Is het gras bij jouw buren altijd groener? Laten we daar eens wat aan doen! Ik heb alle info, tips en tricks verzameld voor het perfecte gazon. Gras maaien is immers één van de belangrijkste klussen in de tuin.
Inhoudsopgave
- Waarom is gras maaien belangrijk?
- Wanneer gras maaien?
- Hoe vaak moet ik gras maaien?
- #1 Plan maken
- #2 Juiste grasmaaier
- Husqvarna Automower 435X AWD
- EcoFlow Blade
- Husqvarna Automower 415X
Door je gras goed en regelmatig te maaien krijg je de grasmat van je dromen. Zeg de dorre en kale plekken alvast vaarwel! 👩🌾
Waarom is gras maaien belangrijk?
Natuurlijk wil je dat het gazon er strak en netjes bij ligt. Gras maaien draagt bij daaraan. De kwaliteit van het gazon heeft dan ook baat bij enige regelmaat van de maaibeurten.
Zon en zuurstof kunnen na het maaien de wortels van het gras beter bereiken. Gras groeit hierdoor steviger en voller terug na het maaien.
Last van onkruid in het gras? Gras maaien verwijdert eveneens onkruid en mos, wat op zijn beurt bijdraagt aan de kwaliteit van je grasmat.
Wanneer gras maaien?
Maai het gazon alleen als de grondtemperatuur boven 5 graden is. Vanaf deze temperatuur begint het gras te groeien. Meestal valt deze periode in maart.
In mei, september en oktober krijgt het gras doorgaans een echte groeispurt. Tijdens de zomermaanden groeit het gras echter minder hard, terwijl vanaf november het gras bijna helemaal stopt met groeien.
Heb je net graszoden aangelegd? Nieuw gras maai je niet direct! Laat het gras dan eerst 10 centimeter groeien vóór de eerste maaibeurt! Dan weet je zeker dat de graszoden goed hebben geworteld.
Hoe vaak moet ik gras maaien?
Te vaak gras maaien bestaat niet. Je gras te kort maaien daarentegen wel, maar hier kom ik nog op terug. Hoe vaker je het gras maait, hoe sterker het uiteindelijk wordt. In het voorjaar groeit het gras snel; maai dan minimaal twee keer per week. Wanneer het gras langzamer groeit, dan is één keer per week voldoende.
Nu je weet waarom, wanneer en hoe vaak je het gras moet maaien kunnen we door met de 9 grasmaai tips!
#1 Plan maken
Elk gazon heeft een andere vorm met andere obstakels. Voor je begint, bedenk je daarom wat de beste strategie is.
Begin bijvoorbeeld met het gazon maaien aan de buitenkant en werk naar binnen. Houd ook rekening met bepaalde gebieden zoals bloemperken of uitgedroogde gebieden, zodat je deze niet beschadigt. Om de twee weken maaien is in de zomer meestal voldoende. In de koude wintermaanden doe je dit minder.
#2 Juiste grasmaaier
Een goed begin is altijd het halve werk. Het gazon maaien doe je daarom het liefst met de beste grasmaaier. Kijk je liever met je armen over elkaar toe terwijl het werk voor je wordt gedaan? Dan is een goede robotmaaier echt iets voor jou!
Hieronder heb ik alvast de drie beste grasmaaiers van nu voor je op een rijtje gezet.
Husqvarna Automower 415X
#3 Gazon opruimen
Loop voor je je grasmaaier aanzet even een rondje over het gazon en haal alles dat geen gras is uit de weg. Stokjes, steentjes, afgevallen bladeren en speelgoed – deze dingen kunnen je grasmaaier allemaal beschadigen.
Dit voorkomt niet alleen schade maar ook ongelukken. Niemand wilt in de buurt zijn wanneer een steentje in de rondte geslingerd wordt! Let ook op de egeltjes in je tuin. Verwijder hen van het gazon zodat ze niet overreden worden.
#4 Scherpe messen
Zorg dat de messen van de grasmaaier scherp zijn. Botte messen scheuren het gras alleen maar af. Hierdoor verdorren de grassprieten aan de bovenkant en wordt het gazon dor en geel.
Controleer dus regelmatig de messen van de grasmaaier en slijp ze indien nodig.
#5 Lengte van het gras
Maai het gras op een lengte van 3 centimeter bij normaal gebruik. In geval van spelende kinderen houd je idealiter 4 à 5 centimeter aan. Zorg dat je gras met 6 centimeter lengte de winterperiode in gaat. Lang gras is goed beschermd tegen de kou en vorst. Je tuin winterklaar maken is daarom ook een goed idee.
Wanneer het een periode warmer is dan 25 °C, laat het gras dan langer groeien. Hiermee voorkom je dat de zon de wortels van het gras verbrandt. Je gras korter maaien is daarom geen goed idee.
#6 Droog gras
Dé gouden regel van het gras maaien: nat gras maaien is geen goed idee: maai alleen wanneer het gras droog is.
Nat gras geeft ten eerste een ongelijk resultaat. Dit komt doordat het gras ombuigt onder het gewicht van het water. Droog gras daarentegen staat rechtop en wordt op gelijke lengte afgesneden.
Is het gras nat, dan verstopt ten tweede je grasmaaier. Dat wil je niet, geloof me maar. Ik heb hier net wat teveel ervaring mee, dus bespaar jezelf een middagje grasmaaier ontstoppen en maai alleen wanneer het droog is!
#7 Neem de tijd
Je kunt natuurlijk honderd leukere dingen bedenken om te doen. Daarom wil je zo snel mogelijk je gazon maaien, maar dat is niet verstandig!
Het gazon maaien doe je op een rustig tempo, zonder je te haasten. Dit kan hét verschil maken voor een strak gazon. Rondrennen met de grasmaaier leidt dikwijls tot een slordig resultaat waar je naderhand alleen maar van baalt.
"Het leven vangt aan op de dag dat je gaat tuinieren."
Chinees gezegde
#8 Strooi mest
Net zoals alles dat leeft, heeft ook gras soms wat voedingsstoffen nodig. Bestrooi je gazon daarom twee keer per jaar op onderstaande momenten met mest:
- 1e bemesting in maart – juni;
- 2e bemesting in juli – september.
Gebruik daarbij het liefste een natuurlijke of natuurvriendelijke mest. Dat werkt het best! Het is overigens ook een goed idee om het gemaaide gras te laten liggen, ook dat houd je gazon mooi.
Sommige grasmaaiers hebben hiervoor een zogenaamde 'mulchfunctie'. Het gemaaide gras wordt fijn gemaakt en verstrooid over het gazon. Vers gemaaid gras bevat namelijk voedingsstoffen en maakt je gras sterker. Hieronder lees je daar meer over.
#9 Mulching
Wat doe je met al het maaisel, vooral op het hoogtepunt van het groeiseizoen als er een eindeloze voorraad lijkt te zijn? Lading na lading maaisel aan de composthoop toevoegen kan een slijmerige bende opleveren. Het is daarom beter 50:50 te mengen met 'bruin' materiaal, zoals versnipperd papier en karton, versnipperd snoeihout of droge bladeren.
Mulchmaaiers snijden het maaisel in korte stukjes die op het gazon kunnen blijven liggen en uiteindelijk de voedingsstoffen in de bodem aanvullen. Dit is ook hoe robotmaaiers werken: het vaak maaien verwijdert alleen de toppen van het gras en het maaisel is daardoor zo minuscuul dat het gewoon kan blijven liggen en het gazon bemest.
Als je een gewone maaier zonder opvangbak gebruikt, laat dan geen grote kluiten op het gazon liggen, vooral niet als ze nat zijn. Hierdoor kan het gras verstikken en geel kleuren. Snijafval kan worden gebruikt als mulch rond de basis van heggen en struiken.
Maaisel houdt vocht in de bodem vast, onderdrukken onkruid en breken uiteindelijk af. Het kan er echter wat rommelig uitzien. Als dit je stoort, gebruik dan een minder zichtbare plaats in je tuin. Onder een struik of in een hoekje.
Kortom: gooi je maaisel dus niet zomaar weg, want maaisel maakt je gazon sterker!
#10 Maairichting
Verandering van spijs doet eten. Dat geldt ook voor het gazon. Maai het gras daarom iedere keer in een andere richting.
Doordat je het gras telkens een andere kant op duwt, wordt de grasmat sterker wat leidt tot een mooi, dicht gazon. Ook voorkom je een vast patroon van de grasmaaier wielen in het gras. Een dichte grasmat is nu eenmaal mooier. Een echte win-winsituatie dus!
Hierboven heb ik je al in het kort verteld over robotgrasmaaiers. Zoek je een grasmaaier die iets vriendelijker is voor je budget?
Ego LM2156SP Power+ 21″ Select
Conclusie
Inmiddels weet je zoveel van grasmaaien, dat je er bijna je carrière van kunt maken. Je las wanneer, hoe en hoe vaak je het gras maait. Door het gras regelmatig te maaien, heb jij een mooi gazon dit jaar!
Wil je me laten weten hoe je grasmat erbij ligt na het toepassen van deze tips? Laat hieronder dan een berichtje achter! 🌱 Voor meer tips over het onderhouden van gras, bekijk je dit artikel.