Een wasmachine heeft een eigen afvoer om het water weg te pompen tijdens het wassen. Een extra drogerafvoer – ofwel een afvoer voor je droger – zit meestal niet pal naast de afvoer voor de wasmachine. Doorgaans loodst een droger het condenswater standaard in het condenswaterreservoir, dus waarom nog een extra aansluitpunt of afvoer toevoegen?

Door je droger aan te sluiten op een waterafvoer hoef je zelf het reservoir niet meer te legen. Dat scheelt hen en weer geleur met een vol reservoir (of een emmer). Na een paar keer is de pret daar wel van af, dus wat als je jezelf hiervan af zou kunnen helpen?

Nou, dat kan. In dit artikel leg ik stapsgewijs uit hoe je de droger op de afvoer aansluit en wat je allemaal nodig hebt, zodat je zelf het condenswaterreservoir niet meer hoeft te legen. Let op: sluit je droger goed aan om oververhitting van je droger te voorkomen.

Hoe koppel je de droger aan de afvoer?

Om een droger aan een afvoer te koppelen, sluit je de afvoerslang van de droger aan op het dichtstbijzijnde afvoerpunt. Zorg dat de slang geen knikken heeft en dat het water vrij kan stromen. Bevestig de slang stevig om lekkages te voorkomen.

Dit heb je nodig voordat je begint ⤵️

Idealiter sluit je de droger aan op dezelfde afvoer als waar de wasmachine op is aangesloten. De wasmachine en droger staan daarom vaak in dezelfde ruimte, op elkaar gestapeld of naast elkaar. Zelf maak ik gebruik van deze opzet, voor klussen als deze, maar ook op flink wat ruimte te besparen. Dat maakt dit klusje een stuk makkelijker.

Wel heb je wat zaken nodig om de beste droger aan te sluiten op de waterafvoer.

 • Een afvoerslang. Bij sommige drogers wordt deze standaard meegeleverd. Controleer dat altijd goed. Zit er geen afvoerslang bij? Dan heb je een aparte afvoerslang nodig. Is de eventueel meegeleverde afvoerslang te kort, dan is het mogelijk een langere te kopen, óf verlengstuk. De ideale lengte van een afvoerslang voor een droger hangt af van de afstand tussen je droger en het afvoerpunt. Over het algemeen varieert de lengte tussen 1 en 2,5 meter.
 • Sluit je hem aan op dezelfde waterafvoer als de wasmachine? Dan heb je een zogenaamd Y-stuk nodig om op de afvoer te zetten, zodat je beide afvoerslangen op de afvoer kunt aansluiten.

Zorg echter niet dat de afvoerslang te lang is, dan stuit je mogelijk op problemen, aldus Irene Joris van Consumentenbond: "De buis voor de luchtafvoer mag niet te lang zijn en niet te veel nauwe bochten hebben. Met een korte slang of buis droogt het apparaat sneller en zuiniger."

Onderaan het artikel leg ik ook uit hoe je een warmtepompdroger aansluit op de afvoer.

Droger

Stap 1: Ontkoppel de slang

De eerste stap is het ontkoppelen van de slang. Vooral hier verschilt dit per droger merk. De een heeft de slang aan de achterkant rechts onderin zitten; bij de andere zit hij boven in. Sommige drogers hebben de slang aan de zijkant zitten.

Controleer hoe dan ook altijd goed dat je de juiste slang te pakken hebt. Sommige drogers – zoals die van Samsung en Whirlpool – hebben twee slangen aan de achterkant zitten. Bij de Samsung gebruik je de rechterslang, en bij de Whirlpool de linker.

De informatie over de exacte locatie vind je in de handleiding van je wasdroger.

Stap 2: Afvoerslang aan de droger koppelen

Nu moet je de afvoerslang op de droger plaatsen. Sommige fabrikanten leveren deze mee en bergen hem op in de trommel gedurende het transport; soms moet je zelf een aanschaffen.

Je sluit de afvoerslang hoe dan ook aan op de aansluiting of over de tuit die je in de eerste stap hebt vrijgemaakt. Soms moet je de afvoerslang eerst aansluiten op een gekleurd slangetje met een koppelstuk, om zeker te weten dat de slang goed past. Raadpleeg voor specifiek advies hierover de gebruiksaanwijzing.

Bij sommige drogers zit de afvoerslang al aan de achterkant; deze hoef je alleen voorzichtig los te maken en uit te rollen. 🪢

Stap 3: Afvoerslang verbinden aan de waterafvoer

Sluit je de droger op dezelfde afvoer als de wasmachine aan? Dan heb je nu een Y-stuk nodig om de afvoer te splitsen; zo sluit je de droger en de wasmachine aan op dezelfde afvoer.

Haal eerst de afvoerslang van de wasmachine uit de afvoer, voordat je het Y-stuk op de afvoer monteert. Zorg wel dat de wasmachine niet draait terwijl je dit doet.

Hang de slang rustig in de afvoerbuis en zorg dat de slang niet meer dan 10 centimeter in de afvoerbuis hangt. Niet zeker wat 10 centimeter is? Teken het met een meetlint en een stift af op de afvoerslang.

De afvoerbuis mag zich niet hoger dan 1 meter bevinden, want anders pompt de wasdroger het water niet af. Let dan ook op dat het Y-stuk de slang niet boven de 1 meter komt. Ook de afvoerslang die je in de afvoerbuis hangt mag niet meer dan 1 meter omhoog.

Weten of je afvoer op de juiste hoogte hangt? Het liefst hangt hij ergens tussen de 60 cm en 1 meter van de grond, met als sweet spot 80 à 85 cm. Dit meet je vanaf de grond tot de opening aan de bovenkant van de afvoer.

Toch nog water in het reservoir?

Soms komt het voor dat er een beetje water in het reservoir achterblijft. Dit gebeurt wanneer je een zelfreinigende condensor hebt. De droger vangt het vocht uit je was op en maakt hiermee de condensor schoon. Vergeet echter niet regelmatig je droger schoon te maken. Hiermee verleng je de levensduur van je droger.

Je hoeft het reservoir niet zelf te legen; het apparaat voert dit automatisch af via de slang. Wanneer die dat precies doet, ligt aan de wasdroger, maar het is of aan het begin, of aan het einde van het eerstvolgende droogprogramma.

Droger op afvoer aansluiten per merk

 • AEG en Zanussi. Aan de achterkant in de rechterbovenhoek van een AEG en Zanussi droger zit de waterafvoeraansluiting. Er zit standaard een kort rood of groen slangetje op. Verwijder de slangklem, haal het slangetje los en sluit de condensafvoerslang aan.
 • Bosch of Siemens. Bij drogers van Bosch of Siemens met een zelfreinigende condensor wordt het vocht uit je was gebruikt om de condensor schoon te maken. Er kan wat water in het reservoir komen, maar dit wordt automatisch afgevoerd via de slang.
 • Algemene tip voor alle merken. Zorg dat de afvoerslang geen knikken of draaien heeft en dat deze niet dieper dan 10 cm in de afvoerbuis hangt. De afvoer mag niet hoger zijn dan 1 meter voor een correcte afvoer.

Warmtepompdroger aansluiten op afvoer

Ook een warmtepompdroger kun je aansluiten op de waterafvoer. Waar de aansluiting van de waterafvoer zit verschilt per merk, maar is altijd aan de achterkant te vinden.

Doorloop de volgende stappen om de warmtepompdroger aan te sluiten op de waterafvoer:

 • Haal de bestaande slang aan de achterkant los van de aansluiting en plaats de slang in de houder, zodat hij vast hangt. Deze houder heeft als enige functie om de oude slang op zijn plek te houden.
 • Sluit de afvoerslang aan op de vrijgekomen aansluiting.
 • Verwijder het filter uit de houder in het condenswaterreservoir.
 • Plaats het filter in de uitsparing aan de bovenkant van het reservoir.
 • Plaats het reservoir terug in de droger.
 • Plaats de afvoerslang in de afvoerbuis. Als je dezelfde afvoer als de wasmachine gebruikt, heb je een Y-stuk nodig.

Bij sommige warmtepompdrogers moet je hierna in het optiescherm het programma aanpassen. Hoe en of dit moet, staat in de gebruiksaanwijzing.

Grijze droger met handdoeken

Conclusie

Je weet nu hoe je een droger op de afvoer aansluit en hebt nu een algemeen idee over hoe makkelijk het is om de droger op de afvoer aan te sluiten. 🛠️ Dat reservoir kun je vanaf nu met rust laten!

Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat ze achter in het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?