De traditionele manier van eten bereiden is koken op vuur. Al vanaf de oertijd garen we ons eten met vlammen. Daarom is koken op gas zo populair. Helaas is koken op gas niet duurzaam en kan het vanaf 2050 niet meer. Daarom is het een goed idee om over te stappen op elektrisch koken. Overstappen naar elektrisch koken is niet moeilijk. Hier lees je precies hoe je dit doet!

Inductiekookplaat of keramische kookplaat

Voordat je overstapt op elektrisch koken, beslis je wat voor kookplaat je wilt. De meest voor de hand liggende keuze is een goede inductiekookplaat. Hoewel een keramische kookplaat ook elektrisch is, heeft een inductiekookplaat meer voordelen.

Hieronder staan de voordelen van een inductiekookplaat op een rij:

  • Een inductiekookplaat wordt alleen warm op de plaatsen waar er contact is met de pan. Hierdoor gaat er nooit warmte verloren.
  • Zodra er geen contact meer is met de pan, koelt de kookzone af. Er blijft weinig restwarmte achter, waardoor je je minder snel verbrandt.
  • Omdat er minder warmte verloren gaat, verbruik je minder energie.
  • Elektrisch koken is sneller dan koken op gas.

Paarshuis heeft een goed artikel waar de inductiekookplaat wordt vergeleken met de keramische kookplaat. Twijfel je nog, lees dan zeker dit artikel.

Wat heb ik nodig?

Wat je precies nodig hebt om je nieuwe elektrische kookplaat aan te sluiten, hangt af van de stopcontacten in je keuken. Een elektrische kookplaat maakt gebruik van een 5-polig Perilexstopcontact. Heb je deze al in je keuken, dan zit je goed en sluit je eenvoudig zelf de kookplaat aan.

Heb je alleen een standaard stopcontact zoals het zogenaamde 2-polige Schukostopcontact, dan heb je hulp nodig van een elektricien. Deze maakt aanpassingen in je meterkast (vaak middels een aparte stoomgroep) en vervangt het stopcontact.

Dit is niet iets wat je zelf zomaar doet zonder kennis van zaken te hebben. Hou er dan ook rekening mee dat hier extra kosten bij komen kijken, want je moet waarschijnlijk een elektricien inhuren.

Wil je geen aanpassingen maken, dan kies je een vrijstaande inductiekookplaat. Deze sluit je aan op je normale stopcontact. Deze is echter niet zo krachtig als een inbouw-inductiekookplaat.

Heb je al een speciaal stopcontact zoals een Perilex-stopcontact, volg dan de onderstaande stappen. Je kunt waarschijnlijk snel beginnen met elektrisch koken!

Stap 1: De kabel aansluiten

Allereerst installeer je de elektriciteitskabel aan de kookplaat. Over het algemeen bestaat dit snoer uit verschillende kleuren draad die je aansluit op de juiste kleur, maar dit is voor elke kookplaat anders. Volg daarom nauwkeurig de instructies.

Stap 2: Stekker aan de kabel

Ook hier volg je de kleurendraad, maar net zoals met de kabel is het bij elke kookplaat anders. Volg de instructies van jouw kookplaat.

⚠️Veiligheid voorop!

Weet je niet zo goed hoe je het snoer of de stekker aansluit of heb je helemaal geen ervaring met elektra? Twijfel niet en laat het aan een vakman over. Wanneer je niet weet wat je doet, kan dit grote gevolgen hebben. Neem geen risico's en huur een vakman in. 

Stap 3: De stekker in het stopcontact

Steek de stekker in het stopcontact.

Inductiekookplaat, bovenaanzicht

Stap 4: Plaats de kookplaat

Afhankelijk van waar het stopcontact zich bevindt, plaats je soms eerst de kookplaat voordat je de stekker in het stopcontact steekt. Dit verschilt dus per situatie. Wees voorzichtig met het plaatsen: schuif de kookplaat voorzichtig in de daarvoor bestemde nis.

Klaar! Is dit de eerste keer dat je elektrisch kookt, dan moet je even wennen. De kookplaat wordt enorm snel warm, maar hierdoor zijn je gerechten sneller klaar dan wanneer je op gas kookt.

Hou er ook rekening mee dat inductie met magnetische velden werkt. Jouw pan moet magnetisch materiaal bevatten, anders blijft de pan koud. Heb je geen geschikte pannen, koop dan nieuwe pannen. Gelukkig is een goede inductie-pannenset inmiddels niet meer zo duur.

Onderhoud

Het is belangrijk dat je je inductiekookplaat goed onderhoudt. Dit betekent dat je de inductiekookplaat na elk gebruik goed schoonmaakt. Gelukkig is dit klusje zo gepiept. Een vochtige doek is in de meeste gevallen voldoende.

Etenswaren zoals suiker en zout kunnen je inductiekookplaat flink beschadigen. Je inductiekookplaat schoonmaken is daarom erg belangrijk.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij de overstap naar elektrisch koken. Heb je nog een goede tip, laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?