Als ervaren doe-het-zelver en keukenexpert heb ik al meerdere keren met succes een elektrisch fornuis aangesloten. In dit artikel deel ik mijn kennis en ervaring om jou stap voor stap door het proces te leiden.

Of je nu een beginnende klusser bent of al wat ervaring hebt, het aansluiten van een elektrische fornuis is een uitdagende maar haalbare taak. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail, kun jij ook deze klus klaren en genieten van het gemak en de efficiëntie van jouw nieuwe elektrische kookplaat. Laten we samen deze klus aanpakken!

In het kort: hoe sluit je een elektrische oven aan?

Om een elektrisch gasfornuis of oven aan te sluiten, verbind je eerst de gasleiding veilig met de gasaansluiting van het fornuis, waarbij je let op een goede afdichting om gaslekken te voorkomen. Vervolgens sluit je het fornuis aan op een elektrische voeding, meestal een standaard stopcontact, voor de elektrische ontsteking en eventuele extra functies, zoals een oven of timer.

Zorg altijd voor een correcte en veilige installatie, eventueel met hulp van een gekwalificeerde installateur, om risico's zoals gaslekken of elektrische problemen te vermijden.

Waarom zou je zelf een elektrische oven aansluiten?

Waarom zou je een elektricien inschakelen als je het zelf kunt doen? Het aansluiten van een vrijstaande oven is makkelijker dan je denkt. Het is niet alleen een flinke kostenbesparing, maar je geniet ook van de voldoening dat je het zelf hebt gedaan. Als ik het kan, kan jij het ook. 😊

De voordelen van het zelf aansluiten van je oven

Denk aan de kostenbesparing. Het inschakelen van een elektricien kan een flinke duit kosten. Door het zelf te doen, bespaar je op deze kosten. Bovendien, als je zelf je oven installeert, begrijp je beter hoe het werkt. Dit kan van pas komen als je in de toekomst kleine problemen moet oplossen. Zelfredzaamheid is goud waard!

Benodigdheden voor het aansluiten van een elektrische oven

Voordat je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Het laatste wat je wilt, is halverwege het proces ontdekken dat je iets mist. Om te weten wat voor stekker je op een oven moet gebruiken, moet je de handleiding van je oven raadplegen.

Perilexaansluiting

Elektrische ovens worden vaak geleverd zonder stekker, omdat ze niet op een standaard stopcontact kunnen worden aangesloten. Het is belangrijk dat je de juiste Perilex-stekker aanschaft en deze volgens de handleiding van je oven aansluit.

De aansluiting kan variëren afhankelijk van of je oven een 2-fasen of 3-fasen model is. Een correcte aansluiting is essentieel voor de veilige werking van je oven. Bij twijfel, of als je niet zeker weet hoe je de stekker moet aansluiten, schakel dan een professionele elektricien in. Dit voorkomt risico's op elektrische schokken of schade aan je oven.

Overzicht van de benodigde gereedschappen en materialen

Om je te helpen, heb ik een gedetailleerde tabel met alle benodigdheden en hun functies samengesteld. Deze items zijn te koop in elke bouwmarkt en de gemiddelde kosten zijn vrij laag. Het meeste had ik al in huis.

Het belang van de juiste aansluitwaarde

De aansluitwaarde is het maximale vermogen dat een apparaat kan gebruiken. Het is belangrijk om de juiste aansluitwaarde te hebben om te voorkomen dat je oven niet goed functioneert of zelfs beschadigd raakt.

Het gebruik van een oven met een te hoge aansluitwaarde kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, terwijl een te lage aansluitwaarde kan betekenen dat je oven niet op vol vermogen kan werken.

1. Begrijp eerst de basis van een elektrische aansluiting

Voordat je begint met het aansluiten van je oven, is het belangrijk om de basisprincipes van elektriciteit en elektrische aansluitingen te begrijpen. Dit helpt je om veilig te werken en mogelijke problemen te voorkomen. Zorg ook dat je weet wat de nishoogte van een oven is, zodat je ook zeker weet dat je oven past.

Wat betekent 'elektrische aansluiting'?

We verbinden een elektrisch apparaat, zoals een oven, met het elektriciteitsnet op een elektrische aansluiting. Bij een oven wordt de elektrische aansluiting meestal gemaakt met behulp van een speciale stekker of door de oven rechtstreeks aan te sluiten op de bedrading.

2. Veiligheid eerst: tips voordat je begint met aansluiten

Veiligheid is het allerbelangrijkste wanneer je met elektriciteit werkt. Zorg dat je de stroom uitschakelt voordat je begint met het aansluiten van je oven. Het is ook handig om de deur van je oven los te maken voordat je begint met het aansluiten, dit maakt het proces een stuk makkelijker.

Hoe voorkom je dat de stroom doorslaat?

Als de stroom doorslaat, betekent dit dat er te veel stroom door een circuit loopt. Dit kan gebeuren als je te veel apparaten op één groep aansluit. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je oven verbruikt en of je stroomnet dit aankan.

Als de stroom toch doorslaat, zet dan direct alle apparaten uit en schakel de stroom weer in. Als dit niet werkt, is het tijd om een professional in te schakelen.

Wanneer moet je een elektricien inschakelen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je een taak zelf kunt uitvoeren en wanneer het tijd is om een professional in te schakelen. Als je je niet comfortabel voelt bij het werken met elektriciteit, of als de stroom blijft doorslaan, is het tijd om een elektricien te bellen. Een betrouwbare elektricien kun je vinden door recensies te lezen en offertes te vergelijken.

Man kijkt in oven

3. Stap-voor-stap je elektrische oven aansluiten

Het aansluiten van een elektrische oven hoeft geen lastige klus te zijn als je de stappen een voor een volgt.

Hoe sluit je een elektrische oven aan: stap 1 t/m 3

 1. Schakel de stroom uit. Dit is essentieel om veilig te kunnen werken.
 2. Verwijder de achterkant van de oven. Hierdoor krijg je toegang tot de aansluiting.
 3. Sluit de oven aan op het stroomnet. Zorg dat je de juiste kabels met elkaar verbindt.

Ik herinner me nog dat ik de eerste keer dat ik een oven aansloot, de kleur van de draden door elkaar haalde. Gelukkig realiseerde ik snel wat er mis was en verhielp ik het probleem zonder iets te beschadigen.

Hoe sluit je een elektrische oven aan: stap 4 t/m 6

 1. Bevestig de achterkant van de oven weer.
 2. Zet de stroom weer aan. Controleer of de oven werkt.
 3. Als alles goed werkt, kun je de oven op zijn plaats zetten.

Een veelgemaakte fout in deze stappen is dat mensen vergeten de stroom weer aan te zetten, voordat ze controleren of de oven werkt (ik spreek uit ervaring!). Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar je zult verbaasd zijn hoe vaak dit gebeurt.

Problemen oplossen: wat als de oven niet werkt na het aansluiten?

Het kan gebeuren dat je oven niet werkt na het aansluiten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de stroom doorgeslagen, heb je de verkeerde kabels aangesloten, of is er een probleem met de oven zelf.

Wat te doen als de stroom doorslaat na het aansluiten?

Het aansluiten van je elektrische oven kan soms leiden tot een stroomstoring. 😕 Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een te hoge aansluitwaarde of een defect in de oven zelf. Geen paniek! Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Controleer eerst zelf of alle draden correct zijn aangesloten.
 2. Zorg dat je oven niet meer stroom verbruikt dan je stroomnet kan leveren.
 3. Als alles correct lijkt, kan het probleem in de oven zelf liggen. In dat geval is het raadzaam om een professional te raadplegen.

Wanneer moet je de hulp van een elektricien inschakelen?

Hoewel het aansluiten van een elektrische oven een doe-het-zelftaak kan zijn, zijn er momenten waarop het veiliger is om een professional in te schakelen. Als je bijvoorbeeld niet comfortabel bent met elektrisch werk, of als je oven na het aansluiten niet werkt, is het tijd om hulp te zoeken.

Het onderhoud van je elektrische oven na het aansluiten

Nu je de oven hebt aangesloten, is het belangrijk om deze in topconditie te houden. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je oven aanzienlijk verlengen. En als je overweegt een nieuwe oven aan te schaffen, is een goede stoomoven een uitstekende keuze.

Hoe houd je je elektrische oven in topconditie?

Je elektrische oven heeft regelmatig onderhoud nodig. Hier zijn enkele taken die je kunt uitvoeren:

 • Maak de binnenkant van je oven regelmatig schoon om opgebouwd vuil te verwijderen.
 • Controleer de aansluitingen op tekenen van slijtage.
 • Laat je oven eens in de zoveel tijd door een professional controleren.

Elk van deze taken draagt bij aan de algehele prestaties en efficiëntie van je oven.1Isabelle Voois, Nu.nl (2023).'Deze standen op je oven verbruiken de minste energie'

Aanpassingen in de meterkast laten maken

Voor het aansluiten van een elektrische oven is het cruciaal om de meterkast correct aan te passen. Een standaard stopcontact levert niet genoeg stroom voor een elektrische oven, dus je hebt een speciale Perilex-aansluiting nodig.

Dit vereist vaak een aanpassing in je meterkast. Controleer of je een 2-fasen- of 3-fasenaansluiting nodig hebt, afhankelijk van het vermogen van je oven. Een 2-fasenaansluiting herken je aan twee gekoppelde groepen met een gedeelde schakelaar, terwijl een 3-fasenaansluiting vier gekoppelde groepen heeft.

Laat een gekwalificeerde elektricien deze aanpassingen uitvoeren om risico's te minimaliseren en je veiligheid te garanderen.

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een elektrische oven

Er zijn veel vragen rond het aansluiten van een elektrische oven. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen met gedetailleerde antwoorden.

Kan ik een gasfornuis ombouwen naar een elektrische oven?

Ja, het is mogelijk om een gasfornuis om te bouwen naar een elektrische oven. Dit vereist echter aanzienlijke aanpassingen, waaronder het installeren van nieuwe bedrading en stopcontacten. Hoewel het mogelijk is, zijn er ook nadelen, zoals, elektrische ovens kunnen meer energie verbruiken dan gasfornuizen.

Wat is krachtstroom en heb ik dit nodig voor mijn oven?

Krachtstroom is een type elektrische aansluiting die een hoger voltage levert. Dit is vaak nodig voor apparaten die veel stroom verbruiken, zoals sommige elektrische ovens. Om te bepalen of je krachtstroom nodig hebt, kijk je naar de specificaties van je oven. Als deze een hoger voltage vereist dan je huidige aansluiting kan leveren, heb je krachtstroom nodig.

Hoeveel vermogen (Wattage) is nodig voor het aansluiten van een elektrische oven?

Een elektrische oven vereist meestal een vermogen tussen 2000 en 5000 Watt, afhankelijk van het model en de functies. Zorg ervoor dat je elektrische systeem en meterkast dit vermogen aankunnen. Het is cruciaal om overbelasting te voorkomen, wat kan leiden tot veiligheidsrisico's zoals kortsluiting.

Welk type aansluiting is vereist voor een elektrische oven, Perilex of een standaard stopcontact?

Voor de meeste elektrische ovens is een Perilex-aansluiting nodig vanwege het hoge vermogen. Een standaard stopcontact levert vaak niet genoeg stroom voor een veilige en efficiënte werking. Het is belangrijk om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen voor de installatie om risico's, zoals elektrische schokken of brandgevaar te minimaliseren.

Vrouw met glimlach

Conclusie

Daar hebben we het, het gehele proces van een elektrische oven aansluiten. Niet zo intimiderend als het op het eerste gezicht lijkt, toch? 😌 Met wat voorzichtigheid, geduld en het volgen van deze handleiding, kun je de klus zelf klaren en flink besparen op installatiekosten.

Maar onthoud altijd: als je je op enig moment oncomfortabel voelt met de taak, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Veiligheid staat immers voorop. Zorg er tenslotte voor dat je regelmatig onderhoud pleegt aan je oven om de levensduur te verlengen.

Nu, gewapend met je nieuwe kennis en vaardigheden, is het tijd om die oven aan te sluiten en te genieten van heerlijke zelfgemaakte maaltijden!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen