Ben je op zoek naar de beste kolomboormachine voor jouw werkplaats of hobbyprojecten? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de belangrijkste kenmerken van top kolomboormachines. Ontdek samen met ons welke kolomboormachine het beste past bij jouw specifieke boorbehoeften, zodat je elk project met precisie en gemak kunt aanpakken.

Wat zijn de beste kolomboormachines van 2024?

Dit zijn de top 5 beste kolomboormachines op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste kolomboormachines van 2024

1. Beste kolomboor: Bosch PBD 40

1. Beste kolomboor: Bosch PBD 40

Belangrijke specificaties:

Vermogen: 710 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Aantal snelheden: 0
Type boorkop: Snelspanboorkop
Max capaciteit boren in metaal: 13 mm
Product hoogte: 330 cm
Product lengte: 35 cm
Product breedte: 650 cm

De Bosch PBD 40 biedt de perfecte combinatie van precisie en gemak. Met het digitale display kan ik eenvoudig boorsnelheden en -dieptes aflezen, terwijl het traploos instelbare toerental zorgt voor optimale aanpassing aan het materiaal. De machine heeft een snelspanklem om zelfs ronde materialen stevig vast te houden en een sleutelloze precisieboorhouder die de boor automatisch naspant voor extra gemak. Met de aandrijving met twee standen kan de PBD 40 zowel een hoog vermogen als een hoge snelheid leveren, waardoor hij ideaal is voor een breed scala aan klussen in hout, metaal en aluminium.

De Bosch PBD 40 heeft verschillende handige functies, zoals een geïntegreerde laser voor nauwkeurig boren en LED-verlichting voor een goed verlicht werkgebied. De machine is uitgerust met Bosch Electronic voor exacte toerentalinstellingen en Constant Electronic voor een gelijkblijvend toerental, zelfs bij zware belasting. Met de snelspanklem kan ik zelfs ronde werkstukken eenvoudig bevestigen voor een nauwkeurig boorresultaat. De parallelgeleider en het grote werkblad zorgen voor een precieze en veilige positionering van het werkstuk, terwijl het draaiwiel met geïntegreerde softgrip zorgt voor een gecontroleerde en comfortabele boorvoortgang.

Volgens gebruikersreviews is het werken met de Bosch PBD 40 een waar genot. De precisie van de diepte-aanslag wordt zeer gewaardeerd, evenals de digitale weergave van de diepte-instelling. Het instellen van het juiste toerental voor verschillende materialen is eenvoudig en het toerental blijft constant, zelfs bij zware belasting. De machine heeft voldoende kracht voor de gemiddelde gebruiker, maar het vastzetten van het werkstuk is een must vanwege de tandwieloverbrenging. Enkele kleine nadelen zijn dat het laserkruis niet altijd zichtbaar is bij grote boren en dat de verlichting enigszins wordt weerkaatst door de aluminium voet.

Al met al biedt de Bosch PBD 40 echt waar voor je geld. Het is een nauwkeurige en solide kolomboormachine die perfect is voor semi-professioneel gebruik. Het digitale display voor toerental en boordiepte werkt nauwkeurig en de machine heeft handige functies zoals een laserkruis en LED-verlichting. Het gewicht van de machine maakt het ook gemakkelijk om hem te verplaatsen. Het enige nadeel is dat de kolom iets langer had mogen zijn voor het boren van gaatjes in kopse kanten van latjes.

Kortom, de Bosch PBD 40 is gewoon een uitstekende kolomboormachine die zorgt voor precisie, gemak en betrouwbaarheid. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en is ideaal voor doe-het-zelvers en semi-professionele gebruikers die op zoek zijn naar een nauwkeurige en veelzijdige boormachine. 💪

Voordelen Bosch PBD 40
 • Krachtig en precies
 • Eenvoudig instellen van boordiepte met aluminium draaiwiel en digitale display
 • Nauwkeurige en veilige positionering van het werkstuk met parallelgeleider en groot werkblad
Nadelen Bosch PBD 40
 • Laserkruis niet altijd zichtbaar bij grote boren
 • Verlichting wordt enigszins weerkaatst door de aluminium voet
 • Kolom had iets langer mogen zijn voor boren van gaatjes in kopse kanten van latjes

2. Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W

2. Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W

Belangrijke specificaties:

Vermogen: 500 W
Aantal snelheden: 5
Type boorkop: Snelspanboorkop
Product hoogte: 63 cm
Product lengte: 46 cm
Product breedte: 25.50 cm

De Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W is echt een krachtpatser! Met zijn vermogen van 500 W en een maximale snelheid van 2.600 rpm, kan ik met gemak door verschillende materialen boren, zoals metaal, kunststof, hardhout en zachthout. En weet je wat het nog beter maakt? Het heeft een lasercentreerapparaat, waardoor ik mijn boor altijd precies kan positioneren. Geen giswerk meer!

Wat ik echt geweldig vind aan deze boormachine is het uitgebreide snelheidsbereik. Met vijf verschillende snelheidsinstellingen kan ik elke boorwerkzaamheid aan. En het klembereik van 3 tot 16 mm zorgt ervoor dat ik verschillende maten boren kan gebruiken. Super handig!

En wacht, er is meer! De boormachine heeft ook nog een kantelbare tafel met een hoekbereik van 45° - 0° - 45°. Dit betekent dat ik onder elke gewenste hoek kan boren. Geen klus is te moeilijk voor mij en mijn Scheppach Kolomboormachine DP16VLS!

Oké, laten we eerlijk zijn. Er zijn een paar negatieve beoordelingen van gebruikers. Sommige mensen klagen over wiebeligheid en onnauwkeurige boorresultaten. En er zijn zelfs mensen die zeggen dat de laser kapot was bij levering. Dat is natuurlijk niet goed. Het kan de bruikbaarheid van de boormachine beïnvloeden.

Maar niet getreurd! Er zijn ook positieve beoordelingen van gebruikers die de boormachine perfect vinden voor thuisgebruik. Ze zeggen dat het handig in gebruik is en goed genoeg presteert voor niet-professioneel gebruik. Maar ik moet wel eerlijk zijn, sommige mensen vinden de kwaliteit van de boormachine matig.

Als ik deze boormachine vergelijk met andere kolomboormachines in dezelfde prijsklasse, dan heeft de Scheppach Kolomboormachine DP16VLS wel een paar unieke kenmerken. De lasercentreerapparaat en het uitgebreide snelheidsbereik zijn echt fantastisch. Ze maken het gebruiksgemak en de precisie van de boormachine veel beter. Maar nogmaals, ik moet wel zeggen dat sommige gebruikers problemen hebben ondervonden met de bouwkwaliteit en de nauwkeurigheid van de boorresultaten.

Al met al is de Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W een veelzijdige boormachine met een paar handige functies. Ik denk dat het perfect is voor thuisgebruik, maar als je professioneel aan de slag wilt, zijn er waarschijnlijk betere opties beschikbaar. Dus, als je op zoek bent naar een boormachine die veel kan en toch betaalbaar is, dan is de Scheppach Kolomboormachine DP16VLS zeker het overwegen waard! 💪

Voordelen Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W
 • Geschikt voor het bewerken van verschillende materialen
 • Uitgebreid snelheidsbereik en klembereik
 • Handig in gebruik voor niet-professioneel gebruik
Nadelen Scheppach Kolomboormachine DP16VLS 500 W
 • Negatieve beoordelingen over bouwkwaliteit en nauwkeurigheid
 • Mogelijke problemen met wiebelende voet en defecte laser
 • Matige kwaliteit in vergelijking met andere kolomboormachines in dezelfde prijsklasse

3. FERM Kolomboormachine 350W 13mm

3. FERM Kolomboormachine 350W 13mm

Belangrijke specificaties:

Vermogen: 350 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Aantal snelheden: 5
Type boorkop: Tandkransboorkop
Max capaciteit boren in metaal: 10 mm

Ik, de FERM Kolomboormachine 350W 13mm - 5 snelheden, ben de perfecte metgezel voor de veeleisende klusser. Met mijn krachtige 350W motor en 5 verschillende snelheden, waarbij ik maximaal 2650 toeren per minuut kan halen, lever ik optimale boorprestaties bij materialen zoals staal en hout.

Een van mijn beste kenmerken is mijn robuuste tandkranskop, waarmee ik verschillende soorten boren stevig kan vasthouden, met een maximale boorcapaciteit van 13 mm. Mijn V-riem aandrijving zit veilig opgeborgen in een metalen behuizing en ik ben uitgerust met een beveiliging om te voorkomen dat ik start wanneer mijn behuizing open staat. Veiligheid staat voorop!

Ik ben ook voorzien van handige functies, zoals een noodknop en een transparante veiligheidskap, zodat je veilig aan de slag kunt. Mijn werktafel is zowel in hoogte verstelbaar als kantelbaar, van 0° tot 45°, wat zorgt voor extra flexibiliteit tijdens het boren. Met mijn boordiepte-aanslag kun je heel precies instellen tot welke diepte ik moet boren, met een maximale boordiepte van 52 mm.

Mijn stabiele, gietijzeren voetplaat heeft schroefgaten, zodat je me gemakkelijk kunt bevestigen op je werkbank. Hierdoor ben ik altijd stabiel tijdens het boren.

Ik word geleverd met een boorkopsleutel en ik heb een vermogen van 350W. Mijn 5 snelheden variëren van 600 tot 2650 toeren per minuut. Ik kan boren met een diameter van 19 mm in hout en 10 mm in staal.

FERM is een gereedschapsmerk van Nederlandse bodem dat al sinds 1965 hoogwaardige powertools en accessoires ontwerpt en ontwikkelt voor de internationale markt. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies wat klussers nodig hebben. Ons assortiment is veelzijdig en ontworpen met kwaliteit, prestaties en ergonomisch design in gedachten.

Gebruikersreviews tonen aan dat de FERM Kolomboormachine 350W 13mm - 5 snelheden positief wordt ontvangen. Klanten vinden me handig in gebruik en zijn tevreden over mijn functionaliteiten. Er is geen negatieve feedback te vinden over mij!

Kortom, ik ben een kwalitatief hoogwaardige machine met een krachtige motor en handige functies. Ik ben de ideale keuze voor de veeleisende klusser die op zoek is naar een betrouwbare kolomboormachine.

Voordelen FERM Kolomboormachine 350W 13mm
 • Krachtige 350W motor
 • 5 verschillende snelheidsinstellingen
 • Robuuste tandkranskop voor het vastzetten van verschillende type boren

4. Einhell TC-BD 450

4. Einhell TC-BD 450

Belangrijke specificaties:

Vermogen: 450 W
Aantal snelheden: 5
Type boorkop: Tandkransboorkop
Max capaciteit boren in metaal: 13 mm
Product hoogte: 0 cm
Product lengte: 0 cm
Product breedte: 0 cm

Recensie: Einhell TC-BD 450 - Een betrouwbare kolomboormachine met handige functies

Ik kan de Einhell TC-BD 450 ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een kolomboormachine voor boor- en schroeftaken. Met mijn driearmige hendel kan ik gemakkelijk precieze boorgaten tot een diepte van 50 millimeter maken. Dankzij de hendel kan ik de juiste hoeveelheid druk uitoefenen, zodat ik altijd de controle heb over mijn klus. Bovendien is de diepteaanslag instelbaar, zodat zelfs beginnende klussers op de juiste diepte kunnen boren.

Met zijn 450 watt motor en 5 versnellingen van 600 tot 2650 toeren per minuut is de TC-BD 450 geschikt voor boren in zowel metaal als hout. Dit maakt het een veelzijdige kolomboormachine die geschikt is voor verschillende materialen. Daarnaast kan de boortafel tot 45 graden worden gekanteld en is deze traploos in hoogte verstelbaar, wat zorgt voor extra flexibiliteit tijdens het werken met de machine.

Wat de Einhell TC-BD 450 echt onderscheidt van eerdere modellen is de extra grote afstand van 104 mm tussen de kolom en het hart van de boor. Dit stelt me in staat om grote werkstukken van hout of metaal op een degelijke manier te voorzien van precieze boorgaten. De kolomboormachine is ook uitgerust met een robuuste tandkransboorkop en een MK2-houder, waarmee ik morse-conusboren en de meest voorkomende boren met een diameter van 1,5 mm tot 13 mm kan gebruiken.

Over het algemeen zijn gebruikers zeer tevreden met de Einhell TC-BD 450. Ze benadrukken de hoge kwaliteit van de machine en vinden het gebruiksgemak erg handig. Sommige gebruikers merken op dat de handleiding beter had kunnen zijn, maar uiteindelijk hebben ze zelf de functies kunnen ontdekken. Een gebruiker merkt op dat de diameterdikte van de ronde kolombuis iets dikker had mogen zijn voor extra gemoedsrust. Een andere gebruiker had graag gezien dat de motor langs de kolom ook naar beneden kon, maar helaas is dit niet mogelijk.

Het enige nadeel dat wordt genoemd in de recensies is de snaar van de kolomboormachine. Het lijkt erop dat sommige gebruikers problemen hebben gehad met de snaar, maar dit lijkt een incidenteel probleem te zijn en niet representatief voor de algehele prestaties van de machine.

Al met al is de Einhell TC-BD 450 een betrouwbare kolomboormachine met handige functies. Het is een veelzijdige machine die geschikt is voor verschillende materialen en klussen. De extra grote afstand tussen de kolom en het hart van de boor stelt me in staat om grote werkstukken nauwkeurig te bewerken. Hoewel er enkele kleine nadelen zijn, zoals de dikte van de kolombuis en het ontbreken van een functie om de motor naar beneden te bewegen, wegen de voordelen van de TC-BD 450 hier ruimschoots tegenop. Het is een solide keuze voor zowel beginnende klussers als ervaren gebruikers. 👍

Voordelen Einhell TC-BD 450
 • Gemakkelijk om precieze boorgaten te maken
 • Geschikt voor verschillende materialen
 • Extra grote afstand tussen kolom en boor voor nauwkeurig werken
Nadelen Einhell TC-BD 450
 • Dikte van de kolombuis had dikker mogen zijn
 • Motor kan niet naar beneden bewegen
 • Incidentele problemen met de snaar

5. Powerplus POWX153 Kolomboormachine 350W Max.

5. Powerplus POWX153 Kolomboormachine 350W Max.

Belangrijke specificaties:

Vermogen: 350 W
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Aantal snelheden: 5
Max capaciteit boren in metaal: 50 mm
Product hoogte: 23 cm
Product lengte: 43.50 cm
Product breedte: 33.50 cm

De Powerplus POWX153 Kolomboormachine is echt een topper! Met mijn vermogen van 350W kan ik moeiteloos door hout en staal boren, tot wel 50 mm diep. 🛠️

Het allerbeste aan mij is dat ik zo gemakkelijk in te stellen ben. Met een paar simpele aanpassingen kan ik de boor en de tafel precies op de juiste hoogte zetten. Zo werk je altijd nauwkeurig en comfortabel. En weet je wat? Ik heb zelfs 5 verschillende snelheden waar je uit kunt kiezen, van 580 min-1 tot 2650 min-1. Zo kun je mij helemaal afstemmen op jouw klus!

Ik ben ook nog eens superstabiel. Met mijn sterke stalen kolom en kantelbare tafel, die tot wel 45° kan kantelen, kun je jouw werkstuk heel precies positioneren. En niet te vergeten, ik ben ook nog eens veilig in gebruik. Ik heb namelijk een beschermkap die ervoor zorgt dat jij je geen zorgen hoeft te maken tijdens het boren. Veiligheid voorop!‍️

En weet je wat het beste is? Ik heb bijna geen onderhoud nodig. Gewoon regelmatig even schoonmaken met een zachte doek en de ventilatiesleuven na elk gebruik reinigen. Zo blijf ik in topconditie!

Even wat technische details: ik heb een vermogen van 350W en werk op 230V / 50Hz. Mijn toerental ligt tussen de 580 en 2650 min-1 en ik kan boren tot een maximale diameter van Ø13mm. Mijn tafel heeft afmetingen van 160x160mm en mijn voet is 312x198mm groot. Lekker compact en handig!

Als je mij bestelt, dan krijg je er heel wat bij. Een bovenkopmachine, een werktafel, een basis, een kolom, een boorkop, een boorkopsleutel, een boorkopbeschermkap, een handleiding, drie tussenringen, drie veerringen, drie moeren en twee imbussleutels. En om het nog beter te maken, geeft Powerplus je 3 jaar garantie op mij. Zo weet je zeker dat je goed zit!

Natuurlijk, ik ben niet perfect. Sommige gebruikers hebben gemeld dat mijn boorkop na een paar keer boren los kan raken en niet meer meedraait met de aandrijving. Dat is vervelend, dat geef ik toe. Maar gelukkig zijn er ook veel positieve beoordelingen waarin ik geprezen word om mijn kracht, bouwkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dus dat maakt het weer goed, toch?

Al met al ben ik gewoon een geweldige keuze voor zowel doe-het-zelvers als professionals die op zoek zijn naar een krachtige en veelzijdige boormachine. Ja, er kunnen wat kwaliteitsproblemen zijn, maar over het algemeen zijn mijn positieve eigenschappen, zoals mijn kracht, bouwkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, gewoonweg geweldig! Dus waar wacht je nog op? Laten we aan de slag gaan!

Voordelen Powerplus POWX153 Kolomboormachine 350W Max.
 • Krachtige boormachine met een vermogen van 350W.
 • Veelzijdig, geschikt voor zowel hout als staal.
 • Mogelijkheid om de boor en tafel eenvoudig in te stellen op de gewenste hoogte voor nauwkeurig werkproces.
Nadelen Powerplus POWX153 Kolomboormachine 350W Max.
 • Boorkop kan na een paar keer boren loskomen, wat een minpunt is.

Hoe kies je de beste kolomboormachine?

Elke kolomboormachine staat vast en boort in een perfecte lijn omlaag. Er zijn verschillende kolomboormachines te koop met verschillende snelheden, afmetingen en andere opties. Complementeer je aankoop met een goede klopboormachine, boorhamer of leidingzoeker!

Snelheidsinstellingen

Het aantal verschillende snelheden van de machine is erg belangrijk als je in verschillende materialen boort. Wanneer je in een zachtere houtsoort boort, heb je hier geen hoge snelheid voor nodig. Boor je wel op hoge snelheid, dan loop je het risico het hout te beschadigen.

Boor je in metaal of een ander hard materiaal, dan is een hogere snelheid gewenst. Door met een hogere snelheid te boren, heb je een beter eindresultaat dan wanneer je langzaam boort.

Motorvermogen

Hoe meer vermogen de kolomboormachine heeft, hoe krachtiger deze is. Dit is vooral belangrijk als je de boormachine vaak en langdurig gebruikt, maar ook als je veel boort in hardere materialen.

Een goede kolomboormachine heeft een sterke motor, met een vermogen van bijvoorbeeld 500 tot 1500 watt, wat zorgt voor voldoende kracht bij het boren. Heeft de kolomboormachine niet voldoende vermogen, dan raakt de motor oververhit en stopt deze er tijdelijk mee. Als je langdurig wilt boren, dan is dit erg vervelend.

Toerental

Bij het selecteren van een kolomboormachine is het toerental, uitgedrukt in rotaties per minuut (rpm), een cruciale factor. Zoek naar een machine met een variabel toerentalbereik, wat je de flexibiliteit geeft om verschillende materialen effectief te boren.

Voor precisiewerk in zachtere materialen zoals hout, zijn lagere snelheden, bijvoorbeeld rond de 500 rpm, geschikt. Voor harder materiaal zoals metaal is een hoger toerental, zoals 2000 tot 3000 rpm, aan te bevelen.

Klopfunctie en boorcapaciteit

Bij het kiezen van een kolomboormachine is de klopfunctie en boorcapaciteit essentieel. Let op de maximale boordiameter die de machine aankan, vaak uitgedrukt in millimeters, voor materialen zoals hout, metaal of kunststof.

De klopfunctie, die het mogelijk maakt om in hardere materialen zoals beton te boren, moet efficiënt en effectief zijn. Controleer ook de diepte-instelling, zodat je nauwkeurig kunt boren tot de gewenste diepte.

Type boorhouder

Bij het kiezen van een kolomboormachine is het type boorhouder een belangrijk aspect. Er zijn twee hoofdtypen: de snelspanboorhouder en de tandkransboorhouder. Een snelspanboorhouder is gebruiksvriendelijk; je kunt de boor zonder gereedschap snel en eenvoudig verwisselen.

Dit type is ideaal voor klussen waarbij je vaak van boor moet wisselen. Een tandkransboorhouder daarentegen, bediend met een sleutel, biedt een stevigere grip op de boor, wat belangrijk is bij zwaardere boorwerkzaamheden. Let op de maximale en minimale boorgrootte die de boorhouder kan vastklemmen, uitgedrukt in millimeters.

Opname boorkop

De boorkop bepaalt welke maat boortjes er geschikt zijn voor de kolomboormachine. Heb je een kolomboormachine met een boorkop opname van 13 mm, dan passen de meeste boortjes tot 13 mm in de boorkop. Let hier op als je al veel verschillende boortjes in huis hebt. Als deze passen, hoef je geen nieuwe te kopen.

Veiligheidsaspecten

Zoals bij elk gereedschap is het belangrijk om jezelf te beschermen tijdens het klussen. Draag daarom altijd goede werkschoenen, een veiligheidsbril, gehoorbescherming en eventueel werkhandschoenen. Wat je precies gebruikt, hangt natuurlijk volledig af van je werkzaamheden. 1Tom Minnaard, Arbeidsveiligheid.nl (2022). 'Het gebruik van handgereedschap'

Bij boren komt er gewoonlijk veel stof vrij. Het is belangrijk om te zorgen dat je de stof niet inademt. Stof inademen kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Zelf ben ik gevoelig voor de kleine stofdeeltjes en draag ik daarom een stofmasker. Of beter nog, kies een kolomboormachine met stofafzuiging.

Een kolomboormachine met stofafzuiging zorgt dat er minder stof in de lucht terechtkomt, waardoor er ook minder stof in jouw longen terechtkomt. Hoewel kolomboormachines met stofafzuiging vaak duurder zijn, zijn ze zeker het overwegen waard wanneer je de machine veel gebruikt.

Kolomboormachine op werkbank, vooraanzicht, schuin.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste kolomboormachine?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste kolomboormachine vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste kolomboormachine?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste kolomboormachine vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tresna de beste kolomboormachine?

De beste kolomboormachine volgens Tresna is de Bosch PBD 40. Deze machine valt op door zijn precisie en gebruiksgemak, ideaal voor zowel hobbyisten als professionals. Met een vermogen van 710 watt en een variabele toerentalregeling, biedt het de flexibiliteit voor diverse boorwerkzaamheden.

Veelgestelde vragen over kolomboormachines van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen