Barbecueën, de favoriete bezigheid van velen wanneer het lekker weer is. Ben je nog op zoek naar een nieuwe barbecue? Denk dan goed na of je gaat voor een gasbarbecue of een barbecue op houtskool. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

In dit artikel bespreek ik de verschillen met betrekking tot de gezondheid, kosten, temperatuurregeling en algehele prestaties.

Ga je voor het gemak van een draaiknop en directe hitte, of de authentieke rooksmaak van gloeiende kolen? Ik help je deze knoop door te hakken. Dus lees verder en kom alles te weten over gas- en houtskoolbarbecues. 😄

Belangrijke punten:

 • Gasbarbecues bieden gemak en nauwkeurige temperatuurregeling, maar missen de authentieke rooksmaak van houtskoolbarbecues.
 • Houtskoolbarbecues geven een unieke, rokerige smaak aan het voedsel, maar vereisen meer voorbereidingstijd en onderhoud.
 • De keuze tussen gas en houtskool hangt af van persoonlijke voorkeuren, budget en kookstijl.

Een korte introductie tot de wereld van barbecues

Barbecueën is ontzettend populair en meer dan alleen een manier van koken. Het is volop genieten van het lekkere eten, de gezelligheid en de buitenlucht.

Het is belangrijk om na te denken over welk soort barbecue je wilt. Van traditionele houtskoolbarbecues tot de moderne gasbarbecues en zelfs de elektrische barbecues: er is voldoende keuze, maar de barbecues hebben veel verschillen. Het ene type is sneller dan de ander en weer een ander heeft meer instellingmogelijkheden.

In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen gas- en houtskoolbarbecues. Overweeg je een elektrische barbecue? Lees dan dit artikel over de gasbarbecue of een elektrische barbecue.

Wat is een gasbarbecue?

Een gasbarbecue is een barbecue die – zoals de naam al doet vermoeden – op gas werkt. In plaats van houtskool te verbranden om zo hitte te creëren, gebruikt een gasbarbecue propaan of aardgas.

Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maakt het mogelijk om de temperatuur nauwkeurig te regelen. Of je nu een sappige steak wilt grillen of delicate vis: een goede gasbarbecue biedt de veelzijdigheid om een breed scala aan gerechten te bereiden.

Wat is een houtskoolbarbecue?

Een houtskoolbarbecue gebruikt houtskool als brandstof. Je steekt de houtskool aan en gebruikt de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de houtskool om het voedsel te garen. Veel barbecueliefhebbers waarderen de unieke, rokerige smaak die de rook geeft bij het verbranden van de houtskool.

Een gasbarbecue met verschillende soorten voedsel erop.

Een vergelijking tussen gas en houtskool

Hoewel zowel gas- als houtskoolbarbecues hun eigen charme hebben, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee die de moeite waard zijn om te overwegen.

1. De smaakfactor

Als het gaat om smaak, hebben veel mensen een sterke voorkeur voor het een of het ander. Voedsel bereid op een houtskoolbarbecue heeft de neiging om een rokerige smaak te hebben die veel mensen associëren met traditioneel barbecueën.

Gasbarbecues, aan de andere kant, produceren geen rook, dus het voedsel heeft niet dezelfde rokerige smaak. Dit betekent echter niet dat het minder smaakvol is. Integendeel, sommige mensen geven de voorkeur aan de schonere, zuiverdere smaak van voedsel bereid op een gasbarbecue.

2. Gebruiksgemak en snelheid

Als je nieuw bent in de wereld van barbecues, weinig tijd hebt of geen zin om er veel moeite in te stoppen, is het gebruiksgemak van groot belang. Daarin blinkt de gasbarbecue uit. Met een simpele draai aan de knop ben je klaar om te grillen. Geen gedoe met het aansteken van kolen en wachten tot ze de juiste temperatuur bereiken.

Ook het opruimen is bij een gasbarbecue vaak eenvoudiger. Het rooster schoonmaken, de gasfles afsluiten en je bent klaar. 💪

Bij houtskoolbarbecues is meer voorbereidingstijd nodig. Je steekt de kolen aan en wacht tot ze witheet zijn. Dit is niet de beste optie voor mensen met weinig geduld, want het duurt ruim 20 tot 30 minuten voordat de kolen op de juiste temperatuur zijn.

Als je een houtskoolstarter gebruikt (een speciale cilinder of bak waarin je houtskool kunt aansteken), gaat het proces sneller. Het duurt meestal 10-15 minuten om kolen in een houtskoolstarter op te warmen.

Ook het opruimen van een houtskoolbarbecue vergt meer tijd. Je verwijdert de as (wat een lastig klusje kan zijn!) en maakt daarna het rooster schoon.

3. Temperatuurregeling

Temperatuurregeling is een cruciaal aspect van het barbecueën. Hier wint de gasbarbecue opnieuw. Gasbarbecues hebben vaak meerdere branders waarmee je de temperatuur nauwkeurig instelt. Dit maakt ze ideaal voor verschillende kooktechnieken zoals grillen, roosteren en langzaam garen.

Houtskoolbarbecues bieden minder controle over de temperatuur. Je kunt de hitte beïnvloeden door de hoeveelheid kolen aan te passen, maar dit vereist ervaring en oefening.

Toch geven veel barbecueërs de voorkeur aan houtskool omdat je hiermee hoge temperaturen bereikt, ideaal voor het dichtschroeien van vlees.

4. Kosten en onderhoud

Een houtskoolbarbecue is de goedkopere optie. Je hebt deze al vanaf 40 euro, terwijl gasbarbecues minstens 100 euro kosten. Als je echter rekening houdt met de kosten van houtskool en aanmaakvloeistof, valt een gasbarbecue op lange termijn goedkoper uit.

Bovendien zijn gasbarbecues over het algemeen duurzamer en hebben ze minder onderhoud nodig dan de houtskool variant. Maar vergeet niet dat zowel gas- als houtskoolbarbecues regelmatig schoongemaakt moeten worden om hun prestaties en levensduur te behouden.

5. Gezondheidsaspecten

Over het algemeen zijn beide types over het algemeen veilig in gebruik, maar wat gezondheid betreft, hebben gasbarbecues een lichte voorsprong. Gasbarbecues voeren het vet af en produceren minder schadelijke rook.

Bij houtskoolbarbecues valt het vet op de hete kolen, wat kan leiden tot rook die mogelijk schadelijke stoffen bevat, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma).1Milieu Centraal. (n.d.). 'Barbecue'

Twee verschillende barbecues met groente en vlees erop.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Om je keuze wat gemakkelijker te maken, heb ik hieronder een overzicht gemaakt met de voor- en nadelen van gasbarbecues en kolenbarbecues. Weeg af welke factoren voor jou het belangrijkste zijn.

De voor- en nadelen van gasbarbecues

Gasbarbecues blinken uit in gebruiksgemak. Ze zijn snel op temperatuur, eenvoudig te bedienen en bieden een uitstekende temperatuurregeling. Ideaal voor een spontane last minute-barbecue. Daarnaast produceren ze minder rook, wat zowel een voordeel is voor de gezondheid als voor de buren. 😉

Een gasbarbecue biedt daarentegen wel minder van die authentieke grillsmaak die veel mensen associëren met barbecueën. Ook zijn de initiële kosten vaak hoger dan die van een houtskoolbarbecue. Bovendien ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van gas.

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een gasbarbecue is het onderhoud. Hoewel het schoonmaken vaak eenvoudiger is dan bij een houtskoolbarbecue, vereist het nog steeds aandacht. Meer informatie over het reinigen van je gasbarbecue vind je hier. En let op: als je je gasbarbecue niet goed onderhoudt, kan er schimmel in je gasbarbecue ontstaan.

Voordelen:

 • Snel op temperatuur
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Goede temperatuurregeling
 • Minder rook
 • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen:

 • Minder authentieke grillsmaak
 • Hogere initiële kosten
 • Afhankelijkheid van gasvoorziening
 • Neemt meer ruimte in beslag
 • Kunnen niet zo heet worden als kolenbarbecue

De voor- en nadelen van houtskoolbarbecues

Een barbecue op houtskool heeft zeker zijn charmes. De rokerige smaak dringt door in je vlees en geeft het een uniek karakter. Bovendien biedt een houtskoolbarbecue je de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende soorten houtskool, wat invloed heeft op de smaak van je gerechten.

Daarnaast geeft het werken met een houtskoolbarbecue een gevoel van avontuur. Het aansteken van de barbecue, het in de gaten houden van de temperatuur en het spelen met het vuur geeft een oergevoel dat je niet krijgt bij een gasbarbecue.

Maar een houtskoolbarbecue heeft ook zijn nadelen. Het kost bijvoorbeeld meer tijd en moeite om de barbecue aan te steken en op temperatuur te krijgen. Je moet de kolen aansteken en wachten tot ze heet genoeg zijn.

Bovendien moet je bij een houtskoolbarbecue constant de temperatuur in de gaten houden. Dit vraagt veel aandacht en kan lastig zijn als je voor een grotere groep kookt.

Voordelen:

 • Authentieke grillsmaak
 • Hoge temperaturen mogelijk
 • Lagere initiële kosten
 • Neemt weinig ruimte in beslag

Nadelen:

 • Meer voorbereidingstijd 
 • Meer opruimtijd
 • Minder temperatuurregeling
 • Meer rook

Conclusie

Zowel een gasbarbecue als een houtskoolbarbecue heeft zijn voor- en nadelen. Het hangt van je persoonlijke voorkeuren, je budget en je kookstijl af welke het beste bij je past. Wil je het gemak, de snelheid en de controle van een gasbarbecue? Of hou je van de hands-on ervaring en de rokerige smaak van houtskool?

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft. Een ding is zeker: of je nu kiest voor een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue, met beide maak je heerlijke gerechten en geniet je van gezellige barbecueavonden! 🔥

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen