In de snel veranderende wereld van technologie zijn de beste laptops onmisbaar geworden, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik. Ze bieden de perfecte combinatie van kracht, draagbaarheid en veelzijdigheid, aangepast aan jouw levensstijl en behoeften.

In dit artikel verken ik de fascinerende wereld van laptops. Van ultralichte reisgenoten tot krachtige werkstations, ik duik in wat de huidige markt te bieden heeft en hoe je de ideale laptop voor jouw specifieke situatie kiest.

Wat zijn de beste laptops van 2024?

Dit zijn de top 5 beste laptops op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste laptops van 2024

1. Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

1. Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 14.2 Inch
Touchscreen: Nee
Intern geheugen: 32 GB
HDMI: 1

Ik ben super enthousiast over de APPLE MacBook Pro 14.2 inch Apple M2 Max 12-Core CPU 30-Core GPU 32GB RAM 1TB SSD 96W USB-C DE - Zilver! Deze laptop is echt een beest als het gaat om kracht en prestaties. Met de M2 Max-chip is hij supersnel en levert hij geweldige prestaties. Het 14.2-inch Mini LED-display met een resolutie van 3024 x 1964 pixels is echt adembenemend, met ongekende helderheid en contrast. En met 32 GB RAM en 1 TB SSD heb ik alle opslagruimte en rekenkracht die ik nodig heb voor mijn veeleisende taken.

Als grafisch ontwerper is deze MacBook Pro echt een zegen voor mij. Ik kan moeiteloos meerdere Adobe-programma's tegelijkertijd draaien en dat bespaart me echt veel tijd. En die M2 Max-chip maakt het mogelijk om zware taken uit te voeren, zoals 3D-bewerking en app-ontwikkeling, zonder enige vertraging. Ik kan ook 4 extra schermen aansluiten, waardoor ik echt een uitgebreide werkruimte krijg.

Wat me echt heeft verbaasd, is de batterijduur. Ik kan gewoon twee dagen intensief werken zonder op te laden! En met Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3 heb ik altijd snelle en soepele draadloze verbindingen.

Natuurlijk zijn er een paar puntjes om rekening mee te houden. Het gewicht van 1,63 kg maakt hem iets minder draagbaar, en het ontbreken van een ethernetpoort kan een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

Al met al is de APPLE MacBook Pro 14.2 inch Apple M2 Max 12-Core CPU 30-Core GPU 32GB RAM 1TB SSD 96W USB-C DE - Zilver gewoon een geweldige keuze voor professionele gebruikers zoals ik. Met zijn kracht, snelheid en verbluffende beeldkwaliteit biedt hij echt een ongeëvenaarde ervaring. 🚀

2. Asus Zenbook Pro Duo 14

2. Asus Zenbook Pro Duo 14

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 14.5 Inch
Touchscreen: Ja
Intern geheugen: 16 GB
HDMI: 1

De ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED laptop, met zijn dubbele scherm, is een game changer voor content creators. De metallic behuizing straalt elegantie uit, en het 120Hz OLED-scherm biedt een snelle en plezierige gebruikerservaring, met voldoende ruimte voor multitasking en creatief werk. Mijn laptop's kracht maakt efficiënt multitasken mogelijk zonder vertragingen, waardoor het een productiviteitskrachtpatser is. De innovatieve functies, waaronder de ErgoSense touchpad, AiSense camera, en compatibiliteit met de Asus Pen 2.0, zorgen voor naadloos en productief werk, waardoor het nog aantrekkelijker wordt voor content creators.

Het 12-graden verhoogde tweede scherm en uitgebreide selectie van poorten, waaronder Thunderbolt 4, USB-A en HDMI 2.1, dragen bij aan de veelzijdigheid van de laptop. Geprijsd op $1,999, biedt de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een betoverend ontwerp van geborsteld magnesium-aluminiumlegering in hemelsblauw, met een bijna randloos 14,5-inch 2,8K OLED touchscreen display en een secundair 14 x 4,5-inch IPS touch display. De laptop is uitgerust met een IR-camera voor Windows Hello gezichtsherkenning, TPM voor systeembeveiliging, en een verscheidenheid aan poorten, waardoor het een compleet pakket is.

Het dubbele scherm en de solide prestaties maken het een ideale keuze voor content creators, die uitblinken in productiviteit en de creatieve wereld. Het is echter opgemerkt dat er misschien betere opties zijn voor gaming of licht gebruik. De ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED springt eruit als een zeer indrukwekkende keuze voor content creators. Het biedt een naadloze dual-screen ervaring en levert eindelijk op de belofte van vorm en functie in één apparaat. Deze laptop is ongetwijfeld een droom voor content creators, die de laptopervaring voor creatieve professionals opnieuw definieert.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED zich door zijn dubbele scherm en robuuste prestaties die zijn afgestemd op content creatie. Hoewel er misschien alternatieven zijn die beter geschikt zijn voor gaming of licht gebruik, blinkt deze laptop ongetwijfeld uit in het verhogen van productiviteit en het verbeteren van het creatieve proces.

Tot slot is de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een krachtpatser voor content creators, met een innovatief dubbel scherm ontwerp, solide prestaties, en een uitgebreide selectie van functies die gericht zijn op productiviteit en creativiteit. Het slanke ontwerp, krachtige specificaties, en naadloze dual-screen ervaring maken het een topkeuze voor professionals in de creatieve industrie. Ondanks de beperkingen voor gaming of licht gebruik, blijft de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een opvallende optie voor content creators, met een unieke en efficiënte oplossing voor hun workflow.

Voordelen Asus Zenbook Pro Duo 14
 • Innovatief dual-screen ontwerp voor multitasking en creatief werk
 • Krachtige prestaties afgestemd op contentcreatie
 • Uitgebreide selectie van poorten, waaronder Thunderbolt 4, USB-A en HDMI 2.1
Nadelen Asus Zenbook Pro Duo 14
 • Beperkingen voor gaming of licht gebruik

3. Asus Chromebook Flip CX5

3. Asus Chromebook Flip CX5

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Touchscreen: Ja
Intern geheugen: 8 GB
HDMI: 1

Ik ben verheugd om de Asus Chromebook Flip CX5 aan te kondigen, een topklasse 2-in-1 Chromebook met een 15,6-inch display, een Intel 11e generatie Core i5-1135G7 processor, 16GB geheugen en 128GB opslag. Met een prijs van ongeveer $872, biedt het competitieve afmetingen en gewicht vergeleken met soortgelijke touchscreen Chromebooks. De stevige 360-graden scharnier en het opvallende zwart-witte ontwerp maken het een aantrekkelijke optie. Het 15,6-inch 1080p touchscreen is helder en responsief, en ondersteunt het gebruik van een USI stylus. Zoals opgemerkt door Tom's Guide, bieden het toetsenbord en touchpad een soepele werking. Echter, de platte toetsen kunnen een uitdaging vormen voor het blind typen. Het ontbreken van een ingebouwde opslagplaats voor de stylus kan ook een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

De Asus Chromebook Flip CX5 springt eruit in de categorie van 15-inch Chromebooks, zoals benadrukt door The Verge. Ondanks zijn premium prijs, zet het een hoge standaard en biedt het een aangename verrassing. De Intel 11e generatie CPU kan algemene productiviteitstaken goed aan, waardoor het veelzijdig is voor school, multimedia consumptie en zakelijk gebruik, zoals vermeld door RTINGS. De Thunderbolt 4 poorten maken snelle bestandsoverdrachten en connectiviteit mogelijk. Echter, het is niet geschikt voor veeleisende taken of gaming, en heeft beperkingen zoals het onvermogen om gespecialiseerde x86 Windows applicaties uit te voeren en een matige webcam. De trage SSD en gesoldeerde RAM beperken ook zijn potentieel als mobiel werkstation.

Vergeleken met de Asus Chromebook Flip CM3, springt de CX5 eruit met zijn grotere display, hogere geheugencapaciteit en krachtigere processor. Het 15,6-inch display van de CX5 biedt een meeslepende kijkervaring, waardoor het geschikt is voor productiviteit en entertainment. Echter, de CM3 kan een betere optie zijn voor gebruikers die de nadruk leggen op draagbaarheid en budgetvriendelijkheid.

Al met al blinkt de Asus Chromebook Flip CX5 uit als een veelzijdig en draagbaar apparaat voor alledaagse taken, school en multimedia consumptie. Zijn stevige ontwerp, scherp display en soepele werking maken het een topkandidaat in de categorie van 15-inch Chromebooks. Desalniettemin kunnen zijn beperkingen in het uitvoeren van veeleisende taken, gaming en gespecialiseerde applicaties, samen met zijn premium prijs, sommige potentiële gebruikers afschrikken. Als je op zoek bent naar een Chromebook met uitstekende draagbaarheid en prestaties voor alledaagse taken, is de Asus Chromebook Flip CX5 een overtuigende keuze.

Voordelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Scherp en responsief 15,6-inch touchscreen
Nadelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Niet geschikt voor veeleisende taken of gaming
 • Premium prijs
 • Beperkingen in het omgaan met gespecialiseerde x86 Windows-toepassingen

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.3 Inch
Touchscreen: Nee
Intern geheugen: 8 GB
HDMI: Geen

Hey daar! Ik ben de 15-inch Apple MacBook Air (2023) en ik ben een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een groter scherm met behoud van het slanke ontwerp van mijn 13-inch tegenhanger. Met een prijs van $1,299 / £1,399 / AU$2,199, ben ik een aantrekkelijke optie in vergelijking met andere 15-inch laptops en het 13-inch model. Met twee Thunderbolt 4 USB-C poorten en de terugkeer van de MagSafe 3 poort, breng ik een vertrouwd maar vergroot ontwerp naar de tafel. Mijn zes-speaker setup en levendige scherm maken mij ideaal voor multimediaconsumptie, terwijl mijn M2-chip zorgt voor robuuste prestaties bij verschillende taken. Zoals opgemerkt door TechRadar, bied ik "een aantrekkelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een grotere MacBook Air" ("TechRadar").

Ik ben uitgerust met een 8-core CPU, 10-core GPU, 8GB RAM en 256GB opslag, met de mogelijkheid om te upgraden naar 24GB RAM en 2TB SSD-opslag in de hoogste configuratie voor $2,499. Mijn dunne, lichte en stevige bouw, die doet denken aan het 13-inch model, wordt gecombineerd met een ruim toetsenbord en touchpad, zoals benadrukt in de review van Tom's Guide. Ik kom echter met een beperkte poortselectie en een hogere startprijs in vergelijking met het 13-inch model ("Tom's Guide").

Een van mijn opvallende kenmerken is mijn indrukwekkende batterijduur van maximaal 18 uur en 52 minuten, waardoor ik zorg voor uitgebreide productiviteit en entertainment onderweg. Ondanks mijn grotere formaat en gewicht dat mogelijk de draagbaarheid beperkt, maken mijn prestaties en duurzame batterij mij een sterke concurrent. Zoals TechRadar opmerkt, "de batterij gaat indrukwekkend 18 uur en 52 minuten mee" ("TechRadar").

Naast mijn technische specificaties ben ik uitgerust met 16GB RAM, 256GB opslag, een 8-Core CPU en een 10-Core GPU, allemaal aangevuld met een prachtig Liquid Retina-display. Mijn ultradraagbare ontwerp en de inclusie van een 35W Power Adapter versterken mijn aantrekkingskracht. Echter, de hogere prijs in vergelijking met het 13-inch model is iets om rekening mee te houden, zoals opgemerkt door Tom's Guide.

In de wereld van 15-inch laptops en de MacBook Air-reeks maakt mijn balans tussen prestaties, draagbaarheid en een groter display mij een opmerkelijke keuze. Mijn sterke prestaties en uitzonderlijke batterijduur zijn perfect voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbaar en duurzaam productiviteitsinstrument, vooral in situaties waar draagbaarheid niet de primaire zorg is. Voor degenen die extreme draagbaarheid prioriteren, kan het 13-inch model of andere ultradraagbare opties een meer passende keuze zijn.

Voordelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
 • Groter 15-inch scherm met strak ontwerp
Nadelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
 • Hogere startprijs in vergelijking met het 13-inch model
 • Beperkte poortselectie
 • Grotere omvang en gewicht kunnen draagbaarheid beperken

5. Asus Zenbook S 13 OLED

5. Asus Zenbook S 13 OLED

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 13.3 Inch
Touchscreen: Nee
Intern geheugen: 16 GB
HDMI: 1

Ik ben razend enthousiast over de Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304) vanwege het prachtige ontwerp, de dunne en lichte behuizing en het schitterende OLED-scherm met een resolutie van 2880 x 1800. Met een dikte van slechts 0,42 inch en een gewicht van 2,2 pond is dit echt een slanke krachtpatser. Ondanks zijn dunne profiel heeft hij een USB-A-poort, audio combo jack, HDMI-poort en Thunderbolt 4/USB-C-poorten. De scharnieren openen bijna tot 180 graden en tillen de achterkant van de laptop van het oppervlak voor een betere luchtcirculatie. Onder de motorkap pronkt hij met een Intel Core i7-1355U processor, 32GB RAM en een 1TB PCIe Gen 4 SSD. Maar let op, hij kan warm worden bij zware belasting, wat de prestaties kan beïnvloeden. "Vooral de dunheid van de laptop is indrukwekkend, en hij heeft een goede selectie poorten, waardoor hij een aantrekkelijke optie is voor wie zowel design als functionaliteit waardeert."

De Asus Zenbook S 13 Flip OLED valt op door zijn aantrekkelijke design, lichtgewicht magnesium behuizing en ultradun profiel, waardoor hij zeer draagbaar is. Het beperkte aantal poorten is een nadeel, met slechts een paar USB-C-poorten en geen USB-A-poorten, maar de meegeleverde USB-C naar USB-A-adapter en de ondersteuning voor stroomvoorziening en DisplayPort via USB-C worden gewaardeerd. Aangedreven door een Intel Core i7-1260P processor, 16GB RAM en een 1TB SSD, presteert hij productief in vergelijking met vergelijkbare apparaten in zijn prijsklasse. Ook het 13,3-inch OLED-scherm, met een resolutie van 2880 x 1800 en ondersteuning voor aanraak- en stylusinvoer, wordt genoemd als een opvallende functie. "De Asus Zenbook S 13 Flip OLED is een overtuigende keuze voor reizigers en professionals die een veelzijdige 2-in-1 convertible laptop zoeken vanwege het premium ontwerp, de draagbaarheid en het indrukwekkende display."

De Zenbook S 13 OLED, geprijsd op $1.399, heeft een strak ontwerp met een keramisch gecoate klep en is lichter en dunner dan de MacBook Air. Het 13,3-inch 2,8K OLED-display met HDR-ondersteuning biedt levendige kleuren, maar vertoont opvallende schittering in fel verlichte omstandigheden. De selectie poorten is goed, maar hij presteert minder goed op het gebied van schermhelderheid in vergelijking met concurrenten zoals de XPS 13 en MacBook Air M2. Het display bereikt 106,1% van het sRGB-kleurengamma en 75,2% van het DCI-P3-kleurengamma, en valt iets tekort ten opzichte van het geadverteerde 100% DCI-P3-kleurengamma. "De Asus Zenbook S 13 OLED is een strakke en lichte optie voor wie draagbaarheid en een levendig display belangrijk vindt, maar misschien niet de beste keuze is voor buiten- of felverlichte omgevingen."

De Asus Zenbook S 13 OLED-serie presenteert zich als een stijlvolle en draagbare optie met indrukwekkende displaymogelijkheden en een goede selectie poorten. Hoewel hij uitblinkt in ontwerp en beeldkwaliteit, ondervindt hij concurrentie op het gebied van prestaties en schermhelderheid van andere laptops in dezelfde prijsklasse. Desalniettemin blijft de Asus Zenbook S 13 OLED een sterke concurrent in het premium laptopsegment voor gebruikers die een balans zoeken tussen esthetiek, draagbaarheid en beeldlevendigheid.

Voordelen Asus Zenbook S 13 OLED
 • Prachtig ontwerp met gerecyclede metalen en kunststoffen
Nadelen Asus Zenbook S 13 OLED
 • Kan warm worden bij zware belasting, wat leidt tot prestatieproblemen
 • Beperkte poortselectie met slechts een paar USB-C-poorten en geen USB-A-poorten
 • Presteert ondermaats qua beeldschermhelderheid in vergelijking met concurrenten

Wat kan ik allemaal met een laptop?

Laptops zijn voor veel mensen de vervanger van een desktop-computer die te veel ruimte in beslag neemt. In een gezin wordt de computer door bijna iedereen gebruikt. Bij de aankoop van de beste laptop is het daarom belangrijk om te weten waar je hem voor gebruikt en wie deze gebruikt.

Wat een laptop precies kan, hangt van de laptop af, maar over het algemeen worden laptops gebruikt voor:

 • tekstverwerking en e-mailen
 • films te kijken/streamen
 • online shoppen en browsen
 • muziek luisteren, als hij goede speakers heeft (of jij een goede headset hebt)
 • in contact blijven met vrienden en familie
 • werkgerelateerde activiteiten
 • gamen, vooral met een goede gaming-headset
 • foto's opslaan (een microSD-kaart als extra geheugen is hier handig voor!)

Het grootste voordeel van een laptop is de flexibiliteit: je neemt hem overal mee naar toe. Je kijkt je favoriete film in de trein of in de bus, en je controleert je email in het café waar je ook snel even wat werk afmaakt.

Je zou daarom kunnen zeggen dat – afhankelijk van de specificaties van de laptop en je desktop – een krachtige laptop je dezelfde mogelijkheden biedt als een desktop-computer. Je bent alleen niet gebonden aan een vaste plaats in je huis.

Werk je wel op een vaste plaats in huis, dan biedt een goed docking station de uitkomst voor alle kabels. Een net, opgeruimd bureau werkt toch net wat fijner.

Chromebook op tafeltje met muis en blikje pepsi ernaast

Chromebook vs. Windows laptop

Een verhitte strijd tussen Chromebooks en Windows-laptops komt misschien nooit écht, maar er zijn nog steeds veel consumenten die het moeilijk vinden om een keuze te maken tussen een traditionele Windows -laptop en een Chromebook. Dat komt deels omdat veel mensen het verschil tussen de twee niet echt kennen – of niet eens weten wat een Chromebook is.

Een Chromebook is een laptop met het Chrome OS-besturingssysteem. Alles wat je kunt doen met de Google Chrome-browser, doe je ook met een Chromebook. Je hebt geen updates of software nodig: je opent je Chromebook en binnen een seconde of tien ga je aan de slag.

Aan de buitenkant zie je dan ook weinig verschil. Binnenin de apparaten zijn er echter enkele belangrijke verschillen. Windows-laptops worden aangedreven door verschillende microprocessors, meestal chips van Intel en AMD Ryzen, die op verschillende niveaus presteren.

Chromebooks hebben chips met lagere prestaties, die beter passen bij de relatief lage eisen van Chrome OS. Er zijn enkele dure Chromebooks die op Intel Core-chips draaien, maar de meeste Chromebooks uit het lage tot middensegment hebben minder bekende processors.

Traditionele laptops draaien op Windows. Dit besturingssysteem is erg veelzijdig en goed te personaliseren. Applicaties lopen via de bekende .exe-bestanden. Bovendien breid je de meeste Windows-laptops makkelijk zelf uit met extra RAM en extra opslag, en is ook de batterij in veel modellen nog steeds te vervangen.

Chromebooks zijn veel minder complex. Ze draaien op Chrome OS, dat is gebaseerd op de webbrowser Chrome. De nieuwste Chromebooks zijn compatibel met Android-apps, waardoor ze steeds veelzijdiger worden. Een Chromebook is dan ook zeer geschikt als laptop voor studenten.

Je kunt wel zeggen dat een Chromebook geschikt is voor mensen die veel online werken en geen hoge eisen stellen aan hun computer. Zijn je eisen echter hoger, bewerk je bijvoorbeeld veel foto's of video's, en gebruik je veel software of speel je veel games, dan is een Windows-laptop (of MacBook) een betere keuze voor je.

In de koopgids ga ik dieper in op de verschillende besturingssystemen.

Hoe kies je de beste laptop?

Er worden al sinds 1981 laptops verkocht en inmiddels is het aanbod enorm. Van goedkope laptops tot laptops die duizenden Euro's kosten. Welke laptop voor jou het beste is, hangt af van waarvoor je de laptop gebruikt. Hieronder heb ik de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje gezet.

Besturingssystemen

Besturingssystemen zijn de basis van hoe je een laptop gebruikt. Windows, gebruikt in veel laptops, is bekend om zijn veelzijdigheid en brede compatibiliteit met verschillende programma's en apparaten. Het is gebruiksvriendelijk en biedt veel aanpassingsmogelijkheden, ideaal voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik.

Apple's macOS, exclusief voor MacBooks, staat bekend om zijn stabiele, intuïtieve interface en uitstekende integratie met andere Apple-producten zoals de iPhone en iPad. Het is vooral geliefd om zijn strakke ontwerp en sterke beveiligingsfuncties, wat het een goede keuze maakt voor gebruikers die waarde hechten aan efficiëntie en veiligheid.

Chrome OS, te vinden in Chromebooks, is een lichtgewicht besturingssysteem ontworpen voor snelheid en eenvoud, vooral gericht op online gebruik. Het is ideaal voor basisactiviteiten zoals internetten en e-mailen, en is vaak voordeliger dan laptops met Windows of macOS. Chromebooks zijn perfect voor gebruikers die een eenvoudige, betaalbare en efficiënte laptop willen voor basisgebruik, voornamelijk in de cloud.

Elk besturingssysteem heeft zijn eigen unieke voordelen. Jouw keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, het type werk dat je doet, en hoe je van plan bent je laptop te gebruiken.

Wat is een OS?

'OS' staat voor het Engelse 'operating system', wat weer staat voor 'besturingssysteem'.

Laptoptype

Er komen tegenwoordig steeds meer laptops op de markt die je ook gebruikt als tablet. Dit zijn zogenaamde 2-in-1 laptops. Je vouwt het scherm naar achteren, waardoor je een tablet in je handen hebt. Bij andere modellen koppel je het toetsenbord los. Soms krijg je ook een stylus bij een 2-in-1.

Zo'n beetje alle laptops die je gebruikt als tablet, hebben ook een touchscreen. Heb je geen behoefte aan een goede tablet, dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een standaard clamshell laptop. Zo'n laptop heeft soms ook een touchscreen, maar hier betaal je wel extra voor.

Schermgrootte

Waar je je laptop ook voor gebruikt, een scherm van minimaal 12,5 tot 14-inch is wenselijk. Deze schermen hebben de beste balans tussen bruikbaarheid en draagbaarheid. Is je scherm veel groter dan 16 inch, dan is het minder gemakkelijk om deze mee te nemen.

Een laptop met een groter scherm is natuurlijk prima, maar deze zijn meer geschikt voor thuisgebruik of voor op een vaste werkplek. Gebruik je je laptop vooral om te gamen, dan is een groot scherm juist wel fijn.

Resolutie

Hoe meer pixels het scherm heeft, hoe scherper je beeld is. Als je het juiste budget hebt, kies dan voor een beeldscherm met een resolutie van minimaal 1920 x 1080. Deze resolutie staat bekend als Full HD of 1080p.

Hoger dan dit kan ook. 1440p, oftewel 2K of 2560 x 1440, wordt steeds meer gezien als de gouden middenweg. 4K, oftewel UHD of 3840 × 2160, is voor de meeste laptops een totale overkill en zonde van je geld.

Verschillende 4K-resoluties

De bovengenoemde 3840 x 2160 is de standaard 4K-resolutie voor consumenten. In de wereld der cinematografie, is 4096 x 2160 de norm. Deze noemt men ook wel DCI 4K.

Videokaart

Als je geen gamer bent of aan zware grafische projecten werkt, volstaat de geïntegreerde grafische chip. Deze maakt gebruik van het systeemgeheugen.

Game je vaak of werk je aan 3D- projecten, dan heb je een dedicated grafische processor van AMD of Nvidia nodig. Deze staan los van de processor en hebben zo hun eigen geheugen om rekenopdrachten mee uit te voeren.

Je hebt voor fotobewerking een minder sterke videokaart nodig dan bijvoorbeeld voor 3D-ontwerp of intense gaming sessies. Lees je daarom goed in over welke videokaart voor jou geschikt is.1Tom'sHardware (2023),'How to Buy the Right Graphics Card: A GPU Guide for 2023'

Processor

Processor type en snelheid zijn cruciaal voor de prestaties van een laptop. Een snelle processor, zoals een Intel Core i5 of i7, of een AMD Ryzen 5 of 7, zorgt ervoor dat je laptop vlot werkt, zelfs bij zwaardere taken.

Macbook op houten tafel, vooraanzicht

Werkgeheugen

Hoeveel gb werkgeheugen je nodig hebt, is afhankelijk van waarvoor je je laptop gebruikt, maar voor de meeste gebruikers is een werkgeheugen van 16 GB genoeg. De voorkeur begint echter langzaamaan naar 32 GB te verschuiven. Gebruik je meer intensieve programma's naast elkaar, dan is een werkgeheugen van 64 GB gewenst.

Sommige budgetlaptops worden geleverd met slechts 4 GB RAM, maar deze zijn eigenlijk alleen geschikt als je je laptop alleen gebruikt om zo af en toe het internet te browsen, het nieuws te lezen en je sociale media te checken. Wil je meer doen, verwacht dan een flinke portie frustratie.

Opslagruimte

Wat betreft opslagruimte, heb je de keuze tussen een HDD en een SSD. Een SSD is sneller en stiller, ideaal voor snelle opstarttijden en toegang tot bestanden. Voor de meeste gebruikers is 256 GB tot 512 GB SSD-opslag voldoende.

Aantal HDMI-poorten en andere in- en uitgangen

Hoewel het aantal HDMI-poorten en andere ingangen meestal geen doorslag geven bij een aankoop, zijn ze wel handig om te hebben. Wil je een monitor voor thuiswerk aansluiten in je thuiskantoor, en daarnaast nog de beste pc-speakers, let dan vooral op die poorten. Om kosten, gewicht en ruimte te besparen hebben laptops steeds minder.

Heb je deze poorten nodig en heeft de laptop niet genoeg poorten en ingangen, dan biedt een goede usb-hub de oplossing. Deze hebben vaak meerdere ingangen: denk aan HDMI, usb, maar soms ook ethernetpoorten.

Accuduur

Ben je van plan je laptop vooral aan je bureau te gebruiken, in de buurt van een stopcontact? Dan maakt de accuduur niet zoveel uit. Neem je hem vooral met je mee of gebruik je de laptop vooral op schoot, dan is een accu die 7 uur meegaat toch wel gewenst. Langer is beter.

Juist omdat het uithoudingsvermogen van een laptop zo belangrijk is, moet je de beschrijving van de fabrikant vaak met een korreltje zout nemen. Lees reviews van andere gebruikers: deze zijn meer betrouwbaar en gaan vaak in op meer detail dan wat je in de beschrijvingen van de fabrikant leest.

Het is een goed idee om op het aantal milliampère-uur (mAh) te letten vanwege de beïnvloedbaarheid van batterijduur. Dit is een objectievere weergave van hoeveel lading een accu vasthoudt.

Welk merk maakt de beste laptops?

Apple

Apple laptops, zoals de MacBook, zijn enorm populair en dat is niet zonder reden. Ten eerste, ze zien er geweldig uit met hun strakke ontwerp en dunne profiel, wat ze niet alleen mooi maakt, maar ook handig om mee te nemen.

Een andere reden waarom mensen van Apple laptops houden, is dat ze heel gebruiksvriendelijk zijn. Het besturingssysteem, macOS, is eenvoudig en intuïtief, wat betekent dat je niet veel over computers hoeft te weten om het te gebruiken. Bovendien werken Apple laptops heel goed samen met andere Apple producten, zoals de iPhone en iPad, waardoor alles naadloos op elkaar aansluit.

Apple staat ook bekend om de kwaliteit van hun laptops. Ze zijn betrouwbaar en gaan lang mee, wat betekent dat je niet snel een nieuwe hoeft te kopen. Hoewel ze misschien wat duurder zijn in aanschaf, krijg je waar voor je geld door de duurzaamheid en de kwaliteit van de ervaring.

Kortom, Apple laptops zijn populair vanwege hun mooie ontwerp, gebruiksgemak, goede integratie met andere apparaten en hun betrouwbaarheid. Dit maakt ze een topkeuze voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Asus

Asus laptops zijn populair om verschillende redenen. Ten eerste, Asus staat bekend om het bieden van goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Dit betekent dat je een goede laptop kunt krijgen zonder dat het je een fortuin kost. Ze hebben een breed assortiment, van basislaptops voor alledaags gebruik tot krachtige gaming-laptops, dus er is voor iedereen wel iets.

Een ander sterk punt van Asus is hun innovatie. Ze zijn vaak een van de eersten die nieuwe technologieën en functies in hun laptops introduceren. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals een betere batterijduur of iets geavanceerders zoals hoogwaardige schermen of unieke ontwerpkenmerken.

Asus laptops staan ook bekend om hun duurzaamheid. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan, wat betekent dat je niet snel een nieuwe hoeft te kopen. Dit maakt ze een slimme keuze als je op zoek bent naar waarde op lange termijn.

Kortom, Asus biedt een goede balans tussen prijs, kwaliteit, innovatie en duurzaamheid, waardoor ze een populaire keuze zijn voor een breed scala aan gebruikers. Of je nu een student bent, een gamer, of iemand die gewoon een betrouwbare laptop nodig heeft voor dagelijks gebruik, Asus heeft waarschijnlijk een model dat aan jouw behoeften voldoet.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste laptop?

De beste laptop volgens Consumentenbond is de MacBook Air 2023 15,3" met een M2 8-core GPU en 10-core CPU. Deze laptop blinkt uit in zijn categorie door zijn krachtige prestaties, dankzij de M2-chip die zorgt voor snelle en efficiënte verwerking.

Het 15,3-inch Retina-display biedt een ongekend heldere en scherpe beeldkwaliteit, perfect voor zowel professioneel gebruik als entertainment. Met een lichtgewicht ontwerp en een batterijduur die de hele dag meegaat, is deze MacBook Air ideaal voor mensen die veel onderweg zijn.

Bovendien biedt de combinatie van 8-core GPU en 10-core CPU uitstekende mogelijkheden voor zowel grafisch intensieve taken als alledaags gebruik.

Veelgestelde vragen over laptops van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen