Ruim één derde van ons leven spenderen we al slapend in bed. 😴 Het is dus belangrijk dat je goed slaapt! Misschien ben je toe aan een nieuw matras en weet je niet wat voor matras je wilt. Tegenwoordig zijn er 9 soorten matrassen waaruit je kunt kiezen. In dit artikel vertel ik je wat de eigenschappen van deze verschillende soorten zijn!

De geschiedenis van het matras

In de neolithische periode rond 11.000 jaar voor Christus waren mensen al bewust bezig met de ondergrond waar zij op sliepen. De eerste matrassen werden gemaakt van verschillende grassoorten en bladeren.

Ook zij hadden in zekere zin een voorkeur voor een hard matras of zacht matras! Neanderthalers gebruikten bij hun slaapplaats zelfs bepaalde bloemen en kruiden om ongedierte weg te houden.

#1 Pocketvering

Dit matras bestaat uit individueel verpakte, cilindervormige veren die geheel onafhankelijk van elkaar bewegen. Hierdoor bieden ze meer weerstand naarmate de druk groter wordt.

Er zijn veel open ruimtes aanwezig in dit matras wat zorgt voor goede vochtregulatie. Helaas trekken deze ruimtes veel stof aan, waardoor dit matras ongeschikt is voor mensen met allergieën.

Hoe meer veren dit matras heeft, hoe beter het gewicht wordt verdeeld. Een tweepersonenmatras met meer dan 1.000 veren is bijvoorbeeld het overwegen waard.

Voordelen:

  • Faciliteert zeer goede gewichtsverdeling
  • Uitstekende luchtdoorlating door de open ruimtes
  • Goede regulatie van vocht

Nadelen:

  • Niet geschikt voor mensen met allergieën
Bed in witte kamer

#2 Bonellvering

Een Bonellveringmatras beschikt over een constructie van metalen veren. Deze veren vangen net als bij het binnenvering- en pocketveringmatras het gewicht van de slaper goed op.

Binnenvering en- pocketveringmatrassen maken gebruik van traditionele veren, terwijl Bonell gebruik maakt van veren die cilindervormig zijn.

Deze veren zijn onderling met elkaar verbonden waardoor het matras stevig aanvoelt. In het midden van het matras is tevens vaak een drukverdeler te vinden en als toplaag wordt vaak een laag schuim gebruikt.

Omdat deze veren onderling met elkaar verbonden zijn, is het matras stroef en niet goed te buigen wat het ongeschikt maakt voor verstelbare lattenbodems.

Voordelen:

  • Dit matras biedt optimale ventilatie en vochtregulatie
  • Het biedt goede ondersteuning

Nadelen:

  • Niet geschikt voor bedden met verstelbare lattenbodems

#3 Binnenvering

In deze matrassen vind je  traditionele veren van staaldraad. Hoe meer veren, hoe beter het matras. Hoe meer draaiingen de veer maakt, hoe soepeler het matras is. 

Het aantal draaiingen bepaalt meteen de veerkracht van het matras: als de veren niet veel draaiingen hebben leidt dit tot een minder veerkrachtig en harder matras.

Ook de dikte van de veer bepaalt hoe stevig het matras is. Hoe dikker de veer, hoe stroever deze is – en hoe minder deze meegeeft. Hele dikke veren zorgen dus voor minder veerkracht, terwijl dunnere veren zorgen voor juist méér veerkracht.

De kwaliteit van dit matras is daarom afhankelijk van het aantal veren, net als de dikte en het aantal draaiingen hiervan. Binnenveringsmatrassen zijn vaak goedkope matrassen die relatief lang meegaan, maar bieden niet altijd evenveel comfort.

Voordelen:

  • Binnenveringsmatrassen laten goed lucht door
  • Gunstig geprijsd

Nadelen:

  • Het matras kan al snel stug aanvoelen
Bed met boek erop

#4 Latex

Een matras van latex heeft een kern van rubber en is van nature veerkrachtig – maar meer milieubelastend.

Door de veerkrachtigheid biedt deze wel goede ondersteuning. Helaas neemt zo’n matras slecht vocht op en door de dichtheid van het schuim is het ook niet luchtdoorlatend.

Talalay latex is hierop een uitzondering: deze hebben een open celstructuur waardoor goede luchtcirculatie mogelijk is. Hier kom ik in het volgende segment op terug.

Voordelen:

  • Door de veerkracht en ondersteuning is het comfort hoog

Nadelen:

  • Niet geschikt voor mensen die veel transpireren
  • Milieubelastend

#5 Talalay® latex

Een matras van Talalay® latex wordt ook wel de “Rolls Royce” van de matrassen genoemd.

Door het intensieve productieproces heeft dit matras de voordelen van het normale latex, maar niet de nadelen. Door de open celstructuur is de ventilatie en vochtregulatie namelijk optimaal, wat je bij een standaard latex matras niet ziet.

Deze matrassen zijn daarnaast warm in de winter en koel in de zomer. Als temperatuurregulatie belangrijk voor jou is (en budget niet zo zeer), is dit absoluut het overwegen waard.

Voordelen:

  • Goede ventilatie en vochtregulatie

Nadelen:

  • Dit matras bevindt zich in de hoogste prijsklasse
Bospad

#6 Polyetherschuim

Polyetherschuim wordt vooral gebruikt in caravans en boten. Het is beschikbaar als een matras voor op je bed, maar is alleen geschikt voor lichtere mensen.

Dit soort schuim heeft namelijk weinig veerkracht en wordt vaak als stug ervaren. Polyetherschuim matrassen zijn daardoor de goedkoopste matrassen die verkrijgbaar zijn.

Zwaardere mensen liggen al snel in een kuil. Dit type matras biedt dan ook ook weinig ondersteuning. Wel zijn er verschillende kwaliteiten beschikbaar: hoe hoger de SG waarde, hoe beter het schuim is. De echte goede waardes beginnen bij SG 60.

Voordelen:

  • Erg voordelig in prijs
  • Geschikt als kindermatras

Nadelen:

  • Biedt weinig veerkracht en ondersteuning

#7 Koudschuim

Een koudschuimmatras is de “verbeterde versie” van polyetherschuim. Dit biedt hoogwaardig ligcomfort en is beschikbaar in zachte, middelharde en harde varianten.

Het materiaal heeft een open celstructuur waardoor het goed vocht opneemt. Dit materiaal is bovendien veerkrachtig en geeft een opwaartse druk waardoor dit matras erg geschikt is voor zwaardere mensen.

De veerkracht wordt bij dit matras aangegeven in HR: High Resilience. Hoe hoger de HR, hoe veerkrachtiger het matras.

Dat betekent echter ook dat je vooraf idealiter een paar matrassen uittest. Alleen zo weet je zeker dat je de hardheid en veerkracht vindt die bij jou past.

Voordelen:

  • Gaat lang mee
  • Goede luchtdoorlating
  • Zeer geschikt voor zwaardere mensen

Nadelen:

  • Deze matrassen zijn te koop in veel verschillende kwaliteiten: vooraf uitproberen is dus écht nodig

#8 Traagschuim

Een matras van traagschuim wordt ook wel memoryfoam, nasa- of viscomatras genoemd.

Deze bestaat uit polyether schuim, koudschuim of pocketveren met daar boven op een laag traagschuim. Het past zich helemaal aan naar je lichaam en is drukverlagend. Dit is ideaal voor mensen die last hebben van gewrichtspijnen.

Traagschuim neemt de vorm van je lichaam aan en dit wordt of als zeer prettig ervaren – of juist niet. Dit is heel erg persoonlijk. Je zakt als het ware weg in de toplaag van het traagschuim. Dit maakt omdraaien soms wat lastiger dan bij een matras met veren of van latex.

Helaas laat dit matras niet veel lucht door, waardoor deze al snel warm aanvoelt en vocht vasthoudt. Mensen die veel transpireren kunnen dus beter voor een matras met bijvoorbeeld veren gaan.

Voordelen:

  • Dit matras werkt drukverlagend
  • Dit matras past zich volledig aan naar je lichaam

Nadelen:

  • Minder geschikt voor mensen die veel transpireren

#9 Waterbed

Waterbedden worden steeds populairder door de inmiddels vriendelijkere prijzen. Omdat waterbedden drukverlagend werken en uiterst comfortabel zijn, werden deze vroeger vooral voor mensen gebruikt die bedlegerig waren.

Een waterbed heeft meerdere compartimenten die gevuld zijn met water. Hoe meer compartimenten er zijn, hoe stabieler een waterbed is.

Voordelen:

  • Een waterbed past zich aan naar je lichaam en biedt hierdoor hoog comfort
  • Bij correct gebruik zijn waterbedden zeer duurzaam

Nadelen:

  • Ook al is de kans minimaal, er is altijd kans op een lekkage
  • Je kunt het bed niet zomaar verplaatsen omdat een waterbed al snel een halve ton weegt

"Sleep is the best meditation."

Dalai Lama

De kwaliteit van je slaap

Dat slapen belangrijk voor je is, hoeft eigenlijk niet gezegd te worden. Daarom is één van de beste tips om beter te slapen die we je kunnen geven: kies het juiste soort matras voor jou.

Als je niet goed slaapt, functioneer je minder goed. Je bent chagrijnig, hebt weinig geduld, je concentratievermogen gaat omlaag – en dat alles terwijl je stresslevels stijgen.

Slaapgebrek kan allerlei oorzaken hebben. Misschien heb je buren die er elke nacht een feest van maken of een baby die heel de nacht gevoed moet worden.

Wist je dat je ook slechter slaapt op een ouder matras? Experts raden aan om elke 5 – 10 jaar je matras te vervangen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een nieuw matras de kwaliteit van je slaap verbetert! Nu de kwaliteit van de buren nog…

Voeten steken onder deken uit

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld der matrassen. Waarom niet meteen voor de beste matras voor jou gaan? Iedereen heeft andere persoonlijke voorkeuren en met de bovenstaande lijst weet je nu misschien wat je wel en wat je niet wilt.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog tips of wil je gewoon wat kwijt, dan kan dat hieronder. Vergeet niet te investeren in een goed bed: je matras op de grond is niet het beste idee. Slaap lekker! 🤫

Was dit artikel behulpzaam?