Het is eindelijk weer een mooie dag in ons kikkerlandje en dat betekent relaxen in mijn tuin! Enthousiast doe ik de tuindeur open en … ontdek je al het woekerende onkruid. Dat is minder leuk en niet iets wat ik graag doe, maar onkruid in je gazon bestrijden is goed te doen!
Inhoudsopgave
- Dit heb je nodig om onkruid in je gazon effectief te bestrijden
- Stap 1: Het grote onkruid verwijderen
- Stap 2: Hardnekkig onkruid bestrijden
- Stap 3: Nazorg
- Onkruid chemisch bestrijden
- Extra tips
- Veelgestelde vragen over onkruid in je gazon bestrijden
- Welke bestrijdingsmethoden zijn er effectief tegen onkruid in gazons?
- Zijn er soorten onkruid die weerstand bieden tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen?
- Welke soorten onkruid komen het meest voor in gazons?
Om onkruid uit je gazon te verwijderen, steek je met een onkruidsteker de hele wortel uit, gebruik je een selectieve onkruidverdelger die het gras niet aantast, of pas je natuurlijke methoden toe zoals heet water. Zorg voor een gezond gazon door regelmatig te maaien, te bemesten en te sproeien, wat de groei van onkruid ontmoedigt.
Dit heb je nodig om onkruid in je gazon effectief te bestrijden
Om er zeker van te zijn dat elk stukje onkruid uit je gazon verdwijnt, ga ik grondig te werk. Daar heb ik 2 methodes voor: handmatig onkruid verwijderen met de onkruidsteker en chemisch onkruid verwijderen met een bestrijdingsmiddel.
Let bij het kiezen van een onkruid bestrijdingsmiddel goed op dat het gekozen middel goed bij de grassoort in je tuin en het type onkruid past. Elke grassoort heeft weer andere behoeftes!
Voordat je begint, heb je dus het volgende nodig:
- Onkruidsteker
- Onkruid bestrijdingsmiddel
- Een vrije middag, liefst op een zonnige dag ☀️
Is het gras in jouw tuin 6 maanden of jonger? Gebruik hier dan ook een speciaal bestrijdingsmiddel voor. Gebruik je een verkeerd middel, dan zal dat je jonge gazon waarschijnlijk niet ten goede komen.
Voor een onberispelijk gazon is het essentieel dat je onkruid grondig aanpakt. Gebruik een onkruidsteker en richt je op de volledige verwijdering van de wortel. Dit betekent dat je de steker minstens 5 cm rond de onkruidplant in de grond steekt en dan voorzichtig de wortel eruit wrikt. Zorg dat je dit doet na een regenbui of na het sproeien, wanneer de grond vochtig is, want dan komt de wortel makkelijker los. Door deze methode te volgen, voorkom je dat onkruid snel weer de kop opsteekt.
Stap 1: Het grote onkruid verwijderen
We beginnen met het grote handwerk. Hier gebruik je de onkruidsteker voor. Dit is even een werkje, maar zorgt er wel voor dat de rest van je gazon onbeschadigd blijft. ✨
Met de onkruidsteker wrik je makkelijker de wortels van het onkruid los. Je wilt namelijk de wortels van het onkruid meenemen, zodat deze geen kans heeft om terug te groeien.
Stap 2: Hardnekkig onkruid bestrijden
Als je al het onkruid al handmatig hebt verwijderd, hoef je natuurlijk niet nog over te gaan op een chemische behandeling.
Het voordeel is wel dat deze methode sneller is dan met de hand onkruid verwijderen, vooral als je een onkruid bestrijdingsmiddel kiest dat in gazonmest verwerkt zit. Dit voedt je gras terwijl het onkruid bestrijdt!
Het ideale moment om te beginnen is 5 à 7 dagen nadat je gras gemaaid is. Ga je je gras maaien, houd dan minstens 3 à 4 centimeter aan. Zo kan het middel tijdens het groeien intrekken wat tot een optimaal effect leidt!
Verdeel nu je onkruidbestrijder over het gazon. Let wel op met wind: je wilt natuurlijk niet dat het middel overwaait naar je andere mooie bloemen en planten. 🌺
Heermoes kan tot 9 meter diep in je grond zitten, je komt er nooit meer vanaf. Trust me. Maar voordeel: het haalt allemaal voedingsstoffen en mineralen diep uit de grond met die lange wortels. Dat is dan wel weer aardig van hem. Dus pluk hem waar hij opkomt en composteer dat, dan kun je die voedingsstoffen van diep uit de grond mooi aan de oppervlakte gebruiken.
Daarnaast kun je van de groene toppen een thee trekken. Niet overmatig achterlijk veel tegelijk van drinken, dat is slecht voor je nieren.
DamonTheron, Reddit
Stap 3: Nazorg
Je gazon is nu vrij van onkruid! Als je het onkruid alleen chemisch behandeld hebt, duurt het natuurlijk eventjes voor dit zijn werk heeft kunnen doen.
Vul eventuele gaten in je gazon op en zorg dat het genoeg water krijgt, al zal je in ons klimaat niet al te vaak bij hoeven wateren. 🌧️
Onkruid chemisch bestrijden
Als je kiest voor chemische onkruidbestrijding, selecteer dan een middel dat zowel effectief als veilig is voor je gazon. Een product als 'Pokon Onkruid Weg!' is hier geschikt voor. Lees altijd het etiket en volg de instructies nauwkeurig op. Meestal is 30 ml product opgelost in 1 liter water voldoende voor 10 vierkante meter gazon.
Behandel je gazon bij voorkeur op een droge, windstille dag om ervoor te zorgen dat het middel niet verwaait of verdund raakt door regen. Herhaal de behandeling niet vaker dan de instructies aangeven om overbemesting en schade aan je gazon te voorkomen.
Extra tips
Groeit het onkruid toch weer terug? Met deze tip sta je sterker in de strijd tegen woekerend onkruid.
- Vergroeit het onkruid met andere planten? Splits het onkruid zo veel mogelijk van de gewenste planten – het liefst tot in de wortel.
- Gebruik je een chemische onkruidverdelger? Let dan extra goed op de hoeveelheid die je nodig hebt voor een bepaalde oppervlakte.
- Tussen het voorjaar en de zomer is eigenlijk het beste moment om aan je gazon te werken! Groeiend onkruid laat zich juist dan het beste verdelgen.
- Verwijder je het onkruid handmatig? Draag dan kniebeschermers en doe het werk niet bukkend. Zo bespaar je jezelf al snel een hoop rugklachten.
- Heb je geen zin om na het verwijderen van het onkruid ook nog eens handmatig je gras te maaien? Overweeg dan een robotmaaier.
Wanneer je last krijgt van het onkruid en het begint te woekeren, wordt het tijd om de wildgroei te gaan bestrijden.
Tussen het begin van de lente en de zomer is het beste moment om te beginnen met het bestrijden van onkruid. Dit zit dan midden in de groeifase en neemt bestrijdingsmiddelen daardoor beter op.
Veelgestelde vragen over onkruid in je gazon bestrijden
Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over onkruid.
Welke bestrijdingsmethoden zijn er effectief tegen onkruid in gazons?
Om onkruid in je gazon effectief te bestrijden, kun je handmatig wieden, chemische onkruidverdelgers gebruiken of natuurlijke methoden zoals heet water of branden toepassen. Chemische middelen zoals glyfosaat werken goed, maar vereisen zorgvuldig gebruik volgens de instructies om je gazon niet te beschadigen. Natuurlijke opties zijn veiliger maar vaak minder langdurig effectief.
Zijn er soorten onkruid die weerstand bieden tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen?
Ja, sommige onkruidsoorten, zoals paardenbloemen en klaver, kunnen resistentie ontwikkelen tegen bepaalde herbiciden, vooral als deze herhaaldelijk en incorrect worden gebruikt. Het is belangrijk om af te wisselen tussen bestrijdingsmethoden en de aanbevolen doseringen nauwkeurig te volgen om resistentie te voorkomen.
Welke soorten onkruid komen het meest voor in gazons?
In Nederlandse gazons kom je vaak paardenbloemen, klaver, weegbree, mos en madeliefjes tegen. Deze onkruidsoorten kunnen je gazon overnemen als ze niet tijdig worden aangepakt. Regelmatig maaien en het gazon gezond houden door bemesting en beluchting zijn essentieel om deze onkruiden te onderdrukken.
Conclusie
Een feilloos gazon geeft je tuin een zekere esthetische upgrade. Wat daar ook bij helpt is een goede grasmaaier. Is het niet heerlijk om van een prachtige tuin te kunnen genieten? Ik denk dat iedereen daar wel blij van wordt! Wil je meer tips voor een mooi gazon? Lees dan ons artikel over het onderhouden van gras.
Heb jij nog een goede tip voor een extra mooi gazon zonder onkruid? Deel het in de feedback! 👇 Bedankt voor het lezen!