Je bent gek op je bakfiets, maar soms wil je ook een snelle tocht maken zonder te moeten zwoegen om jezelf én de fiets heuvelop te krijgen. De beste elektrische fietsen zijn de perfecte oplossing voor zowel dagelijkse woon-werkverkeer als recreatieve tochten!

Wat zijn de beste elektrische fietsen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste elektrische fietsen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste elektrische fietsen van 2024

1. Beste elektrische fiets: Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

1. Beste elektrische fiets: Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

Belangrijke specificaties:

2. Geen montage nodig, opvouwbaar voor opslag, veelzijdige banden, uitstekende waarde: Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

2. Geen montage nodig, opvouwbaar voor opslag, veelzijdige banden, uitstekende waarde: Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

Belangrijke specificaties:

De Lectric XP 3.0 Step-Thru elektrische fiets heeft veel lof gekregen vanwege zijn indrukwekkende waarde, pendelvriendelijke kenmerken en veelzijdigheid. Deze opvouwbare e-bike met dikke banden, verkrijgbaar in stap-over of stap-door frame opties, is uitgerust met een krachtige 500W motor die via trapondersteuning snelheden tot 28 mph kan bereiken, waardoor het een ideale keuze is voor stadsforenzen. Zoals opgemerkt door testers, dragen het vermogen van de fiets om heuvels te beklimmen, de verstelbare stuurhoogte en het uitgebreide versnellingsbereik bij aan de algehele aantrekkingskracht. De geïntegreerde verlichting, stalen spatborden en bagagedrager verbeteren de praktische bruikbaarheid voor dagelijks gebruik.

Volgens recensenten zijn de opvallende kenmerken van de Lectric XP 3.0 Step-Thru onder andere een frame-geïntegreerde bagagedrager, een gebruiksvriendelijke interface en een verwijderbare batterij, die bijdragen aan het gebruiksgemak en de veelzijdigheid. Ondanks deze sterke punten hebben sommige gebruikers melding gemaakt van problemen zoals plotselinge motoruitschakelingen, overdreven maximale bereik schattingen en zorgen over het gewicht en de grip van de fiets.

De betaalbaarheid, de vereiste geen montage, en de mogelijkheid om snelheden van Klasse 2 of Klasse 3 te bereiken maken de Lectric XP 3.0 Step-Thru een overtuigende keuze. De bredere banden, het opvouwbare ontwerp en een bagagedrager die tot 150 lbs kan dragen, zijn geprezen om hun praktische bruikbaarheid en gemak. Echter, de kleinere wielen en de waargenomen kwaliteit van de opvouwbare pedalen zijn genoemd als mogelijke verbeterpunten.

In vergelijking met soortgelijke elektrische fietsen op de markt, valt de Lectric XP 3.0 Step-Thru op vanwege zijn indrukwekkende waarde propositie, pendelklaar kenmerken, en sterke prestaties bij het beklimmen van heuvels. Hoewel het uitblinkt in deze gebieden, moeten potentiële kopers rekening houden met de gemelde problemen met motoruitschakelingen, bereik overdrijving, en zorgen over het gewicht en de grip van de fiets. In situaties waar betaalbaarheid en pendelvriendelijke kenmerken van groot belang zijn, presenteert de Lectric XP 3.0 Step-Thru zich als een sterke concurrent.

Concluderend biedt de Lectric XP 3.0 Step-Thru elektrische fiets opmerkelijke waarde met zijn pendelklaar ontwerp, krachtige motor, en veelzijdige kenmerken. Echter, toekomstige kopers moeten de sterke punten afwegen tegen de gemelde beperkingen om een geïnformeerde beslissing te nemen. Met zijn indrukwekkende prestaties en praktische ontwerp, is het een competitieve optie op de markt voor elektrische fietsen.

Voordelen Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
 • Indrukwekkend waardevoorstel
 • Vriendelijk voor forenzen
 • Veelzijdig
Nadelen Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
 • Plotse motoruitschakelingen
 • Overdreven schattingen van maximale reikwijdte
 • Zorgen over het gewicht van de fiets en losheid van de grip

3. Veelzijdige ebike met dikke banden: Aventon Aventure.2 Step-Through

3. Veelzijdige ebike met dikke banden: Aventon Aventure.2 Step-Through

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op de Aventon Aventure.2 Step-Through elektrische fiets. Met een krachtige 750W naafmotor, een geïntegreerde batterij van 720Wh en een 8-speed versnellingssysteem, biedt deze e-bike geweldige prestaties op verschillende terreinen. Voor een prijs van $1,899 krijg je dikke banden, een 80mm verende voorvork, krachtige hydraulische schijfremmen, geïntegreerde verlichting, richtingaanwijzers en een kleurendisplay met een handige app.

Volgens beoordelingen biedt de Aventure.2 een leuke rit met uitstekende grip en stabiliteit, vooral in uitdagende omstandigheden zoals sneeuw. De snelle respons van de motor en de mogelijkheid om via een app 28mph trapondersteuning te ontgrendelen, maken het geschikt voor woon-werkverkeer en off-road avonturen. Zoals een review opmerkt: "De motor is sterk en reageert snel, met een responsief trapondersteuningssysteem."

De verbeterde functies van de fiets, waaronder een nieuwe koppelsensor, verbeterde achterlichten met richtingaanwijzers en een duurzame verpakkingsaanpak, dragen bij aan de verbeterde prestaties en gebruiksvriendelijkheid. De koppelsensor zorgt voor een bijna onmiddellijke motorrespons, waardoor het gemakkelijker is om lastig terrein te navigeren, terwijl het kleurenscherm het selecteren van trapondersteuningsniveaus eenvoudig maakt.

Ondanks zijn sterke punten heeft de Aventon Aventure.2 ook enkele nadelen. Het gewicht van 77 pond kan het manoeuvreren lastig maken en de verende voorvork is mogelijk een zwak punt. Bovendien kunnen de grote banden lawaai en weerstand veroorzaken, en sommige gebruikers hebben zorgen geuit over het ontbreken van een hoorn of bel en problemen met de handige app.

In vergelijking met andere elektrische fietsen onderscheidt de Aventure.2 zich door zijn comfortabele rit, solide batterijbereik van maximaal 60 mijl met trapondersteuning, en de veelzijdigheid op verschillende terreinen. De geïntegreerde verlichting, richtingaanwijzers en de mogelijkheid om hem in te stellen voor klasse 2 of klasse 3 gebruik verhogen verder zijn aantrekkingskracht.

Hoewel de Aventure.2 misschien niet de lichtste of meest draagbare optie is, maken zijn indrukwekkende prestaties, rijke functies en verbeterde capaciteiten het een sterke concurrent op de markt voor elektrische fietsen. Zoals een review concludeert: "De Aventon Aventure.2 wordt beschouwd als een sterke concurrent voor kopers die op zoek zijn naar een fat-tire e-bike met zijn comfortabele rit, solide batterijbereik en veelzijdigheid op verschillende terreinen."

Kortom, de Aventon Aventure.2 Step-Through elektrische fiets biedt een uitzonderlijke mix van kracht, veelzijdigheid en functies, waardoor het een overtuigende keuze is voor rijders die op zoek zijn naar een high-performance elektrische fiets die uitblinkt in verschillende rijscenario's.

Voordelen Aventon Aventure.2 Step-Through
 • Indrukwekkende prestaties op verschillende terreinen
 • Solide batterijbereik tot 60 mijl op trapondersteuning
 • Veelzijdig ontwerp met geïntegreerde verlichting en richtingaanwijzers
Nadelen Aventon Aventure.2 Step-Through
 • Zwaar gewicht van 77 pond kan manoeuvreren lastig maken
 • Verende voorvork geïdentificeerd als potentiële zwakte
 • Sommige gebruikers hebben zorgen geuit over het ontbreken van een hoorn of bel en problemen met de bijbehorende app

4. Voordelige prijs, Klasse 3 snelheden, ingebouwde batterij, comfortabele vering: Ride1Up Turris XR

4. Voordelige prijs, Klasse 3 snelheden, ingebouwde batterij, comfortabele vering: Ride1Up Turris XR

Belangrijke specificaties:

5. Rad Power Bikes RadRunner

5. Rad Power Bikes RadRunner

Belangrijke specificaties:

Wielmaat: 20 Inch

De Rad Power Bikes RadRunner is een zeer aanpasbare elektrische fiets die uitblinkt in het vervoeren van vracht, waardoor het een veelzijdige optie is voor een breed scala aan gebruikers. De RadRunner Plus, een verbeterde versie, is door Electrek beschreven als "de meest capabele elektrische fiets", die voortbouwt op het klassieke RadRunner-ontwerp met verbeterde functies. Met een 750W motor en een 672Wh batterij die een bereik van 25-45 mijl biedt, wordt de RadRunner Plus geprezen om zijn extreme bruikbaarheid, geschikt voor rijders van verschillende lengtes en met praktische accessoires zoals het passagierspakket, accessoirebevestigingen voor rekken en manden, en een middenconsole voor extra opslag.

De aanpasbaarheid en vrachtvervoermogelijkheden van de RadRunner onderscheiden het in de markt, zoals benadrukt door CNN Underscored, dat opmerkt: "De RadRunner2 is zeer aanpasbaar, en Rad Power Bikes biedt een overvloed aan accessoires om je eigen stijl te creëren." Dit maakt het een ideale keuze voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige elektrische fiets die kan worden aangepast aan hun specifieke behoeften.

In vergelijking met zijn tegenhangers, zoals de RadCity en Aventon Level, valt de RadRunner op door zijn nadruk op bruikbaarheid en aanpassingsvermogen in plaats van pure snelheid. Zoals Micah Toll deelt in zijn review op Electrek, richten de RadCity en Aventon Level zich op forenzen en snelheid, terwijl de RadRunner een sterke nadruk legt op veelzijdigheid en praktisch gebruik, waardoor het geschikt is voor verschillende gebruiksscenario's.

De RadRunner heeft echter concurrentie in de categorie van de bromfiets-achtige e-bikes van de ONYX RCR en Juiced HyperScorpion, die hogere snelheden en krachtige motoren bieden. Ook de Ariel Rider D Class, beschreven als over-gemotoriseerd, concurreert in een vergelijkbare ruimte. Ondanks dit geeft de focus van de RadRunner op bruikbaarheid en aanpassing het een unieke voorsprong, waardoor het een krachtige optie is voor individuen die op zoek zijn naar een aanpasbare elektrische fiets met een sterke nadruk op vrachtvervoermogelijkheden.

Tot slot, de Rad Power Bikes RadRunner valt op als een zeer aanpasbare elektrische fiets met uitzonderlijke vrachtvervoermogelijkheden, waardoor het een topkeuze is voor gebruikers die bruikbaarheid en praktisch gebruik prioriteren. De veelzijdigheid en het vermogen om een breed scala aan gebruiksscenario's te accommoderen maken het een aantrekkelijke optie in de markt voor elektrische fietsen, ondanks de concurrentie van modellen die snelheid en kracht prioriteren. Zoals opgemerkt door beoordelaars, maken de aanpassingsopties en de focus op bruikbaarheid van de RadRunner het een opvallende keuze voor individuen die op zoek zijn naar een zeer veelzijdige elektrische fiets.

Voordelen Rad Power Bikes RadRunner
 • Ze zijn zeer aanpasbaar.
Nadelen Rad Power Bikes RadRunner
 • Ze hebben concurrentie van snellere e-bikes.

Hoe kies je de beste elektrische fiets?

Een elektrische fiets en bijvoorbeeld een gewone transportfiets lijken erg op elkaar. De ene verschilt nauwelijks van de andere. Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen. Welke het beste voor jou is, hangt af van jouw behoeften. Ik leg hieronder uit waar je op let bij de aankoop van een elektrische fiets.

Verschillende elektrische fietsen

Niet alle elektrische fietsen werken hetzelfde. Om dezelfde reden is de beste elektrische fiets net zo stil als bijvoorbeeld de beste mamafiets. Er zijn verschillende types om uit te kiezen.

Pedelec bike

Bij deze e-bike staan de motor en de trappers in verbinding met elkaar. Pas wanneer je gaat trappen, komt er ondersteuning. De motor heeft een maximale capaciteit van 0,25 kW en hij kan niet sneller dan 25 kilometer per uur.

Speed pedelec

Een speed pedelec fiets biedt elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Om deze fiets te gebruiken, heb je daarom een kentekenbewijs nodig om op de openbare weg te fietsen. Je moet ook een helm dragen.

blauwe elektrische minifiets in canyon

De actieradius (accuduur)

De actieradius van een elektrische fiets is de afstand die je ermee aflegt voordat je de batterij weer op moet laden. Dit is een ingewikkeld rekensommetje, want eigenschappen zoals het gewicht van de fiets, maar ook die van de rijder en de kracht van de batterij tellen allemaal mee.

Gemiddeld fiets je met een fiets die een lichtere accu heeft, ongeveer 25 kilometer (met trapondersteuning). Heeft je fiets een krachtigere accu, dan is dit ongeveer 80 kilometer.

Gewicht en formaat

Het gewicht van een elektrische fiets is een belangrijke factor voor zowel het rijcomfort als het vervoer. Lichtere e-bikes, vaak rond de 20 kg, zijn gemakkelijker te hanteren en te vervoeren. Dit is vooral handig als je de fiets vaak moet tillen, bijvoorbeeld bij trappen of openbaar vervoer.

Ze zijn vaak ook te zwaar om op het dak van je auto te vervoeren, en bij het kiezen van een fietsendrager moet je ook goed kijken dat deze het gewicht aankan.

Gebruiksgemak

Vouwfietsen zijn gemakkelijk op te bergen. Je neemt ze bovendien eenvoudig mee de trein of de bus in. Hou er wel rekening mee dat ze nog steeds aan de zware kant zijn.

Vind je het idee van een vouwfiets maar niets, dan is er altijd nog de optie om de beste elektrische step te kopen. Deze nemen vaak minder ruimte in beslag, maar hou er rekening mee dat niet alle elektrische steppen toegestaan zijn op de openbare weg.

Gezondheid en actief blijven

Eigenlijk is het niet nodig om je te vertellen dat fietsen gezond is, maar wist je dat fietsen op een elektrische fiets ook gezond is? Bij de meeste e-bikes moet je namelijk nog steeds zelf trappen, maar er is minder lichamelijke inspanning vereist. Wanneer je een goede fietscomputer hebt, verteld deze je niet alleen de route, maar ook de kilometers die je gemaakt hebt. Handig!

Laat de meeste inspanning over aan je kind op zijn goede kinderfiets, terwijl je toch aan je eigen conditie werkt op je e-bike. Ben je van plan een lange fietstocht te maken, dan is een goede fietsbroek overigens geen overbodige luxe. Een goede trekkingfiets – al dan niet elektrisch – is overigens een must bij lange fietstochten.

Tijdens het fietsen komt je hele lichaam in actie. Als je de pedalen trapt, werken niet alleen je benen, maar je hele lichaam: je armen, schouders, buikspieren, enzovoorts. Belangrijk is dat je beweging krijgt als je op een elektrische fiets rijdt. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld op een brommer of scooter.1Jelle van der Weerd, BikeVision.nl (n.d.). 'Top 10 bewezen (gezondheids)voordelen van fietsen'

Zit je op een goed zadel, en dan specifiek een fietszadel voor dames, of een voor mannen, dan weet je dat je de beste ritjes van je leven maakt met je nieuwe elektrische fiets. Vergeet niet een fietsslot en een goede fietspomp te kopen om je aankoop te beschermen!

Wat is volgens de Consumentenbond de beste elektrische fiets?

De beste elektrische fiets volgens Consumentenbond is de Cube Supreme Hybrid SLX 625. Deze e-bike blinkt uit in prestaties dankzij de krachtige Bosch Performance CX motor en de grote 625Wh accu voor een indrukwekkend bereik.

Het comfortabele frame en de hoogwaardige afwerking zorgen voor een soepele rijervaring. Met zijn geavanceerde functies en betrouwbare prestaties is de Cube Supreme Hybrid SLX 625 een topkeuze voor zowel dagelijkse ritten als langere tochten.

Wat is volgens Fietsenwinkel.nl de beste elektrische fiets?

De beste elektrische fiets volgens Fietsenwinkel.nl is de Cortina E-Nite MM N7 2023. Deze stijlvolle e-bike is uitgerust met een krachtige middenmotor voor soepele ondersteuning en een Shimano Nexus 7-versnellingsnaaf voor optimaal rijcomfort.

De geïntegreerde accu zorgt voor een strak design en biedt een ruim bereik voor lange fietstochten. Met zijn moderne uitstraling en hoogwaardige componenten is de Cortina E-Nite MM N7 2023 een uitstekende keuze voor zowel stadsritten als recreatief gebruik.

Veelgestelde vragen over elektrische fietsen van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen! ⚡️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen