Ga je net als ik graag naar buiten voor een wandeling in de natuur? Of misschien gebruik je hars om je benen te ontharen? Dan loop je het risico dat hars op je kleding terechtkomt. Nogal vervelend, want hars uit kleding krijgen, is een enorme uitdaging!
Inhoudsopgave
- Definitie van hars: natuurlijk vs synthetisch
- Voordat je begint
- Stap 1: Bevriezen
- Stap 2: Alcohol
- Stap 3: Afwasmiddel
- Stap 4: Waspoeder en ammonia
- Stap 5: Witte kleding
- Stap 6: Speciale vlekverwijderaar
- Hars van andere oppervlakken verwijderen
- Veelgestelde vragen over hars verwijderen
- Hoe verschillen de methoden van hars verwijderen tussen natuurlijke en synthetische soorten?
- Hoe bewaar ik harsverwijderingsproducten op een veilige manier?
- Is hars oplosbaar in huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals alcohol of alleen in industriële oplosmiddelen?
- In welke toepassingen in en rondom het huis kom ik hars tegen?
Gelukkig kan ik tegenwoordig zonder zorgen (en met gladde benen) over onmogelijke vlekken door de bossen struinen, want ik heb uitgezocht hoe je harsvlekken makkelijk verwijdert. En wat blijkt? Je kiest uit tal van manieren met verschillende middeltjes!
Zo zit er altijd een optie tussen waarvoor je de spullen al in huis hebt. Handig toch? In dit artikel leg ik je een aantal van de effectiefste manieren uit, zodat je kleding straks weer helemaal (hars)vlekvrij is! 👚
Giet wat ammonia op de vlek, was het daarna in de machine. Met deze mix gaat hars snel weg. Omdat hars in alcohol oplost, werkt ontsmettingsalcohol ook.
Definitie van hars: natuurlijk vs synthetisch
Hars, ook bekend als boomsap, is een organische substantie die zowel in natuurlijke als synthetische vorm voorkomt. Natuurlijke hars, afkomstig van naaldbomen, is meestal dikker en lastiger te verwijderen dan de synthetische variant.
Beide soorten lossen niet op in water, wat het verwijderen uitdagend maakt. Maar geen zorgen, met de juiste technieken en middelen zijn harsvlekken goed te verwijderen. Ik ga er hieronder dieper op in.
Voordat je begint
Hars is nuttig op allerlei manieren. Het wordt ingezet in de industrie en (naald)bomen beschermen zichzelf er bijvoorbeeld mee tegen virussen en ongedierte.1Nix, S. (2018). 'How Resins Protect Trees and Increase Tree Value' Op je kleding wil je het alleen liever niet aantreffen.
Het goedje is taai, kleverig en hecht zich aan de vezels van je kleding. Bovendien is het niet oplosbaar in water, waardoor je altijd schoonmaakmiddelen nodig hebt om hars te verwijderen.
Ik heb in ieder geval ervaren dat hoe eerder je de vlek aanpakt nadat de hars op je kleding komt, hoe beter het resultaat is. Dat geldt bij vrijwel alle vlekken op kleding, of je nu olijfolie uit kleding haalt, smeervlekken verwijdert of een harsvlek behandelt.
Het verwijderen van hars kan op allerlei manieren, van het gebruik van heet water tot geknoei met eieren, maar ik heb hieronder de methodes verzameld waarvan ik weet dat ze het effectiefst zijn.
Je hebt verschillende spullen nodig, afhankelijk van de methode die je kiest, maar de volgende dingen zijn sowieso handig:
- Vriezer of ijsklontjes
- Wasmachine
- Schoonmaakmiddelen zoals alcohol, afwasmiddel of waspoeder en ammonia (check de stappen!)
- Een beetje geduld
Let op: niet alle methoden zijn geschikt voor alle soorten kleding. Stoffen zoals katoen, polyester en kasjmier zijn bijvoorbeeld gevoelig voor alcohol. Check daarom altijd het kledinglabel van je kledingstuk en test de reinigingsmethode eerst op een stukje stof dat niet zichtbaar is.
Stap 1: Bevriezen
Probeer eerst om de hars te bevriezen, voordat je andere middelen inzet. Op deze manier verwijder je het grootste gedeelte van het goedje, met minimale kans op schade aan je kleding en zonder het gebruik van eventueel milieu-onvriendelijke producten.
Leg het kledingstuk in de vriezer of leg ijsklontjes op de vlek. Wacht tot de hars enigszins bevroren is. Zodra de hars hard is, schraap je het voorzichtig met een mesje van de stof af of pulk je het los.
Het kan zijn dat er nog een (lichte) vlek achterblijft. Probeer in dat geval een van de volgende stappen om de overige hars uit je kleding te verwijderen.
Als je met krachtige middelen zoals wasbenzine werkt, doe dan altijd een snelle test op een onopvallend stukje stof om te controleren op kleurvastheid. Werk in een goed geventileerde ruimte om inademing van dampen te minimaliseren en draag beschermende handschoenen om huidirritatie te voorkomen.
Stap 2: Alcohol
Alcohol lost hars goed op, maar kijk wel of je kledingstuk hier tegen kan. De methode is simpel. Je hebt alleen een schone katoenen doek en (ontsmettings)alcohol nodig.
Dep de doek in de alcohol. Wrijf over de vlek en verwijder de hars zo veel mogelijk. Let op dat je de alcohol alleen op de vlek aanbrengt, en zo weinig mogelijk op de omliggende stof.
Klaar? Was je kledingstuk dan nog in de beste wasmachine volgens het wasvoorschrift. Zo verwijder je de laatste resten hars.
Stap 3: Afwasmiddel
Een alternatief voor alcohol is het gebruik van afwasmiddel. Ik gebruik Dreft. Wanneer je deze optie wil proberen, heb je alleen een oude tandenborstel en wat afwasmiddel nodig. 🪥
Wrijf het afwasmiddel met de tandenborstel op de vlek en laat je kledingstuk een half uurtje liggen, zodat het afwasmiddel goed intrekt. Was de kleding daarna op een zo hoog mogelijke temperatuur.
Is de vlek nog niet weg? Herhaal de behandeling dan nog eens, voordat het kledingstuk opdroogt. Eenmaal droog krijg je de vlek minder goed weg.
Let op: om de kans dat een harsvlek verdwijnt zo groot mogelijk te maken, was je een kledingstuk het beste op een hoge temperatuur. Houd je alleen wel aan de wasvoorschriften van het kledingstuk! Zo voorkom je schade.
Stap 4: Waspoeder en ammonia
Een methode die lijkt op stap 3, is het gebruik van waspoeder en ammonia. Voor deze stap heb je alleen geen oude tandenborstel nodig. Dat scheelt weer!
Meng waspoeder met een eetlepel water zodat je een dik papje krijgt. Breng het papje aan op de vlek en laat het een half uur intrekken. Giet daarna een scheutje ammonia op de vlek en was het kledingstuk op een zo hoog mogelijke temperatuur.
Stap 5: Witte kleding
Heb je een hardnekkige harsvlek op witte kleding? Dan is het ook mogelijk om met sterkere middelen te werken. Bij stap 3 en stap 4 voeg je eventueel bleek aan het wasprogramma toe, voor een grotere kans op succes.
Een andere optie is dat je chloor, aceton of nagellakremover gebruikt. Let wel op met deze agressieve middelen, want ze kunnen voor huidirritatie zorgen en textiel laten verkleuren. Vooral chloor krijg je beter niet direct op je huid.
Je gaat als volgt te werk: doop een wattenstaafje in een van de middelen en breng het direct aan op de harsvlek. Na een tijdje verdwijnt de vlek als het goed is.
Stap 6: Speciale vlekverwijderaar
Is de harsvlek na een paar schoonmaakpogingen nog niet weg of neem je liever het zekere voor het onzekere? Je vindt ook speciale middelen op de markt voor het verwijderen van hars, zoals HG vlekweg 3.
Wanneer je HG erbij pakt, test je het middel eerst even op een onopvallend stukje van je kledingstuk. Verkleurt de stof niet? Verwijder dan zo veel mogelijk harsresten van de vlek en vul een schaaltje met het middel.
Leg het stuk stof met de vlek in het schaaltje, wrijf de stof over elkaar en laat de vlekverwijderaar 10 tot 15 minuten inwerken. Spoel de vlek vervolgens goed uit met warm water en was het volgens de wasvoorschriften.
Hars van andere oppervlakken verwijderen
Hars verwijderen vraagt om een specifieke aanpak, afhankelijk van het oppervlak. Voor autolak, gebruik je bijvoorbeeld een hoogwaardige autoshampoo en microvezeldoek, maar voor oudere vlekken is een product zoals Meguiars Quik Clay Starter Kit effectiever.
Hars op je tuintegels daarentegen, reageert goed op een mengsel van alcohol en wasbenzine, terwijl een föhn en een doek gedrenkt in terpentine wonderen doen op houten oppervlakken. Elk materiaal heeft een unieke methode nodig, dus kies zorgvuldig om schade te voorkomen.
Dit moet je juist niet doen
Ga je hars verwijderen van je auto, dan zijn er een paar dingen die je vooral niet moet doen. Gebruik nooit een schuurspons. Dat geeft namelijk 100% krasgarantie. Maak ook geen gebruik van agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten.
ANWB
Veelgestelde vragen over hars verwijderen
Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.
Hoe verschillen de methoden van hars verwijderen tussen natuurlijke en synthetische soorten?
Natuurlijke hars, vaak dikker en kleveriger, vereist oplosmiddelen zoals alcohol of terpentine voor effectieve verwijdering, terwijl synthetische hars soms kan worden verwijderd met warm water en zeep. Controleer altijd de samenstelling van de hars voordat je een verwijderingsmethode kiest om schade aan oppervlakken te voorkomen.
Hoe bewaar ik harsverwijderingsproducten op een veilige manier?
Bewaar harsverwijderingsproducten in een koele, droge ruimte, ver weg van direct zonlicht of hittebronnen. Zorg ervoor dat de doppen en deksels stevig gesloten zijn om lekkage en verdamping te voorkomen, en houd ze buiten bereik van kinderen en huisdieren voor maximale veiligheid.
Is hars oplosbaar in huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals alcohol of alleen in industriële oplosmiddelen?
Ja, hars is oplosbaar in huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals isopropylalcohol en terpentine, die effectief zijn bij het afbreken van de kleverige substantie. Voor hardnekkige of oudere vlekken kunnen sterkere industriële oplosmiddelen nodig zijn, maar gebruik deze met voorzichtigheid en in een goed geventileerde ruimte.
In welke toepassingen in en rondom het huis kom ik hars tegen?
Je kunt hars tegenkomen in verschillende huishoudelijke contexten, zoals in meubelvernissen, vloerlakken, als een afdichtmiddel in bepaalde ambachten, en natuurlijk in tuinen waar harsrijke bomen staan. Ook wordt hars gebruikt om mee te ontharen. Bij mij vind je hars in de badkamer.
Conclusie
Als het goed is heb je nu een antwoord op de vraag: "hoe krijg ik hars uit kleding?" Zit je toch nog met een harsvlek? Schakel dan professionele hulp in. Dat kost misschien wat, maar zo red je je favoriete kledingstuk misschien alsnog.
Voor mij is een wandeling in het bos nu in ieder geval relaxter en ik hoop voor jou ook. Bedankt voor het lezen en geniet van het buitenleven zonder zorgen over vlekken! 🍃
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1