Is cold brew-koffie niet hetzelfde als een ijskoffie? Nee! Cold brew-koffie is niet hetzelfde als ijskoffie. Het verschil zit hem in de bereidingsmethode. Door die manier van bereiding smaken de twee drankjes behoorlijk anders. Hoe dat zit kom je hier te weten.

Hoe maak ik cold brew-koffie?

Cold brew-koffie maak je met koffie en koud water, welke vervolgens een uur of twaalf moet intrekken. Daardoor valt cold brew onder de categorie 'slow coffee'. Door de langere bereiding is de smaak veel zachter met een voller aroma. De bittere ondertonen verdwijnen naarmate de tijd vordert.

Houd er rekening mee dat het maken van cold brew minimaal 12 uur in beslag neemt, dus begin er op tijd mee. De langere bereidingstijd maakt de pret niet minder natuurlijk, want zeg nou zelf: een zelfgemaakt kopje koffie, warm of koud, smaakt altijd het beste. 😄

Espresso in kopje

Dit heb je nodig:

  • Afsluitbare glazen pot (voor dit recept moet er ± 500 ml in passen)
  • Fijn gemalen koffie (van koffiebonen naar keuze)
  • Koffiefilter
  • Een gezonde dosis geduld 😇
Met koffiebonen...

Verse koffiebonen in huis? Een andere manier om zelf cold brew-koffie te maken is met verse koffiebonen. Hiervoor heb je een koffiemolen nodig. Je maalt hiermee zelf de bonen tot een fijn gemalen koffie. Daarna volg je het stappenplan wat hieronder wordt beschreven.

Stap 1: Wegen

Weeg 100 gram gemalen koffie af en leg dit onderin de glazen pot.

Stap 2: Water toevoegen en rusten

Voeg nu 400 ml koud water toe aan de pot en roer het voorzichtig om. Sluit de pot af, en laat het koffiemengsel minimaal 12 uur in de koelkast rusten. Op deze manier krijgt je cold brew de beste, meest authentieke smaak.

Stap 3: Filteren en schenken

Na de rustperiode mag je eindelijk de pot openen! Schenk de koffie door een filter heen (een opzetfilter maakt dit gemakkelijker) en klaar is Kees! Je hebt je eigen cold brew-koffie gemaakt!

Voeg er nog een lekker ijsblokje (misschien zelfs eentje gemaakt van koffie!) aan toe, en je bent klaar om te genieten.

Cold brew van bovenaf gefotografeerd

"Without my morning coffee, I'm just like a dried-up piece of goat"

J.S Bach

Conclusie

Ik hoop dat je gaat genieten van je zelfgemaakte cold brew-koffie. Je kunt je verhoudingen altijd aanpassen, mocht je het wat sterker of wat minder sterk willen hebben.

Uiteraard kan je ook wat melk of suiker toevoegen – of als je net zo’n zoetekauw als ik bent, probeer eens een scheutje siroop! Zo zijn er allerlei manieren om je cold brew-koffie nog lekkerder te maken.

Maar één ding is zeker: zelfgemaakt is altijd lekkerder, want je vind er namelijk iets bij wat nergens te koop is… en dat is trots! 😄

Was dit artikel behulpzaam?