Ken je dat gevoel, vlak nadat je nieuwe nagels hebt? Als ik net een nieuwe manicure heb, kan ik er wel de hele dag naar kijken. Met de beste gellak blijft het allemaal nóg langer mooi zitten, maar dan moet je wel een goed lakje weten te vinden.

Om jou de moeite te besparen ben ik diep in de wereld van gellak gedoken en staan hier mijn bevindingen op een rij: een top 5 met de beste gellak voor iedereen, en nog veel meer advies.

De 5 beste gellakken in een oogopslag

 1. CCO Shellac - Het kost wat, maar een betere gellak is er niet te vinden!
 2. Essie Gel Couture - Deze gellak van Essie heeft de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.
 3. SensatioNail Gellak - Doe jij jouw gellak het liefst met een led-nagellamp? SensatioNail Gellak is wat je zoekt!
 4. Sally Hansen Miracle Gel - De Sally Hansen Miracle Gel is de beste combinatie van nagellak en gellak.
 5. Golden Rose Extreme Gel Shine - Deze gellak geeft je prachtige nagels voor een laag prijsje.

Hoe gebruik je gellak en wat heb je allemaal nodig?

Gellak is gemiddeld sterker dan gewone nagellak. Het resultaat gaat langer mee, maar dat is niet het enige verschil. Er zijn meerdere soorten gellak die je allemaal op een andere manier gebruikt.

Soorten gellak

In grote lijnen zijn er twee verschillende soorten gellak: gellak die je met een speciale lamp uithardt en gellak die uit zichzelf opdroogt.

Het lijkt makkelijker om te kiezen voor gellak die uit zichzelf opdroogt. Een nagellamp kopen is niet nodig en je bent sneller klaar met je manicure. Dat zijn fijne voordelen, maar gellak waarbij je een lamp gebruikt heeft een ander voordeel: de lak is sterker en het resultaat blijft langer mooi.

nagellak drogen in lamp

Het verschil tussen een uv-lamp en led-lamp

Led- en uv-nagellampen gebruik je beide om gellak uit te harden. De gellak moet daar wel de juiste soort voor zijn. In de productomschrijving van gellak lees je of je een nagellamp nodig hebt.

Heb je een lamp nodig, dan kies je uit twee soorten: de uv-nagellamp en de led-nagellamp. Beide apparaten werken op hun eigen manier, waardoor er een paar praktische verschillen zijn.

De led-variant werkt het snelst en gaat het langst mee. Aan de andere kant is de uv-lamp gemiddeld een stuk goedkoper.

Als je liever niet teveel investeert en alleen je eigen nagels doet, is de uv-lamp een prima keuze. Wil je op professionele basis regelmatig gellak gebruiken? Met een led-nagellamp bespaar je in dat geval kostbare tijd, want die droogt je gellak sneller.

Base coat en top coat

Zelfs de beste nagellak brengt mooier aan en gaat langer mee met een base coat en top coat. Hetzelfde geldt voor gellak! Vooral als je gellak met een nagellamp aanbrengt, is de base coat belangrijk om je nagels te beschermen. Dankzij de base coat begin je met een egale basis en beschadigt de gellak je nagels niet.

Top coats zijn niet nodig om je eigen nagel te beschermen, maar wel om jouw prachtige werk te beschermen! Na al die moeite is het wel zo fijn als de gellak zo lang mogelijk mee gaat. Seal the deal met een top coat en je nieuwe nagels blijven langer mooi.

Een goede nagelverharder is geen base of top coat. Het verhardt je nagels. Dit is dus vooral ideaal voor wanneer je stevigere nagels wilt – met of zonder nagellak erbovenop.

De beste gellakken op een rij

Maak eerst je nagels schoon en breng vervolgens een laagje base coat aan. Hard het laagje base coat uit onder de nagellamp. Doe dit voor 30 seconden met een led-lamp of 60 seconden met een uv-lamp.

Als de base coat goed uitgehard is, breng je laagje voor laagje de gellak aan. Elke laagje hard je weer uit onder de lamp: 1 minuut met een led-lamp of 2 minuten met een uv-lamp.

Een top coat is geen vereiste, maar geeft je nagels een prachtige glans. Je manicure gaat er ook langer door mee, dus het is zeker de overweging waard.

Resultaten

Als beginner is deze manier van nagellak aanbrengen zeker even wennen. Na wat oefening mag het resultaat er zeker zijn!

Deze gellak blijft ontzettend lang mooi. Vooral met de top coat hoef je de gellak eigenlijk pas weer te verwijderen of vervangen als je nagels te ver uitgroeien. Afbrokkelende randjes aan je nagels zijn in ieder geval nergens te bespeuren, ook niet na een week of twee.

Conclusie

In deze gellak valt geen barst te krijgen! Het kost je een kleine investering en wat oefening om de gellak mooi aan te brengen, maar het resultaat krijg je niet kapot en blijft in prachtige conditie.

Voordelen:

 • Deze gellak is erg sterk
 • Het resultaat blijft erg lang mooi
 • Geen afbrokkelende randjes

Nadelen:

 • De prijs is hoog
 • Als beginner is de manier van aanbrengen even wennen

Naast de gellak raadt Essie wel aan om een top coat te gebruiken. De base coat mag je weglaten.

Breng een laagje van de gellak aan en wacht tot deze droog is. Dit duurt iets langer dan bij gewone nagellak het geval is. Het eerste laagje dekt redelijk goed, maar een tweede laagje maakt het feestje op je nagels compleet.

Vervolgens breng je de top coat aan en wacht je tot die helemaal droog is. Je ziet direct de prachtige glans! ✨

Resultaten

De gellak heeft van zichzelf een mooie glans, maar het is de top coat die je nagels die kenmerkende gelnagelglans geeft. Een laagje gellak geeft een mooie kleur en het tweede laagje maakt de dekking compleet.

Zoals beloofd blijft de gellak een paar weken zitten. Het verschil met een gellak waar je een lamp bij gebruikt is op termijn wel te merken. Na iets meer dan een week vertonen de randjes helaas de eerste tekenen van verval ...

Dat is jammer, maar al met al blijven je nagels meer dan een week piekfijn en dat is een flinke prestatie voor een gellak die je niet uit hoeft te harden.

Conclusie

Omdat je deze gellak zonder lamp aanbrengt, is hij zeer geschikt voor beginners. Je lakt net zoals je met gewone nagellak zou doen, maar in dit geval eindig je met een prachtige glans en een resultaat dat langer meegaat!

Voordelen:

 • Geeft een prachtige kleur en glans
 • Deze gellak breng je makkelijk aan
 • Het resultaat blijft lang mooi

Nadelen:

 • Na verloop van tijd beginnen de randjes af te brokkelen

De meeste gellak kun je ook met een uv-lamp uitharden, maar in dit geval staan er alleen instructies voor een led-lamp.

Een base coat en top coat kun je er eventueel ook bij pakken. Die staan niet omschreven als vereisten, maar helpen wel voor een mooier en sterker resultaat.

Breng eerst de base coat aan en hard die uit met de lamp. Breng daarna een dun laagje SensatioNail gellak aan. Deze gellak is sneldrogend en is na minder dan een halve minuut onder de lamp uitgehard!

Herhaal deze stappen met ongeveer 3 laagjes. Als het goed is heb je dan een mooie dekking. Als je eerder tevreden bent, stop je na 2 laagjes en vice versa. Maak het eventueel af met een top coat en je bent klaar.

Resultaten

De sneldrogende eigenschap klinkt goed! Let er wel op dat je echt dunne laagjes aanbrengt. Hoe dikker het laagje, hoe langer het duurt voor de gellak uithardt.

De kleur van de gellak komt erg mooi uit en de lak heeft een subtiel glansje gekregen. Het eindresultaat blijft ongeveer twee weken netjes zitten. Daarna groeien de nagels te ver uit en wordt het tijd voor wat afwisseling.

Conclusie

Voor een gellak die je met een lamp uit moet harden, gaat het allemaal snel en soepel! Je nieuwe manicure ziet er direct netjes uit, en dat blijft ook een paar weken zo.

Voordelen:

 • De gellak droogt snel
 • Heeft een rijke kleur
 • Het resultaat blijft lang zitten

Nadelen:

 • Je kunt deze gellak alleen met een led-lamp laten drogen

Zorg er allereerst voor dat je nagels schoon en droog zijn. Vanwege de 2-in-1 formule is een base coat niet nodig.

Je brengt deze gellak net als gewone nagellak aan: laagje voor laagje. Na 2 laagjes heb je een mooie dekking. Lak de lagen dun, zodat de gellak tussendoor beter opdroogt. Maak het af met de top coat en je hebt een gloednieuwe manicure.

Resultaten

De korte droogtijd van deze gellak is een aangename verrassing. De top coat geeft direct een geweldige glans die lang blijft zitten. Na een week ziet het er nog steeds uit alsof je nét je nagels hebt gedaan!

Ongeveer anderhalve week na het aanbrengen vormen de eerste scheurtjes. Dit verschilt echter per persoon; de lak blijft langer mooi als je jouw nagels niet zo intensief gebruikt. Werk je veel met je handen, ga er dan van uit dat je lak relatief sneller scheurt.

De gellak blijft dus redelijk lang goed, maar ik adviseer wel om te lak te verwijderen of opnieuw te doen zodra het afbrokkelen begint. Als het eenmaal verder scheurt, wordt het er niet mooier op.

Conclusie

Omdat je geen lamp én base coat nodig hebt, is deze formule ontzettend gebruiksvriendelijk, ook voor beginners. De glans is prachtig en de lak gaat lang genoeg mee om tot 2 weken plezier van te hebben.

Voordelen:

 • Voor deze gellak is geen lamp nodig
 • De gellak droogt snel op
 • Geeft een prachtige glans

Nadelen:

 • Slijt niet mooi: meteen verwijderen als het begint af te brokkelen

Je begint met de base coat en brengt daarna 2 à 3 laagjes Extreme Gel Shine aan. Wanneer die laagjes zijn opgedroogd, maak je het af met een laagje van de top coat.

Resultaten

De kleur is van zichzelf mooi en bouwt met een paar laagjes goed op. Je merkt echt dat de base coat en top coat verschil maken. Het resultaat ziet er egaler uit en voelt steviger aan. Zoals verwacht geeft de top coat die prachtige gellakglans!

Van een goedkoper product heb ik niet te hoogste verwachtingen, maar deze gellak blijft best goed zitten. Een hele week zonder beschadigingen is een prima prestatie, vooral omdat gellak waar je geen nagellamp bij gebruikt gemiddeld iets zwakker is.

Conclusie

Het is écht mogelijk om voor een lage prijs fijne gellak te vinden! Deze gellak presteert niet zo goed als de luxere varianten, maar komt aardig in de buurt ondanks zijn prijs.

Voordelen:

 • Deze gellak is vriendelijk geprijsd
 • De kleuren komen mooi uit
 • Makkelijk in gebruik

Nadelen:

 • Andere gellakken blijven langer mooi

Gellak, hoe maak je de beste koop?

Het ene gellakje is de ander niet. Het gebruik en de resultaten verschillen per lakje, en daarom let je op de volgende eigenschappen om de beste gellak voor jou te kiezen. 💅

Wel of geen nagellamp?

Het grootste verschil tussen gellak soorten zit in de manier waarop het opdroogt. Gellak waarbij je een nagellamp gebruikt kost ten eerste meer tijd en moeite om aan te brengen. Deze gellak is meestal duurder, vooral als je daarnaast een led- of uv-lamp aan moet schaffen.

De lamp geeft je ook een beetje een extra spa gevoel. Eerst een voetenbad, dan op je gemak je nagels doen, gevolgd door een goed boek. De ultieme manier van relaxen! Mooie nagels dragen hier zeker aan bij.

Het klinkt zo alsof gellak met een nagellamp alleen maar nadelen heeft. Het tegendeel is waar, want deze soort gellak hardt op een heel andere manier uit. Het resultaat is gemiddeld sterker en gaat langer mee.

Gellak die je met een nagellamp uithardt is ten slotte ook slijtvast. Zelfdrogende nagellak vertoont na een tijdje vaak scheurtjes, of begint met afbrokkelen. Bij gellak die je met een lamp uithardt heb je dat probleem niet, of in ieder geval aanzienlijk minder.

Base coat en top coat

Een base coat en top coat wordt bijna altijd aangeraden, maar of je het echt nodig hebt verschilt per gellak. Bij de Essie Gel Couture heb je bijvoorbeeld een top coat nodig. Laat je die weg, dan slijt je nagellak een stuk sneller.

Houd ook rekening met de extra kosten van een coating als dat nodig is. Gelukkig zijn base coats en top coats makkelijk in gebruik; je brengt ze aan als een extra laagje nagellak.

roze gelakte nagels

Hoe lang blijft de gellak mooi

Je wilt zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe manicure. Hoe lang gellak mooi blijft, hangt af van meerdere dingen zoals de soort gellak, het merk en de prijs.

Over het algemeen kun je er van uit gaan dat een gellak bij correct gebruik minstens een week mooi blijft. Na ongeveer twee weken begin je de eerste slijtage te zien en de sterkste gellakjes blijven wel drie weken mooi!

Veelgestelde vragen over gellak

Hoe haal je gellak eraf?

Hoe je gellak verwijdert, hangt af van de soort. Voor sommige gellakjes heb je een speciale remover nodig en anderen verwijder je met een gewone nagellak remover. Gebruik je een peel off base coat, dan trek je de gellak in één laagje voorzichtig van je nagels af. Bekijk de verpakking van jouw gellak en lees hoe je de desbetreffende gellak verwijdert.

Hoelang blijft gellak zitten?

Hoelang gellak blijft zitten, hangt af van de soort. Alle soorten blijven ongeveer een week mooi. Sterkere soorten gellak blijven 2 tot 3 weken mooi zitten.

Wat voor nagellamp heb je nodig om gellak aan te brengen?

Je hebt niet voor alle soorten gellak een nagellamp nodig. Let op de soort die je aanschaft. Heb je een lamp nodig, dan gebruik je een led- of uv-lamp. In een uitzonderlijk geval kun je alleen de led-variant gebruiken. Als dat zo is, lees je dat terug bij de producteigenschappen.

Conclusie

De allerbeste gellak is de CCO Shellac! Gebruik je liever een zelfdrogende gellak, laat de lamp dan links liggen en bekijk de Essie Gel Couture op nummer twee!

Hopelijk heb je weer wat geleerd en ben je klaar om een keuze te maken! Laat je het even weten? 👇

Was dit artikel behulpzaam?