Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat je lichaamstemperatuur is en de oorthermometer is er daar eentje van. Oorthermometers zijn erg populair dankzij hun gebruiksvriendelijkheid. Bovendien zijn ze erg nauwkeurig. Lees hier hoe je een oorthermometer gebruikt, waar je op let en wat de beste oorthermometer is. 🤒

Verschillende thermometers

Er zijn verschillende manieren om je lichaamstemperatuur te meten. Elke methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De video geeft hieronder uitgebreidere informatie over de lichaamstemperatuur en hoe je deze opmeet.

Oorthermometer

Een oorthermometer meet je lichaamstemperatuur door middel van een infraroodsensor. Via je gehoorgang wordt de temperatuur van je trommelvlies gemeten. Zolang je dit op de juiste manier doet, krijg je een nauwkeurig resultaat. Ze zijn net zo handig om te hebben als een goede hartslagmeter en een bloeddrukmeter.

Hoe gebruik je een oorthermometer?

Om te beginnen meet je de temperatuur altijd in hetzelfde oor, want elk oor kan een verschillende temperatuur hebben. Plaats een nieuw kapje op de thermometer en plaats vervolgens de oorsonde of probe voorzichtig in de gehoorgang.

Richt deze naar de tegenoverliggende slaap. Houd de thermometer stabiel en zet de thermometer aan. Wacht tot er een geluidssignaal klinkt (als jouw oorthermometer met geluidssignalen werkt) en lees op het scherm wat de lichaamstemperatuur is.

Er zijn situaties wanneer de meting niet geheel betrouwbaar is. Gebruik de oorthermometer niet als:

  • Als de oren bedekt zijn geweest (als iemand een muts heeft gedragen, bijvoorbeeld)
  • Op het oor heeft geslapen
  • Is blootgesteld aan erg hoge of juiste lage temperaturen
  • Net heeft gezwommen of in bad is geweest

Door de bovenstaande situaties kan de temperatuur in het oor afwijken en zijn nauwkeurigheid verliezen. Wacht daarom een half uur met het opmeten van de lichaamstemperatuur.

Wanneer heb je koorts?

Voor de meeste mensen ligt een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5 °C. Ligt je lichaamstemperatuur tussen 37,5 en 38 °C, dan spreekt men van verhoging. Vanaf 38 °C spreekt men van koorts.

Bij een hoge lichaamstemperatuur maakt je lichaam meer afweerstoffen aan. Hierdoor wordt een eventuele infectie die de koorts veroorzaakt beter bestreden. Koorts is daarom effectief! Als iemand een temperatuur heeft van 40 °C of hoger heeft, schakel dan altijd een arts in. Doe dit ook als de temperatuur lager is, maar je je toch zorgen maakt over ziekteverschijnselen.

Digitale thermometer

Een digitale thermometer is de populaire vervanger van de kwikthermometer. Je gebruikt deze onder de tong, in je oksel of rectaal. Van deze opties is rectaal de meest nauwkeurige methode. Digitale thermometers zijn ook goede thermometers, zijn eenvoudig in gebruik en erg prijsvriendelijk.

Kwikthermometer

Kwikthermometers zijn tegenwoordig verboden, omdat kwik giftig is. Het kwik is nu vervangen door Galistan: een vloeibaar mengsel van gallium, indium en tin. Deze thermometers zijn minder populair, maar worden nog wel gebruikt. Ze zijn erg nauwkeurig en gaan bovendien lang mee.

Een kwikthermometer, of ook wel analoge thermometer genoemd, gebruik je op dezelfde manier als een digitale thermometer.

Voorhoofdthermometer

Deze thermometer meet de temperatuur op je voorhoofd of op je slaap. Deze manier van je lichaamstemperatuur meten is minder nauwkeurig. Dit komt omdat de omgevingstemperatuur de huid op je voorhoofd beïnvloedt. Meet daarom je temperatuur altijd als je al een tijdje binnen bent en niet als je net buiten bent geweest.

De 5 beste oorthermometers in een oogopslag

  1. Braun IRT 6520 ThermoScan 7 NOEE - Het paradepaardje onder de oorthermometers van Braun.
  2. MostEssential Premium Infrarood Koortsthermometer- Multifunctioneel en gebruiksvriendelijk.
  3. Miniland Thermosense Voorhoofd en Oorthermometer - Deze oorthermometer is helemaal klaar voor de toekomst dankzij de bijbehorende app.
  4. Braun IRT 3030 - Betrouwbare kwaliteit en gebruiksgemak van Braun
  5. Oor- en voorhoofdthermometer - Ideaal voor een beperkt budget.

De beste thermometers op een rij

Deze oorthermometer wordt vooral geprijsd door zijn gebruiksgemak. Ik ben zelf dan ook al jaren een enthousiaste gebruiker van de Braun Thermoscan. Dit model, de Thermoscan 7, heeft bovendien ook een handig systeem wat aan geeft of er sprake is van koorts dankzij verschillende kleuren op het display.

Voordat ik de oorthermometer gebruik, heb ik een proefkonijn nodig. Mijn jongste dochter vind het allemaal leuk en staat meteen klaar. Ik klik een hoedje op de thermometer, zet hem aan, selecteer 36+ (persoon ouder dan 36 maanden) en stop hem voorzichtig in haar oor en klik op de bovenste knop.

Het lampje gaat knipperen en binnen een paar seconden begint hij te piepen: 36,9 °C. Niets mis met dochterlief! Om te kijken hoe accuraat de oorthermometer is, meet ik de temperatuur nog twee keer en elke keer is de temperatuur 36,9 °C. Test geslaagd!

Conclusie

Ik heb eigenlijk niets aan te merken op deze Thermoscan 7 van Braun, behalve dat er een stevig prijskaartje aan hangt. Hij is eenvoudig in gebruik en nauwkeurig: precies wat ik zoek in een oorthermometer. Als je budget het toelaat en je bent op zoek naar kwaliteit en precisie, dan is deze Braun Thermoscan 7 de ideale oorthermometer voor jou.

Voordelen:

  • Gemakkelijk in gebruik waardoor hij erg nauwkeurig is
  • Onthoudt de lichaamstemperatuur van 9 personen

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Gebruiksgemak

Deze oorthermometer meet je lichaamstemperatuur niet alleen via het oor, maar ook via het voorhoofd. Handig, als je wilt weten of je kind koorts heeft terwijl hij slaapt.

Hij werkt met dezelfde principes als de Braun ThermoScan: je kiest eerst de leeftijdsgroep, vervolgens meet je de lichaamstemperatuur via het voorhoofd of via het oor, je wacht even en de lichaamstemperatuur wordt weergegeven op het scherm.

Net als bij de Thermoscan wordt het display groen, oranje of rood. Is het scherm oranje, dan is er sprake van verhoging en bij rood is er sprake van koorts. Hetzelfde systeem geldt als je hem als voorhoofdsthermometer gebruikt. Zoals de handleiding ook vermeldt: de voorhoofdsmeting is minder accuraat en kan 0,3 °C hoger of lager liggen.

Dankzij het gebruiksgemak van deze oorthermometer zijn de resultaten nauwkeurig. Ik heb hem meerdere keren gebruikt en elke keer waren de resultaten hetzelfde.

Lachende baby tijdens meting

Conclusie

Ik ben erg onder de indruk van de thermometer. Hij is prijsvriendelijk en je gebruikt hem op twee verschillende manieren. Bovendien onthoud hij de temperatuur van maar liefst 40 personen.

De enige opmerking die ik heb is het gebrek aan wegwerphoedjes. Deze worden er niet bijgeleverd, wat betekent dat je de probe na gebruik elke keer zelf moet schoonmaken.

Dit is niet ideaal, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het graag zelf doe als ik naar de prijs kijk. Een stukje keukenpapier en wat alcohol (70%) en het is zo gepiept. Wat mij betreft is de tweede plaats voor deze thermometer verdiend!

Voordelen:

  • Je gebruikt deze oorthermometer ook als voorhoofdsthermometer
  • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

  • Er worden geen hygiënische hoedjes meegeleverd, waardoor je de probe zelf schoon moet maken

De eMyBay app download je in de App Store of in de Google Play Store.

Gebruiksgemak

Deze oorthermometer is wederom een echte alleskunner. Hij meet niet alleen de lichaamstemperatuur, maar ook de omgevingstemperatuur en de temperatuur van voorwerpen en vloeistoffen. Met vloeistoffen bedoelt men met name babypotjes en melkflessen.

De lichaamstemperatuur meet je via het oor of via het voorhoofd. Wil je via het voorhoofd meten, houd er dan rekening mee dat deze thermometer niet contactloos is: je houdt de thermometer tegen het voorhoofd aan om zo de temperatuur te meten.

Wil je via het oor meten, dan haal je de dop eraf en zie je de probe van de thermometer. Deze stop je voorzichtig in het oor, je selecteert welke temperatuur je wilt meten en klikt vervolgens op de ronde knop. Vervolgens wacht je tot het ledlampje knippert en de temperatuur op de display staat.

De bijkomende functies zijn handig, al moet ik toegeven dat ik de melk in een babyflesje toch liever op mijn pols zou testen. Ik weet niet hoe nauwkeurig de temperatuurmeting is aan de buitenkant van een fles.

Ten slotte hebben we de app. Hier werd ik niet heel blij van. Eigenlijk is deze geheel overbodig als je alleen de thermometer van Miniland hebt. De app onthoudt de gemeten temperatuur, maar dat is dan ook meteen alles. Ik vond de app eigenlijk niets toevoegen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een oorthermometer die meer kan dan alleen de lichaamstemperatuur meten, dan is deze thermometer de juiste keuze voor je. Wil je een thermometer die een handige app heeft? Verwacht dan niet teveel. De app voldeed niet aan mijn verwachtingen en voegt dan ook niets toe aan het gebruik van de thermometer.

Voordelen:

  • Deze thermometer meet ook de temperatuur van voorwerpen en vloeistoffen
  • Je gebruikt deze thermometer als oor- en voorhoofdsthermometer

Nadelen:

  • De app is erg teleurstellend en voegt niets toe aan de thermometer

Gebruiksgemak

Als er een oorthermometer gebruiksvriendelijk is, dan zijn het de oorthermometers van Braun wel. Hij komt gebruiksklaar: je hoeft alleen de verpakking te openen en de oorthermometer uit de verpakking te halen.

Er worden 21 kapjes meegeleverd die je erop klikt door de probe in de kapjes te duwen. Je stopt de thermometer voorzichtig in het oor, drukt op het kleine blauwe knopje en wacht tot er een geluidssignaal klinkt. Piept hij één keer, dan meet hij een normale lichaamstemperatuur, bij twee piepjes meet hij verhoging en bij drie piepjes koorts.

Mijn dochter van vier vind het allemaal prima, en het is zo gepiept (pun intended). Het is een klein en licht apparaatje wat kinderen niet afschrikt. Ik meet haar temperatuur een paar keer en elke keer meet hij 37,1 °C. Nauwkeurig is hij dus zeker!

Conclusie

Ben je op zoek naar een eenvoudige, onopvallende oorthermometer zonder onnodige fratsen van een betrouwbaar merk? Dan is deze Braun ThermoScan 3 de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

  • Deze thermometer heeft geen extra functies

De thermometer is niet waterdicht, dus je meet altijd de buitenkant van voorwerpen (en dus de fles!) en niet de temperatuur van de vloeistof zelf. Daarom test ik altijd de temperatuur van de melk op mijn polsen.

Gebruiksgemak

Deze oor- en voorhoofdsthermometer is eenvoudig in gebruik. Je selecteert eerst waar je hem voor gebruikt. Je klikt op de 'scan' knop en binnen een paar tellen wordt de gemeten temperatuur op het display weergegeven.

Er zijn ook kleuren die als temperatuurindicatie werken: is het ledlampje oranje, dan is er sprake van verhoging en als het lampje rood is, dan is er sprake van koorts. De dop haal je eraf als je de thermometer als oorthermometer wilt gebruiken.

Er worden geen beschermkapjes meegeleverd. Hierdoor maak je na gebruik de thermometer zelf schoon. Deze thermometer is eenvoudig in gebruik, maar ik lees in de instructies dat het resultaat niet erg nauwkeurig is en dat de lichaamstemperatuur met 2 graden Celcius kan afwijken.?!

Liggende vrouw met kop water, bovenaanzicht

Twee graden Celcius is een enorm verschil als het gaat om de lichaamstemperatuur. Zo heeft iemand met een lichaamstemperatuur van 36,9C geen koorts, maar iemand met een temperatuur van 38,9C behoorlijk hoge koorts. Hoe kun je vertrouwen op een thermometer die niet nauwkeurig is, en dit zelfs aangeeft in de instructies?

Conclusie

Ik was onder de indruk van het gebruiksgemak van deze thermometer, maar het feit dat er in de instructies wordt verteld dat de temperatuur 2 °C kan verschillen met de daadwerkelijke lichaamstemperatuur heeft voor mij roet in het eten gegooid. Ik wil kunnen vertrouwen op mijn thermometer en dat kan ik bij deze niet.

Aan de andere kant: dit is een hele prijsvriendelijke thermometer. Als je op zoek bent naar een leuk gadget om de omgevingstemperatuur mee te meten, dan kan deze thermometer best goed van pas komen.

Voordelen:

  • Hij meet ook de omgevingstemperatuur

Nadelen:

  • De gemeten temperatuur kan twee graden verschillen met de daadwerkelijke temperatuur

Hoe kies ik de beste oorthermometer?

Welke eisen jij stelt aan een oorthermometer hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Er zijn niet heel veel onderlinge verschillen in de oorthemometers, maar wel een paar. Je leest er hieronder meer over.

Gebruiksgemak

De meeste oorthermometers gebruik je op dezelfde manier: je schuift de oorthermometer langzaam en voorzichtig in het oorkanaal en drukt vervolgens op de knop. Binnen een paar seconden lees je het resultaat op het display.

Sommige oorthermometers zijn wat lastiger in te stellen, of de probe (het gedeelte wat je oorkanaal in gaat) is te groot of te klein, waardoor het opmeten wat lastiger gaat. Dit kan het resultaat negatief beïnvloeden. Daarom wil je een oorthermometer die gemakkelijk in gebruik is.

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van een oorthermometer wordt in de meeste gevallen beïnvloed door incorrect gebruik. Daarom is het erg belangrijk dat je de oorthermometer op de juiste manier gebruikt.

Uiteraard zijn er ook oorthermometers op de markt die hun werk niet goed doen. Zie je een oorthermometer die zo goedkoop is dat je de prijs bijna niet kunt geloven? Koop deze dan niet. Dit is waarschijnlijk een geval van "te mooi om waar te zijn".

Extra functies

Sommige oorthermometers hebben extra functies, zoals het meten van de omgevingstemperatuur. Het is een handige functie, maar in de meeste gevallen niet noodzakelijk.

Voor extra functies betaal je meer. Vraag jezelf daarom goed af of je deze functies echt nodig hebt.

Veelgestelde vragen over oorthermometers

Hoe betrouwbaar is een oorthermometer? 

Een oorthermometer is over het algemeen erg betrouwbaar, mits je hem goed gebruikt. Lees voor het eerste gebruik daarom de instructies nauwkeurig.

Hoe gebruik ik een oorthermometer? 

Je brengt de oorthermometer voorzichtig in het oorkanaal, zonder druk te zetten. Je zorgt er vervolgens voor dat de oorthermometer richting de tegenovergestelde slaap wijst: dit is de juiste positie. Nu druk je op de knop en meet je de lichaamstemperatuur.

Hoe ontsmet ik een oorthermometer 

Gebruik wat keukenpapier met 70% alcohol en maak de probe hiermee schoon. Je kunt hiervoor ook kant-en-klare doekjes gebruiken.  

Welke soorten thermometers zijn er?

Er zijn verschillende thermometers verkrijgbaar. Denk aan oorthermometers, voorhoofdsthermometers, analoge thermometers en digitale thermometers.

Is een voorhoofdthermometer of oorthermometer betrouwbaarder?

Een oorthermometer is nauwkeuriger in het opmeten van de temperatuur omdat deze de temperatuur van het trommelvlies meet. De omgevingstemperatuur heeft hier weinig tot geen invloed op, in tegenstelling tot je voorhoofd, welke constant blootgesteld wordt aan je omgeving.

Braun oorthermometer, bovenaanzicht

Conclusie

Hopelijk heb ik je wat wijzer gemaakt in de wereld van de oorthermometers en je daarmee ook geholpen met het maken van een keuze. Of je nu de Braun ThermoScan 7 kiest of de Miniland Thermosense, je bent met deze thermometers altijd op de hoogte van je lichaamstemperatuur. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?