Dyson heeft zijn meest geavanceerde snoerloze stofzuiger ooit gelanceerd, die volgens het merk in staat is het verborgen stof in je huis op te sporen en te verwijderen. Je ziet zelfs het bewijs op het display! 📺 Hoe dit werkt in de praktijk, lees je in het onderstaande Dyson V15-review.

Wat is het?

De Dyson V15 is een toevoeging aan het snoerloze assortiment van Dyson, boordevol innovatieve functies. Het merk beweert dat het in staat is verborgen stofdeeltjes in je huis op te sporen, te verwijderen, te tellen en zelfs de grootte ervan te bepalen. Vervolgens lees je de resultaten af op het display.

Enkele andere vermeldenswaardige kenmerken zijn:

 • de Slim Fluffy-vloerrol, die een groene laserdiode heeft om het verborgen stof in je huis te belichten;
 • en stofsensoren die registreren hoeveel stof je opzuigt, en het op grootte categoriseren in een kleurrijk staafdiagram op het digitale display.

Twee andere vloerkoppen, de High Torque- reinigingskop en de mini-turbo-tool, zijn voorzien van anti-klittechnologie en voorkomen dat de borstelstaven verstopt raken met haar.

De Dyson V15 wordt ook geleverd met een twee-in-één spleet- en bekledingsmondstuk, een apart spleetmondstuk en een afstofborstel. Een optionele wandhouder en een clip voor het meenemen van de opzetstukken zijn ook inbegrepen.

Net als zijn voorganger, de Dyson V11 Absolute, past hij automatisch zijn zuigkracht aan op de ondergrond, en heeft hij een lcd-display, met een tot op de seconde aftellende batterij.

Close-up van Dyson Fluffy-vloerrol

Het duurt iets meer dan vier uur om op te laden tot 100%. Je krijgt een indrukwekkende schoonmaaktijd van 85 minuten op minimaal vermogen (eco-stand), of 14 minuten op vol vermogen (boost-stand).

Hij weegt 3,3 kg, wat ongeveer gemiddeld is voor een snoerloze stofzuiger. Met iets minder dan een liter aan stofcapaciteit houdt hij bovendien meer vast dan de meeste draadloze steelstofzuigers, maar het kan nóg beter. In dat geval zou je naar de supergrote Dyson Outsize Absolute moeten uitwijken!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder!

Over Dyson

Sir James Dyson kocht in 1974 een stofzuiger. Zodra de stofzuigerzak vol begon te raken, verloor de stofzuiger zijn zuigkracht. Sir James wilde hiervoor een oplossing bedenken. Daarom vond hij een zakenpartner en ontwikkelde een stofzuiger met cycloontechnologie.

In 1991 werd de allereerste Dyson stofzuiger verkocht. Sindsdien maakt Dyson niet alleen stofzuigers, maar ook haardrogers, luchtfilters en andere apparaten. Inmiddels is Dyson een succesvol internationaal technologiebedrijf dat actief is in 65 landen.

Voordelen:

 • Uitstekende reiniging op alle oppervlakken
 • Pikt ook moeiteloos dierenhaar op
 • Reinigt ook goed op minimaal vermogen
 • Is goed in het verwijderen van allergenen
 • Weergeeft nuttige info op het display
 • De batterij gaat lang mee
 • Is gemakkelijk in gebruik
 • Werkt zeer stil

Nadelen:

 • Je moet de knop voortdurend ingedrukt houden
 • Tapijten reinigen hiermee kost meer moeite
 • Geen laser op de tapijtvloerkop

Dingen om te overwegen voordat je een Dyson-steelstofzuiger koopt

Stofzuigen behoort tot de klusjes waar je eigenlijk niet onderuit kunt. Je kunt een robotstofzuiger het werk voor je laten doen of een bezem gebruiken, maar voor een grondige reiniging van je vloer, heb je toch echt een grotere stofzuiger nodig.

Heb je overal stenen vloeren? Of heb je juist eikenhouten vloeren, en slaapkamers met hoogpolig tapijt? Heb je een hond die constant haren verliest of misschien een Perzische kat die elke dag geborsteld moet worden? Ben je op zoek naar een stofzuiger voor huisdieren?

Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee houdt wanneer je op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger. Dan is er natuurlijk ook nog je budget: niet geheel onbelangrijk. De stofzuigers van Dyson staan bekend om hun kwaliteit, maar behoren niet tot de meest budgetvriendelijke stofzuigers.

Is een Dyson V15 de investering waard? Is de Dyson V15 echt het technische hoogstandje waar de experts zo van onder de indruk zijn? En hoe zit het met die laser? 🔦

Wij bij Paarshuis zijn de gelukkige eigenaren van een Dyson V15 en vertellen je in detail wat we van deze stofzuiger vinden. Hieronder lees je er meer over.

Dyson V15: belangrijkste nieuwe kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de V11-serie, zoals de cruciale batterijduur van een uur, het eenvoudig legen van de opvangbak, het digitale display en de automatisch aanpassende zuigkracht, blijven grotendeels hetzelfde.

De V15 heeft echter een aantal opvallende extra's die hem een voorsprong geven op de concurrentie – en op de wat oudere Dyson-modellen.

Laser-stofdetectie

Veel concurenten van Dyson leveren stofzuigers met lampjes, waardoor je goed ziet wat je opzuigt. De snoerloze stofzuigers van Dyson hebben geen lampjes. Op dit vlak heeft Dyson geluisterd naar de consument, die over het algemeen groot fan is van zo'n verlichting! Zoals je op de onderstaande foto ziet, is er aan licht geen gebrek.

De Slim Fluffy-vloerkop met zachte rol is niet tevreden met alleen leds: deze heeft een groene laserdiode die onder een precieze hoek is afgesteld om het stof op je pad te verlichten.

Dyson zegt dat de laser beter is in het markeren van verborgen vuil dan enkel led-lampjes – onze mening over deze functie, gebaseerd op het uitproberen van led-versies: het werkt!

We zagen een merkbaar verschil tussen wat de gebruikelijke led-lampjes zichtbaar maken, en wat de laserdiode liet zien. Het stofzuigen wordt er zelfs leuker door, want het maakt stofzuigen tot een soort spelletje, waarin je alle stofdeeltjes moet opzuigen.

Bedenk echter wel dat deze functie alleen op de Slim Fluffy-vloerkop zit, die alleen voor harde vloeren is.

Dyson V15-laser schijnt op de vloer

Stofsensor en real-time statistieken over wat je opzuigt

Een voor de nerds, deze geavanceerde akoestische stofsensor – bekend als een piëzo-sensor – houdt bij hoeveel stof je opzuigt, en categoriseert het naar grootte in een kleurrijk staafdiagram op het digitale display.

De sensor werkt door het aantal en de grootte van de opgezogen deeltjes in te schatten op basis van de trillingen die deze veroorzaken wanneer ze de sensor raken. De sensor 'luistert' als het ware naar de stofdeeltjes, en vertaalt de informatie die het hierover verzamelt naar een diagram op je display.

Het is echter niet alleen voor de lol, de stofzuiger gebruikt deze informatie om automatisch de zuigkracht te verhogen op vuilere plekken.

Het is niet de eerste keer dat we deze functie zien. Tineco's Pure S12 versloeg Dyson in 2019 met zijn stofsensor en digitale stofdisplay, maar dit is de eerste die we hebben gezien die de stofdeeltjes van verschillende grootte opsplitst. Of dit noodzakelijk is of een noviteit voor je wekelijkse blitz, kan alleen jij beslissen.

Geen scheuren meer: klitvrije technologie zorgt voor zelfreinigende borstelstaven

De V15 Detect gebruikt ook anti-klittechnologie. Net als Shark en enkele andere concurrenten heeft Dyson gezocht naar een oplossing voor het probleem van haren die zich om de borstelstang wikkelen, waardoor de vloerborstel verstopt kan raken en de zuigkracht vermindert.

Iedereen die wel eens een warrige borstelstang heeft moeten schoonmaken, weet dat het een lastig en onaangenaam karweitje is. Als je meerdere bewoners met langere haren in huis hebt, moet je dit bijna elke keer doen als je schoonmaakt, dus dit is een welkome aanvulling op het arsenaal van Dyson! ✅

Typisch is echter dat Dyson dit probleem op een nieuwe manier aanpakt. Het mini-turbohulpstuk heeft een asymmetrische kegelvormige borstel die de haren naar het uiteinde duwt, zodat ze netjes worden opgezogen. De High Torque-turbovloerkop is voorzien van vergelijkbare techniek en een ingebouwde kam die het haar opruimt terwijl je bezig bent.

Filter: een stevige HEPA ... toch?

Dat ligt aan het V15-model dat je kiest. Bij een Absolute krijg je een daadwerkelijke HEPA-filter, maar bij de Detect (onze versie) niet precies. Dit is echter niet direct een minpunt in dit geval.

Dyson stofzuigers hebben een volledige machinefiltratie die 99,97% van de deeltjes van 0,3 micron opvangt. Hoewel Dyson altijd HEPA-filters heeft gebruikt, zijn niet al hun stofzuigers als zodanig gelabeld. Dit komt doordat in 2017 de American Society for Testing & Materials een nieuwe filtratiestandaard voor stofzuigers heeft uitgebracht.

Hoewel Dyson nog steeds HEPA-grade filters gebruikt, hebben ze de HEPA-claims van de meeste van hun producten verwijderd, omdat ze niet voldoen aan de nieuwe standaard.

Hoe dan ook: we hebben al ondervonden dat de stofzuiger niet aangaat als de filter niet op zijn plek zit, dus we gaan ervan uit dat deze cruciaal is voor het functioneren van de stofzuiger.

Zelf hebben we geen allergieën die expliciet baat hebben bij een filter als deze. Wetende dat dit filter desalniettemin 97% van de deeltjes van 0,3 micron opvangen, gaan we er toch uit dat deze stofzuiger zeer geschikt is voor mensen die wél allergieën hebben.

Close-up van filter in Dyson V15

Dyson V15: eerste indrukken

Het lijdt geen twijfel dat de V15 Detect veel leuke functies heeft om fans van apparaten in futuristische stijl te plezieren. En terwijl sommige meer een voorbijgaande nieuwigheid zijn, lijken andere echt nuttige updates.

De mogelijkheid om het vuil in donkere ruimten te zien en het ontwarren van de borstel zijn duidelijke pluspunten. Verfrissend genoeg is de prijs gelijk aan of zelfs lager dan die van sommige V11-modellen, waardoor er geen reden is om dit technische hoogstandje niet te kopen.

De stofzuiger ligt fijn in de hand en is niet te zwaar, is zakloos en eenvoudig op te bergen. Dit zijn allemaal eigenschappen die voor ons een must zijn. Het spreekt voor zich dat het resultaat er ook moet zijn, en dat is er. De vloer is nog nooit zo schoon geweest. Mist de Dyson toch iets op je harde vloer, dan wordt dit zichtbaar wanneer je de laser gebruikt.

Na drie maanden ...

... zijn we nog steeds onder de indruk, maar er zijn een aantal punten die we toch wat dieper willen bespreken. Neem de laser bijvoorbeeld. We dachten dat het een gimmick zou zijn. Typisch, alleen leuk in de eerste twee weken. Niets is minder waar!

De laser was en is nog steeds een handige toevoeging, want dankzij de laser zie je precies waar het vuil zich verbergt. Persoonlijk vind ik dit de handigste functie van deze Dyson en eindelijk heb ik het gevoel dat mijn vloer dan ook echt schoon is.

Er zijn twee eigenschappen waar we iets minder blij mee zijn – het legen van de stofbak bijvoorbeeld. Het mechanisme duwt het vuil als het ware naar voren. Hoewel dit het niet meteen een lastige handeling maakt, blijven grote plukken haar vaak hangen, waardoor je deze soms handmatig moet weghalen.

Geen groot probleem! Zeker geen ingewikkeld probleem, maar wanneer je honderden euro's betaalt voor een stofzuiger, wil je gebruiksgemak. Hopelijk neemt Dyson dit mee in hun toekomstige ontwerpen, want ik ben niet de enige die hier minder tevreden over is.

Daarnaast merkten we dat het toch wat meer moeite vergt om tapijt goed schoon te krijgen. Dat is vrij gebruikelijk tijdens het stofzuigen, maar voor de prijs hadden we gehoopt dat het iets dichter bij moeiteloos zou komen dan dat het geval is.

Een ander onderwerp wat extra aandacht verdient, is het onderhoud van de stofzuiger. Zoals bij elke stofzuiger, neemt de prestatie van de V15 af wanneer je het apparaat niet regelmatig schoonmaakt.

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen zijn teleurgesteld in de prestaties na een paar maanden. Dit is eenvoudig op te lossen door elke paar weken het filter schoon te spoelen (en goed te laten drogen!) en door te controleren op eventuele verstoppingen.

Wanneer je het onderhoud goed en regelmatig uitvoert, blijft je Dyson V15 presteren als nieuw en verlies je geen zuigkracht.

Zwart hondje In De Huiskamer

Dyson V15-ervaringen

Wij zijn niet de enigen die blij zijn met de Dyson V15. Lees hieronder een paar reviews van andere gebruikers.


Dyson V15-alternatieven

Misschien ben je geen fan van Dyson, misschien ben je op zoek naar een meer prijsvriendelijke stofzuiger of een ander type stofzuiger. Geen probleem. We hebben de onderstaande alternatieven voor je gevonden.

#1 Samsung Jet 70 Turbo

Deze steelstofzuiger gaat 40 minuten mee wanneer je de eco-stand gebruikt, wat genoeg is om een heel huis mee te stofzuigen.

Ook is hij krachtig genoeg voor hoogpolig tapijt en genoeg opzetstukken om kleine, onbereikbare hoekjes mee te stofzuigen.

Deze steelstofzuiger van Samsung is daarmee geschikt voor iedereen die op zoek is naar een goede, prijsvriendelijke stofzuiger.

#2 Miele Boost CX1 Cat & Dog PowerLine

Zakloos met een inhoud van 1 liter, krachtig met 890 watt en elegant – dat is de Miele Boost.

Met deze stofzuiger word je vloer niet alleen grondig schoon, maar dankzij het gebruiksgemak is de klus zo gepiept!

Daarnaast biedt deze stofzuiger de betrouwbaarheid die je gewend bent van Miele en is hij ideaal voor huisdiereigenaren.

#3 iRobot® Roomba® j7 - Robotstofzuiger

Heb je echt een gruwelijke hekel aan stofzuigen en sla je de klus (te) vaak over?

Kies dan voor een robotstofzuiger zoals deze iRoomba. Dankzij de slimme technologie wordt je vloer niet alleen schoon, maar je kijkt ook nog eens toe terwijl de robot het zware werk doet!

Dyson V15 review – conclusie

Hopelijk heeft dit review je goed op weg geholpen bij het maken van een keuze. Ben je op zoek naar de beste stofzuiger die is voorzien van de nieuwste technische snufjes, waarmee je de beste resultaten bereikt? Dan is de Dyson V15 een goede keuze voor jou.

Heb je een beperkt budget en wil je toch een zakloze stofzuiger, dan is de Dyson V15 misschien minder geschikt voor je, maar dat betekent niet dat je een vieze vloer hoeft te hebben!

Inventum heeft bijvoorbeeld een assortiment aan prijsvriendelijke stofzuigers, zoals de Inventum ST306RZA. Prijsvriendelijk, effectief en ideaal voor iedereen met een beperkt budget.

Wil je echter het beste van het beste, kies dan voor de Dyson V15. Zelfs met de minimale nadelen waarover je in dit Dyson V15 review hebt kunnen lezen, is het de beste stofzuiger die wij in onze handen hebben gehad.

Heb jij de Dyson V15 inmiddels ook in huis? Wat is jouw mening? Laat het ons hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?