Je lichaamstemperatuur geeft een goede indicatie over hoe je je voelt. Koorts is in de meeste gevallen niet gevaarlijk en betekent dat je lichaam hard aan het werk is, maar een oogje in het zeil houden is altijd verstandig.

Houd je de thermometers liever buiten je lichaam, dan doe je dat met een voorhoofdthermometer. Ik heb daarom de beste voorhoofdthermometers voor je op een rij gezet. 🤒

De 5 beste voorhoofdthermometers in een oogopslag

 1. Easypix ThermoGun TG2 - De beste voorhoofdthermometer voor iedereen die de hoogste eisen stelt.
 2. Medisana TM A77 - Eenvoudig, accuraat en vriendelijk geprijsd.
 3. Medisana TM 750 Connect - Klaar voor de toekomst dankzij de bijbehorende app.
 4. Sanitas SFT 65 - Wil je ook via het oor meten? Geen probleem, dan kan met de Sanitas SFT 65.
 5. WBTT® Thermometer - Ideaal voor mensen met een kleiner budget.

Hoe werkt een voorhoofdthermometer?

Een voorhoofdthermometer is speciaal ontworpen voor veilig gebruik op het voorhoofd en werkt met infrarood. Een voorhoofdthermometer meet de lichaamstemperatuur door de intensiteit van het infrarode licht dat door het voorhoofd wordt uitgezonden te detecteren.

Het zet de gemeten warmte om in een temperatuurwaarde die op het scherm wordt weergegeven. Een infrarode voorhoofdthermometer is geschikt voor alle leeftijden en ideaal voor kinderen.

Je neemt bijvoorbeeld gemakkelijk de temperatuur op wanneer je kindje ligt te slapen. Wanneer je hem op de juiste manier gebruikt, geeft hij snel de lichaamstemperatuur weer. Heb je een goede voorhoofdthermometer, dan is deze bovendien erg nauwkeurig.

In sommige ziekenhuizen worden zelfs alleen maar voorhoofdthermometers gebruikt: het is hygiënisch, snel en eenvoudig. Niet alle voorhoofdthermometers zijn echter accuraat. Daarom heb ik deze top vijf van de beste voorhoofdthermometers voor je gemaakt.

De beste voorhoofdsthermometers op een rij

Zoals bij de meeste thermometers kies je zelf hoe de gemeten temperatuur wordt weergegeven: in graden Celcius of in Fahrenheit. Dit stel je in en vervolgens hou je de thermometer 2,5 cm vanaf het voorhoofd, je drukt op de knop en binnen een paar seconden zie je gemeten lichaamstemperatuur op het grote display.

Deze voorhoofdthermometer werkt met een kleurensysteem. Het display is groen bij een normale lichaamstemperatuur, oranje bij verhoging en wordt er koorts gedetecteerd, dan wordt het scherm rood.

Lachende peuter met moeder die koorts meet

Hij ligt er fijn in de hand, het menu wijst zichzelf uit en je kunt er niet fout mee gaan. Deze voorhoofdthermometer wordt niet voor niets voor professionele doeleinden gebruikt. Dit is ook te zien aan de prijs: hij is niet goedkoop. 💸

Maar goed, ben je op zoek naar een betrouwbare, nauwkeurige voorhoofdthermometer en ben je bereid een mooie cent uit te geven? Dan is de EasyPix ThermoGun TG2 de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

 • Deze voorhoofdthermometer is erg nauwkeurig
 • Hij is eenvoudig te bedienen
 • De temperatuur is in een oogopslag af te lezen dankzij het kleurensysteem

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Ook met deze voorhoofdthemometer meet je zowel de lichaamstemperatuur als de temperatuur van objecten. Denk bijvoorbeeld aan het potje voeding wat je voor je kleintje hebt klaar gemaakt.

Zorg er altijd voor dat de persoon waarvan je de temperatuur wilt meten, al een tijdje binnen is, niet net gedoucht heeft of een koude doek tegen zijn hoofd heeft gehad. Al deze dingen beïnvloeden de meting, waardoor deze niet accuraat is.

Je houdt vervolgens de thermometer op ongeveer 3 centimeter afstand, drukt op de knop en binnen een paar seconden lees je de gemeten temperatuur af. Blijft het scherm groen, dan is de temperatuur normaal, bij oranje is er sprake van verhoging en bij rood koorts.

Vrouw met kind en voorhoofdthermometer

Deze voorhoofdthermometer is nauwkeurig en simpel in gebruik, maar voelt een stuk minder robuust aan dan de EasyPix ThermoGun. Het grootste verschil tussen deze twee is dan ook de prijs.

Als je op zoek bent naar een goede, betrouwbare voorhoofdthermometer met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is deze thermometer een goede keuze voor jou.

Voordelen:

 • Hij is eenvoudig in gebruik 
 • Hij is erg nauwkeurig
 • Deze thermometer heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Deze voorhoofdthermometer voelt minder robuust aan

Via de VitaDock app heb je een handig overzicht van alle metingen, maar meer kun je er niet mee. Je downloadt de app in de App Store of in de Google Play Store. Daarnaast gebruik je deze Medisana thermometer ook als oorthermometer, mocht je daar de voorkeur aan geven.

Je haalt simpelweg de groene dop van het uiteinde af en je hebt een probe voor het oor. Je meet ook de temperatuur van vloeistoffen en alles wijst zichzelf uit via de handige bediening aan de voorkant van het apparaatje.

Zoals bij veel voorhoofdthermometers kleurt het scherm groen als de lichaamstemperatuur normaal is, oranje bij verhoging en rood bij koorts. Hij voelt robuust aan en ligt fijn in de hand. Er wordt bovendien een handig reisetui meegeleverd.

Als je op zoek bent naar een goede, eenvoudige voorhoofdthermometer die je ook als oorthermometer gebruikt, en die bovendien een bijbehorende app heeft, dan is deze Medisana TM 750 Connect zeker iets voor jou.

Voordelen:

 • Je gebruikt deze voorhoofdthermometer ook als oorthermometer
 • Via de bijbehorende app hou je een handig overzicht van de metingen

Nadelen:

 • De app heeft niet erg veel functionaliteit 

De één geeft de voorkeur aan een temperatuurmeting via het oor, de ander geeft de voorkeur aan een voorhoofdthermometer. Geen probleem, want deze thermometer kan het allebei!

Deze thermometer is zowel te gebruiken als voorhoofdthermometer als oorthermometer. Je bedient hem via de knopjes op de voorkant waar je ook instelt hoe je hem gebruikt.

Vervolgens hou je hem 3 cm vanaf het voorhoofd, of in de gehoorgang, drukt op de knop en binnen een paar seconden lees je de gemeten temperatuur af op het display. Ook deze thermometer heeft een kleurensysteem: groen is normaal, oranje staat voor verhoging en rood voor koorts.

Hij heeft tien gebruikersprofielen en tien geheugenplaatsen, waardoor je een goed overzicht houdt van iedereen die de thermometer gebruikt.

Hij ligt bovendien fijn in de hand en voelt robuust aan. Hou er wel rekening mee dat er geen beschermhoesjes voor het oorgedeelte mee worden geleverd. Maak hem daarom na gebruik elke keer goed schoon.

Ben je op zoek naar een goede voorhoofdthermometer die je ook eenvoudig omtovert tot een oorthermometer? Dan is de Sanitas SFT de ideale thermometer voor jou!

Voordelen:

 • Hij voelt robuust aan
 • Hij heeft veel geheugenplaatsen waardoor je goed overzicht houdt

Nadelen:

 • Er worden geen beschermhoesjes meegeleverd

Je kiest tussen Fahrenheit en graden Celcius en drukt vervolgens op Scan. Een paar seconden later wordt de temperatuur weergegeven op het display. Ook deze thermometer werkt met een kleurensysteem: groen voor normaal, oranje voor verhoging en rood bij koorts.

Hij heeft 32 geheugenplaatsen, waardoor je eenvoudig het verloop van eventuele koorts volgt. Minder prettig is het feit dat thermometer niet erg robuust aanvoelt. Dit wekt de indruk dat hij behoorlijk kwetsbaar is.

Het is wel een goedkope voorhoofdthermometer en als je deze alleen incidenteel gebruikt, is het een goede aankoop. Wees er voorzichtig mee en hij gaat naar mijn idee langer mee.

Voordelen:

 • Deze voorhoofdthermometer is erg vriendelijk geprijsd
 • Hij is eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Hij voelt niet robuust aan

Waar let ik op bij de aankoop van een voorhoofdthermometer?

Onderling vind je weinig verschil in de verkrijgbare voorhoofdthermometers. Sommige hebben een geheugenfunctie waarmee je de vorige metingen ziet. Soms zijn er ook verschillende gebruikersprofielen.

Deze functies geven je een goed overzicht op de metingen, maar zijn niet essentieel. Het gaat tenslotte om de lichaamstemperatuur die de persoon op dat moment heeft.

Meestal gebruik je een voorhoofdthermometer ook om de omgevingstemperatuur mee te meten en sommige voorhoofdthermometers zijn ook te gebruiken als oorthermometer. Welke eigenschappen de voorhoofdthermometer ook heeft: het uiteindelijke doel is altijd de lichaamstemperatuur op te meten.

Niet alle voorhoofdthermometers zijn even nauwkeurig: lees daarom de reviews. Een dure voorhoofdthermometer hoeft niet perse nauwkeurig te zijn, en andersom geldt hetzelfde. De nauwkeurigheid is het belangrijkste.

Voor- en nadelen van verschillende thermometers

Een betrouwbare thermometer in huis hebben is – net als een hartslagmeter – ongelooflijk nuttig. De mogelijkheid om nauwkeurig vast te stellen of iemand koorts heeft, geeft je aanwijzingen wat de volgende stappen in de verzorging van de zieke moeten zijn.

Er zijn tegenwoordig vele soorten contactthermometers en contactloze thermometers beschikbaar. Welke de beste thermometer is, hangt van jouw behoeften af. Elke thermometer heeft zo zijn voor- en nadelen.

Digitale thermometer

Digitale thermometers werken met warmtesensoren die de lichaamstemperatuur bepalen. Je gebruikt ze op verschillende manieren: in de mond, rectaal of in de oksel.

De okseltemperatuur en de orale temperatuur ligt meestal 0,3 à 0,5 °C onder de daadwerkelijke temperatuur. Die waardes moet je er dus nog bijtellen. Gebruik je de digitale thermometer rectaal, dan is die meting meestal bij voorbaat waarheidsgetrouw.

Voordelen

Nadelen

 • Digitale thermometers geven snelle nauwkeurige metingen
 • Een digitale thermometer is voordelig
 • Orale metingen zijn minder geschikt voor kinderen
 • Digitale thermometers worden oraal, rectaal of onder de oksel gebruikt, waardoor ze minder hygiënisch zijn
Digitale thermometer, bovenaanzicht

Digitale oorthermometers

Oorthermometers meten de temperatuur in de gehoorgang met behulp van infrarood. De metingen van een goede oorthermometer zijn nauwkeurig, mits je de oorthermometer op de correcte manier gebruikt.

Voordelen

Nadelen

 • Oorthermometers geven snelle en nauwkeurige metingen en zijn eenvoudig in gebruik
 • Ideaal voor kinderen
 • Niet geschikt voor baby's onder de zes maanden
 • Lastig te gebruiken bij kleine of gebogen gehoorgangen
Oorthermometer, bovenaanzicht

Voorhoofdthermometers

Voorhoofdthermometers maken gebruik van infraroodsensoren om de temperatuur te meten en zijn populair omdat dit geheel draadloos kan.

Een voorhoofdthermometer is nauwkeurig, maar minder nauwkeurig dan een digitale thermometer die je rectaal gebruikt. Het geeft je meestal wel een goed idee of iemand koorts heeft of niet.

Voordelen

Nadelen

 • Een voorhoofdthermometer is erg hygiënisch in gebruik
 • Ze zijn ideaal voor baby's en kinderen
 • Ze geven de gemeten temperatuur erg snel weer
 • Het resultaat kan worden beïnvloed door externe factoren zoals het weer, verwarming of zelfs kleding
Voorhoofdthermometer, bovenaanzicht

Veelgestelde vragen over voorhoofdthermometers

Hoe accuraat is een voorhoofdthermometer? 

De meningen verschillen over de nauwkeurigheid van voorhoofdthermometers. De experts zijn het wel eens over het feit dat de nauwkeurigheid per merk en model sterk varieert. Sommige voorhoofdthermometers worden zelfs in ziekenhuizen gebruikt.

Wat is de beste manier om je lichaamstemperatuur te meten? 

De meest nauwkeurige manier om je lichaamstemperatuur te meten is rectaal, met een digitale thermometer.  

Wat is een normale lichaamstemperatuur? 

Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen 36,8 °C en 37,5 °C. Dit is een gemiddelde en betekent niet dat een lagere of hogere temperatuur niet normaal is voor jou specifiek. Maak je je zorgen, raadpleeg dan altijd een arts.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de voorhoofdthermometers. Of je nu voor de EasyPix ThermoGun gaat of de thermometer van WBTT, je houdt met alle thermometers in mijn top vijf nauwkeurig je temperatuur in de gaten.

Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons dan weten; we horen graag van jullie. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?