Tegenwoordig zijn overal koffiemachines. Een Senseo thuis op het aanrecht, een espressomachine op het werk, een koffieautomaat tijdens het wachten … Koffie is altijd binnen handbereik. Lekker! Super handig natuurlijk, maar het is ook leuk om dat eens helemaal zelf te doen: ouderwets koffie zetten met de hand.

Terug naar die pure, authentieke smaak van een simpele maar uitmuntende kop koffie. Hoe doe je dat ook alweer, en waar begin je? Hier lees je alles wat je nodig hebt handmatig goede koffie te zetten.

Mokkapot op tafel

Dit heb je nodig om met de hand koffie te zetten

We gaan hier echt van A tot Z de koffie helemaal zelf met de hand zetten, zonder snelfilter of volautomatische koffiemachines! Deze manier van koffiezetten valt onder de slow coffee methodes. Je maalt de koffiebonen zelf en zet de koffie met een handmatige koffiemaker.

Je hebt hiervoor de volgende dingen nodig:

Weet hoe jouw koffiemaker werkt

Een cafetière, french press en percolator mogen er dan wel eenvoudig uitzien, maar het blijft onhandig om voor verrassingen te komen staan tijdens het koffie zetten. Je wilt je kostbare, verse bonen niet verspillen! Neem dus in ieder geval de handleiding door of bekijk een informatief Youtube-filmpje.

Stap 1: Verzamel alles wat je nodig hebt

Je hebt net kunnen lezen wat voor producten je allemaal nodig hebt, maar een beetje research kan ook van pas komen. 

Vooral als je nog nooit eerder koffie met de hand hebt gezet, is het handig om je in te lezen over het gebruik van een koffiemolen, de koffiemaker, hoe fijn of grof malen verstandig is, enzovoorts.

Stap 2: Maal de koffiebonen

Grijp je koffiebonen en handmatige koffiemolen, want het is nu tijd om te malen! Zorg dat de maling bij je zetmethode past. Gebruik je een cafetière? Maal de bonen dan grof. Doe dit overigens echt zelf, want een filtermaling is te fijn voor een cafetière!

Als je een percolator gebruikt, wil je juist wel een fijne maling hebben. Niet zo fijn als de maling voor een espresso, maar ook zeker niet te grof.

Chemex koffie van boven

Stap 3: Hoe sterk wordt de koffie?

De verhoudingen tussen water en de gemalen koffie bepalen hoe sterk de koffie wordt. Voor een kop koffie van gemiddelde sterkte gebruik je 8,5 gram koffiemaling per 120 milliliter water. Lees hier meer over hoeveel gram koffie je nodig hebt voor een (of meerdere) kopjes koffie.

Wil je sterkere koffie? Doe er dan meer gemalen koffie bij. Voor een lichtere koffie voeg je juist minder koffie (of meer water) toe.

Stap 4: Gebruik de koffiemaker

Beide soorten koffiemakers werken verschillend. Bij deze stap is het wel zo handig dat je de handleiding van jouw koffiemaker door hebt genomen.

Bij een percolator vul je het waterreservoir met – je raadt het al – water. Verder stop je gemalen koffie in het filter, waarna je hem op het fornuis zet.

Het verschilt per materiaal waarvan een percolator kan zijn gemaakt welke soort hittebronnen geschikt zijn. Zorg dat je ook hiervan op de hoogte bent.

Met de cafetière gaat het er net even anders aan toe. Hier doe je de koffie in, waarna je hem vult met heet water. Roer de koffie, plaats het deksel op de cafetière en duw met beleid de plunjer omlaag. Laat de koffie vervolgens niet te lang staan, want het brouwsel blijft niet lang lekker in een cafetière.

Stap 5: Proef het resultaat

De stap waar je op zat te wachten: eindelijk jouw handgemaakte koffie proeven! 😱 En dat zonder dat er ook maar 1 geautomatiseerd apparaat aan te pas is gekomen.

Koffie voor het eerst zelf met de hand maken en daarna drinken is een bijzonder moment waar je ook echt wat van op kan steken. Je proeft namelijk meteen of je iets wilt veranderen en weet meteen waar je moet beginnen. De keer erna maak je je koffie nog lekkerder!

Kop koffie met koffiemolen op achtergrond

Conclusie

Van handgemaakte koffie geniet je net even wat meer. Met alle liefde die je daarin steekt kan het ook bijna niet anders! Een stappenplan – zoals degene die je net hebt gelezen – bij de hand maakt het een stuk makkelijker, maar blijf vooral oefenen en koffie drinken.

Heb je wel eens eerder koffie met de hand gezet, of nog niet? Ben je het van plan? Laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?