Je gaat een nieuw matras kopen en vraagt je af wat er beter voor je is: een hard of zacht matras. Er wordt altijd verondersteld dat een harder matras beter voor je is dan een zacht matras en dat dit vooral het geval is als je rugklachten hebt. 

Of dit ook daadwerkelijk zo is, zoek ik in dit artikel voor je uit. 🛌

Een hard of zacht matras?

Hard matras

 • Veelal minder comfort, dus mogelijk minder goede nachtrust
 • Minder ondersteuning; onderrugklachten kunnen verergeren
 • Minder veerkracht, waardoor de druk ongelijkmatig wordt verdeeld
 • Betere keuze voor zwaardere mensen
 • Je zakt minder snel weg in dit matras

Zacht matras

 • Meer comfort, dus veelal een betere nachtrust
 • Meer ondersteuning; dit kan onderrugklachten helpen voorkomen
 • Meer veerkracht, waardoor de druk wordt gelijkmatig verdeeld
 • Ideaal voor een gewicht tot 70 kilogram
 • Je zakt sneller weg in dit matras

Hard matras

Er wordt vaak verondersteld dat harde matrassen beter zijn dan zachte matrassen omdat deze beter zijn in het voorkomen en verbeteren van rugklachten.

Alhoewel de keuze tussen een hard en zacht matras grotendeels persoonlijke voorkeur is, is het tegendeel waar. Als je matras te hard is, kunnen je klachten juist verergeren of je kunt zelfs nieuwe rugklachten krijgen.

Doordat harde matrassen minder veerkrachtig en soepel zijn dan een zachter matras, komt er meer druk op de gewrichten te staan.

Vooral het heupgewricht lijdt hieronder, maar ook de holte in je onderrug krijgt te weinig ondersteuning waardoor je wakker kunt worden met pijn in dit gebied. Je spieren spannen zich namelijk constant aan om je lichaam in een natuurlijk positie te houden.

Over het algemeen zijn hardere matrassen wél beter voor zwaardere mensen. Een zacht matras geeft aan hen weinig ondersteuning, omdat een zwaarder persoon al snel “door ligt” en daardoor verliest het matras juist al zijn veerkracht. Dit is niet het geval bij een hard matras, welke genoeg tegendruk geeft om dit te voorkomen.

Bed Met Teddybeer Erop
Check op Bol.com →

Of een matras ook daadwerkelijk té hard is kan alleen jij bepalen. Het is eigenlijk een must om het matras uit te proberen om er zo achter te komen of het matras aan jouw eisen voldoet. Elk lichaam is anders en heeft andere eisen; zodoende heeft ook elk lichaam een voorkeur voor bepaalde soorten matrassen.

Voordelen:

 • Beter voor zwaardere mensen

Nadelen:

 • Minder comfortabel

Zacht matras

De meeste mensen slapen niet graag op een zacht matras omdat er meteen wordt gedacht dat dit slecht voor je is. Uiteraard is een té zacht matras waar je diep in weg zakt niet goed voor je.

Tegenwoordig worden zulke zachte matrassen niet meer gemaakt en er wordt met verschillende materialen gewerkt om meer ondersteuning te bieden.

Een zacht matras is veerkrachtig en volgt als het ware de contouren van je lichaam. Als je comfortabel ligt, dan is de druk goed verdeeld! Traagschuim is één van de materialen dat dit goed doet. Het is zacht maar biedt toch meer dan adequate ondersteuning.

Dat het matras de contouren van je lichaam volgt, betekent voor sommige mensen echter wel dat ze het sneller warm krijgen. Als je iemand bent die ‘s nachts veel transpireert dan kan dit een reden zijn om juist een wat harder matras te kiezen.

Bed Met Witte Lakens En Kussens
Check op Bol.com →

Zachte matrassen zijn verder het meest geschikt voor mensen tussen de 65 en 70 kilogram. Als je zwaarder bent loop je het risico “weg te zakken” in een kuil en alsnog rugklachten te krijgen. In dat geval is een harder matras een betere keuze.

Wederom is persoonlijke voorkeur hier een belangrijke factor. Sommige mensen slapen gewoonweg beter op een hard matras dan op een zacht matras.

Voordelen:

 • Biedt meer ondersteuning
 • De druk wordt gelijkmatig verdeelt

Nadelen:

 • Minder geschikt voor zwaardere mensen

De winnaar

Het is lastig om de beste matras te kiezen hier, want de keuze is erg persoonlijk. Ik slaap zelf beter op een hard matras, maar ik val niet onder de categorie zwaardere mensen. Zo zie je maar dat het echt afhankelijk is van jouw persoonlijke voorkeuren en hoe je lichaam tijdens je slaap reageert.

Als ik af ga op de bevindingen van mijn onderzoek dan is een zacht(er) matras de winnaar voor mensen tot ± 70 kilogram, en een hard matras is de winnaar voor mensen die meer dan ± 70 kilogram wegen.

Mensen met rugklachten of andere pijnklachten slapen het beste op een medium-hard matras.

Winnaar voor mensen tot ± 70kg: een zacht matras

Zachte matrassen hebben betere veerkracht en ondersteuning en zijn hierdoor meer comfortabel: dit leidt tot een betere nachtrust.

Zwaardere mensen liggen "te diep" in het matras waardoor de veerkracht verloren gaat en er een gebrek aan ondersteuning ontstaat.

Winnaar voor zwaardere mensen: een hard matras

Een hard matras biedt meer weerstand waardoor er meer ondersteuning is op de plaatsen waar dit nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (gezonde!) heup- en schoudergewrichten.

Harde matrassen behouden hun veerkracht ook langer dan zachte matrassen en blijven dus ondersteuning geven. Je komt niet uiteindelijk in een kuil te liggen.

Winnaar voor mensen met rugklachten: een medium hard matras

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met rugklachten meer baat hebben bij een medium hard matras dan bij een hard matras en dat minder harde matrassen bovendien meer ondersteuning bieden bij pijnklachten.

"Laugh and the world laughs with you; snore and you sleep alone."

Anthony Burgess

Conclusie

Een zacht matras biedt meer ondersteuning en is veerkrachtiger dan een hard matras, maar als je meer dan ± 70 kilogram weegt kan een zacht matras zijn veerkracht verliezen. Een zacht matras is comfortabeler dan een hard matras waardoor je minder draait in bed en daardoor een betere nachtrust hebt.

Een hard matras is tegelijkertijd beter voor zwaardere mensen, omdat je minder snel “wegzakt” in een harder matras.

Één van vele essentiële tips om beter te slapen is dan ook om het matras eerst uit te testen en te ervaren hoe het ligt, hoeveel ondersteuning het geeft en of het veerkrachtig genoeg voor je is.

Vertel: waar slaap jij zelf het beste op? Een hard of zacht matras? ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?