Niet alleen mensen met lang haar moeten regelmatig het een en ander uit hun doucheputje vissen. Een doucheputje verstopt door meer dan haar – zeepresten, algemeen vuil en zelfs een ongelukkige plaatsing of hoek van de waterleiding maken dat een doucheput snel verstopt.

Aan dat laatste kun je zelf niets doen, maar het doucheputje schoonmaken ligt absoluut binnen handbereik. Laat me je in het kort vertellen hoe dat in zijn werk gaat, voor we in detail duiken.

Hoe ontstop je een verstopt doucheputje?

Om een verstopt doucheputje te ontstoppen, verwijder je eerst zichtbare verstoppingen zoals haren handmatig. Strooi daarna een kopje baking soda direct in het putje. Volg dit met maximaal een halve liter kokend water en laat het mengsel een half uur werken om vet en zeepresten op te lossen. Spoel daarna grondig na met heet water.

Wat je nodig hebt om een doucheputje te ontstoppen

Soms zit je putje zo verstopt dat je er een loodgieter bij moet halen, maar het is altijd de moeite waard om zelf te proberen je putje te ontstoppen. Ik heb verschillende methoden uitgeprobeerd, en mijn favoriet (ofwel: de effectiefste) gebruikt kokend water en baking soda.

 • Kokend water
 • Baking soda
 • Oude schroevendraaier of oud bestek
 • Oude afwasborstel
 • Sterke maag
 • Optioneel: een plunjer

Werken de bovenstaande middelen niet, dan koop je speciale ontstopper. Dit is vaak erg agressief en slecht voor het milieu, maar dit is de laatst mogelijke stap, voordat je er een loodgieter bij haalt. Hier ga ik onder het stappenplan nog op in!

Putje Schoonmaken

Je doucheputje ontstoppen met baking soda en water

Het kost wat tijd en toewijding, maar dan heb je ook wat!

Stap 1: Putje open maken

Niet alle putjes zijn hetzelfde, maar de meeste afgedekte putjes krijg je open met een schroevendraaier. Anderen krijg je open door simpelweg een soort deksel op te tillen, al dan niet met je blote handen.

Heb je geen schroevendraaier bij de hand of kun je er geen vinden, dan werkt de achterkant van bestek meestal ook als plaatsvervanger! 

Stap 2: Het grovere vuil verwijderen

Nu je putje open is, gebruik je de schroevendraaier ook om vuil mee te verwijderen. Als je een paar haren te pakken hebt, hangt er zo een hele bende haar aan je schroevendraaier. Je gebruikt de afwasborstel om hierna de randen mee schoon te borstelen.

Haar is in de meeste gevallen de boosdoener van verstopte putjes. Gelukkig is dit makkelijk te verwijderen. Behalve haar vind je ook zeepresten, huidschilfers en ander gespuis. Dit wordt al snel een behoorlijk slijmerige boel, dus bereid je daarop voor.

Stap 3: Baking soda in je putje doen

Als je de meeste haren verwijderd hebt, is er ruimte om baking soda in je putje te stoppen. Doe je dit voordat je de haren hebt verwijderd, dan blijft er een gedeelte van je soda in het vuil hangen, en dat is alleen maar zonde.

Leeg gerust een halve zak in je putje. Vervolgens zet je je waterkoker aan en kook je een halve liter water. Je hebt kokend water nodig, omdat soda niet oplost in koud water.

Stap 4: Kokend water in je putje gieten

Schenk nu een halve liter kokend water in je putje – je hoeft de baking soda niet eerst 'in te laten trekken' of iets dergelijks. Het gemakkelijkste is om het water direct uit een goede waterkoker het putje in te schenken.

Let er wel op dat je niet te veel water gebruikt, anders stroomt alle baking soda weg. Het kan dus zijn dat je minder dan die oorspronkelijke halve liter moet gebruiken. Het idee is dat er nog wat baking soda achterblijft in een soort 'papje'.

Stap 5: Inweektijd voor een effectieve ontstopping

Tijd om te relaxen. Zet met je goede koffiezetapparaat een lekker bakje koffie, pak een boek en ga een half uurtje lezen. Of je maakt de rest van je badkamer schoon, dat kan ook.

Stap 6: Doorspoelen en controleren van de afvoer

Na het half uurtje relaxen, spoel je het putje door. Het makkelijkste is om dit met de douchekop te doen. Gebruik hier warm water voor.

Het kan voorkomen dat het water nog steeds niet, of heel langzaam, weg loopt. In dit geval herhaal je alle stappen, maar laat je de baking soda de hele nacht weken. Ga daarna met een plunjer aan de haal om het water in beweging te krijgen.

Alternatieve methoden: van chemische ontstopper tot een loodgieter

Komt het water nog steeds niet in beweging? Dan kun je de onderstaande opties nog overwegen.

Chemische ontstopper

Als je doucheputje toch verstopt blijft, gebruik dan bijvoorbeeld HG haarontstopper voor een snelle en effectieve oplossing. Dit product is speciaal ontwikkeld om haar en zeepresten op te lossen zonder de leidingen te beschadigen, maar weet dat dit het beste als laatste redmiddel dient als je het milieu een beetje wilt besparen. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

 1. Trek stevige, rubberen schoonmaakhandschoenen aan, en zet een veiligheidsbril op, want het gaat om een bijtend middel.
 2. Giet de inhoud van fles 1 in het putje.
 3. Voeg daarna direct de inhoud van fles 2 toe.
 4. Laat het mengsel een uur inwerken om de verstopping op te lossen.
 5. Spoel vervolgens grondig na met een ruime hoeveelheid water.
 6. Herhaal indien nodig, maar voorkom overmatig gebruik om je leidingen te beschermen.

Werkt dit niet? Dan heb je misschien nog geluk als je een industriële stofzuiger hebt.

Industriële stofzuiger

Deze overlegt doorgaans een veel hogere zuigkracht dan de stofzuigers die je in gemiddelde huishoudens terugvindt. Bovendien kunnen ze doorgaans tegen water – maar kijk dit vooraf even na in de eigenschappen van het product. Reddit-gebruiker BuenaT geeft het volgende advies hierover:

Als je een sterke [industriële] stofzuiger hebt, kun je de afvoer leegzuigen. Ik heb gemerkt dat dat heel goed werkt. Ik zou ook proberen om de elleboog eraf te halen en schoon te maken; je zou verbaasd kunnen zijn over wat daar vastzit.

Wanneer het tijd is om een loodgieter te bellen

Baat dit ook niet? Dan is het tijd om een loodgieter in te schakelen. Ga liever niet zelf in het putje zitten rommelen met bijvoorbeeld een kledinghaak, omdat je hiermee de leidingen wellicht beschadigt. Laat dit soort hardnekkige problemen aan de professionals over!

badkamertegels met doucheputje in het midden

Tips om te voorkomen dat je doucheputje weer verstopt raakt

Voorkomen is beter dan genezen, dus neem maatregelen om verstopping van je doucheputje te voorkomen.

 • Gebruik een haarzeefje. Een eenvoudig haarzeefje over je doucheputje voorkomt veel ellende. Het vangt haren en zeepresten op die anders je afvoer zouden blokkeren. Leeg deze na elke douchebeurt even, en je bent al een heel eind op weg.
 • Regelmatig doorspoelen. Maak er een gewoonte van om wekelijks je afvoer door te spoelen met kokend water. Dit helpt om opgehoopte zeepresten en vettigheid op te lossen en zorgt dat je afvoer vrij van vuiligheid blijft.
 • Natuurlijke reinigers. Voordat je naar chemische middelen grijpt, probeer eens een mengsel van baking soda en azijn. Strooi een kopje baking soda in het putje, gevolgd door een kopje azijn. Laat het bruisen en werk zijn magie voor ongeveer een uur, spoel dan door met heet water.
 • Haar verwijderen. Maak er een routine van om na elke douchebeurt eventuele haren die ontsnapt zijn aan het zeefje, handmatig te verwijderen.
 • Zuinig zijn met badolie en zeepresten. Wees matig met badolie en zeep. Deze hopen zich snel op en vormen een laag in de leidingen die moeilijk te verwijderen is. Spoel na het baden of douchen daarom altijd grondig na met heet water.
 • Periodieke dieptereiniging. Idealiter voer je eens per maand een diepe reinigingsbeurt uit met een speciale ontstopper. Dit houdt de afvoerleidingen schoon en vrij van beginnende verstoppingen.

FAQ: Veelgestelde vragen over doucheputjes en verstoppingen

Sommige dingen heb je niet zelf in de hand, zoals de precieze constructie van het doucheputje in je huis – tenzij je deze zelf hebt gebouwd of gerenoveerd! Laten we nog wat vragen hierover en andere zaken bekijken.

Hoe groot moet de afvoercapaciteit van een doucheputje zijn om verstoppingen te voorkomen?

Een doucheputje met een afvoercapaciteit van minimaal 30 liter per minuut voorkomt verstoppingen effectief. Kies voor een model met verstelbare poten en een sifon die makkelijk te reinigen is, zodat je zelf onderhoud kunt plegen en verstoppingen kunt vermijden.

Wat is de ideale diameter voor de afvoer van een doucheputje?

De ideale diameter voor een doucheputje is 50 millimeter. Dit zorgt voor een goede doorstroming en maakt het minder waarschijnlijk dat haren en zeepresten een blokkade vormen.

Welk type afdekplaat is het makkelijkst te verwijderen voor het schoonmaken van een doucheputje?

Een afdekplaat met een lift-en-draaimechanisme is het makkelijkst te verwijderen. Dit type afdekplaat geeft je snel toegang tot het putje voor een grondige schoonmaak.

Wat zijn de beste anti-geuroplossingen voor een doucheputje?

Een doucheputje met een ingebouwd waterslot of een droogsifon voorkomt geurvorming het beste. Deze systemen zorgen dat er altijd een waterbarrière is die stankoverlast vanuit de leidingen tegenhoudt.

Conclusie

Hopelijk douche je nu weer zonder dat je tot je enkels in het water staan en heeft ons stappenplan je geholpen. Vergeet niet je glazen douchedeur schoon te maken! Heb je zelf nog handige tips of feedback? Dan horen we dat graag hieronder! 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?