Je bent aan het genieten van een heerlijke salade met olijfolie en, oeps, voor je het weet landt een blaadje sla op je witte shirt. Hoewel je het blaadje sla snel weghaalt, is het bewijs van je knoeipartijtje nog steeds te zien op je witte shirt. Geen zorgen, je leest hier hoe je olijfolie uit kleding verwijdert.

Mijn onhandigheid heeft me in de loop der jaren een vlekkenexpert gemaakt! Een olijfolievlek heb ik vaak gehad en is gelukkig goed te behandelen. Dus lees snel verder en ga aan de slag, hoe sneller je de vlek verwijdert, hoe minder kans hij heeft om in te trekken.

Olijfolie uit kleding verwijderen

Om olijfolie uit kleding te verwijderen, strooi eerst absorberend poeder, zoals maïzena of zuiveringszout, op de vlek en laat dit even inwerken. Voeg daarna wat citroensap toe om de vlek verder af te breken of dep voorzichtig met een mild afwasmiddel. Spoel daarna af met warm water. Indien nodig, behandel de vlek voor het wassen met een specifieke vlekverwijderaar en was daarna zoals gebruikelijk.

Benodigdheden voor het verwijderen van olijfolie uit kleding

Water en vet stoten elkaar af, waardoor het verwijderen van vet uit kleding een ietwat lastig klusje wordt. Er zijn echter simpele manieren om olijfolie uit je kleding te verwijderen en de meeste spullen heb je vast al in huis.

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je uit kunt proberen voordat je aan de slag gaat met speciale vlekkenreinigers. Hieronder staan ze op een rijtje.

 • Azijn
 • Citroensap
 • Maismeel
 • Ossengalzeep
 • Afwasmiddel
 • Een klein emmertje
 • Warm water

Niet elk product gebruik je op dezelfde manier, daarom leg ik je hieronder hoe je ze gebruikt om je vlekken mee te verwijderen.

❗️ Eerst testen

Niet elke stof reageert hetzelfde op bepaalde middelen. Test het middel dat je gebruikt daarom eerst op een klein stukje stof, idealiter iets wat niet zomaar zichtbaar is, zoals de stof bij de oksel van een T-shirt, of helemaal onderaan een broekspijp. Is er geen verkleuring en blijft er geen vlek achter, dan is het product veilig voor gebruik op dit textiel!

Citroensap

Citroen bleekt en is daarom ideaal om vlekken van witte kleding mee te verwijderen.

 1. Pers een citroen uit op de vlek.
 2. Laat het sap tien minuten inwerken.
 3. Laat je kledingstuk nu een uurtje weken in warm water.
 4. Was je kledingstuk nu op de normale manier in de wasmachine.

Citroen helpt soms ook om restvlekken te verwijderen of te verbleken. Heb je net nagellak uit je kleding verwijderd en is er nog een lichte vlek achtergebleven, probeer dan citroensap. Dit geldt overigens ook voor vlekken die overblijven na het verwijderen van hars.

doorgesneden citroen

Azijn

Azijn is een eeuwenoud handig middeltje waarmee je kunt koken én schoonmaken.1Willemwever KRO NCRV (n.d.). 'Waar komt azijn vandaan en hoe wordt het gemaakt?'

 1. Giet wat azijn op de vlek.
 2. Laat het azijn een half uurtje inwerken.
 3. Laat je kledingstuk nu weken in warm water voor een uurtje.
 4. Was je kledingstuk nu op de normale manier in de wasmachine.

Meer is niet nodig!

Maismeel

Mais(zet)meel werkt absorberend. Het is daarom belangrijk om deze methode zo snel mogelijk toe te passen. Vicki Ribal, Quora gebruiker, gebruikt deze methode altijd en is enthousiast:

"Was kledingstukken met olievlekken nooit voordat je de olie hebt opgenomen met maïszetmeel. Strooi aan beide zijden van de olievlek maïszetmeel en wrijf het in. Doe dit zo snel mogelijk, geef het zetmeel de tijd om de olie op te nemen en was het kledingstuk vervolgens op de normale manier. Als de olie eenmaal is ingetrokken, is deze niet meer te verwijderen. Ik gebruik deze methode altijd en het werkt."

Zo pak je het dus aan:

 • Strooi wat maismeel over de vlek.
 • Gebruik een oude tandenborstel en wrijf het voorzichtig in de vlek.
 • Laat het een paar minuten inwerken.
 • Verwijder eventuele korrels maismeel.
 • Was je kledingstuk op de normale manier in de wasmachine.

Ossengalzeep

 • Doe wat ossengalzeep op de vlek en wrijf het in.
 • Spoel het meteen uit met lauw water.
 • Was het kledingstuk in de wasmachine op de normale manier.

Nog een handige tip: ossengalzeep is ook ideaal om andere vlekken mee te verwijderen. Denk aan wijn-, bloed-, fruit- en melkvlekken!

Afwasmiddel

 • Dep wat afwasmiddel op de vlek en wrijf het in.
 • Laat het een half uurtje weken.
 • Was het kledingstuk op de normale manier in de wasmachine.

Shampoo

Shampoo, bekend om zijn ontvettende werking, is ook geschikt voor het verwijderen van olijfolievlekken uit kleding.

 • Breng het voorzichtig aan op de vlek.
 • Laat het ongeveer 10 minuten intrekken
 • Spoel uit en was daarna in de wasmachine.

Een speciaal vlekkenmiddel

Werken bovenstaande huismiddeltjes niet, dan is het een goed idee om een speciaal vlekkenmiddel te proberen. Er zijn verschillende vlekkenverwijderaars te koop en ze werken allemaal op een andere manier. Lees daarom de instructies op de verpakking goed door.

Dr. Beckmann Vlekkenduivel Spijsvet en Sauzen is bijvoorbeeld goede keuze voor een breed scala aan vlekken, waaronder olijfolie.

Foto van vetvlek op wit shirt

Conclusie

Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat geldt vooral voor knoeien! Hopelijk heb je de olijfolie uit je kleding gekregen met behulp van bovenstaande tips. Heb jij nog een goede tip? Laat dan even een berichtje achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen