De ketting van je fiets loopt er steeds af en heeft olie nodig, maar je staat op het punt weg te gaan en bent al laat. Toch nog even snel oliën... Oeps, te laat! Twee mooie smeervlekken maken nu onderdeel uit van je nieuwe jeans. Of toch niet? Geen nood! Hieronder vind je tips om smeer uit je kleding te krijgen.

Ik weet hoe vervelend het is om een vlek in je favoriete kledingstuk te krijgen. Met 3 kinderen is het onmogelijk om vlekken op je kleding te voorkomen. Gelukkig heb ik hierdoor veel trucs geleerd en krijg ik hardnekkige vlekken bijna altijd uit mijn kledingstukken.

Mijn belangrijkste tip: kom direct in actie bij een smeervlek. Hierdoor heb je meer kans dat de vlek uit het kledingstuk gaat. Dit geldt ook wanneer je een chocoladevlek uit je kleding verwijdert of olijfolie uit je kleding haalt.

Hoe verwijder je een smeervlek uit kleding?

Laat de smeervlek niet intrekken, maar probeer hem zo snel mogelijk te verwijderen. Behandel de vlek eerst met een ontvettend middel zoals afwasmiddel of gebruik maizena om de olie te absorberen. Breng het direct op de vlek aan en laat het een paar minuten inwerken voordat je het voorzichtig afspoelt met koud water.

Hieronder leg ik je uitgebreid uit welke middeltjes helpen om een smeervlek uit kleding te verwijderen.

#1 Maizena

Strooi wat Maizena over de vlek en wrijf het in met een borsteltje. Om het dieper in te laten dringen, kun je een beetje water toevoegen. Een minuut of tien later is de olie opgenomen door de Maizena en je broek is weer schoon!1InfoNu (2010). 'Maizena: Wat is het en hoe gebruik je het?'

Let op...

Gebruik Maizena alleen op lichte kleding. Op donkere kleding veroorzaakt Maizena al snel vlekken.

#2 Handzeep en zout

Smeer de vlek in met handzeep en strooi er vervolgens wat zout overheen. Borstel de vlek met een oude tandenborstel, zodat je het goedje in de vezels van de stof wrijft. Laat het goedje daarna een half uurtje intrekken.

Vervolgens was je je kledingstuk zoals normaal in een goede wasmachine. Controleer altijd of de vlek weg is voordat je het kledingstuk droogt. Hierdoor voorkom je dat de vlek nog meer intrekt.

#3 Afwasmiddel en suiker

Gebruik een combinatie van afwasmiddel en suiker. Maak een mengsel van een beetje afwasmiddel en een theelepel suiker en wrijf dit met een oude tandenborstel in de vlek.

Is het een hardnekkige vlek? 😖 Gebruik dan ook een paar druppels ammoniak en wrijf het opnieuw in de vlek.

Wasmiddelen op tafel

#4 Margarine

Het klinkt wat gek, maar het werkt! Smeer de vlek in met margarine of halvarine. Bij hardnekkige vlekken smeer je beide kanten van de vlek in. Laat het daarna een uurtje intrekken. Vervolgens was je de vlek met water en zeeppoeder of met water en wat shampoo.

#5 Ossengalzeep

Gebruik wat ossengalzeep op de vlek en wrijf het in met een oude tandenborstel. Laat het een half uurtje weken en was je kledingstuk vervolgens zoals gewoonlijk in de wasmachine. Droog je kledingstuk eventueel in de droger als je haast hebt.

Lovekiva over ossengalzeep:

"Het werkt voor alle soorten vlekken, zelfs voor vlekken die anders niet te verhelpen zouden zijn - en het is vooral goed voor vlekken zoals olie of bloed. Bovendien kun je het gebruiken voor delicate stoffen die anders door andere vlekverwijderaars beschadigd zouden raken. Het werkt als een droom, is spotgoedkoop en vermoedelijk een milieuvriendelijkere optie."

#6 Wasbenzine

Zitten de smeervlekken langer in je kleding en zijn ze volledig ingedroogd? Gebruik dan wasbenzine. Wasbenzine is een ontvettend oplosmiddel dat zelfs de hardnekkigste vlekken verwijdert.

Plaats een absorberende doek onder de vlek, dep voorzichtig met wasbenzine op een doek, werk van de buitenrand naar het midden, en herhaal tot de vlek vervaagt. Was de kleding onmiddellijk en controleer of de vlek verdwenen is voor het drogen.

#7 Vlekkenverwijderaar

In sommige gevallen is de vlek zo hardnekkig dat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes niet werken. Een vlekkenverwijderaar biedt de oplossing. Vlekweg Nr. 2 van HG is bijvoorbeeld een krachtig middel speciaal ontworpen om smeervlekken uit je kleding te verwijderen.

Vul een schaal met het product en laat het bevlekte gedeelte van het kledingstuk hierin weken. Laat de vlekken gedurende 10 tot 15 minuten inweken en spoel vervolgens grondig uit met warm water.

Fietsketting van gele fiets, bovenaanzicht

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoord ik veelgestelde vragen over het verwijderen van smeervlekken uit kleding. Hopelijk is het hierdoor nog duidelijker.

Bepaalt de grootte van de smeervlekken de verwijderingsmethode?

Ja, de grootte van de smeervlek beïnvloedt de aanpak. Kleine vlekken kunnen vaak worden behandeld met een snelle toepassing van afwasmiddel of ossengalzeep, terwijl grotere vlekken iets sterkers zoals wasbenzine of een vlekkenverwijderaar nodig hebben voordat ze normaal worden gewassen.

Hoe beïnvloedt het type stof de verwijdering van smeervlekken?

Het type stof bepaalt de effectiviteit van de verwijdering en de hardnekkigheid van de vlek. Natuurlijke vezels, zoals katoen, absorberen olie dieper en reageren goed op afwasmiddel. Synthetische stoffen, zoals polyester, zijn daarentegen minder absorberend, maar gevoeliger voor hitte. Controleer altijd het waslabel voor specifieke instructies.

Hoe kan ik smeervlekken uit gekleurde stoffen verwijderen zonder verkleuring te veroorzaken?

Gebruik voor gekleurde stoffen een mild ontvettingsmiddel en koud water om verkleuring te voorkomen. Vermijd bleekmiddel en heet water, want deze kunnen de kleur vervagen. Test altijd eerst op een onopvallend gebied om zeker te zijn dat de kleur behouden blijft.

Hoe behandel ik smeervlekken op kleding met gevoelige materialen?

Behandel kleding met gevoelige materialen voorzichtig. Dep de vlek met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel, zoals maizena of afwasmiddel. Vermijd wrijven of schrobben om schade te voorkomen. Overweeg professionele reiniging voor complexe stoffen of waardevolle kledingstukken.

Conclusie

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen en heb je geen smeervlekken meer in je kleding. Wist je trouwens dat nagellak uit kleding verwijderen ook eenvoudig is? Heb je een goede tip voor wat voor vlekken dan ook? Laat het ons dan zeker hieronder weten. Bedankt voor het lezen! 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen