot, maar een goed slot voorkomt een hoop frustratie. Hieronder zet ik de verschillende soorten sloten op een rijtje voor je. Complementeer het verder met een fietsendrager, fietscomputer, fietspomp of fietshelm.

Ringslot

Een ringslot zie je op bijna alle stadsfietsen. Dit slot zit vast aan de fiets, vaak onder het zadel en blokkeert het achterwiel. Een ringslot is niet erg functioneel, want een dief tilt je fiets zonder problemen op en gaat er vervolgens mee vandoor. Doe dit ook niet bij de beste kinderfiets, die neem je nog makkelijker mee.

Het is daarentegen wel een goed slot wanneer je er een tweede slot bij gebruikt. Hierdoor kost het meer moeite om de fiets te stelen. Kies voor een goed, tweede slot. Dit kan bijvoorbeeld een beugelslot of een kettingslot zijn.

Beugelslot

Een beugelslot is een U-vormige beugel waar de uiteinden vastklikken in het rechte gedeelte. Beugelsloten zijn vaak lastig open te breken en sommige worden geleverd met een extra staalkabel.

Het nadeel van een beugelslot is dat ze niet flexibel zijn en daarom soms veel ruimte in beslag nemen. Er zijn daarentegen beugelsloten die worden geleverd met een houder. Deze moeten dan wel op je fiets passen.

Het ART-keurmerk

Een fietsslot met het ART-keurmerk ondergaat vele uitgebreide tests op de mechanische beveiliging. Aan de hand van de resultaten van deze tests krijgen de sloten een sterrenbeoordeling. Een slot met twee sterren is minder veilig dan bijvoorbeeld vier sterren. Veel verzekeraars keren alleen uit als het gebruikte slot een bepaald aantal sterren heeft. 

Kabelslot

Een kabelslot bestaat uit geweven metalen draden met een laag kunststof eromheen. Hoe veilig een kabelslot is, hangt af van de dikte van het kabelslot. Terwijl hele goedkope relatief gemakkelijk door te knippen zijn met een betonschaar, zijn er ook dikkere kabelsloten verkrijgbaar die lastig door te knippen zijn.

Kettingslot

Een kettingslot bestaat uit een stalen ketting, een omhulsel en het slot zelf. Kettingsloten worden gezien als de beste sloten: ze zijn flexibel en in de meeste gevallen erg lastig om te vernielen.

Het nadeel van kettingsloten is dat ze vaak erg groot en zwaar zijn. Daarom worden kabelsloten vaak onder het zadel gewikkeld. Hierdoor heb je er geen last van.

Vouwslot

Een vouwslot bestaat uit twee delen die aan elkaar gekoppeld zijn. Je vouwt het op en tijdens het fietsen bevindt het slot zich in een houder. Deze sloten zien er misschien mooi uit, maar ze zijn niet allemaal even effectief.

Ze zijn lastig in gebruik en als het vriest, kan het slot onbruikbaar worden. Toch zijn er vouwsloten met het ART-keurmerk te verkrijgen, maar deze zijn duur. 1Fietsslot.nl (n.d.). 'Wat is het ART Keurmerk? En welke sloten hebben een ABUS of AXA Security Level?'

Lengte van het slot

Bij het kiezen van een fietsslot is de lengte een belangrijke factor. Een langer slot biedt meer flexibiliteit om je fiets aan verschillende objecten vast te maken. Zoek naar een slot met een lengte die past bij jouw behoeften. Voor stadsgebruik is een slot van ongeveer 85 tot 100 cm vaak voldoende, waarmee je de fiets aan een fietsenrek of paal kunt bevestigen.

Als je echter je fiets op verschillende locaties parkeert, waar misschien niet altijd een ideaal bevestigingspunt dichtbij is, kan een langer slot van 120 cm of meer handiger zijn. Let wel, een langer slot kan zwaarder en minder compact zijn.

Zelf koos ik bewust voor een slot dat aan de lange kant is. Hierdoor kan ik hem aan een andere fiets vastmaken, of aan een fietsenrek, zodat ik zeker weet dat mijn fiets veilig is.

Materiaal van het slot

Bij het kiezen van een fietsslot is het materiaal cruciaal voor de veiligheid. Zoek naar sloten gemaakt van gehard staal, bekend om zijn hoge weerstand tegen knippen en zagen. De dikte van het materiaal speelt ook een rol; een dikte van minimaal 13 mm biedt een goede balans tussen veiligheid en draagbaarheid.

Sommige sloten hebben een extra beschermende coating om corrosie te voorkomen en je fiets te beschermen tegen krassen. Let ook op het gewicht; zwaardere sloten bieden vaak meer veiligheid, maar zijn minder handzaam. Kies een slot waarvan het materiaal en gewicht passen bij jouw dagelijkse gebruik en de omgeving waar je je fiets parkeert.

Wat is volgens de Consumentenbond het beste fietsslot?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond het beste fietsslot vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers het beste fietsslot?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers het beste fietsslot vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens de ANWB het beste fietsslot?

Het beste fietsslot volgens de ANWB is de ABUS - IVEN Chain 8210. Dit slot staat bekend om zijn robuuste bouw en hoge mate van veiligheid. De 8 mm dikke schakels, omhuld met een functionele, duurzame textielhoes, beschermen je fiets tegen krassen en diefstal. 

Veelgestelde vragen over fietssloten van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen